lauantai 21. marraskuuta 2015

LÄHIMATKAILUSTA

Aina ei tarvitse matkustaa kauas mennäkseen matkalle. Joskus pieni irtiotto arjesta matkaamalla vaikkapa naapurikaupunkiin riittää ja on ihan yhtä mukavaa (tai ainakin melkein) kuin ulkomaille mentäessä. Ja on sitä paitsi ekologisempi vaihtoehto!

Monillehan matkailu tarkoittaa nimenomaan ulkomaille menoa. Matkailua on myös kotimaassa, omassa läänissä ja maakunnassa reissaaminen. Haluan tässä postauksessa nostaa esille lähimatkailun. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. 
Lähimatkailu tarkoittaa matkailua omilla lähiseuduilla. Tiedätkö sinä, mitä nähtävää on kotipaikkakunnallasi ja siitä 150 km säteellä?

Niin kivaa kuin reissaaminen ulkomailla on, myös kotimaan matkailu ja yleensäkin lähimatkailu on huomionarvoista. On tärkeää tutustua omaan lähiympäristöönsä, tutustua alueen nähtävyyksiin tai osallistua johonkin ihan uuteen aktiviteettiin. Puhumattakaan sen positiivisesta merkityksestä alueen yrityksille. Lisäksi, kun matkustaa lähelle, jää enemmän aikaa olla itse kohteessa. 

Kun tuntee oman alueensa, silloin sitä myös osaa arvostaa. Vasta silloin sen näkee uusin silmin. Kokeile -saatat vaikka yllättyä!

Täällä Espanjassa, Zaragozan kaupungissa asuessani olen luonnollisesti tutustunut myös lähiseutuihin. Jo ihan ensimmäisellä Espanjan matkallani menin Pyreneille. Telttailimme lähellä Ranskan rajaa huikeissa vuoristomaisemissa. Kävimme Huescassa. Huesca on kaupunki n. 75 km päässä Zaragozasta. Sittemmin olen palannut sinne jopa uudestaan, kuten tässä postauksessa.

Ensimmäisen Espanjan reissuni jälkeen olen tasaisin väliajoin mennyt milloin minnekin. Siis täällä Aragonian maakunnassa. Luonnonpuisto Monasterio de Piedra teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Muistan ne pienet kylät kuten Aínsa, Calamocha... Vuoristomaisemat pohjoisessa ja karummat aavikkomaisemmat etelässä. Loarren linna. Borja ja Ecce homo.
Vierailulla Loarren linnassa.
Espanja itsessään on äärettömän monimuotoinen maa, mutta pelkästään tämän itsehallintoalueen sisälläkin on ollut näkemistä yllin kyllin. Jokaisessa paikassa on jotain näkemistä. Olen ihan varma, että myös Suomessa!
 
Matkailu lähiseudulla on antanut minulle paljon. Tunnen paremmin, mitä näillä hoodeilla on. Tiedän tärkeimmät nähtävyydet ja minne veisin ystäväni. Enkä siltikään ole nähnyt vielä kaikkea! 

Seuraavaksi tarkoitukseni onkin mennä Jacaan. Se on pieni 14 000 asukkaan kunta ja sijaitsee pohjoisemmassa kuin Zaragoza. Sinne on matkaa 145 km. Juuri tämä Jacan matka sai minut pohtimaan lähimatkailua ja muistelemaan omia aikaisempia reissujani. Jacassa on tultu käytyä joskus kauan sitten. Koska silloin en nähnyt sitä kovin paljoa, niin menen sinne ihan mielelläni uudestaan. Toivottavasti tällä kertaa meitä ei yllätä lumipyry kuten silloin!

Tämä matka tuli vähän kuin puskan takaa. Espanjassa ovat suosittuja ns. ”escapada” eli suomeksi irtiotto, pako. Näihin minilomiin ympätään yleensä jotain ekstraa ja houkutteleva hinta. Noh, arvatkaa kuka tarttui tällaiseen escapadaan? Se oli niin ihanan edullinen, että olisi ollut synti jättää niin hyvä tarjous käyttämättä. Niinpä ensi viikolla starttaamme parin päivän pikapyrähdykselle. Jaca, täältä tullaan!
Oletko sinä lähimatkaillut?
post signature

5 kommenttia:

 1. Toi on totta! Joskus huvittaa, kun töissä puhutaan, mitä kukin aikoo lomilla tehdä. Sitten kun toteat, että mepäs lähdetään Kolille/Vuokattiin/Kuusamoon/Lappiin on vastaus, että ai aiotte matkustaa VAAN sinne.... Miten niin "vaan"? Miestänikin on jo kiikutettu ympäri Suomea enemmän kuin monta suomalaista!

  Etsin jatkuvasti (tosin lähinnä kevät/kesä/syksyaikaan) lähistöltä kivoja päiväreissukohteita. Viime kesänä käytiin katsastamassa alle 30 km meiltä oleva uudehko luontoretkeilyalue. Sinne jäikin vielä paljon nähtävää, joten sinne palataan "hyvän sään" aikana!

  Lisäksi Kanarialla asuessamme etsin netistä paikkoja, joissa halusin käydä. Saari ei loppupelissä ole iso, mutta pientä kivaa nähtävää on paljon. Onnistuin jopa löytämään paikkoja, missä miehenikään ei yli 30 vuotensa aikana ollut käynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten kummallista. Pöh. :D Kotimaassahan matkailu on fiksua matkailua. Teet kyllä todella fiksusti, kun reissaatte paljon Suomessa. :) Ihan ehdottomasti kannattaa näyttää espanjalaiselle kaikki mahdollinen. :D Mekin ollaan reissattu Suomessa jonkun verran, mutta vielä olisi paljon näkemistä siellä. :)

   Ei ole kyllä kaukana teistä tuo uusi luontoretkeilyalue. :) Olispa täälläkin..! :D Tuo on muuten jo aikamoinen saavutus; löytää joku kohde toisen omasta asuinseudusta, jossa ei ole vieraillut. XD ¡Mola! :)

   Poista
  2. Ai niin, piti vielä lisätä, että jos me ei itse arvosteta meidän kotimaata matkailullisesta näkökulmasta, niin miksi sitten odottaisimme ulkomaalaisten näin tekevän? :) Suomessa on paljon potentiaalia, näkemistä ja kokemista. :)

   Poista
 2. Olen ja en ole, luvattoman vähän täällä Suomessa, mutta reissussa on mukavaa vuokrata auto ja nähdä juuri pienempiä paikkoka, eikä heilua vain turistipaikoissa. :) Löytää löytöjä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sitten mie kannustan sinua matkailemaan enemmän kotimaassa ja tutustumaan lähiseutuusi! :) Miusta kotimaan matkailu on fiksua matkailua ja näinä aikoina varsinkin. Jospa sillä saisi Suomen taloutta noususuuntaan. Suomalaisethan matkaa tosi tosi paljon, ajatella, jos useampi matkaisi yhä enemmän kotimaassa! :)

   Tuo on muuten tosi hyvä keino löytää niitä helmipaikkoja. :) Automatkailu on muutenkin kivaa, siinä on sellaista vapauden tunnetta. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)