maanantai 7. toukokuuta 2012

MATKAKOHTEENA ZARAGOZA, ESPANJA

Zaragoza pitää sisällään historiaa yli 2000 vuoden ajalta. Upeat historialliset monumentit, katedraalit, palatsit, rakennukset, museot ja rauniot kertovat tuosta historiasta. Historiasta, jossa kohtaavat neljä kulttuuria ja jokainen niistä on jättänyt jälkensä kaupunkiin. Nämä neljä kulttuuria ovat roomalainen, juutalainen, muslimi ja kristitty.

Zaragoza sijaitsee Koillis-Espanjassa, noin 300 km päässä Madridista, Barcelonasta ja Valenciasta. Kaupunki on myös melko lähellä Pyreneiden vuoristoa, josta löytyy huikeita maisemia ja monipuolisia ulkoliikuntamahdollisuuksia. Siellä on upeita vesiputouksia ja mielenkiintoisia  luolia. Kesäaikaan Zaragozassa vierailevan kannattaa käydä Pyreneillä. Toinen tutustumisen arvoinen kohde Monasterio de Piedra –luonnonpuisto, jonne matkaa on reilu 100 km Zaragozasta. Puistoon on pääsymaksu. Puistossa vierähtää helposti useampi tunti luonnon keskellä upeita maisemia ihastellen, unohtamatta kulttuuripuolta tutustuessa museoon. Ehkä luonnonpuistossa vastaan tulee myös yllätyksiä...

Taannoin maailmalla levisi kohu epäonnistuneesta freskon Ecce Homon restaurointiyrityksestä ja tuota freskoa voi käydä katsomassa helposti Zaragozasta käsin.

Miten ja milloin matkalle
Zaragozaan pääsee lentäen, junalla tai linja-autolla. Ryanairilla on suoria lentoja Zaragozaan mm. Lontoosta. Juna- ja linja-autoyhteydet ovat hyvät. Juna on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin linja-auto, mutta vastaavasti myös paljon nopeampi (ave). Linja-autolla matkustus on Espanjassa hyvin edullista ja linja-autot ovat yleensä hyvin varusteltuja. Aikataulut ja hinnat juniin voi tarkastaa virallisilta sivuilta täältä ja linja-autojen täältä. Liput tulee ostaa etukäteen.

Paras aika matkustaa Zaragozaan, Pyreneille ja Monasterio de Piedraan on kesäaika, eli toukokuusta syyskuuhun. Elokuu on kaikista lämpimin kuukausi ja lämpötila voi kohota joinain yksittäisinä päivinä jopa +40ºC. Normaali lämpötila keikkuu yli +30ºC. Auringonpaiste on taattu elokuussa, mutta myös muinakin kesäkuukausina aurinkoa saa takuuvarmasti.

Nähtävää Zaragozassa niin päivällä kuin yölläkin
Catedral de Pilar & Plaza del Pilar
 -katedraali, ilmainen
- Plaza del Pilar=aukio

La Lonja (sijainti: Plaza del Pilar)
- vaihtuvia näyttelyitä, ilmainen

La Seo
- katedraali

Casco antiguo
- historiallinen alue Zaragozan keskustassa

Museot
- yleensä maksuton sisäänpääsy
- esim. Museo Camón Aznar (taidemuseo, jossa esillä merkittävän aragonialaisen taidemaalarin Goyan töitä ja siksi tutustumisen arvoinen)
- Museo de Zaragoza 
- Teatro romano de Zaragoza

Palacio de Aljaferia (Aljaferian palatsi)
- pääsymaksu

Puerta del Carmen
- monumentti

Parque Grande
- puistoalue

Rauniot

Suikulähde Parque Grandessa...
Palacio de Aljaferia
Puente de Piedra (suom. Kivisilta) on pala historiaa.
Vuosittain lokakuussa järjestetään Zaragozassa suuri juhla, Fiestas del Pilar, joka kestää useamman päivän ja on tutustumisen arvoinen. Silloin erityisesti ilotulitukset ovat todella näyttäviä.

Pääsiäisaika on Zaragozassa, kuten muuallakin Espanjassa, yhtä juhlaa. Pääsiäistä vietetään näyttävästi ja ei jää keneltäkään huomaamatta. Parasta antia ovat kulkueet, joiden mukana pääsee espanjalaiseen pääsiäistunnelmaan. 

Casco histórico on vanha ja historiallinen alue Zaragozassa ja juuri siellä esim. yöelämä on vilkasta ja tutustumisen arvoista. Zaragoza on opiskelijakaupunki ja tämä näkyy myös yöelämässä. Espanjassa on tapana kiertää monessa eri baarissa yön aikana, joten pääsymaksuja ei normaalisti makseta. Merkittävin disko on Oasis, jossa järjestetään säännöllisesti myös erilaisia konsertteja. Oasikseen on pääsymaksu  ja se on melko korkea. Illanvieton voi aloittaa tapas-kierroksella, joka on varmasti yksi mielenpainuvimmista kokemuksista.

Zaragozassa on tarjolla myös hyvät shoppailumahdollisuudet. Kaupungissa on kaikki merkittävät liikkeet. Vaateostoksille suuntaavan kannattaa piipahtaa seuraavissa liikkeissä: Zara, Mango, Blanco, Bershka, Stradivarious, Pull&Bear, Desigual ja El Corte Inglés, josta vaatteiden lisäksi löytyy kaikkea mahdollista. Kannattaa siis kävellä seuraavien katujen halki: Alfonso I, Paseo Independencia ja Paseo de las Damas. Jos jalat kantavat, niin Delicias –kadun varrella on valtaisa määrä eri liikkeitä, joissa on monipuolinen tarjonta. Siellä on paljon sellaisia käsilaukku-ja vaateliikkeitä, jotka ei nimensä puolesta ole tunnettuja, mutta sitäkin ihanimpia paikkoja ja todella kilpailukykyisin hinnoin. Toki myös bussilla nro 22, suunta Bombrarda, pääsee. Matkamuistoja myydään useammassa putiikissa Plaza de Pilarin tuntumassa.

Zaragozan tärkeimmät (ja matkailijan kannalta kiinnostavimmat) ostoskeskukset ovat Grancasa ja Puerto Venecia. Viimeksi mainittu sijaitsee kauempana, mutta molempiin pääsee kätevästi bussilla. El Caracol –ostoskeskus on kiinnostava enemmänkin arkkitehtuurinsa puolesta kuin kauppojen. Se sijaitsee Independencia –kadulla.

Grancasa: bussit 23,43,44, 50 sekä ratikka.
Plaza-ostoskeskus silloin, kun kaikki vielä oli hyvin. Nykyään moni liike on siellä sulkenut ovensa Purto Venecian houkutellessa enemmän väkeä.
Ravintolat ja kahvilat
Espanjalaista ruokaa tarjoava ravintola Las Palomas Buffet&Tapas on hyvä paikka aloittaa tutustuminen espanjalaiseen ruokakulttuuriin, jossa buffet-pöydät notkuvat suussa sulavista herkuista.

Lounaspaikkaa etsiessä kannattaa tarkkailla ravintoloita, jotka laittavat ”Menu del día”, koska yleensä melko kohtuuhintaan saa alkupalan, ruoan ja jälkiruoan.

Jos kiinnostaa cabaret, niin sellainen paikka kuin El Plata on käymisen arvoinen.Osoite: Cuatro de Agosto 23, Zaragoza.

La Terraza on tunnelmallinen pubi, jonka sisällä on terassi kera puutarhan. Osoite: San Antonio María Claret 2, Zaragoza.

Kaikki Irish pubit vievät mennessään, on ne niin kivoja paikkoja siemailla olutta tai drinkkiä.

Iltapalaksi suosittelen kokeilemaan papas bravas ja bocadillo de calamares, joita löytyy esim. La Mejillonera, Osoite: Cinco de Marzo 3, Zaragoza.

La Feria on myös oman kokemukseni perusteella varsin mainio ruokapaikka, jossa tarjolla libanonilaista ruokaa. Osoite: Pedro Cerbuna 23, Zaragoza. 

Espanjassa vieraillessa kannattaa maistella churros con chocolate, joka on makean ystäville ehdoton herkku. Esimerkiksi sellaisessa paikassa kuin Churreria la Fama, Osoite: Prudencio 25, Zaragoza.

Toinen ainutlaatuinen paikka syödä churros con cholate on Café de Levante, Osoite: Almagro 4, Zaragoza. Ainutlaatuiseksi paikan tekevät eivät vain herkulliset churrot, vaan myös se, että kahvila on perustettu jo v.1895.
Yhteenveto

● Paras matkustusaika sään puolesta touko-syyskyy (huom. elokuu voi olla jopa tukalan kuuma)

● Juna www.renfe.com, linja-autot www.alsa.es , Ryanair www.ryanair.com

● Monasterio de Piedra www.monasteriopiedra.com

Oasis www.salaoasis.com

● Zaragozan linja-autoliikenne: www.tuzsa.es

● Zaragozan matkaan kannattaa ympätä Pyreneillä vierailu ja Monasterio de Piedra, jos vain mahdollista. Ja jos kiinnostaa, niin paikan päällä vierailu Ecce Homoa katsomassa. Lue postaukseni Ecce Homo -epäonnisesta restauroinnista ilmiöksi.

Zaragozaan tullessa kannattaa ensimmäiseksi suunnistaa ”Oficina de Turismo”, joista saatte tietoa ja apua matkanne kanssa. Sieltä saa Zaragozan kartan ilmaiseksi. Oficina de Turismon löytää esim. Plaza España ja Plaza del Pilar. 
Monasterio de Piedra
Pyreneet

*Tätä artikkelia on päivitetty 25.6.2014. Postaukseni Puerto Veneciasta löytyy täältä, ja Zaragozassa shoppailusta täältä.*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)