keskiviikko 1. lokakuuta 2014

VINKKEJÄ ROOMAAN!

Minä olin siellä. Roomassa. Näin ja koin paljon. Monta asiaa jäi mieleen. Jotkin suurempina, ja toiset pienempinä. Jos et ole vielä lukenut matkakertomustani, niin se löytyy täältä klik.

Voin allekirjoittaa väitteen, että Rooma on kuin suuri ulkoilmamuseo. Ehkä juuri sen takia kannattaa uhrata ajatus jos toinenkin matkan suunnitteluun. Minulla suunnittelupuoli jäi tällä kertaa vähän puolitiehen, mutta sitä suuremmalla syyllä vinkkaan teille näkemisen arvoisista paikoista Roomassa!  

Ensimmäinen vinkki
Roomassahan näkemistä riittää. Siksi on ihanaa vain kävellä kaupungissa ja fiilistellä upeaa kaupunkikuvaa. Niin vain näkee paljon enemmän! Samalla säästyy rahaakin, kun ei käytä metroa. 

Toinen vinkki
Lentokentältä Roomaan kenties paras ja yksi edullisimmista vaihtoehdoista on Terravision-bussi. Me ostettiin Termini-asemalle meno-paluut samointein ja hinnaksi tuli yhteensä 8€. Ei paha. Kun lähtöpäivä koitti, niin jonotimme Terravision kahvilassa ja varasimme paikkamme seuraavaan bussiin. 

Kolmas vinkki
Hostellin/hotellin sijainti kannattaa miettiä tarkkaan. Meidän kolmen tähden hotelli oli Termini-aseman vierellä ja sijainti oli meistä juuri passeli. Käytimme metroa sen verran, että kerran menimme Vatikaaniin ja yksi ilta palasimme hotellille metrolla. Kaikki muu aika kierreltiin kävellen. Vaikkei Terminin alue ihan ydinkeskustassa ollutkaan, niin sinne kuitenkin pääsi kätevästi kävellen.

Neljäs vinkki
Ensikertalaisena seuraavat nähtävyydet ovat melkeinpä must-to-see-listalla.
1. Anfiteatteri Colosseum, jonne mahtui jopa 50 000 katsojaa. Sanotaan, että niin kauan kuin Colosseum pysyy, pysyy Rooma. Maksullinen. Me tyydyttiin ihailemaan tätä ulkopuolelta.
 
2. Forum Romanum oli ammoisina aikoina Rooman ydin, joka toimi erilaisten tapahtumien näyttämönä kaupanteosta prostuutioon. Nykyisin sen on yksi Rooman merkittävimmistä nähtävyyksistä. Maksullinen. Tännekään emme menneet sisälle asti, mutta ihailimme sen minkä pystyi ulkopuolelta.

3. Fontana di Trevi. Upea suihkulähde. Valitettavasti meidän matkan aikana oli kunnostustöiden keskiössä. Mutta sitäkin parempi tuleville reissaajille, jotka näkenevät sen entistä ehompana. 
4. Pantheon. Tänne pääsimme onneksi jopa sisälle asti. Alun perin se rakennettiin jumalille pyhäköksi, mutta on nykyään katolinen kristillinen kirkko. Se on parhaiten antiikin ajoilta säilynyt monumentti Roomassa eli todella mielenkiintoinen rakennus. Siinä on mielenkiintoisena yksityiskohtana katossa oleva reikä, josta auringonvalo paistaa sisään.
5. Vatikaani ja Pietarin kirkko
Minivaltio Rooman sisällä on erittäin mielenkiintoinen tutustumiskohde. Monet menevät Vatikaanin museoon, joka on tietenkin maksullinen. Me jätimme sen välistä ja tutustuimme Pietarin kirkkoon ja osallistuimme opastuskierrokselle, joka johdatti meidät maan uumeniin Kuolleiden kaupunkiin. Edelleenkin jos pitäisi valita, niin menisin paljon mieluummin sinne kuin museoon. Ihan vain siksi, että museo on jo koko maailmalle tuttu, mutta näissä katakombeissa ei ihan joka iikka olekaan vieraillut.
6. Palazzo di Spada Tämäkin on maksullinen, joten emme sillä kertaa menneet näyttelytiloihin. Itse rakennuksessa (alkupuolella) voi vierailla ja kun katsoo vasemmalle suuresta ikkunasta voi nähdä jotain mielenkiintoista…

7. Piazza del Popolo on viehättävä aukio. 

8. Circo Massimo Tällä antiikin Rooman aikaisella areenalla järjestettiin vaunukilpa-ajoja tai hurjia gladiaattoritaisteluita. Sinällään tässä ei muuta ihmeellistä ole kuin se, miten se muistuttaa antiikin Rooman ajoista. 

9. Trasteveren kaupunginosa. Ei mitään lisättävää. 

10. Piazza Cavalieri di Malta (se kuuluisa avaimenreikä), Parco Savello ja lähistöllä oleva ruusutarha. Ottakaa nokka kohti tuota paikkaa. Löydätte vihreän ison portin, joka on aivan tavallisen näköinen. Paitsi, että siinä on ihmisiä jonottamassa ja siten voi arvata, että siinä on siksi jotain erikoista. Menkää jonon päähän ja kurkatkaa avaimenreiästä! Näet huikean maiseman ja kolme maata samalla kertaa! Vatikaanin, joka on kauimpana. Maltan, joka on keskellä ja Italian jalkojesi juurelta. 
11. Piazza Navona. Tällä aukiolla on tunnelmaa.

12. Espanjalaiset portaat.
Viides vinkki
Mielestäni parasta Roomassa oli (jos ei oteta lukuun hurmaavaa kaupunkikuvaa)…tutustuminen Vatikaaniin, Pietarin kirkkoon ja erityisesti kierros Necropolisissa-Kuolleiden kaupungissa. Me saimme tästä vinkin puskaradion kautta eli eräältä espanjalaisen sukulaisen ystävältä. Laitan nyt hyvän vinkin kiertoon. Katakombit olivat todella, siis todella tutustumisen arvoinen paikka. Ainoastaan siinä tapauksessa en suosittele, jos on ahtaanpaikan kammo tai historia ei kiinnosta pätkääkään, eikä ole edes seikkailumieltä.

Miten sitten voitte osallistua tuolle kierrokselle? Kierrokselle pääsee mukaan vain, jos on etukäteen lähettänyt hakemuksen. Tämä on todella suosittu ja paikkoja rajoitetusti, joten kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä ja varata oma paikkansa. Varaaminen tapahtuu sähköpostilla Ufficio Scavin kautta ( sähköposti on scavi@fsp.va )

Kuudes vinkki
Vettä voi huoletta pullottaa kaduilla olevista lähteistä, jotka on tarkoitettu juomavedeksi. Tätä hyödyntäen säästyi jokunen euro ja helteellä raikas vesi tuli todella tarpeeseen.

Seitsemäs vinkki
Vaikka Roomassa itsessään on paljon näkemistä, niin päivävierailu muualle onnistuu myös. Silloin näkee vähän jotain muutakin. Me teimme retken Pompeihin. Se oli mielenkiintoinen ja ihana päivä, ja ei voi kuin suositella!  Siitä lisää tuonnempana…
post signature

4 kommenttia:

 1. Tuli tässä mieleen, että mitä kieltä puhuitte paikallisten kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulle jäi sellainen mielikuva etteivät ole kovin kielitaitoista porukkaa. Hotellissa puhuivat huonosti englantia tai vain italiaa. Yhdessä ravintolassa osasivat espanjaa kohtalaisesti. Opaskierros Necropolisissa oli espanjaksi ja opas hallitsi kielen erinomaisesti. Muuten englannilla. Eli espanjaa ja englantia käytettiin matkalla. Mieheni osasi tosin jonkin verran italiaa, joten silläkin sevittiin monessa kohdin. :)

   Poista
  2. Kiitos oikein hyvästä ja tiiviistä tietopaketista jos suuntaa Roomaan matkalle! Ollaan reilu viikon päästä menossa poikaystävän kanssa Roomaan ja kiinnostuin tuosta viidennessä vinkissä mainitsemastasi kierroksesta Necropolisissa-kuolleiden kaupungissa. Postauksesi on kuitenkin jo pari vuotta vanha niin muistatko/pystytkö tarkemmin kertomaan miten tuo kierroksen varaus onnistuu jos se enää on maahdollista edes? Yritin katsoa netistä, mutta en löytänyt okein vastausta :)

   Poista
  3. Hei Anonyymi! Kiitos viestistäsi! Suosittelen erittäin lämpimästi vierailua tuossa Kuolleiden kaupungissa. Muistelen, että paikassa voi vierailla vain 200 ihmistä päivässä! Eli siis todellakin ne, jotka pääsevät tutustumaan, ovat todella etuoikeutettuja. :) Joo, olisin voinut tehdä vähän paremman info-paketin, nyt kun luen itsekin näin vuosien tauon jälkeen. Mutta siis ainakin nettisivut näyttävät edelleen toimivan, joten ohjaan sinut sinne, linkki löytyy tuosta Viides vinkki -kohdasta Ufficio Scavin -tekstiä klikkaamalla. :) Eli laitat vaan varausta menemään s-postilla. :) Sivut on toki englanniksi, se on ainoa mutta.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)