perjantai 29. toukokuuta 2015

KOTIINPALUU JA KULTTUURISHOKKI

Matka meni hyvin ja Suomessa ollaan. Matka oli myös todella pitkä, josta ei pääse yli eikä ympäri. Onneksi se meni hyvin, eikä aivan yksin tarvinnut kentällä olla. Sattui nimittäin niin hauskasti, että osuimme kaverini kanssa samalle lennolle. Kyllä maailma on pieni!

Olen nyt ollut reilun viikon Suomessa. Jos olen joskus äimistellyt jotain Espanjassa, uuden kulttuurin keskellä, niin kyllä Suomeen paluussakin riittää sulateltavaa. Eikä välttämättä siinä positiivisimmassa merkityksessä. Onko esimerkiksi ruoka muka ollut aina näin kallista?!

Taidanpa listata tähän asioita, jotka ovat ihastuttaneet taikka kauhistuttaneet täällä.
1. Hinnat
Ensimmäiseksi järkytyin hinnoista. Olin lentokentällä. Lähdevesipullo maksoi yli 3€. Jos osti kaksi niin silloin pullo irtosi reilulla 2 eurolla. Kaupoissa etenkin ruoan hinnat olivat jotain aivan järkyttävää. Hintaero Espanjaan on tuntuva. Suomessa ostoskori on kaksi kolme kertaa kalliimpi, näin mututuntumalla heitettynä. Ruokien hinnat tuntuivat niin kalliilta, että se vain vahvisti päätöstäni tehdä tänä kesänä oma kasvimaa.

2. Ruokakauppojen monipuolisuus
Suomessa ruokakauppojen hyllyt oikein notkuvat valinnanvaraa. Etenkin karkki -ja suklaaosasto on paljon suurempi. Myös jogurteissa on paljon enemmän valinnanvaraa. Espanja kuitenkin voittaa hedelmissä ja kasviksissa.

En polta, mutta nauratti ne numerot kassan vieressä. Espanjassa jos tupakkaa haluaa ostaa, niin siellä on tupakkakauppa erikseen.

3. Sää
Nyt on ollut paljon aurinkoisia päiviä ja lämpötilakin on ollut esimerkiksi tänään +18. Täällä se tuntuu ihanan lämpimältä, mutta Espanjassa menisin ulos takki visusti päällä. Siellä se tuntuu kylmemmältä. Oikeasti.

4. Pitkät välimatkat
Täällä ei ruokakauppa ole ihan lähellä. Auto on välttämätön. Kaikki on kaukana. Laitoin polkupyörän kesäkuntoon ja aion kääntää pitkät välimatkat voitoksi.

5. Näppäimistö
Tässähän on jo ä ja ö valmiiksi!

6. Sauna
Olen käynyt melkein joka päivä saunassa. Ja tietenkin itse laitan tulet. Tätä arjen luksusta minulla ei ole Espanjassa.
7. Vesi
Suomessa vesi maistuu paremmalta. Se tulee suoraan lähteestä ja on oikeasti maailman parhaimman makuista. Mutta teinpä lentokentälläkin niin, että vessassa otin omaan tyhjään pullooni vettä ja ihan oli juomakelpoista. Se yli 3€ vesipullosta oli ihan liikaa.

8. Erilainen juomakulttuuri
Espanjassa kaikki juovat paljon vettä. Kaikilla on oma vesipullo mukana. Se on myös ruokajuoma. Sitä juotetaan lapsille.

Suomessa juodaan kahvia, mehua ja maitoa. Mutta vettä ei tunnu juovan kovinkaan moni?! Vesi olisi myös edullisempi ruokajuoma kuin maito tai mehu. Vettä suositellaan juotavaksi 1-2 litraa päivässä. Itse en käytä enää maitoa ruokajuomana, vaan juon aina vaan vettä.

Suomessa kahvia tunnutaan juovan joka hetki, mihin vuorokaudenaikaan hyvänsä. Itsekin juon täällä enemmän kahvia kuin Espanjassa. Siellä riittää mainiosti yksi kuppi aamulla. Kahvien maussakin on paljon eroa. Suomessa se on miedompaa ja Espanjassa vastaavasti tujumpaa.

9. Suomen kieli
On jotenkin ihana taas kuulla suomen kieltä joka puolella. Lentokoneessa kapteenikin oli niin hauska, kun selosti kaiken sujuvasti murteella ja sai kaikille hymyn huuleen.

10. Suomenkielinen tekstitys
Olen nyt seurannut Outlander-sarjaa televisiosta, vaikka olen nähnyt sen jo espanjaksi. On jotenkin outoa nähdä ja seurata tekstitystä, kun yleensä katson kaikki sarjat ja elokuvat ilman.

11. Luonto lähellä
Täällä luonto on lähellä. Ei tarvitse mennä erikseen mihinkään puistoon.
12. Kirpputorit
Suomessa kirppareilla on hauska kierrellä, kun koskaan ei tiedä, mitä löytää vai löytääkö mitään. Espanjassa ei oikein ole kirppareita, eikä kirppistelykulttuuria. Jos löydät Espanjasta kirpparin, niin se on joko todella siisti ja hyvin kauppamainen -ja hinnat myös sen mukaiset.

13. Myöhässä olevat kaverit
Olen tottunut Espanjassa kavereita nähdessä, että hyvin todennäköisesti olen myöhässä. Tai jos ehdin kerrankin itse ensin paikalle, niin se toinen on myöhässä. Normimenoa Espanjassa. Suomessa kulttuuri on kuitenkin ollut toinen, ellei nyt ole tapahtunut jotain ihmeellistä uutta murrosta. Minulle kävi niin, että tapasin neljää kaveriani. Kolme heistä ilmoitti, että tulevat myöhässä ja neljännen kaverin kohdalla myöhästyin itse. Hupsista!

Tällaisia juttuja tuli nyt mieleen omasta näkökulmasta. Tässä on tosiaan huomaa myös sen, miten Espanjassa asun kaupunkiympäristössä, kun taas Suomessa olen maalla. Onhan sekin jo aikaimoinen shokki, kun joutuu yhtäkkiä kaupungin vilskeestä keskelle ei mitään.

Mukavaa kesän alkua!
post signature

6 kommenttia:

 1. Jotenkin tutun kuuloisia ajatuksia...

  Heti ensimmäisenä silmiin osui tuo karkkivalikoima-kohta. Niin totta! Espanjassa on tosi köyhät karkkivalikoimat Suomeen verrattuna. Ja ainakin Kanarialla sai tyhjentää kauppaa urakalla, jos meinasi loppulaskun saada yli 50 euroa. Mantereella olen ymmärtänyt, että on vielä edullisempaa.

  Ja juomista samaa mieltä. Ei kukaan juo Espanjassa maitoa kuin kahvin kanssa. Kanarialla juodaan ruoan kanssa paljon limsaa. Tosi terveellistä...

  Kieleen liittyen haluaisin lisätä volyymin ja käsilläpuhumisen. Meitä tuijotetaan edelleenkin, kun menossa on joku kiihkeämpi keskustelu (ei erimielisyys) ja molempien volyymit nousee ja käsillä selitetään loput jutusta. :D

  Ja toi kohta ääkköset on ihana. Siihen liittyy myös kännyt. En vieläkään muista, että työpaikan suomalaisessa kannyssä on "o" kolmas kirjain näppäimen 6 alla eikä neljäs....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tulee jotenkin vaikutelma, että suomalaiset syö karkkia hirveästi. :D Heh, enpä tiennytkään Kanarialla juotavan limsaa ruoan kanssa. :P Joo, tuo on totta, että espanjalaiset käyttää paljon enemmän käsiä puheen tukena ja kiihtyvät nollasta sataan. Mut olen toisaalta kai niin tottunut siihen, etten enää kiinnitä siihen erityistä huomiota. :D Kiitos ihanan pitkästä kommentistasi! :)

   Poista
 2. Varmasti on puolensa ja puolensa kummallakin maalla ;)

  VastaaPoista
 3. Olipas mielenkiintoinen juttu, vaikkei oikeastaan yllättänyt yhtään :D Vitsi ne hinnat!

  - Hansu // Hassutellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo, kieltämättä moni on jo varsinainen klisee. :D Kääks, hinnat on kyllä aikamoiset Suomessa, huhhuh. :P

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)