tiistai 21. helmikuuta 2012

UUSI KIRJA VS. VANHA KIRJA

Uusi kirja – ah! Sen tuoksua ei voita mikään. Uudessa kirjassa on aina oma viehätyksensä. Sitä saa hypistellä, nuuhkia, pitää käsissä, käännellä sivuja… Ja se uutuuden tuoksu on vain niin ihana! Puhumattakaan jännityksestä ja lukemisen ilosta, kun vihdoin voi aloittaa lukemisen.

Kirjaostokseni on tällä kertaa ”Enigmas de la humanidad”, suomeksi ”Ihmiskunnan arvoitukset”. Aihe on suorastaan kutkuttavan jännittävä. Tämä kirja on kuin minulle tehty: erittäin kiinnostava aihe, paljon värikuvia, paljon tietoa. Kaiken lisäksi se oli uskomattoman edullinen 7,95€! Kuten jo otsikon perusteella varmasti huomasitte, niin kirja on espanjaksi. Se ei kuitenkaan ole este, kun vihdoinkin voin hyvällä omatunnolla sanoa osaavani espanjaa ja olen siitä niin iloinen. 

Jos uudet kirjat ovat ihania, niin kyllä vanhatkin kirjat ovat myös. Vanhoissa kirjoissa viehättää niiden ikä, miten ne ovat uhmanneet ajankulua vuodesta toiseen, mutta kuitenkin vanhenneet arvokkaasti. Kerran elämässäni sain nähdä todellisen jyty-teoksen. Kirja oli todella, todella vanha (siis vuosisatoja vanha, älyttömän isokokoinen, raskas ja eihän siitä tekstistä saanut edes kunnolla selkoa). Siinä hetkessä, kun näin sen kirjan, oli kuitenkin ripaus taikaa. En koskaan tule unohtamaan sitä, enkä kirjastoa, jossa se oli arvokkaasti esillä eräässä palatsissa jossain päin Espanjaa.

Tällä hetkellä minulla on kesken eräs vanha kirja, jos ei nyt kuitenkaan vuosisatoja vanha, niin kuitenkin vuosikymmeniä. Sen nimi on Kaksi kaupunkia, kirjailijana englantilainen Charles Dickens. Kaksi kaupunkia on yksi Dickensin tunnetuimpia teoksia ja vuodelta 1859 (eli itse tarinalla on ikää jo 153 vuotta!). Dickens (7.2.1812-9.6.1870) oli aikansa tuotteliaimpia viihdekirjailijoita. Olisihan se hurjaa, jos minun kirja olisi kyseiseltä vuodelta ja vieläpä alkuperäisversiona, mutta näin ei ole. Minun Kaksi kaupunkia on suomennos, painettu vuonna 1945. Kirja on kärsinyt, mutta onneksi sivut ovat sentään tallella. 

Uusi taikka vanha kirja, kirja on kuitenkin aina kirja ja kirjoja on ilo lukea.

Lukuiloa!

ToivottaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)