maanantai 28. heinäkuuta 2014

SÄHKÖKIRJAKOKEMUS

En tiedä onko tämä miten ajankohtainen aihe Suomessa, mutta minulle tämä on hyvinkin paljon.

Sähkö-tai e-kirjat, ihan miten kukin itse halua niitä kutsua, ovat olleet jo pidemmän aikaa kuluttajien saatavilla. Espanjassa olen nähnyt niiden yleistyvän ja näppituntumalta heittäisin, että ne ovat saaneet täällä positiivisen vastaanoton. Myös kirjojen saaminen lukulaitteisiin on todella helppoa.
 
Suomessa asian laita on toisin. En tiedä kovinkaan montaa kaveripiiristäni, joka olisi siirtynyt e-kirjoihin. Kirjojen saatavuus lukulaitteisiin on heikkoa ja hinnat ovat liian kalliita. Esimerkiksi, jos etsit jotain tiettyä kirjaa, niin on todennäköisempää, että löydät sen englanniksi. Suomalaisten kirjailijoiden tuotokset on taas asia erikseen. 

Ilokseni yllätyin huomatessani, että Elisa Kirjasta on mahdollista ladata klassikkoja ilmaiseksi. Minä latasin sieltä Monte Criston kreivin, jota parhaillaan luen. Todella luksusta lukea kirjaa suomeksi!
E-kirja tuo aivan uudenlaisen ulottuvuuden niille onnekkaille, jotka osaavat englantia. Eikä tarjonta espanjankaan kielellä ole hullumpaa. 

Olen varma, että jos Suomessa parannettaisiin kirjojen saatavuutta, niin e-kirjoista tulisi paljon suositumpia. Tällä hetkellä e-kirjojen tekeminen on kuulemma kalliimpaa kuin paperiversioiden, jotka edelleen pitävät Suomessa sitkeästi pintansa. 

Ymmärrän sen hyvin. Kirjastoissa voi lukea ja lainata ilmaiseksi. Oikea kirja on hieno lahja. Ne toimivat myös sisustuselementtinä. Kirjoissa on aivan omanlaista taikaa. Se uuden kirjan tuoksu…  Se, että sitä saa koskettaa ja lehtiä kääntää. Vanhoja kirjoja on puolestaan jännittävä etsiä kirppareilta.

Matkoille lähtiessä minulla oli repussa kirja jos toinenkin lomalukemiseksi. Voitte uskoa, ettei niiden raahaaminen mukana ollut mitään herkkua.

Toki minulla oli myös kausia, melko pitkiäkin sellaisia, ettei se lukeminen kiinnostanut pätkän vertaa. Internet ja sieltä löytyvät lehdet ja blogit olivat tempaiseet mukaansa, kuten myös elokuvat ja sarjat, ja kirja jäi helposti nurkkaan pölyttymään. 

Olinkin yllättynyt, kun sain lahjaksi sähkökirjan. En ole koskaan ollut mikään tekniikan ihmelapsi, joten yllätys oli siinäkin mielessä sitä suurempi. 

Oma sähkökirjani on merkiltänsä Kindle. Luen sillä espanjaksi ja englanniksi. Tuo Monte Criston kreivi on ensimmäinen suomenkielinen kirjani tällä laitteella.

Kindlen käyttö
Tämä on hyvin helppokäyttöinen laite kaiken kaikkinensa. Kirja ladataan joko tietokoneen usb-liittimen kautta tai pistorasiassa, ihan niin kuin matkapuhelinkin. Yhdellä napin painauksella kirja on auki. Tämä nappi löytyy Kindlen alaosasta, lautauspidikkeen vierestä (ks.kuva).
Kindle aukaisee sen kirjan, joka minulla on kesken ja vieläpä oikeasta kohdin. Jos en halua lukea kyseistä tuotosta, siirryn kotikirjastooni painamalla oikeanpuolista nappia, jossa on talon kuva (ks.kuva). 
Keskellä olevalla nuolinäppäimellä selaan kotikirjaston kirjoja ja lista voi jatkua monen sivun verran. Noille sivuille siirryn helposti sivuosissa olevilla nuolinäppäimillä. Niillä onnistuu myös sivujen kääntö kirjaa lukiessa. 

Kun haluan avata uuden kirjan, painan nuolinäppäimien keskikohtaa. Ja kirja avautuu, simsalapim! Alaosassa näkyy, miten pitkällä olen kirjan luvussa. Yläosassa oikealla on wifi, kentät ja minkä verran on virtaa jäljellä.

Talonäppäimen vieressä on toinen näppäin, jolla on erinäisiä säädöksiä esim. näytön kääntäminen. En nyt sen kummemmin ala käymään läpi noita säädöksiä, mutta sieltä esimerkiksi pääsee wifin avulla Kindle-kauppaan shoppailemaan uusia kirjoja. 
Vasemmalla on puolestaan näppäin, josta aukeaa näppäimistö ja lisäksi sellainen nuolinäppäin, jota kautta pääsee suoraan siihen kesken jääneeseen kirjaan. Eli tässä tapauksessa Monte Criston kreiviin. 

Kirjoja voi etsiä internetistä, jossa on paljon tarjontaa. Kun olet löytänyt mielenkiintoisen tuotoksen, niin se ladataan koneelle ja siitä se sitten siirretään Kindleen. Minulla on sellainen ohjelma kuin Calibre e-book management, jolla voi muuttaa tiedostomuotoa epub-muotoon. Samaan sysyyyn onnistuu kirjan työntäminen Kindleen.

Kindle sammutetaan samasta kohdin, mistä se laitetaan päälle, mutta tässä on pieni juju. Jos painat lyhyen aikaan, jätät kirjan ikään kuin valmiustilaan ja tietenkin se kuluttaa nopeammin akkua. Siksi kannattaakin painaa n.7 sekuntia, jolloin laite sammuu kokonaan eikä vie turhaan virtaa. 
Käyttökokemukseni, hyödyt ja haitat
Nyt kun olen päässyt laitteen kanssa sinuiksi, olen löytänyt minulle mielenkiintoisia kirjoja, niin on ollut aika nauttia lukuelämyksistä. Minulle tämä on ollut todella mullistavaa, ensinnäkin siinä mielessä, että luen nyt enemmän kirjoja. Kirjojen luvusta on tullut kuin tapa. Kindle sujahtaa näppärästi käsilaukkuun tai reppuun, oli matka lyhyt tai pitkä. Hyvästit painavien kirjojen raahaamiselle! Monesti kävellä sipsuttelen läheiseen puistoon, istahdan puun varjossa olevalle penkille ja alan lukea. Kannattaa valita varjoinen paikka, mikäli luet ulkona, sillä suorassa auringonvalossa lukeminen ei ehkä välttämättä onnistu. 

On myös huippua, että voin kuljettaa yhdellä laitteella monta kirjaa. Tämä on suuren suuri etu matkustellessa. Näin pidän huolen siitä, että minulla on aina lukemista.

Kielitaitoni on parantunut entisestään, kun luen englanniksi ja espanjaksi. 

Kirjoja voi saada laillisesti ilmaiseksi, esim. Elisa Kirjan kautta.

Kirjatarjonta (etenkin englanniksi/espanjaksi) on laaja ja niitä löytyy melko edullisesti ja joissakin tapauksissa ilmaiseksi.

En tiedä teistä, mutta monesti itse olen lukenut ennen nukkumaan menoa sivuttain pitkällään. Perinteisen kirjan kanssa se on vähän kenkkumaista sivujen kääntämisen takia. Nyt tuota ”ongelmaa” ei enää ole, vaan voin lukea kyljellään ja sivun vaihto onnistuu nappia painamalla. 

Suurin huolenaiheeni oli rasittaako lukulaitteella lukeminen silmiä, kuten tietokoneen kanssa. En ole vielä huomannut, että rasittaisi. Lukeminen on varsin miellyttävää ja helppoa.

Ja sitten ne huonot puolet… Näytön mustavalkoisuus. Olisi ihana lukea vaikkapa matkaoppaita ja ihastella värillisiä kuvia. Mutta ei, minun lukulaitteella ei ainakaan onnistu. En kyllä toisaalta tiedä onko olemassa sähköisiä kirjoja kera värikuvien?

Myös suomalaisten sähkökirjojen hinnat ovat mielestäni vielä liian kovat verrattuna ulkomaisiin sivustoihin. Minä, tavallinen kuluttaja en halua maksaa sähkökirjasta saman verran, kuin mitä se maksaisi painettuna. Sähkökirja on sellainen, jonka luen kerran, sitten poistan sen ja siirryn seuraavaan. En ole valmis maksamaan 30€ yhdestä lukukokemuksesta, mutta painetusta kirjasta kylläkin. Ihan vielä en ole raaskinut luopua oikeista, painetuista kirjoista. 

Onko teillä sähkökirja käytössä?
post signature

6 kommenttia:

 1. Ulkomailla asuvat kaverit puhuvat tosiaan useammin e-kirjoista kuin Suomessa asuvat. En ole itse kokeillut, koska päällä on yhä yliopistoaikojen kirjojen pänttäämisen aiheuttama "kirja-ähky", enkä ole koskenut perinteisiinkään kirjoihin hetkeen... Ehkä kohta voisi kokeilla taas, onhan opintojen päättymisestä sentään jo 9 vuotta... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, nämä e-kirjat on tosi hyvä juttu, vaikka edelleen niissä perinteisissä kirjoissakin on omat puolensa, enkä niistä siksi ole ihan valmis luopumaan. :) Kuten vaikka sekin, että niihin voi pyytää nimmarin/omistuskirjoituksen kirjailijalta! ;) Tiedän tuon tunteen, vaikka itsellä ei ole ollut tuota "ähky"-oloa, niin tuntui, ettei pystynyt keskittymään. Yritin ja yritin, mutta ei siitä tullut mitään. Yritin lukea siis espanjaksi ja silloin ei ollut kieli vielä niin hyvin hallussa. Se oli varmasti osasyy keskittymisvaikeuksiin. Sitten Suomessa ollessa luin suomen kielellä kepeitä ja ohuita teoksia ja nyt viimein uskaltauduin aloittaa tän Monte Criston kreivin parissa, joka on aikamoinen järkäle. Mut onneks e-kirjalla ei nää miten paksu kirja kyseessä, joten se varmaan alensi kynnystä aloittaa kyseinen teos. :´D

   Nythän siulla olisi hyvä tilaisuus tarttua kirjaan noin monen vuoden jälkeen! :) Kesä on ihanaa aikaa lukemiselle, voi mennä vaikka pihalle ja lukea siellä. :)

   Poista
 2. Olen yhden e-kirjan tilannut juuri Elisalta, kun tarjotiin ilmaiseksi....vieläkin kirja lukematta. Ei oikein ollut minua varten...haluan tuntea sivujen paperin....tuntea sen tuoksun...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhop, meille on käynyt sitten samoin! :D Joskus aikoja sitten kans Elisalta tarjottiin ilmaista e-kirjaa, mutta lukemattahan se jäi. :I Mutta kyllä niissä perinteisissä kirjoissa on jotain taikaa. :)

   Poista
 3. Tää sähkökirja on varmasti hauska kokemus. Itse tykkään lukea kirjat vanhanaikaisina kirjoina, mutta matkustettaessa nämä paperiversioiset kirjat vievät liikaa tilaa.

  VastaaPoista
 4. Kyllä. :) Kummissakin on puolensa. ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)