perjantai 3. tammikuuta 2014

CREME BRULEE

Kun mietin menua uudeksi vuodeksi, miulla ei ollut aavistustakaan, mitä tekisin jälkiruoaksi. Törmäsin netissä creme bruleen reseptiin, jossa sanottiin vieraiden olevan myytyjä laittaessa tämän heidän eteensä. Kuulosti niin hyvältä! Sattumalta törmäsin toiseen versioon kyseisestä ranskalaisesta jälkiruosta, jossa luvattiin ohjeen olevan pomminvarma. Tein siis pomminvarman ohjeen mukaan Kotiharmin Kokkeillaan –blogin reseptillä. 

Ja hienostihan se onnistui! Yli odotusten! Jos minä onnistuin tässä, niin kuka vain onnistuu myös. ;)
Itse asiaan. Tästä tulee 4 pientä tai 2 vähän suurempaa annosta. Minä tein tämän kaksinkertaisena ja se oli juuri passeli neljälle hengelle. 

Tarvitset…
2 dl kuohukermaa
½ dl maitoa
½ dl sokeria
½ vaniljatankoa
pala sitruunan kuorta
3 keltuaista
kuorrutusta varten n.1,5 tl sokeria per kulho

Valmistus…
- Laita uuni kuumenemaan 150ºC.
- Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Voit laittaa jo lämmön päälle.
- Halkaise vaniljatangon puolikas, raaputa siemenet kattilaan kerman, maidon ja sokerin sekaan ja lopuksi vaniljatangon puolikkaat mukaan samaan kattilaan.
- Pese sitruuna huolella ja leikkaa perunankuorintaveitsellä pala kuorta. Laita kuorenpalanen kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa.
- Vatkaa keltuaisia kunnes rakenne rikkoutuu.
- Poista kermamaidosta vaniljatanko ja sitruunankuori.
- Kaada kuuma seos munien joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Jaa seos uuninkestäviin kulhoihin. Miulla ei ollut uunipannua, joten laitoin kulhot vuokaan, kiehautin veden ja kaadoin sen vuokaan kulhojen puoliväliin saakka.
- Laita creme brulee uuniin, alimmalle tasolle ja lämpöä se 150ºC n.60min. Vanukas on valmista, kun se on hyytynyt. Miulta meni 45 tai 50 min.
- Anna creme bruleen jäähtyä ja laita sitten säilöön jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Juuri ennen tarjoilua täytyy polttaa sokeri joko asiaankuuluvalla työvempaimella tai uunissa, kuten minä tein. Mittasin kuhunkin kulhoon sokerin, jonka sirottelin tasaisesti kauttaaltaan. Laitoin jopa hieman vähemmän sokeria kuin mitä ohjeessa oli, vajaa teelusikallinen per kulho. Pistin uunin täysille ja grilliohjelman, joka paahtaa, muttei kypsennä.

Laitoin kulhot mahdollisimman ylös lähelle lämpövastuksia. Neljä kulhoa ei mahtunut, mutta kaksi kerrallaan onnistui. Uunin luukku oli hieman auki ja vahdin koko ajan, ettei sokeri pala.

Lopputuloksena syntyi taivaallinen jälkiruoka. Niin hyvää! Pinta oli ihanan rapsakkaa ja sisältä pehmoista, täyteläistä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä herkkua!
post signature

4 kommenttia:

  1. Oi namia, rakastan creme bruleeta! Pakko varmaan kokeilla tässä joku päivä, hyvältä näyttää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mahtavaa kuulla ja kokeile ihmeessä! :) Kiitos! Hyvää uutta vuotta! :)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi myös maku oli yhtä hyvä. ;) Hyvää päivän jatkoa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)