sunnuntai 3. toukokuuta 2015

KORKEAMMALLA KUIN LINNUT

Eipä pitkään aikaan ole tämän tytön jalat tutisseet niin paljon kuin mitä eilen, jolloin koin yhden ehkä elämäni pelottavimmista hetkistä.

Halusimme tehdä vappuviikonloppuna jotain erilaista, joten hetken mielijohteesta päätimme toteuttaa erään pitkään mielessä kummitelleen haaveen. Menimme Sabyes-kylässä sijaitsevaan luontokohteeseen. Sabyes löytyy Huescasta, ja matkaa sinne on ehkä jotain 90 kilometriä täältä Zaragozasta. Mielenkiintoisena sivuhuomautuksena, että kylässä on vain 29 asukasta! Tosin on sitä pienemmissäkin kylissä tullut käytyä.

Ajoimme kylän läpi ja jatkoimme kohti edessä kuultavia lakeuksia. Sitä mukaa, kun nousimme yhä ylös vuorille, tuntui tie vain kapenevan.

Saavuimme luontokohteeseemme, jossa tarkoituksenamme oli kiivetä Peña San Miguel-vuorelle. Sinne vie kävelyreitti ja sen myötä mahdollisuus nousta todella korkealle ihastelemaan maisemia. Kirjaimellisesti. Reitillä joutuu kulkemaan niin vaaka –kuin pystytasossa. Miehelle se oli jo tuttu juttu. Reitti olisi vaikuttava ja itsensä olisi laitettava likoon, mutta palkintona olisi huikean upeita maisemia. 

Parkkeerasimme auton ja lähdimme kohti punaista vuorta. Pieni polku kieputteli oikealle vasemmalle, ja taas oikealle, mutta koko ajan suunta oli vakaasti ylöspäin. Se olikin se matkan helpoin osuus.

Tulimme kohtaan, jossa täytyi jo vähän ponnistaa ja samalla pitää ketjusta kiinni kulkien hieman sivuttain. Mutta ei sekään vielä ollut mitään sen rinnalla, mitä oli tulossa. Alta aikayksikön tulimme kohtaan, jossa täytyi itsestään löytää se sisäinen apina ja kiivetä ylös.

Mies neuvoi ja minä tein perästä: askel kerrallaan ja molemmat kädet aina tiukasti kiinni kalliossa olevista metallikahvoista. Tämäkin oli vielä suhkot helppo osuus, vaikka huokaisin helpotuksesta selviydyttyäni tasaiselle kallionkielekkeelle. 

Seuraavaksi vastaan tuli tikapuut. Kiipesin tikapuita pitkin ylös. Tikapuiden yläpäässä piti ottaa sivuaskel oikealle, jotta voisi jatkaa matkaa. Sen sivuaskeleen ottaminen tuntui jo kamalan pelottavalta, mutta onnistuin siinäkin. Nyt olin metallikahvojen kohdalla ja matkaa pitäisi jatkaa ylöspäin. Etenin hitaasti, mutta varmasti. Askel kerrallaan. Olin tullut kallionkielekkeeseen, minkä vuoksi näköyhteys metallikahvoihin hävisi. Minua pelotti ja se iso, ulospäin työntyvä kieleke oli pelottava. 

Minulle tuli tunne, etten saa jalkoja asettumaan millään lailla. Siinä vaiheessa meinasinkin heittää pillit pussiin ja sanoinkin miehelle, että minä en tätä pysty tekemään. En pysty. En voi. Nieleksin. Oloa ei helpottanut yhtään se, että hikosin, kädet olivat märät ja jalat tärisivät. 

Missään vaiheessa en uskaltanut katsoa, miten korkealla olimme. Hoin vain mielessäni, että askel kerrallaan. Askel kerrallaan. Nyt vain sitä askelta en enää voinut ottaa. Pyöreän kallionkielekkeen takia en tuntenut voivani laittaa jalkojani turvallisesti siihen metallikahvaan, johon minun olisi pitänyt astua. 

Tähänkö matka tyssäsi? Ei sentään. Sain kerättyä rohkeuteni rippeet ja lopulta jollain ilveellä selvitin itseni tuosta tukalasta paikasta. Pääsin ylös. Vielä yksi riimuosuus ja olin vuoren huipulla. Mikä tunne! Minä TEIN sen!

Lisää kuvia reitistä täällä klik
Vuoren huipulla  
Maisemat siellä ylhäällä olivat todellakin huikeita. Olen aina tykännyt ihastella maisemia korkeista paikoista, mutta olinkohan nyt ensimmäistä kertaa korkeammalla kuin koskaan aiemmin? Ainakaan koskaan aikaisemmin en ole tuollaista savottaa tehnyt päästäkseni yläilmoihin. 

Minulla heräsi suuri kunnioitus noita maisemia kohtaan. Tunsin itseni niin pieneksi ja silti niin suureksi. Oli jotenkin epätodellinen olo, kun näin joidenkin lintujen lentävän matalammalla kuin missä me olimme. En ollut koskaan nähnyt lintua siitä persfektiivistä. Yleensä aina ollut päinvastoin, linnut korkeammalla kuin me. 

Parkkipaikka ylhäältä katsottuna.
Vuoren huipulta löytyi kaivo, joka ottaa veden talteen. Siellä oli vanha melkein tuhatvuotinen rakennus, nyt jo pahasti raunioilla.

Ihasteltuamme maisemia, lähdimme laskeutumaan. Sama reitti, mutta nyt suunta alaspäin. Se oli kamalaa, kun taas kädet olivat ihan hiessä ja pelkäsin lipeäväni alas hetkenä minä hyvänsä. Jalat tutisivat niin paljon, että se jopa haittasi kulkuani. Oli keskityttävä täysillä itse suoritukseen. 

Lopulta selviydyin alas kunnialla. Myönnän, että olen melko hermostuvaa sorttia, enkä edes kärsi korkeanpaikan kammosta, mutta sitä suuremmalla syyllä tämä oli tehtävä. Minun oli ylitettävä itseni. Minun oli poistuttava omalta mukavuusalueeltani. En ehkä koskaan eläissäni ole ollut näin jännittynyt ja peloissani. Se oli pelottavaa. Ei se ehkä kuvissa näytä niin hurjalta, mutta voin vannoa, että paikan päällä koettuna ja omilla silmillä nähtynä se oli hurjaakin hurjempaa!

Panoraama.
Oletteko te poistuneet omalta mukavuusalueeltanne  ja tehneet jotain todella extremeä?
post signature

10 kommenttia:

 1. Upean näköistä, hieno tuo punasävyinen kallio! Toi vaellusreitti olis kuin mulle tehty, oon mä sen verran apina...

  Tällaiselle kehnompi uimataitoiselle lienee mukavuusalueelta poistumista ja itsensä ylittämistä, kun kävin vuosia takaperin tutun sukellusopettajan kanssa kokeilemassa laitesukellusta. Saman tien pienessä joessa, sen kummemmitta allasharjoituksitta tai teoriatunneitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä mahtava paikka! :) Eikun vain tuonne, mut huom! omalla vastuulla. ;) Siellä oli kans toinen muutaman kilometrin mittainen reitti. :)
   Hui, miulle kävi kans samoin sukeltaessa. Tiedän tunteen. :P Enemmän tosin pelotti se meren pohjaan meno. Sit näin, et pikkulapsetkin tekee sitä, niin pakko oli itekin uskaltautua. :D

   Poista
 2. Upeat maisemat ja varmasti kiva kokemus! :) Itse en olisi kyllä uskaltanut tuommoista reittiä kavuta, koska mulla on niin hirveä korkeanpaikankammo :D
  Laitan sulle kohta muuten sähköpostia yhestä jutusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, maisemat oli kyllä upeat! :) Huh, se oli itsensä ylittämistä, kun olin aikas peloissani ja jalat tärisi. :P Mut loppujen lopuks kiva kokemus. :) Hei, kiitos, miepä käyn lukemassa ja vastaan heti, kun ehdin. :)

   Poista
 3. Aivan huikeat maisemat,huikeeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, upeita olivat! Harmi, kun kuvissa ne näyttää vaatimattomimmilta, mut ne oli huikeita paikan päällä koettuna. :)

   Poista
 4. Wau mikä suoritus ja mitkä maisemat! Omat reidet olisivat kyllä olleet niin maitohapoilla, että olisin pyörtyä kupsahtanut. Olisi voinut korkeat paikatkin pyörryttää.

  Jee hyvä Sinä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Olihan se aikamoinen suoritus. Ei niinkään kunnon päälle käyny, enemmän hyvää hermojen hallintaa. :D Mut tosiaan tärisi jalat, enkä näillä "hyvillä hermoillakaan" saanu sitä loppumaan ennen kuin olin taas tukevasti maankamaralla. :P Joo, se ihan riippuu ihmisestä, jotku pelkää ja toiset ei ole moksiskaan. Minua kyllä pelotti siellä korkealla, etten vaan lipuisi noista metallikahvoista. Ja sit kun olin turvallisesti kallion päällä, niin ei enää pelottanu. :)

   Poista
 5. Upeat maisemat! Mua pelottaa kiipeilyt, mutta käyn usein vuorilla ja välillä joutuu menemään reittejä jotka pelottaa. Sukeltaminen aikanaan jännitti myös, mutta ehkä eniten jännitti sukeltaminen haiden kanssa :) aika usein mä kamppailen pelkojeni kanssa. Seuraava haave, joka pelottaa, mutta haluan toteuttaa sen, on varjoliito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin..? :) Hui kamala, haiden seassa? :O Nostan siulle hattua rohkeudesta! :) Itse en uskaltaisi sukeltaa haiden kanssa. Pelot on inhottavia, mutta niiden voittaminen on vapauttava tunne. :) Oi, varjoliito kuulostaa kivalta! Uskaltaisinkohan itsekin joskus? Olisi se vain huikeaa. :) Kiitos, kun kommentoit! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)