maanantai 30. marraskuuta 2015

JACA –PORTTI PYRENEILLE

150 km säteellä omasta kotipaikasta voi löytyä vaikka mitä ihmeellistä. Kuten vaikkapa Jaca, tuo 14 000 asukkaan pikkukaupunki lähellä Pyreneiden vuoristoa. Kohteeksi Jaca valikoitui ihan sattumalta, oivallisen LetsBonus-sivuston kautta. Tuli vastaan niin hyvä tarjous, ettei sitä voinut ohittaa.

Jo aikaisemminkin toitotin lähimatkailun puolesta. Viimeistään tämän reissun jälkeen voin allekirjoittaa, ettei tosiaankaan tarvitse aina lähteä merta edemmäs kalaan ja että lähelläkin voi olla yllättävän paljon näkemistä.

Meiltä Zaragozasta matkaa Jacaan on kaiken kaikkiaan 145 km. Ajomatka sujui hyvin, vaikkakin oli niin tuulinen päivä kuin olla voi. Tuntui kuin olisi ollut keskellä villiä länttä, kun ympärillä oli aavikkomaisemaa ja tuulen mukana risupallot kulkivat tien yli ristiin rastiin. Mitä pidemmälle pääsimme, sitä enemmän maisemat muuttuivat.

Jaca on hyvä tukikohta Pyreneillä vierailuun. Pikkupaikka, jossa on kuitenkin eloa ja näkemistä. 

Meillä oli huonoa tuuria, sillä tulimme juuri ruokailuajan jälkeen iltapäivällä kaupunkiin. Ravintolat eivät olleet auki tai eivät yksinkertaisesti enää tarjoilleet murkinaa. Ennen kuin taas illalla avaisisivat ovensa. Niinpä piti tyytyä tapaksiin. Sitä etsiessä sain esimakua kaupungista, sillä kiersimme vanhassa kaupunginosassa. 
Matkareittimme: Jaca --> Canfranc --> Panticosa (balnearios --> Panticosa (kylä) --> Jaca --> Riglos --> Zaragoza
Majoitus
Majoituspaikkanamme toimi Hotel & Spa Real Jaca, joka oli miellyttävä neljän tähden hotelli. Meille oli luvassa kylpyläkierros ja hieronta. Juuri kylpylä oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi tartuin tarjoukseen –hyvän hinnan lisäksi. Kylpylässä pääsisin saunaan. Se on yksi niistä jutuista, jota kaipaan Suomesta. Oman kodin saunaa. Espanjassakin osaa olla kylmä talvella. Sauna olisi siihen paras apu, mutta täällä kodeissa ei ole sellaista luksusta. 

Tämä hotellin kylpylä oli pieni, kuten Espanjassa yleensäkin, mutta viehättävä. Saunoja oli kaksi erilaista; perinteinen suomalainen ja höyrysauna. Lisäksi oli pari erilaista suihkukaappia, kuuma ja kylmä. Näiden lisäksi vielä jääkylmä, jossa kokonainen vesiastia jääkylmää vettä kaadetaan kertaheitolla päälle. Kylpylässä oli tietenkin vielä poreallas, joka kruunasi kylpyläkierroksen. Parasta oli, että saimme olla ihan rauhassa. Siihen päälle vielä hieronta, joka aluksi jännitti, mutta lopulta meni ihan hyvin.

Huone oli sopivan tilava ja jopa viehättävä, josta löytyi juuri ne jutut, mitä pitääkin. Aamupala oli mannermainen buffet-aamiainen. Aamupalalla kokeilin tyypillistä espanjalaista herkkua, jota voin teillekin suositella. Ensin paahdetaan leipäpala, loraus oliiviöljyä, tomaattisosetta levitteeksi ja päälle kuivakinkkua. Niin hyvää! 

Seuraava päivä hyödynnettiin heti aamusta.

Canfranc
Suuntasimme Canfranc-kylään, joka sijaitsee Aragonian laaksossa. Asukkaita on vain reilu 550 henkeä. Siellä puhkui kylmä vuoristotuuli, mutta muuten päivä oli onneksi hyvä sään puolesta. Aurinko paistoi täydeltä terältä.

Mitä sitten teimme tuossa pikkukylässä? Tutustuimme tietenkin alueen tärkeimpään nähtävyyteen: Canfrancin hylättyyn juna-asemaan, joka ei enää vuosiin ole ollut käytössä, mutta joka on tärkeä pala historiaa. Lisäksi sitä ympäröi mystisyyden verho. 
Kansainvälinen Canfrancin asema perustettiin 1928. Asema jakautui kahteen osaan, espanjalaisten ja ranskalaisten. Toisen maailman sodan aikoihin mukaan tulivat saksalaiset, joiden kuuluisa kulta kulki sitä kautta. Pikku hiljaa asema hiipui, kunnes se lopetettiin. Kaunis rakennus jäi rapistumaan. Lopulta huomattiin, että se pitäisi säilyttää. Hallitus huomautti asiasta Renfeä, Espanjan rautatieyhtiötä, jolle asema kuului. Renfe lupasi kunnostaa rakennuksen, jos hallitus maksaisi sen. Lopulta paikkaa ruvettiin laittamaan kuntoon, mutta eivät sitten huomanneet säilyttää tärkeitä yksityiskohtia.

Vaikka asema ei olekaan entisessä loistossaan, niistä yksityiskohdista puhumattakaan, niin se on todella mielenkiintoinen käyntikohde. Suosittelen lämpimästi opastuskierrokselle osallistumista espanjan kielen taitoisille. Hinta on (tällä hetkellä) 3€.

Lisäksi Canfrancissa on lukuisia kävelyreittejä, mutta meidän oli aika suunnata seuraavaan kohteeseemme.
Canfrancin rautatieasema taustalla.
Panticosa (balnearios=kylpylä)
Panticosa on kuuluisa kuumista lähteistään. Minä ihastuin huikeisiin vuoristomaisemiin, joita menimme varta vasten ihastelemaan. Siinä oli taikaa. Vuoristo on niin kaunista seutua ja varsinkin, kun lumivaippa oli laskeutunut. 
Eikä tyydytty vain katsomaan, vaan mennä köpöteltiin pitkin vuoristopolkua. Sekin oli jo peittynyt lumeen… Uusi takki pääsi siis heti ensimmäisellä kerralla kovaan testiin, mutta pärjäsi loistavasti. Ei tullut vilu.
Vuoristo, kivet ja lumi teki liikkumisesta haastavaa. Kaiken kukkuraksi pieni puro solisi kivien ja lumen keskellä. Ei onneksi kastuttu, ei. 

Retki vuoristomaisemissa oli mitä mahtavin! Seuraavassa postauksessa lisää Jacan matkasta... 
Tehtävä: löydä tästä kuvasta rakennus
Erittäin tuttu näky meidän matkoilla. Mies edellä, minä perässä. Syy: kuvien otto.
Oletko sinä joskus käynyt Jacassa / Pyreneillä?
post signature

7 kommenttia:

 1. Upeita maisemia! Kanariallakin pääsi vuorille ja siellä ajeltiinkin usein vapaapäivinä, mutta lumi sieltä puuttui. Haluaisin joku päivä päästä ihailemaan vuoristomaisemia jonnekin päin Eurooppaa...
  Onko nuo sisäkuvatkin sieltä juna-asemalta; pitikö siellä pitää tuollaisia kypäriä päässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, nuo maisemat oli jotain niin henkeänsalpaavan kaunista! :) Olisi kiva päästä joskus Gran Canarialle, varmasti tosi kaunista siellä. En tiennytkään, että sielläkin on vuoria. :) Aina sitä oppii jotain uutta. Luulisi varmaan, ettei enää niin etelässä tulisi lunta ollenkaan. Täällä Pyreneillä tosiaan vielä talvella tulee lunta ja on paljon laskettelukeskuksia. :) On nuo kuvat sieltä sisältä. Heh, en ymmärrä miks tuo kypärä piti laittaa... XD Mut turvallisuus ennen kaikkea. :D

   Poista
  2. Ps. Pyreneet on ainakin tosi kaunis vuoristokohde. Suosittelen! :)

   Poista
 2. Voi että miten kaunista! Olisipa kiva käydä Pyreneillä nyt Espanjassa ollessa... ei vain taida olla sopivia kamppeita tuohon hommaan. Mutta tosiaan lähimatkailu on hirveen kivaa myös! Aina ei tarvitse lähteä kauas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähimatkailu on kivaa! :) Ei siihen oikeastaan sen erikoisempia kamppeita tarvitsisi kuin urheiluvaatteet ja kengät. Ehkä talvella hankalampi mennä sinne... Lähinnä lumen takia... :/ Mut muistan, kun ekaa kertaa oltiin Espanjassa, niin mentiin Pyreneille telttailemaan Sallent de Gallego -nimiseen kylään, joka oli aivan Ranskan rajan pinnassa ja tosiaan mentiin ihan bussilla. Oli elokuu. Telttailu makso sillon vain jotain 3-4€ / yö per hlö. :) Ja kesäaikaan vuoristossa on myös oma viehätyksensä. :)

   Poista
 3. Sä oot siis jo kohdannut tänä talvena lunta. Vaikuttaa kivalta ja monipuoliselta paikalta, ei mikään turistirysä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps! :) Tosin normaalisti täällä missä asun ei näy lunta, vaan pitäisi mennä tosiaan Pyreneiden suunnalle. :) Pyreneet on niin kaunis kohde ja ei tosiaan oo mikään turistirysä. Talvella toki hiihtokeskukset täyttyy mut nekin varmaan suurimmaksi osaksi espanjalaisista, jotka haluavat lasketella. :) Kyllä ne turistit Espanjassa taitavat edelleen ensimmäiseksi suunnata Kanarialle, Baleaareille, Barcelonaan tai Aurinkorannoille. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)