lauantai 4. elokuuta 2012

BARCELONA –VÄLIMEREN HELMI

Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee Välimeren rannikolla. Kaupunkikuvassa näkyy vahvasti arkkitehti Antonio Gaudín (1852-1926) kiehtova kättenjälki. Häntä ei suotta nimitetä katalonialaisen modernismin tärkeimmäksi edustajaksi.

Barcelonassa riittää nähtävää. Kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat omalaatuinen puisto Parc Güell ja kirkko La Sagrada Família, jotka molemmat ovat Gaudín suunnittelemia. Muita merkittäviä nähtävyyksiä ovat Las Ramblas, jota on kutsuttu jopa ”maailman kauneimmaksi kaduksi”, Barceloneta, Montjuïc ja suihkulähde La Fuente Mágica upeine valoesityksineen, Katalonian goottilaisen arkkitehtuurin täydellisin taidonnäyte Santa María del Mar-kirkko, Barri Gótic ja Barcelonan katedraali.

Päivä Barcelonassa
Lähdin aamuvarhaisella Barcelonaan, jonne matka taittui bussilla. Neljä tuntia myöhemmin olin saapunut tuohon kiehtovaan kaupunkiin. Menin metrolla Lesseps-asemalle, jossa tapasin ystäväni ja hänen serkkunsa. Ensimmäiseksi tutustuimme Parc Güelliin, jonka on täynnä viehättäviä yksityiskohtia. Puisto on kuin taiteen kehto, jota ei voi olla ihastelematta. Ylhäällä avautuu avara näköala Barcelonan ylle ja sieltä voi bongata jopa La Sagrada Famílian.

Puistossa kannattaa pitää hyvää huolta laukuista, sillä paikassa on taskuvarkaita ja mitä ilmeisimmin yhä röyhkeämmiksi käyviä. Näimme hurjan takaa-ajon, jossa ryöstetyksi tullut jahtasi varasta naama punaisena ja hetken päästä poliisit löntystelevät heidän jäljessä.

Aivan Parc Güell -puiston vieressä sijaitsee ihana matkamuistomyymälä, josta löytyi hienoja tuliaisideoita. Seuraavaksi suuntasimme viehättävään Barcelonetan kaupunginosaan, johon kuuluvat satama-alue ja uimaranta. Alue on täynnä ravintoloita ulkoterasseineen ja menuista löytynee merellisiä herkkuja. Juuri tässä kaupunginosassa pysähdyimme lounaalle ja varjossa lepääminen teki todella hyvää.  
Sen jälkeen olokin tuntui virkeämmältä ja jaksoimme jatkaa matkaa kohti Barri Góticin kaupunginosaa, jonne koukkasimme Santa María del Mar –kirkon kautta.

Barri Gótic oli täynnä viehättäviä pikkukatuja ja pursusi pikkumyymälöitä, joista löytyi vaikka mitä mielenkiintoista; esimerkkinä mainittakoon herkullisen näköisiä jäätelöitä, koruja ja vaatteita. 
Kuljimme Las Ramblasia pitkin kohti hienostoaluetta, jonka halki kulkee Passeig de Grácia, joka vetää vertoja Pariisin Champs-Élyséesille. Saavuimme Casa Milàn kohdalle ja haltioiduimme rakennuksen näyttävästä ulkomuodosta, joka on jälleen kerran Gaudín uskomaton taidonnäyte. Ikävä kyllä sisäänpääsymaksu (16,50€) oli meistä niin kallis, ettemme raaskineet maksaa. Sydän sanoi kyllä, mutta järki ei. 
Kuva on lainattu täältä.
Päädyimme kiertelemään vielä Passeig de Gráciaa päämärättömästi, miettien minne olisi järkevintä jatkaa seuraavaksi. Itsellä alkoi lähestyä lähdön aika ja niin heitimme hyvästit. Ystäväni ja hänen serkkunsa päättivät jatkaa Montjuïciin katsomaan suihkulähde-valoesitystä. Minä puolestani kiiruhdin pohjoiselle linja-autoasemalle (metro: Arc de Triomf) ja paluu kohti Zaragozaan alkoi.

Barcelonan monen kasvot
Oli kiehtovaa nähdä Barcelona uudestaan niin pitkän ajan jälkeen, vaikka tärkeintä oli tietenkin nähdä ystävääni. Oli kuitenkin mukavaa kiertää eri paikkoja Barcelonassa ja samalla tuli tunne kuin olisin nähnyt kaupungin uusin silmin… Ehkä sitä kuvaisi parhaiten Marcel Proustin sanoin (ranskalainen kirjailija 1871-1922): ”Todellisen matkan löytö ei koostu uusien maisemien näkemisestä, vaan niiden näkemisestä erilaisin silmin.”

Barceloneta on työväenluokan kaupunginosa meren rannalla. Siellä raikas merituuli hellii henkäyksillään, meren aallot soljuvat rauhallisina ja muutenkin meren läheisyys on aistittavissa. Tunnelma on rento ja vapautunut.

Barri Gòtic on Euroopan täydellisin goottilainen kaupunginosa, jossa mutkittelee pieniä ja pimeitä keskiaikaisia katuja vastapainonaan aurinkoiset torit. Kierrellessämme pikkukatuja, ystäväni mainitsikin Barri Gòticista tulevan ihan mieleen Mallorca. Alue on peruja 1300–1400 luvuilta; ajalta, jolloin Barcelona oli suuri merenkulku- ja kauppakaupunki. Barri Gótic muodostaa yhdessä La Riberan ja Sant Peren kanssa vanhimman osan ja sitä voisi nimittää Vanhaksikaupungiksi.

L’Eixample on uusin kaupunginosa, joka sijaitsee Plaza Catalunyan pohjoispuolella. L’Eixample on hienostoaluetta, josta löytyvät kaupungin merkkiliikkeet mm. Armand Basi, Louis Vuitton, Massimo Dutti ja Zara.

Oli hauska huomata, miten erilaisia kaupunginosat Barcelonassa ovat. Jo pelkkä tunnelma on ihan eri kussakin paikassa. Arkkitehtuuri ja historia vaihtelevat suuresti eri osien välillä. Barcelonaan onkin hyvä tutustua pala palalta, yksi kaupunginosa kerrallaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)