torstai 2. lokakuuta 2014

PÄIVÄ POMPEJISSA

Yksi Rooman matkan kohokohdista oli retki Pompejiin. Alusta asti meille oli selvää, että haluamme tehdä sinne päiväretken Roomasta käsin. 
 
Roomasta Pompejiin
Selvitin eri vaihtoehtoja, josta päädyimme omatoimimatkaan. Kaikki muut vaihtoehdot karsiutuivat jo alkumetreillä, koska ne olivat -noh, liian kalliita. Omatoimimatka tulee niin paljon edullisemmaksi, minkä lisäksi siinä on aina myös sellaista seikkailun tuntua. Sekä tietenkin oma vapaus mennä ja tulla niin kuin mieli tekee. 

Ostimme siis junaliput Napoliin ja se teki yhteensä 22€. Roomasta Pompejihin on matkaa reilu 200 km. Lippujen osto onnistui lippuautomaatista. Matka alkoi, kun aamulla aikaisin menimme Termini-asemalle. Taas täytyy nostaa peukkua hotellin sijainnille, sillä se oli vain kivenheiton päässä. Näin meidän ei tarvinnut varata aikaa esim. metrossa liikkumiseen, mikä olisi tarkoittanut sitä, että olisi pitänyt nousta ylös vieläkin aikaisemmin. Minä olen sitä paitsi tosi aamu-uninen.

Hyppäsimme junaan ja menihän siinä aikaa, ennen kuin oltiin Napolissa. Napolissa piti sitten ostaa lippu Circumvesuviana –paikallisjunaan. Jotta lippujen osto onnistui, piti mennä alakertaan ja siellä suunnistaa lippuluukulle. Olimme melkein ostamassa lippumaatista, mutta eräs paikallinen tuli neuvomaan ja ohjasi alakertaan. Siellä saimme oikean lipun, joka oli muistaakseni 3,60€. Kun oikea juna tuli kohdalle, niin eikun sisään ja Pompei Scavi –asemalla ulos. 

Sisäänpääsy Pompejiin on melko lähellä asemaa ja jotain 11€. Sisäänpääsyn yhteydessä ostin kartan ja kirjan, jotta ymmärrettäisiin paikasta ja näkemästämme jotain. Lisäksi siellä on toki mahdollista napata esite mukaan. Kartta on joka tapauksessa välttämätön. Pompeji on melko sokkeloinen ja huonosti infoa. Näin ollen kartan avulla mentiin ja esitteen avulla luimme eri kohteista. Pompeji on niin iso, että koko paikkaa ei ehditty kiertämään. Siellä menisi helposti koko päivä. Meillä oli rajallisesti aikaa, koska haluttiin vielä ehtiä iltajunaan. Käytännössä retki Roomasta Pompejiin ja takaisin vie koko päivän.
Matka menneisyyteen
Pompeji oli 20 000 asukkaan kaupunki, joka tuhoutui täysin vuonna 79 Vesuviuksen purkautuessa. Paikka on ainutlaatuinen, sillä ihmiset ja koko kaupunki jäivät niille sijoilleen. Sen aikaisten ihmisten elämä pysähtyi. 2000-3000 ihmistä menehtyi. Kaupungista on löytynyt ruumiita mitä ihmeellisimmissä asennoissa. On kuin aika olisi pysähtynyt. 

Kaupunkia tutkitaan ja siellä tehdään arkeologisia kaivauksia. Turistit voivat vierailla paikan päällä. 

Pompejissa voit kävellä roomalaisen kaupungin katuja pitkin, nähdä raunioita. Toisaalta se ei ole vain kaupunkiin tutustumista. Siellä pääset myös vierailemaan sen asukkaiden kodeissa. Tai mitä niistä on enää jäljellä. Ei ole helppoa kuvitella, millainen se oli ollut siihen aikaan. Siellä on ollut temppeleitä, kuumia lähteitä, teattereita... Ja nyt vain raunioita. Silti Pompeji on ainoaa laatuaan. Se on kokonainen kaupunki, joka on säilynyt ja paras portti menneisyyteen. Voit kulkea samoja katuja pitkin, kuin sen aikaiset ihmiset lähes 2000 vuotta sitten.
post signature

5 kommenttia:

 1. Hienon näköistä! En ole koskaan Pompeijiin tarkemmin tutustunut, mutta en kuvitellut sen olevan niin iso, ettei sitä päivässä ehtisi nähdä... Hyvät ilmatkin osuneet teille kuvien perusteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pompeji on yllättävän iso! :) Ja kasvaa koko ajan. Sitä mukaa, kun saadaan kaivettua lisää esiin. ;) Jos miettii tosiaan siltä kantilta, että tutustuu kaupunkiin ja sen "nähtävyyksiin", mutta sen lisäksi vielä paikallisten asumuksiin, niin siinä menee pitkään. Varmaan se on mahdollista päivässä kiertää, täytyisi vain olla ajoissa paikalla. Tai voihan sitä kiertää vaikka kaksi tuntia, mutta sitten ei näkisi niin paljoa. Miun kartassa on kaksi reittiehdotusta, toinen pari tuntia ja toinen koko päivä. Me oltiin neljä tuntia ja kyllähän siinä jo tuli vähän ähky olo ja lopulta tuntu, että kaikki on samannäköistä. Mut silti jäi harmittaa ettei nähty esim. bordellia. :D Sää oli onneks suosiollinen! :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)