Ennen kuin
mennään ruokajuttuihin, haluan varoittaa, ettei espanjalainen ruoka ole kovin vegaaniystävällistä.
Espanjalaiset syövät paljon lihaa ja siksi tulossa on paljon reseptejä, jotka
sisältävät juurikin lihaa. Minunkin on sitä syötävä, koska kuten kerroin, niin
olen kärsinyt anemiasta, raudanpuutoksesta. Minulle ei sopisi kasvisruokavalio
ollenkaan tästä syystä, mutta myös siksi, että pidän liharuoista. En halua
kokea tästä huonoa omaatuntoa. Kunnioitan ihmisiä, jotka pystyvät elämään
kasvisruoalla, mutta minä en siihen pysty. Suunnitelmissani on kuitenkin
opetella tekemään myös kasvisruokaa ja ujuttaa se ruokavalioon siten, että
viikossa olisi vaikkapa yksi kaksi päivää, jolloin syömme vain ja ainoastaan
kasvisruokaa.
Toisekseen haluan myös painottaa, että espanjalainen kotiruoka on yksinkertaista. Ehkä teitä hätkähdyttää, miten yksinkertaista se todellisuudessa on. Hienot gourmet-ruoat ovat erikseen. Näissä postauksissa keskityn esittelemään vain ja ainoastaan espanjalaista kotiruokaa.
Ja sitten itse
asiaan, eli ruokaan. Ensimmäiseksi haluaisin jakaa ehkä maailman
yksinkertaisimman reseptin, johon Suomestakin taatusti löytyy ainekset. Tämä on
sellainen ruoka, jota Suomessa ollessa tulee kokattua.
Vihreät (litteät) pavut perunan kera ja kylkeen
broilerfile
Suomessa ollessa
olen löytänyt näitä vihreitä papuja pakastealtaasta. Hinta oli alle euron.
Espanjassa ostamme pavut tietenkin tuoreena. Tuoreista pavuista täytyy napsaista
pääty pois. Sitten kuoritaan joukkoon pari tai muutama peruna, niin että papuja
on suhteessa enemmän kuin perunaa. Höyrykattilassa nämä valmistuvat noin
viidessä minuutissa. Joukkoon voi laittaa halutessaan myös sipulia ja porkkanaa. Lounaan ensimmäinen lautanen on valmis! Nautitaan sellaisenaan tai tee kuten espanjalaiset ja lorauta sekaan oliiviöljyä. Joskus syömme tätä myös majoneesin kera, mutta hyvin harvoin. Majoneesikin täällä tehdään pääasiassa itse.
Seuraavaksi
broilerfilettä. Meillä on pääasiassa neljä erilaista vaihtoehtoa
broilerfileelle. Huom, filee on aina maustamaton ja ilman marinadia. Aluksi oli
todella outoa, ettei löytynyt marinoitua kanaa, mutta nyt siihen on jo
tottunut. Marinadia ei ole tullut ikävä, mutta jossain vaiheessa haluan kokeilla sen valmistamista itse.
Näin me maustamme broilerfileet.
Näin me maustamme broilerfileet.
Vaihtoehto 1. Mausta filee curry-mausteella.
Vaihtoehto 2. Mausta filee mustapippurilla ja suolalla.
Vaihtoehto 3. Friteeratut fileet. Vatkaa kanamuna lautasella.
Laita toiseen lautaseen korppujauhoja. Uita filee ensin kananmunassa ja sitten
korppujauhossa. Paista paistinpannulla oliiviöljyssä. Valmiit friteeratut
fileet voi syödä sellaisenaan, tai toinen kiva tapa syödä ne, on laittaa päälle
punaista paprikaa.
Vaihtoehto 4. Broileria kera sipulin ja punaisen/vihreän
paprikan. Kuullota sipulit ja paprikat oliiviöljyssä, laita broilerpalat sekaan
ja anna kypsyä.
Ruokajuomana vesi. Jälkiruoaksi
hedelmä, esim. appelsiini. Pieni pala patonkia, jota espanjalaiset monesti tykkäävät uittaa lautasella. Ja myönnetään, minä myös!
Iltapalaksi iso lautasellinen salaattia ja hedelmiä.
Joskus kokkaamme
koko kanan uunissa. Siitä lisää jossain vaiheessa.
Pyhäpäivän ruoka –taivaallisen hyvää
Seuraavaksi annan
yksinkertaisen reseptin siinä muodossa, kun sen sain anopilta -whatsapp -viestillä. Tähän ruokaan
ihastuin heti. Se on todella hyvää. En voi kuin suositella kokeilemaan! Tämä on varmasti lempiruokani täällä. Toki emme tätä kovin usein valmista, ehkä kerran kuussa. Todellakin suosittelen kokeilemaan. Ohje on yksinkertainen, mutta lopputulos taivaallinen!
"Porsaan sisä/ulkofile uunissa
neljä
valkosipulin kynttä paloiteltuna, hierbas provenzales, suolaa ja kolmen appelsiinin mehu,
1 tunti uunissa"
***
Tai jos teit niin
kuin minä, että pilkot paloiksi, niin paista ensin paistinpannulla ja sitten liha
vuokaan kera mehun, valkosipulin, maustesekoituksen ja suolan ja n. puolisen
tuntia uunissa. Huomaa, että me siis puristamme itse mehun appelsiineista siihen tarkoitetulla laitteella.
***
Perunat kuoritaan
ja pilkotaan haluttuun muotoon. Paista paistinpannulla oliiviöljyssä, jota on
oltava reilusti. Niin, että perunat peittyvät. Öljyn pitää antaa kuumua ennen
perunan laittoa pannulle. Lisätään suola. Nosta valmiit perunat
tarjoiluvadille, älä jätä öljyyn lillumaan. Öljyä voi käyttää uudestaan, sillä
peruna ei jätä makua. Näin se ei mene hukkaan.
Olisi kiva kuulla, mitä pidit tästä postauksesta?
Ei ihan samanalaista ruokaa (ainakaan vielä) kuin Kanarialla. En väitä, etteikö tätä sielläkin joku tekisi, mutta ei ehkä voi tyypilliseksi sanoa.
VastaaPoistaMinäkin pidän liharuoista ja jos kala ja kana (mukamas) lasketaan lihoiksi, niin kerran mietin, että ainoa meillä syötävä lihaton ruoka on espanjalainen munakas. Meistä on ihanaa, ettei Espanjassa lihat ja kanat ole valmiiksi marinoituja kuten Suomessa. Täällä joudut ostamaan puoliväkisin marinoituja tuotteita ja joskus, joson marinoimaton vaihtoehto, se on jopa kalliimpi kuin marinoitu versio.
Hih, siun pitäis tehdä vastaavanlainen juttusarja, mutta Kanariasta! :) Uskon, että siellä on ihan oma ruokamaailmansa, sehän on niin kaukana manner-Espanjasta ja melkein Afrikan kyljessä. :) Kanarialta muistan vaan ne ihmeellisest ryppyperunat ja mojo-kastikkeen.
PoistaHeh, mietinkin, että pitäisiköhän minun kirjoittaa aragonialaisesta ruoasta, espanjalaisen sijaan? :D Noh, uskon, että nää ruoat on ihan ympäri Espanjaa, vaikka on tälläkin alueella jotain omaa ruokakulttuuria.
Meillä on vähän sama juttu... Aina on lihaa tai kanaa... :D Espanjalainen perunamunakas on täällä myös ja pastaa saatetaan joskus syyä ilman lihaa.
Minäkin liputan ehdottomasti maustamattomien kanojen puolesta. En ymmärrä, miksi ne kanat pitää marinoida?? Yksi asia, josta vois ottaa opiks espanjalaisilta. :)Ja tosiaan mikähän järki tuossa on, että maustamaton maksaa enemmän kuin marinoitu, kun maalaisjärjellä ajateltua, sen pitäis olla toisinpäin eli maustamaton edullisempaa! :O
Mä ostan aina maustamattomia kanafileitä, jotta saan sopivan kokoisia suikaleita ja oikean makuisia. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä ja toukokuussa nähdään :)
VastaaPoistaJeps, maustamattomat on parhaita. Marinoitu menee silloin tällön, mut ei jatkuvalla syötöllä. :P Toivottavasti nähdään! :)
PoistaNam tykkäsin ja tykkään ja nyt elämäntaparemppailun myötä, nuo megalomaanisen herkulliset potaatit voisin korvata salaatilla. :) Kiva liharesepti ja vaikuttaa helpolta vielä. Aurinkoista päivää <3
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Noooh, voihan sitä perunaakin syyä. Ihminen tarvitsee myös hiilihydraatteja. Ja toi on niin hyvää! :) Mie uskon hitaisiin ja nopeisiin hiilihydraatteihin ja jos haluaa laihtua, niin hitaita hiilihydraatteja, esim. kauraa. :). Mut sillä pääsee pitkälle, kun vaa jättää herkut ja sokerin pois. :) Mut kyl kerran viikossa voi vähän herkutella. ;) tärkeää on pitää kiinni säännöllisistä ruokailuajoista. Perunaa täällä syyään verratain vähän ja nää oliiviöljyssä paistetut kotitekoiset ranskikset on harvinaista herkkua. :)Ja toi liharesepti on niin hyvää! :) Ihan parasta. :) Mukavaa päivää myös siulle! <3
PoistaTodella kiva tuo papu-perunaresepti! Täytyykin kokeilla, mil gracias. :)
VastaaPoistaDe nada! :) Espero que te guste! Toi papu-perunaruoka oli melkeinpä niitä ihan ensimmäisiä ruokia, mihin täällä törmäsin ja tutustuin. :)
PoistaMistä löydät judias verdes planas Suomessa?? Mä rakastan näitä, mutta en löytänyt täällä. Hyvä resepti, ja aivan aito espanjalainen illallinen ;)
VastaaPoistaHei, huomasin kommenttisi vasta nyt! Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Elikäs ihan S-marketin pakastealastaasta olen löytänyt Suomessa. Toistaiseksi ei ole vielä tullut vastaan tuoreena, mutta jospa joskus tulevaisuudessa. :) Pakastepussin hinta ei ainakaan päätä huomaa, joten suosittelen kyllä! Terveellinen kotiruoka. :)
Poista