lauantai 24. helmikuuta 2024

TENERIFFA ASUNNON VUOKRAUS – MITEN ONNISTUIN LÖYTÄMÄÄN ASUNNON?

Teneriffan asuntotilanne on haastava. Ihmisiä virtaa tänne ja jokainen toivoo voivansa saada palan unelmaelämää. 

Teneriffaa on maalailtu paratiisisaarena ja sitähän tämä onkin. Mutta nyt on menty jonkin näkymättömän rajan yli.

Saaren haasteet ja turistien tulva

Teneriffalle vyöryy vuosittain miljoonia turisteja, ja tämä massiivinen virta laittaa meidät paikalliset tiukille. Asuntopula vaivaa erityisesti perheitä ja lemmikkieläinten omistajia. 

Hinnat ovat nousseet pilviin, eikä tarjonta tahdo vastata kysyntään, mikä saa hermot kireälle. Itsekin olen omin silmin nähnyt seinän, jossa turistien toivottiin palaavan takaisin kotiin.

Teneriffa ja Suomen Lappi – samanlaiset haasteet

Teneriffan tilanne muistuttaa monella tapaa Suomen Lappia, jonne virtaa niin turisteja kuin kaivosyhtiöitä. Rikkaudet valuvat muualle, mutta ympäristöongelmat jäävät paikallisten harteille. 

Ymmärtääkseni myös Lapin hintataso on noussut, ja asuntojen saaminen on yhä hankalampaa. Onneksi Teneriffalla ei sentään ole kaivostoimintaa, mutta turismin aiheuttamat ongelmat aiheuttavat päänvaivaa.

Jäteongelmat kasaantuvat saarelle, ei ainoastaan roskat vaan myös epämiellyttävät eritteet. 

Pieni saari ei pysty käsittelemään näin massiivista jätteiden määrää, mikä osaltaan johtaa niiden päätymiseen mereen. Seurauksena meidän turistien ja paikallisten on uiskenneltava likaisessa vedessä.

Mieti tarkkaan Teneriffalle muuttamista

Siksipä arvoisa lukija, haluan, että mietit todella tarkkaan Teneriffalle matkustamista tai muuttoa. En missään nimessä halua lytätä unelmaasi. Itse asiassa unelmia todellakin pitää olla.

Mutta onko Teneriffa todella se paikka, jossa haluat asua? Mikä sinua kutsuu Teneriffalle? Onko olemassa muita maita tai alueita, jotka voisivat vastata toiveisiisi?  

Lisäksi moni ei ota huomioon sitä, että Teneriffalla on tulivuori. Tämä on vulkaaninen saari ja tuo tulivuori voi purkautua minä hetkenä hyvänsä.

Juuri Teide tekee tästä saaresta niin taianomaisen, koska täällä on mahtavat energiat. On kuin saarella olisi oma sielunsa.

Jos kaikesta huolimatta päätät valita Teneriffan, se ei tule olemaan helppo tie.

Samalla uskon vahvasti, että tämä saari valitsee ihmiset. Tänne tulee paljon porukkaa, mutta vain harvat jäävät. Suurin osa jatkaa matkaansa jossain vaiheessa.

Tietyllä tapaa Teneriffa on monelle pysähdyspaikka. Tänne tehdään joko matka, tullaan talvehtimaan tai jäädään asumaan. 

Uskon, että jokaisella matkalla tai oleskelulla on merkityksensä. Tämä tietenkin pätee myös muihin paikkoihin, ei vain Teneriffaan.

Silti… Tässä saaressa on jotain todella taianomaista. Minulle tämä on mahdollistanut sen, että olen kasvanut enemmän kuin koskaan aikaisemmin elämäni aikana.

Teneriffa asunnon vuokraus

Teneriffalla asuessa olen vaihtanut paikkaa ja asuntoa monta kertaa. Yleensä olen vuokrannut huoneen ja kaksi kertaa olen ollut vuokrannut asunnon – yhdessä toisen henkilön kanssa.

Viime syksynä olin jälleen vailla omaa kotia. Tiesin, että huoneen etsintä  asunnosta puhumattakaan voi olla haastavaa. 

Toivoin vain, että löytäisin kivan paikan. Sitten laitoin ilmoituksen erääseen ryhmään. Sattumalta eräs kaverini huomasi ilmoituksen ja otti minuun yhteyttä.

Tunsin entuudestaan hänen asuntonsa ja vuoristokylän, joka on kulkuyhteyksien päässä. Eli jos autolleni sattuisi jotain, voisin aina liikkua bussilla. 

Ei siis tarvinnut miettiä kaksi kertaa, kun päätin muuttaa hänen luokseen. 

Minua ei haitannut edes se, että asunto oli aivan hautausmaan vieressä, eikä kaverillani ollut valokuitunettiä, mutta lupasi hoitaa sen.

                                                                      Ystävän ottama kuva.

El Médano kutsui

Minulla oli jo siis huone varattuna pienessä vuoristokylässä Etelä-Teneriffalla. En vain ehtinyt koskaan muuttaa sinne, kun kohtalo puuttui peliin.  

El Médanossa asuva ystäväni ilmoitti yhtäkkiä muuttavansa takaisin manner-Espanjaan, jolloin hänen asuntonsa vapautuisi. 

Varovasti tiedustelin kämpän kohtalosta ja olisiko sitä mahdollista jopa vuokrata. Tiesin, että kyseinen asunto oli hintaluokaltaan harvinaisen edullinen.

Selvisi, että asunto oli jo luvattu toiselle henkilölle. Ystäväni ystävä asui Lontoossa ja suunnitteli Teneriffalle muuttoa. 

Se ei vain koskaan toteutunut. Hän ei saanut järjestettyä asioitaan niin, että olisi voinut sitoutua maksamaan kuukausittaista vuokraa.

Niinpä kämppä vapautui. Tässä vaiheessa ystäväni ilmoitti minulle, että jos asunto kiinnostaa, hän suosittelee minua vuokraisännälle. 

Tartuin tilaisuuteen, vaikka minua jännitti tämän askeleen ottaminen ihan yksin. Olen yrittäjä ja tuloni ovat vaihtelevat. 

Kaikesta huolimatta juttelin vuokraisännän ja hänen tyttärensä puolison kanssa. Sovimme, että tulen katsomaan asuntoa ja tutustumme toisiimme.

Niin sitten hurautin yksi päivä El Médanoon. Ajattelin, että tälle kämpälle on kysyntää ja varmaan pitkä liuta ihmisiä jonossa.

Siksi yllätyin isosti, kun he myönsivät kämpän minulle jo tuon ensimmäisen tapaamisen aikana.

Silloin tunsin, että universumi oli auttanut minua asuntoasian kanssa. Tämä ei ollut sattumaa. Sattumia ei ole olemassa. Universumi halusi, että tulen El Médanoon.

Niin minä nyt asun täällä El Médanossa ja olen todella kiitollinen tästä. Kiitos rakkaan ystäväni, minulla on oma koti. 

Asunnon löytäminen Teneriffalla on siis mahdollista, jopa näin ilman takaajaa ja yrittäjänä. Mutta se vaatii aikamoista tuuria. 

Kuten alussa pohdin, minusta tuntuu, että saari valitsee, ketkä lopulta saavat tänne jäädä.

Minun paikkani näyttäisi olevan täällä edelleen. 

Onko sinulla kokemuksia asunnon vuokrauksesta Teneriffalla tai jollain muulla Kanarian saarella? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

post signature

4 kommenttia:

  1. Gran Canarialla olen sekä vuokrannut että ostanut että lomavuokrannut. Ekan vuoden asuin vuokralla turistikylässä mutta paikallisten pienkerrostalossa. Vuokraaja oli myös opettaja ja todella asiallinen tyyppi. Asiat hoidettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

    Jos olemme menneet kesällä lomille olemme usein vuokranneet asuntoa, jossa asuu talvisin norjalainen vanha rouva, joka viettää kesät Norjassa. Paikalliset eivät mielellään vuokraa paikallisille, koska vuokrat saattaa jäädä maksamatta tai ilmoitetaan, että vuokralaisia on kaksi ja oikeasti asunnossa onkin tuplasti tai vielä enemmän porukkaa. Mieheni sisko kuitenkin tunsi vuokraajan ja sen kautta saimme "jalan oven väliin" ja kunnollisiksi osoittauduttuamme olemme vuokranneet asuntoa nyt jo muutaman kerran.

    Toinen syy miksi vuokrataan mieluummin turisteille on, että lyhytaikaisesta vuokrauksesta saa enemmän rahaa, kuin perinteisestä kuukausivuokrauksesta.

    Onneksi sinulla kohtalon palaset loksahtivat yhteen ja sait asunnon, onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, oletko siis ihan ostanut asunnon Gran Canarialta jossain vaiheessa? Ymmärsinkö oikein?

      Tuohan on loistava diili, että olette voineet vuokrata asuntoa norjalaiselta, kun hän ei ole itse kesäaikaan paikalla. Kyllä ne suhteet on tärkeitä, että saa "jalan oven väliin".

      Nimenomaan juurikin tuo, että lyhytaikaisesta vuokrauksesta saa enemmän rahaa ja on siten kannattavampaa, on se syy, miksi paikallisille ei niin vuokrata. Vuokrien maksamatta jättäminen voi tapahtua myös ulkomaalaisille, vaikka se on varmaan harvinaisempaa.

      Kyllä, täytyy olla superkiitollinen, että miun asuntoasia järjestyi näin ihmeellisesti! Katsotaan, miten pitkään olen tässä.

      Ihanaa viikon alkua!

      Poista
    2. Juu, ostettiin asunto silloin kun ihmiset hielä osti asuntoja. Myöhemmin monet yrittivät hankkiutua niistä eroon talouskriisin ja korkojen nousujen takia.

      Njaa, selitin näemmä hieman huonosti tuon kesäkämpän; norjalainen rouvakin on siis vuokralainen ja me vuokrasimme kanarioilta, jotka olivat ensin hieman haluttomia vuokraamaan kanarooille, mutta suhteilla onnistui.

      Poista
    3. Ok! Mielenkiintoista, että olette olleet asunnonomistajia. Tosiaan nyt teidän olisi ainakin helppo vuokrata sitä, koska varmaan Gran Canariallakin on paljon halukkaita vuokralaisia ja matkailijoita.

      Ahaa, noin se siis meni. No, mutta kaikille hyvä diili siis kaikille. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)