torstai 9. heinäkuuta 2015

FIFTHY SHADES OF GREY (eroottinen draama, v.2015, 125 min.)

Minun täytyy tunnustaa, etten ollut kuullut tästä elokuvasta. En muuta kuin kerran lyhyen maininnan radiossa. Siksi yllätyin, kun katsoin Fifthy shades of Greytä ja häkellyin, millaisesta elokuvasta oikein on kyse. Tietysti tämä tapahtuu juuri sen kerran, kun en ota yhään selvää ennakkoon, enkä tiedä genreä tahi tarinaa. Voitte siis arvata yllätykseni ja ilmeeni, kun herra Grey esittelee ”leikkihuoneensa”…

Sittemmin minulle selvisi, että Fifthy shades of Grey on ollut esillä joka paikassa ja elokuva on herättänyt paljon keskustelua ja jopa pienimuotoista polemiikkia.
Juoni: Elokuva kertoo rikkaan Cristian Greyn (Jamie Dornan) ja opiskelijatytön Anastasia Steelen (Dakota Johnson) suhteesta, joka saa hieman erikoisia piirteitä…

Arvostelu: Lähtöasetelma ”rikas mies, herkkä nainen” on todella kliseinen. Siitä huolimatta rakkaus, fyysinen kemia, jota he tunsivat toisiaan kohtaan, oli todella mielenkiintoista. Valitettavasti siihen se jäikin. Elokuvaa on syytetty jopa pehmopornoksi ja sitä se minunkin mielestä on. Juonellisesti se ei tarjoa mitään. Ei yhtään mitään. Elokuva onkin parhaimmillaan juuri alkupuolella, kun nuoret tekevät tuttavuutta keskenään ja ilmassa sinkoilee kipinöitä. Kohtaus, jossa he lentävät kaupungin yllä on mielestäni koko leffan paras ja ihanin. Ja varsinkin siinä taustalla soiva musiikki sopii siihen kohti loistavasti. Fifthy shades of Greyssä pidinkin yksityiskohdista. Sellaisista, joissa esimerkiksi kuvataan läheltä jokin ele.

Elokuvassa on hetkensä, mutta kokonaisuus jää köyhäksi. Ja loppu oli todella huono, oikea riman alitus.
 
Aineksia olisi ollut paljon enempään. Jos minä olisin saanut toimia käsikirjoittajana, niin olisin jollain tavalla muuttanut Cristiania siten, että hänelle tapahtuisi jotain, jota kautta ymmärtäisi, ettei pohjimmiltaan ole sellainen. Ettei hän ole ”fifthy fucking shades of grey”… Ehkä lähtöasetelma olisi ollut kiinnostavampi, jos Anastasia olisi ollut se rikas ja Cristian opiskelija… Tiedän, että elokuva perustuu kirjaan. Jota en tietenkään ole lukenut. Yleensä kirjat ovat parempia ja uskon ja toivon, että niin on tässäkin tapauksessa.

Näyttelijöistä sen verran, että todella pidin Greyn näyttelijästä. Hän meni niin täydestä rikkaan roolissaan ja onnistui tuomaan hahmoonsa kovuutta olemalla samaan aikaan todella söpö. Vaikka häntä voisi syyttää yhden ilmeen näyttelemisestä. Tuohon rooliin hän kuitenkin istui todella hyvin. Todella ihana näyttelijä!
 
Anastasian näyttelijättärestä en taasen pitänyt, vaikka ymmärrän miksi hänet on valittu. Jostain syystä hän ei tehnyt vaikutusta tässä roolissa. Tosin nostan hänelle hattua, miten rohkea näyttelijätär!

post signature

2 kommenttia:

  1. Mä en ole nähnyt elokuvaa, mutta kauheasti olen lukenut esim. FB:ssa, kuinka kaikkien piti päästä katsomaan se ja ostaa omaksi ja ostaa kirja ja ja ja... Ei mullakaan ollut hajuakaan, mistä leffassa on kyse. Mut enpä näköjään ole paljon menettänyt, kun en sitä ole nähnyt...

    VastaaPoista
  2. Jeps, et ole menettänyt paljoa! Paitsi tietenkin siinä mielessä, että miten tästä on voinut tulla niin suosittu? En ymmärrä. :D Mielenkiintoinen ilmiö. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)