lauantai 18. huhtikuuta 2015

SYMPAATTINEN ELOKUVATÄHTI

Miten suuri on rahan voima? Miten pitkälle olemme valmiita menemään rahan vuoksi?

Espanjassa pyörii nyt teattereissa elokuva Felices 140 (Onnelliset 140), jossa nuo kysymykset ovat melko oleellisia. 

Elia (Maribel Verdú) täyttää 40 vuotta, jolloin hän kutsuu joukon hyviä ystäviä ja perheenjäseniä maalaistaloon. Samalla hän haluaa kertoa olevansa ainoa 140 miljoonaa lotossa voittanut. Minkä jälkeen ilmapiiri alkaa muuttua oudoksi… Unelmien viikonlopusta tulee jotain ihan muuta kuin kukaan oli odottanut.

En ole (vielä) nähnyt kyseistä elokuvaa, mutta sen tekijät tai siis osan heistä kyllä!

Minulla oli ilo ja kunnia olla kuulemassa elokuvan tekijöiden mietteitä. Paikalla olivat elokuvan ohjannut Gracia Querejeta ja näyttelijätär Maribel Verdú. Tämä mahtava naiskaksikko tuli Zaragozaan Luis Alegren luotsaamaan keskustelutilaisuuteen. Kyseessä on se sama elokuvatapahtuma, jossa olen ollut jo niin monet kerrat aikaisemminkin. 
Tämä poikkesi aikaisemmista kerroista siinä, että paikka oli vaihtunut tutusta ja turvallisesta tyystin toisaalle. Olimme erään oppilaitoksen salissa. Menimme paikalle hyvissä ajoin ja pääsimme heti paikalle tultuamme istuutumaan. Siten saimme valita omat paikkamme ja olisimme voineet olla vaikka eturivissä! Ihan toista verrattuna viimekertaiseen

Tapahtumassa ei myöskään kerrottu elokuvasta juuri mitään, jottei sen yllätyksellisyys tärveltyisi. Ainoastaan heitettiin ilmaan nuo alussa esittämäni kysymykset ja samaan hengen vetoon kerrottiin aiheen olevan sellainen, johon jokainen voi samaistua jollain tavalla. Kukapa ei olisi haaveillut lottovoitosta? Tarinassa pohditaan sitä, mitä tapahtuu ystävyydelle, jos raha erottaa enemmän kuin yhdistää? Mikä tavallaan on myös surullista. 

Idea tällaiseen tarinaan tuli yksinkertaisesti rahasta ja sen mahdista, mutta myös elävästä elämästä. Espanjassa on edelleen pitkään jatkunut talouskriisi, joka vaikuttaa monien elämään. Ohjaaja Gracian mukaan myös hänen lähipiiriinsä. Siitä sitten kehkeytyi ajatus ja ajatuksesta muovautui käsikirjoitus, joskin melko nopealla aikataululla. Heti alusta asti oli selvää, kuka tulee näyttelemään pääosaa. Rooli tehtiin nimenomaan Maribel Verdúa ajatellen. 

Hän onkin rooliin varmasti loistava valinta. Maribel on pitkän linjan espanjalainen näyttelijätär, joka on esiintynyt muun muassa Belle époque -muutosten aika (1992), Ja äitiäs kans (2001) sekä Pan’s Labyrinth (2006)-elokuvissa. Onpa hän napannut Goya-palkinnon parhaana naisnäyttelijänä v.2008 elokuvassa Siete mesas de billar francés (2007). 

Omien sanojensa mukaan hän aloitti näyttelemisen 30 vuotta sitten, mutta iän myötä paniikki vain kasvaa. Hänelle ei ole ongelma itse näytteleminen ja kohtausten teko, vaan pikemminkin se prosessi ennen sitä. Näyttelijälle vuorosanat ovat kaikki kaikessa, koska se on se, mitä tulee suusta. Itse roolista Maribel oli alussa kauhuissaan ja ettei ikinä pystyisi näyttelemään henkilöä, jolle sattuu ja tapahtuu niin paljon yhden viikonlopun aikana. 
Ohjaaja Gracia puolestaan kommentoi, ettei hän ole koskaan nähnyt Maribelia huonossa valossa missään näyttelemässään elokuvassa. Ei ennen eikä jälkeen, kun tutustui näyttelijättäreen henkilökohtaisesti. 

Minusta Maribel esiintyi keskustelutilaisuudessa hyvin luontevasti ja hänestä sai todella sympaattisen kuvan. Ohjaaja Gracia oli enemmän jäykkä alussa, mutta tulihan se hymy sieltä. Minulla oli myös se kamala tunne katsojana, että ohjaaja tuijottaa minua tiukasti silmiin. 

Millaista oli sitten Felices 140 teko? Vaikka se oli todella yksinkertainen ja esivalmistelut mittavat ja hyvät, niin siitä huolimatta se ei ollut mikään helppo tehtävä. Sitä kuvattiin kuusi viikkoa, kahdella kameralla. Kauniilla Teneriffan saarella. 

Felices 140 on ennen kaikkea draama, jota värittää musta huumori.
post signature

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta leffalta, pitäis nähdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuulostaa! :) Mieki haluaisin nähdä tuon, mut en tiiä mennäkö ihan teatteriin. :P

   Poista
 2. On ollut varmasti kiva olla tuollaisessa tapahtumassa, mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on mielenkiintoisia tapahtumia, kun saa nähdä julkimoita ja tutustua erilaisiin elokuviin "pintaa syvemmältä" :D Ja näistä on tietenkin kiva kirjoittaa. ;)

   Poista
 3. En nyt tiedä miten aloittaisin tän järkevästi, mutta olet ihan super hyper onnekas päästessäsi seuraamaan tällaisia tilaisuuksia. Olisin valmis antamaan mitä vain, että pääsisin kerrankin sinun asemaasi! :D Espanjalaiset osaavat vaan leffojen teon niin paljon paremmin kuin ketkään muut. Suomalaisten kehnot yritykset tehdä hyvä (tai ylipäätään minkäänlainen) elokuva kalpenevat täysin espanjalaisen elokuvan rinnalla! Välillä tekee todellakin mieli itkeä myötähäpeästä kaikkien muiden puolesta, kun näkee jonkin erityisen hyvin toteutetun espanjalaisen elokuvan. Se on muuten nykyisin harvinaista, että vähääkään julkisuutta saaneella henkilöllä ei nousisi kusi päähän. Hienoa, että tälle löytyy vielä poikkeuksia! Vaikuttaa muuten mahtavan hyvältä leffalta, täytyy mennä kattomaan, jos se joskus ehtii Suomeen asti. Joku päivä sit otat mut tuollaiseen tilaisuuteen mukaan, eiks juu? ;) Muuten, ymmärrätkö hyvin mitä siellä puhutaan, vai meneekö puolet toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos? Ainakin minulla käy niin, että vaikka osaankin jonkin verran espanjaa, niin puhujien tempo on niin pirun kova, etten pysy perässä! :D Entäs itselläsi?

  Äh, miksi en osaa enää kirjoittaa selkeää ja asiapitoista viestiä? Pahoittelen sekavuutta, toivottavasti saat jotain selvää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olen todella otettu kommentistasi! Hyvin sai selvää. :) Kiitos kauniista sanoistasi ja kommentista, joka sai ajattelemaan ja samalla häkellyksiin. :) Ihana olet! Osaankohan itse nyt vastata ollenkaan järkevästi.. :P

   Olen tosiaan suuri elokuvien (ja sarjojen) ystävä. Ne ovat iso osa arkeani. Näiden tapahtumien kautta espanjalaiset elokuvat, näyttelijät, ohjaajat ja yleensäkin kulttuuri on tullut tutummaksi ja syy, miksi vuodesta toiseen menen yhä uudestaan näihin tapahtumiin. :) Mutta sitäkin ihanampaa on ollut jakaa näitä kokemuksia teidän kanssa! On mahtavaa, että siellä ruudun takana on ihmisiä, jotka ymmärtää (espanjalaisten) elokuvien päälle.

   Off the topic, espanjalaiset itse ajattelevat, että naapurimaassa Ranskassa elokuvien teko osataan paremmin. :D Olen kyllä samaa mieltä, ettei Suomessa (muutamia helmiä lukuunottamatta) oikein vielä osata tehdä elokuvia. Ei samalla tasolla kuin Espanjan tai Ranskan elokuvia Hollywoodista puhumattakaan..

   Joka tapauksessa, niin kauan kuin on mahdollista, niin jatkan näissä elokuvajutuissa pyörimistä. Blogia perustaessa mietin, että jee, saa olla kuin joku " Suomen Perez Hilton" (hehe), ja blogata tämmöisistä jutuista. Tätä olisi ihana tehdä vaikka työkseen. :) Ihan sillä, että pääsi jatkossakin mukaan… ;)

   Lapsellinen haave, mutta voi, miten ihanaa olisi päästä vaikka, gröhöm...Game of thronesin kulissien taakse ja jututtamaan näyttelijöitä. :P Monesti olen miettinyt, että vitsit, jos olisi lehdistökortti, niin saisin tehtyä oikeita haastatteluja. :D Kyllä vain, ymmärrän kaiken. Mutta tietenkin täytyy kuunnella tarkkaavaisesti. Riippuu toki myös murteesta. Joskus voi käyä niin, että huomaan, etten jotain kohtaa ihan täysin ymmärtänyt ja sekös harmittaa. Jotain meni ohi, mutta mitä? :D

   Juuri tuota tarkoitan, hyvin olit lukenut rivien välistä, että monilla kuuluisuuksilla (ja varmasti joillakin bloggareillakin) se kuuluisuus nousee hattuun. Mutta ei ainakaan Maribelista saanut sellaista kuvaa, vaan hän oli NIIN luonnollinen! :)

   Mutta jo tämä on ollut tosi tosi hienoa, että saan mennä Zaragozassa näihin tapahtumiin. Nämä on siis tosiaan ilmaisia ja kuka vaan voi osallistua! Eli jos joskus tulet Zaragozaan, niin pientä tuuria matkaan ja sinäkin voit päästä tähän tapahtumaan! :) Näistä tosin ei koskaan tiiä, milloin on seuraava kerta. Voi mennä pari viikkoa, kuukausi tai puoli vuotta. Mut aina kannattaa yrittää! Ja varmasti myös muualla Espanjassa järjestetään vastaavia tapahtumia, mutta niistä en osaa kertoa. Vaikka ihana olisi päästä niihinkin ja antaa kynän sauhuta! ;)

   Poista
 4. Yöää, tyhmä minä kun en muista kysyä kaikkea kerralla! :D Pahoittelen moneen otteeseen tapahtuvaa häiriköintiäsi, ja sitä, että kommenttini menee vähän (paljon) aiheen vierestä! Olen saanut sellaisen käsityksen, että olet leffojen ja av- materiaalin suurkuluttaja. (Korjaa toki jos olen väärässä) muutamia kysymyksiä haluaisin kysyä:

  - Oletko ikinä katsonut sarjaa nimeltä Homicidios? (Espanjassa kai kanava Telecinco esitti?) Jos olet, niin mitä pidit? Kiinnostaako kyseinen kategoria/aihe ylipäätään? Muita kommentteja? (Jaksot löytyy myös netistä osoitteesta mitele.es, jos kiinnostaa etkä ole vielä tätä mahtavuutta löytänyt)

  -Minkä maalaisia sarjoja / leffoja katsot mieluiten?

  -Minkälaisia / mitä ohjelmia espanjan tv-kanavat eisttävät? Mitä ylipäätään pidät niistä?

  -Oletko katsonut ruåtsalaista sarjaa nimeltä Johan falk? Mitä siitä tykkäät?

  -Ehdottomasti paras näkemäsi elokuva? Paras näkemäsi espanjalainen elokuva? Paras näyttelijä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpsistä! :) Päinvastoin! Miusta on vaan kiva jutella elokuvista ja sarjoista. :) Vaikka toki kivointa olisi nähdä vaikka kasvotusten. :) Heh, en tiiä olenko ihan suurkuluttaja, elokuvia katson 1-2 viikossa ja sarjoja yksi jakso per pvä.

   Läheskään kaikista elokuvista en tänne kirjoittele arvosteluita, vaikka haluaisin parantaa tapani jo ihan sen takia, että olisi kiva nähdä, miten monta elokuvaa tulee oikeastaan katottua vuodessa. :D Mutta tykkään tosi paljon ja käyn näissä elokuvatapahtumissa ja olen osallistunut myös parin elokuvan tekoon extrana. :D Ja oispa ihana syventää tätä harrastusta! :) Olen yrittänyt päästä extraksi myös täällä Espanjassa, mutta ei tärpännyt. :P Ehkä pitäisi yrittää uudestaa! :D
   - En ole katsonut tuota sarjaa Homicidios, mutta aihepiiri kyllä kiinnostaa ja aion ehdottomasti tsekata, koska uudet sarjat kiinnostavat. Rikossarjat yleensä ovat mielenkiintoisia, varsinkin jos voi arvuutella, kuka on syyllinen. ;)
   - Katson mieluiten ranskalaisia ja yhdysvaltalaisia elokuvia. Tosin jokin aika sitten katsoin venezuelalaisen elokuvan ja se yllätti positiivisesti! :) Siitä täytyy kyl kirjoittaa tännekin. :)
   - Espanjassa on ohjelmaa ihan laidasta laitaan, varmasti Suomessa on osittain samoja. Telkkaria katsotaan yleensä vain kun illastetaan. Koukutuin siihen Casados a la primera vista, koska siinä oli niin persoonalliset immeiset, vaikka normaalisti en tosiaan kato tuon tyyppisiä sarjoja! :P Jos katon telkkaria, niin dokumentteja yleensä. :D Monstruos de rio, Frank de la Jungla, Callejeros viajeros ja sit kiinnostaa kaikki legendat, ufojutut jne. :D Sarjoja on helpompi seurata koneella, koska silloin voi ite päättää, milloin ehtii kattomaan. :D
   - En ole katsonut myöskään Johan Falk -sarjaa, mutta jos tulee vastaan, niin voisin hyvin katsoa. :)
   - Apua, vaikea! Tein postauksen lempielokuvista http://vivivinna.blogspot.com.es/2014/12/joulukalenterin-11luukku-lempielokuvani.html mutta en tiiä mikä ois paras... Jos vain pitäisi sanoa yksi... Apocalypto tai Interstellar. En oo kattonut kovin paljon espanjalaisia elokuvia, mutta ekana tulee mieleen Rec 1 ja 2. Rec3 ja 4ei enää ollu niin hyvä, mutta oli mielenkiintoista tavata Rec3:n näyttelijätär! http://vivivinna.blogspot.com.es/2013/11/kertakaikkisen-kauhisttuva-yo.html

   Paras näyttelijä -kysymys on myös vaikea... Miten määritellä paras? Esim. Scarlett Johansson on todella monipuolinen näyttelijätär, mitä arvostan, kuten myös Johnny Depp. Mutta he ei ole minulle ne parhaimmat.. Hmmm, Jean Reno! Oon tykännyt kaikista hänen elokuvista, jotka oon nähnyt. :)

   Huh, tulipas taas kilometrivastaus! :'D

   Entäs sie? Mikä on siun mielestä paras elokuva ja näyttelijä? :)


   Poista

Kiitos kommentistasi! :)