En tiennyt mistä aloittaa
ja miten lähestyä aihetta, sillä se on laaja. Espanjalaiset, jos ketkä
ymmärtävät ruoan ja nimenomaan hyvän ruoan päälle. Hyvin harva kansakunta
suhtautuu ruokaan yhtä intohimoisesti kuin espanjalaiset. Täällä se näkyy.
Ravintoloita on lukemattomia, siinä missä baarejakin. Tapaksien kirjo on
henkeäsalpaava. Olenpa ollut joskus
mukana tekemässä jättikokoista paellaa.
Kertoako siis niistä hienoista ravintoloista
ja gourmet-ruoista? Vai tavallisesta kotiruoasta? Päädyin jälkimmäiseen.
Lähinnä siksi, että se on osa arkeamme. Ei ne hienot ravintolat. Olen ehkä
kerran elämässäni ollut ns. hienommassa ravintolassa. Kyseessä oli Zaragozan
kaupungissa sijaitseva Teatro Principal. Eli ravintola sijaitsee teatterin
yläosassa. Niin kuin teatteri, se on kaunis ja ylellinen, minkä lisäksi
erittäin suosittu. Hinta ei ole ollenkaan paha, vain n. 20€! Jos siis
kiinnostaa syödä astetta erikoisemmassa paikassa Zaragozassa, niin tämä on se
paikka. Tähän ravintolaan on kuitenkin viikkojen jonot, joten varaus kannattaa
tehdä hyvissä ajoin.
Ravintola Teatro Principal, kuvassa teatterin aula. Kuva on lainattu. |
Tässä siis ainoa
ravintolavinkkini tänne Zaragozaan. Tästä eteenpäin turisen vain kotiruoasta,
espanjalaisesta aidosta kotona valmistetusta ruoasta. Se kuuluu välimeren
ruokavalioon, joka on yksi terveellisimmistä ruokavalioista, mitä olla voi.
Sitä tukee myös
oma kokemukseni.
Suomessa ollessa
yleensä lihon, kun taas Espanjaan palatessa laihdun. Molemmissa maissa liikun,
mutta ainoa mikä muuttuu, on ruoka. Lisäksi vuosia sitten minulla todettiin
anemia. Olin lomamatkalla Espanjassa. Olimme eräässä kirjakaupassa, kun yhtäkkiä
korvissani alkoi soida. Silmäni olivat auki, mutta näin vain pimeyttä.
Ambulanssi ja poliisi tulivat paikalle. Minulle tehtiin paikan päällä kokeita,
esim. sydänfilmi. Kyseltiin, käytänkö huumeita. En tietenkään. En ollut
myöskään humalassa. Minulla todettiin anemia. Itse epäilen, etten vielä silloin
ollut tottunut ruoka-aikoihin ja verensokeri pääsi laskemaan liian alas.
Minulla on ollut
todella alhainen hemoglobiini lähes koko ikäni. Kun asuin Espanjassa yhtä kyytiä
melkein vuoden ja menin sitten Suomeen ja kävin testeissä, niin arvot olivat
täysin normaalit. Olin ihmeissäni. Ensimmäistä kertaa elämässäni ne olivat
kohdillaan. En löydä tähän mitään muuta syytä kuin espanjalaisen ruokavalion.
Toki Suomessakin syömme melko terveellisesti, eli kotiruokaa, mutta Espanjassa
minun elämä on paljon terveellisempää.
Niinpä kerron
tässä juttusarjassa espanjalaisesta kotiruoasta. Mitä me täällä oikein syömme?
En väitä, että se olisi se täydellisin ruokavalio. Mutta minulle se on sitä,
joskin tiedostan, että parannettavaa on. Tämän juttusarjan avulla yritän siis samalla
parantaa omia syömisiäni, esim. hedelmiä minun pitäisi syödä enemmän.
Tässä
ensimmäisessä postauksessa esittelen pieniä paloja keittiötämme ja ruokavaliomme peruspilareita.
Hunajaa, oliiviöljyä, rypsiöljyä, tummaa ja vaaleaa etikkaa (vinagre bálsamico de modena, vinagre de vino - blanco). |
Oliiviöljy. Se on espanjalaisen keittiön ehkä kaikista
tärkein ainesosa. Kunnon oliiviöljy, jota käytetään ruoanvalmistuksessa ja
salaatinkastikkeena. Se on erittäin terveellinen, jossa on paljon hyviä
rasvoja. Ihmiskeho tarvitsee myös rasvaa ja oliiviöljystä sitä saa. Jotkut
espanjalaiset jopa karsastavat rypsiöljyä.
Oliiviöljy on heille se ainoa ja
oikea. Suosittelen ostamaan ekstra-neitsytoliiviöljyä, joka kuuluu parhaimpaan
laatuluokkaan.
Mausteet. Kaapistamme löytyy paljon erilaisia mausteita.
Mausteita käytämme tavallisesti lihaan, mutta myös pasta-ja riisiruokiin. Koskaan
emme mausta liikaa. Oikeastaan ne muutamat tietyt mausteet toistuvat kerta
toisensa jälkeen; basilika, mustapippuri, oregano ja yrttisekoitus ”hierbas
Provenzales”, joka koostuu basilikasta, oreganosta, rosmariinista, timjamista,
kyntelistä ja meiramista.
Tietenkään
keittiöstä ei koskaan puutu salaatin tekoon tarvittavia aineita. Meiltä löytyy
aina myös sipulia, valkosipulia ja perunaa.
Liha ja leipä
ostetaan samana päivänä. Liha lihakaupasta (carniceria) ja leipä leipomosta
(panaderia).
Höyrykattila
Höyrykattila
näyttelee keittiössämme tärkeää osaa. Sillä kasvikset valmistuvat todella
nopeasti, joskin kikherneiden ja linssien teossa menee silläkin enemmän aikaa.
Silti höyrykattila on nopeampi kuin tavallinen. Lisäksi maku on paljon parempi
kuin perinteisellä kattilalla valmistetuissa ruoissa.
Ruoka-ajat
Aamu alkaa
kevyellä aamupalalla. Tyypillinen espanjalainen aamupala on paahtoleipä marmeladilla,
voisarvi marmeladilla tai ilman, keksejä tai muffinssia. Ei missään nimessä
näitä kaikkia samaan aikaan, vaan vain jotain näistä. Lisäksi tuoremehua,
parhaimmassa tapauksessa itse tuoreista appelsiineista puristettu. Kupponen
kahvia tai teetä, yleensä kuitenkin kahvia. Espanjalaiset ovat kahvikansaa.
Itse tyydyn
paahtoleipään, koska nuo muut vaihtoehdot ovat mielestäni epäterveellisimpiä.
Viikonloppuna saatan syödä muffinssin aamupalalla, mutta melko harvoin. Koska täällä ei ihan joka
paikassa ole saatavilla ruisleipää, niin olen jo jonkin aikaa ajatellut vaihtaa
aamupalatottumuksiani, niin että jatkossa keittäisin aamupuuron tai söisin
enemmän kaurahiutaleita.
Espanjassa syön
huomattavasti vähemmän leipää kuin mitä Suomessa. Vain aamupalalla. Lounaalla
otan vain pienen palan ja joskus iltapalalla.
Meillä syödään
lounasta klo 15.15. Yleensä lounas muodostuu ensimmäisestä lautasesta, joka on
kasviksia/vihanneksia. Toinen lautanen on lihaa. Jälkiruoaksi hedelmä, joka
vaihtelee kunkin kauden mukaan. Talvella appelsiineja ja mandariineja, kesällä
persikoita jne.
Perunaa syödään
1-3 kertaa viikossa ja silloinkin vähän, kera muiden kasvisten.
Pastaa meillä
syödään perjantaisin. Ei muulloin.
Riisiruoka myös
kerran tai kaksi kertaa viikossa.
Kaikkina muina
päivinä siis kasviksia/vihanneksia: linssejä (lentejas), kikherneitä
(garbanzos), lehtijuurikasta (acelgas), kurkkuyrttiä (borrajas), vihreitä
papuja (judias verdes) ja cardo, jota en osaa kääntää.
Kasvislautasen jälkeen syömme lihaa tai joskus
harvoin kalaa. Me tykkäämme vain tonnikalasta ja lohesta. Tonnikalaa syömme
lähes päivittäin salaatin kanssa. Liha voi olla vaikkapa jauhelihapihvi, porsas-
tai naudanlihafilee, lihapullia tai makkaraa. Makkara on aina perinteisesti valmistettua,
ei mitään teollista, kuten myös lihapullat. Ne teemme alusta alkaen itse.
Illalla syömme ison lautasellisen salaattia, yleensä klo 22 kieppeillä. Ostamme
kaupasta salaattipussin. Sen lisäksi laitamme salaattiimme tomaattia,
herkkusieniä, oliiveja, maissia, tonnikalaa. Joskus myös sipulia (cebolla
dulce), mutta silloin täytyy katsoa, että se on oikeanlaatuista sipulia, ei
sitä, joka on vahvanmakuinen. Harvoin tulee laitettua surimia.
Iltapalalla saatamme syödä myös jotain lämmintä ruokaa, esim. espanjalainen perunamunakas, ranskalainen munakas tai makkaraa. Tai jogurttia.
Ruokajuomana juomme lähes aina vettä, jonka otamme hanasta ja laitamme kannuun, jossa on suodatin.
Ruokajuomana juomme lähes aina vettä, jonka otamme hanasta ja laitamme kannuun, jossa on suodatin.
Ruokailujen välillä (mutta myös jälkeen) syömme hedelmiä. Tosin minä
olen ollut huono hedelmänsyöjä ja olen saattanut nauttia vaikkapa jogurttia.
Yhteen aikaan valmistin paljon hedelmäsmoothieita ja oikeastaan niitä pitäisi
taas alkaa valmistaa. Se on helppo tapa nauttia paljon hedelmiä yhdellä kertaa.
VÄLIMEREN RUOKAVALION ABC
● ruoka valmistetaan itse
alusta loppuun, ei einesruokaa
● yksinkertaista, helppoa ja
monesti nopea valmistaa
● ruoka valmistetaan
kattilassa (höyry) ja paistinpannussa, harvemmin uuniruokaa
● ei kastikkeita, vain silloin tällöin ja silloinkin yleensä tomaattipohjainen esim. pastan kera, kermaa ei käytetä juuri koskaan ruoan valmistuksessa
● paljon kasviksia,
lihaa/kalaa/mereneläviä ja hedelmiä
● päivittäin suositellaan
vähintään 5 hedelmää
Tulevissa postauksissa esittelen lähemmin,
millaista ruokaa syömme ja jaan reseptejä. Mutta tosiaan, ei tämä ole mitään
rakettitiedettä. Espanjalainen kotiruoka on niin helppo valmistaa. Haasteena
voi pikemminkin olla se, löytyykö Suomesta puoliakaan näistä
kasviksista/vihanneksista?
Loppuun vielä kuva keittiömme "erikoisuudesta", joka kuitenkin täällä päin maailmaa on ihan tavallista. Keittiöstä löytyy nimittäin pesukone ja tiskit tiskataan käsin. Ikkuna on tuossa vieressä ja siitä ripustan pyykit ulos kuivumaan. Saapi muuten olla tarkkana, ettei tipu naapurin terassille!
Jee tämä on kiva juttusarja jota jään innolla seuraamaan ja kiva oli kurkkia kuvia teiltä. Mielestäni itseasiassa Suomi on erittäin outo maa, koska sijoittaa pyykinpesukoneen märkätilaan, huikean vaarallista, en vaan ymmärrä miksi? Keittiö on paljon parempi, mutta meillä metelin takia pyykinpesukone on autotallissa. ;)
VastaaPoistaKivaa iltaa <3
Kiva kuulla! Siun kommentista saa ammennettua itselleen motivaatiota. Kiitos paljon! :)Voisin melkein luvata ruokajuttua näin tiistaisin. :) En oo koskaan ajatellut tuolta kantilta. Muistan vaan, että aluksi pesukone keittiössä tuntu oudolta ja nyt siihen on jo tottunut. Eikä ole pitkä matka laittaa pyykkiä kuivumaan. ;) Kiitos samoin, siullekin kivaa illan jatkoa! :)
PoistaInnolla odotan reseptejäsi. Opiskelen parasta aikaa espanjaa, joten blogisi on varsinainen löytö.
VastaaPoistaKiitos paljon!!! :) Tästä saa hurjasti motivaatiota (ja ehkä paineitakin, hih) tehdä ne ruokajutut. :) Anopilta ja naapurin tädiltä olen oppinut nämä espanjalaisen keittiön salat. :)Ja aina en suinkaan minä kokkaile, vaan myös mies, anoppi tai naapurin täti, jonka luona käymme silloin tällöin syömässä. :)Täällä on tärkeää yhdessä syöminen. :)
PoistaMielenkiintoista tutkailla, onko mantereen ja saarten välillä eroja ruokakulttuurissa. Toi uuniruokajuttu on niin totta, en ole ikinä syönyt Kanariallakaan mitään uuniruokaa (paitsi oma tekemääni). Jogurtti ja hedelmät on tyypillinen jälkiruoka ja kahvia juodaan, mutta ei samoja kuppimääriä kuin Suomessa, koska kahvi on vahvempaa. Ja todella hyvä pointti, että lähes kaikki ruoka tehdään itse alusta alkaen.
VastaaPoistaKiva idea tämä ruokajuttusarja!
...ai niin, ja "cardo" on ohdake. Siinä eka ero. En ainakaan ole kuullut tuollaista sanaa aiemmin. Voihan se olla, että niitä on Kanariallakin, mutta eri nimellä.
PoistaOi, kiva kuulla mielipiteesi! :) Jeps, melkeinpä se olen minä myös, joka uunia käyttää. Varsinkin, kun olen Pohjois-Karjalasta, ja meillä on uuniruoat osa ruokakulttuuria. :) Miulla oiski yks tosi kiva hedelmä/marjajälkkäri, joka on yksinkertainen, mutta niin hyvää! :)Kerron siitä sit tuonnempana. Opin sen täällä, naapurin tädiltä. :) Varoitan tosiaan, että kaikki tulevat ruoat, jotka esittelen, ovat todella yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Ei tarvitse olla mikään kokki Kolmonen. Mutta sellainen on kai se paras arkiruoka, ettei tarvitse koko päivää keittiössä rymytä. ;)Pääasia, ettei sorruta eineksiin, vaan kokotaan itse tuoreista raaka-aineista. :)
PoistaNo mie katoinki sen sanakirjasta, mut ohdake tuntui niin hassulta. :D Ajatus, että ohdakkeitako me täällä syyään? Siks mietin, et voisko sille olla joku muu sana? :P Mut cardo-ruokaa on takuuvarmasti tulossa! ;)
PoistaNo nyt tuli semmonen postaussarja, joka osui ja upposi! Toivottavasti tulee mahdollisimman monta osaa! Mä muistan kun alkuun olin hämmentyny tuon jugurtin funktiosta. Olin siis ensimmäistä viikkoo täällä ja ison iltapalan jälkeen multa kysyttiin aina, haluanko jugurttia (tai hedelmää) Sitten siihen jugurttiin laitettiin hitosti sokeria :'D
VastaaPoistaMutta joo. Oon kanssa huomannut, että eipä niitä einesruokia kauheasti harrasteta. Kaikki raaka-aineet ovat tuoreita ja just patonkia ei kyllä jätetä jonnekin kaapin perukoille homehtumaan vaan se syödään samana päivänä. En tiedä kuinka yleistä tää on muualla, mutta ainakin tässä perheessä lapset tykkää syyä friteerattua kanaa ja lihaa. En olis uskonu, että ne on niin helppoja tehdä itse ja että niistä tulisi niin hyviä!:D Vähän oliiviöljyä, pan ralladoa ja suolaa niin se on siinä!
Oi, miten ihana kuulla Rosa! :) Kiitos paljon! Teiltä oon nyt saanu kunnon motivaatiobuustin tehdä tää! Ajattelin laittaa reseptejä kerran viikkoon, ettei lopu heti. Koska sit meillä on se sama kaava (kasviksia/vihanneksia + lihaa + hedelmää ja ruokajuomana vesi), joka toistuu... Ja tosiaan varoituksen sanana, että tulee olemaan helppoja ja yksinkertaisia ruokia, ei mitään gourmet-lautasia, ellen tosissani innostu. ;)
PoistaHih, joo, jugurtti! <3 Mie syön tosiaan vaan luonnonjugurttia täällä, saatan laittaa joskus hunajaa tai marjajauhetta sekaan. :) Sokeria yritän välttää. :)
Allekirjoitain siun huomiot. :) Kuulostaa niin tutulta. Ja yks tulevista resepteistä oiski just friteeratut kanat ja lihat, joita silloin tällöin syömme. :)
Jänskä postaus. Minä olen huomannut että ruokavalio muuttuu meillä vähän tänne tullessa, etenkin ruokarytmit mutta myös se mitä syö. Ehkä Suomessa tuleekin juuri enempi käytettyä eineksiä koska ne ovat siellä ihan hyviä, mutta täällä taas kaipailee sitä ruisleipää. Kasvikset ovat täällä parempia tietysti sekä hedelmät...nam. Saisin itsekin tästä postauksen aikaiseksi, hmm
VastaaPoistaKiitti! :) Sama juttu, että ruokavalio muuttuu. Nyt tällä kertaa ajattelin viiä Suomeen ruokaa matkalaukussa. :) Joo, pakosti alkaa elämään maan tavalla. :) Mut täälläkin on suosituksena 5 ateriaa/välipalaa päivässä. :)
PoistaJoo, ruisleipää, hyvää sellaista on ikävä. El Corte Inglesistä ruisleipää sais, mut ei se ihan oo sama asia, vaikka ajaa asiansa. Plus se on aika hurjan hintainen. Juuh, kasvis/vihannesvalikoima on mieletön. Jos Suomeen saisi kaikki ne kasvikset/vihannekset, niin oltais terveempiä varmasti. Suomessa on niin heikko valikoima tällä saralla. Hedelmiäkin on täällä paljon enemmän ja niin paljon paremman makuisia. :) Salaisuus on tosiaan se, että syö kunkin kauden hedelmiä, jolloin ne ovat parhaimmillaan. :) Tee ihmeessä postaus, kiva olisi lukea mietteitäsi espanjalaisesta ruoasta! :)
Tykkään näistä espanjalaiseen arkeen liittyvistä jutuista, innolla odotan reseptejä! :)
VastaaPoistaOi, niin kiva kuulla! :) Nyt oon kyllä saanu roppakaupalla motivaatiota ja intoa tehä tää. En voinu kuvitellakaan, että näin montaa kiinnostaa espanjalainen arkiruoka. :)
Poista