maanantai 4. marraskuuta 2013

VINKKEJÄ MATKOILLE

Listaan tähän vinkkejä pienistä, suurista asioista ulkomaan matkalle lähtijöille –erityisesti Espanjaan suuntaaville. Tässä on varmasti paljon sellaista itsestään selvää asiaa, yleistä tietoa, mutta onhan se hyvä kerrata näitä perusasioita. Lisäksi olisi kiva kuulla teidän vinkkejä. Onko takataskussasi joku tosi hyvä vinkki tai omakohtainen kokemus matkoista ja jonka haluaisit jakaa?
Ennen matkaa
1. Hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelan kautta, jos sinulla ei sellaista vielä ole tai nykyinen korttisi voimassaoloaika on umpeutunut.

2. Passi! Kannattaa ottaa myös kopio passista. Kirjoita myös pankkikortin nro talteen, katoamistapausten varalle (opettele tunnusluku ulkoa, älä missään nimessä kirjoita korttisi tunnusnumeroa ylös ja kanniskele kukkarossa yhdessä kortin kanssa). On myös hyvä listata tärkeät puhelinnumerot talteen (läheisten, pankin, puhelinliittymän, suurlähetystön) just in case.

3. Suosittelen matkavakuutuksen hankkimista, mieluiten sellainen johon kuuluu kotiinkuljetukset ja korvaus matkatavaroiden ja rahojen katoamisesta. Jatkuva matkavakuutus on varsin hyvä vaihtoehto paljon reissaaville, koska monesti ne ovat sellaisia, jotka kattavat niin koti-kuin ulkomaan matkat. Ilmoita kadonneista tai varastetuista tavaroista aina poliisille (denuncia) ja varmista, että ilmoitus allekirjoitetaan, päivätään ja leimataan, jotta voit laittaa sen korvaushakemukseesi.

4. Kannattaa käydä hammaslääkärillä ennen (pitkälle) matkalle lähtöä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Myös muut lääkäriasiat on hyvä hoitaa kuntoon, mm. lääkkeiden hankkiminen jne. Älä kuitenkaan laita lääkkeitä matkalaukkuun, koska aina on olemassa riski, että laukku ei tule perille lennolta.

5. Suosittelen myös ainakin A-hepatiittirokotteen, mieluiten A-ja B-hepatiittirokotteen ottamista. Vaikka Espanja on melko turvallinen maa, niin koskaan ei tiedä. Terveydellä ei kannata leikkiä. Muutenkin, jos tulee matkustelua paljon, niin se on varsin järkevä rokotus. Matkakohteesta riippuen kannattaa tarkistaa, mitä muita rokotuksia mahdollisesti tarvitaan.

6. Espanjassa on käytössä ns. europistoke, jossa on kaksi pyöreää piikkiä, eli voit huoletta ottaa vaikka hiustenkuivaajan ja kännykän laturin matkalle mukaan.

7. Ota matkadokumentit matkalle (liput, matkan tiedot, passi, kaikki mahdollinen matkan kannalta oleellinen)

8. Matkalle kannattaa varata niin käteistä kuin kortti. Selvitä voitko nostaa luotto-tai pankkikortillasi rahaa pankkiautomaateista Espanjassa, huomioi myös, että nostosta yleensä veloitetaan. Esimerkiksi minä käytän Visa Electron-korttia.

9. Jos vastaat itse matkajärjestelyistä, niin tarkista tarvitseeko kohdemaahasi viisumia. Varatessa hotellia, kannattaa lukea, millaisia arvosteluja kyseinen hotelli on saanut. Minä katson aina yleisarvosanan ja sitten luen matkailijoiden kommentteja. Välttelen hotelleja, joissa on ollut ongelmia esim. bed bugsien kanssa. Nykyään varatessa lentoja olisi hyvä tarkistaa myös lentoyhtiön tilannetta siltä varalta, ettei konkurssi uhkaa.

10. Tutustu kohdemaahasi -saat paljon enemmän irti matkastasi!

11. Suunnittele ja laske budjetti matkaa varten ja matkan aikana pitäydy siinä.
Matkalla
1. Mene lento-/juna-linja-autoasemalle hyvissä ajoin. Lentoasemalle on erittäin suositeltavaa mennä vähintään kahta tuntia aikaisemmin.

2. Ensimmäistä kertaa lentoasemalla? Selvitä ennen lentoasemalle saapumista lähtöterminaali, niin vältyt eestaas seilaamiselta. Kun saavut lentoasemalle ja oikeaan terminaaliin, niin siellä on isot mustapohjaiset taulut. Sieltä sinun pitää vain katsoa se oma lentosi ja lähtöselvitystiski, jonne tiedät suunnistaan kyseisen tiskin nron perusteella. Lähtöselvitystiskillä matkalaukkusi punnitaan ja laitetaan etiäpäin ruumaan. Sinä saat boarding cardin, jossa yleensä näkyy portti ja aika. Tarkista, että olet saanut kuitin sisäänkirjatusta matkalaukusta. Seuraavaksi on edessä turvatarkastus.

Turvatarkastuksen jälkeen voit vaikka shoppailla. Lentoasemilla on kivoja putiikkeja. Sitten vain portille -mieluiten hyvissä ajoin kuin viime tipassa. Joskus portit ovat uskomattoman kaukana ja siirtyminen sinne voi kestää yllättävän kauan. Ennen lentokoneeseen nousua virkailija tarkistaa passin ja boarding cardin. Joskus he voivat vaatia, että jono muodostuu lentokoneen istuinpaikan mukaan. Ole siis kuulolla! Lennon jälkeen sinun pitää mennä hakemaan laukkusi. Sinun pitää katsoa opastauluista ”baggage claim”, jonne ruumaan laitetut matkalaukut saapuvat.
3. Katosiko matkalaukku lennolla? Ei hätää, älä panikoi. Minulle kävi kerran niin, että laukkua ei kuulunut eikä näkynyt. Menin lentoyhtiön luukulle, joka oli aivan matkatavarahihnan läheisyydessä ja kerroin, ettei matkalaukkua löydy. Voitte uskoa, että olin ihan murtunut tuosta matkalaukkuepisodista (tiedättehän, kaikki ne lempivaatteet ja uusi upea juhlamekkoni…). Virkailija oli oikein avulias ja ymmärtäväinen ja lohdutti, että harvemmin ne laukut ihan oikeasti katoaa. Niin sitten tein ilmoituksen laukustani ja matkustin kotipaikkakunnalleni. Muutamia päiviä myöhemmin laukku oli löytynyt ja se toimitettiin kotipihaani asti taksilla! Suosittelen muuten laittamaan omat nimi- ja yhteystiedot niin laukun sisä-kuin ulkopuolelle.

4. Matkan aikana käytä tervettä maalaisjärkeä!

5. Älä liiku yksin yöllä, älä varsinkaan mene pienille syrjäisille kaduille, jos olet yksin.

6. Älä juo itseäsi humalaan! Älä jätä juomaasi yksin ja vahtimatta (tämä kyllä pätee mihin maailmankolkkaan vain).

7. Baareissa ja yökerhoissa kannattaa maksaa käteisellä. Espanjassa kortilla maksaminen on suhkot turvallista, mutta kannattaa katsoa tilanteen mukaan kortti vai käteinen. Itse esimerkiksi en maksa kortilla pienissä liikkeissä enkä baareissa taikka yökerhoissa tai kebab-paikoissa. Oikeastaan käytän korttia vain isojen liikkeiden kanssa asioidessa kuten El Corte Inglés, Mango, Zara, H&M jne.

9. Jos joudut nostamaan käteistä, niin suosittelen käyttämään pankkien sisällä olevia raha-automaatteja mieluiten pankkien aukioloaikana. Itse suosin LaCaixan –pankkeja, koska se on ollut tyyliin ainoa pankki, jonka kanssa ei ole ollut ongelmia. Lisäksi LaCaixa löytyy ympäri Espanjaa.
Matkan jälkeen
Moni on varmaan kuullut inhottavista ”seuralaisista”, lutikoista sun muista. Olen kuullut sellaisesta konstista kuin matkalaukun ja repun saunottamisesta, kaksi tuntia vähintään 65ºC. Itse en ole tuota vielä kokeillut, mutta pistän korvan taakse. Tai toinen vaihtoehto on talvella jättää laukku yhdeksi yöksi terassille/parvekkeelle ja antaa kovan pakkasen tehdä tehtävänsä.
post signature

8 kommenttia:

 1. Mulla on pari kertaa hukkunut matkalaukku matkalla mutta onneksi on aina tullut kuitenkin kotiin saakka. Hyvä muistolista ihan näin enemmänkin matkustaneelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni onnettomuudessa, kun pääsivät takaisin omistajansa luo! :) Perusasioita, mutta edelleen voimassa olevia. Hih joo, mie tarviin just tuollaista listaa, ettei vaan unohtuis mikään oleellinen! :)

   Poista
 2. Sinulle on huomenna matka-haaste blogissani :) Varmaankin mieluinen sinulle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos ja kummarrus! :) Käyn heti oitis kurkkaamassa! :)

   Poista
 3. Hmm.. sinulle on jo ehditty näköjään antamaan haaste.. noh, tässä sinulle jokatapauksessa toinen haaste: http://colita-de-rana.blogspot.fi/2013/11/11-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis haasteesta! :) Tuon olen toteuttanut jo ainakin kerran, ellen jopa peräti kaksi kertaa. Katsotaan, jos aika antaa myöten, nyt on ollut aikamoista hässäkkää viime aikoina, etten ole ehtinyt blogiakaan päivittelemään. :P

   Poista
 4. Rakastan matkustelua ja kiva kun löysin tämän blogisi :)
  Hyviä vinkkejä, jotka kannattaa muistaa ennen reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos ja kiva, kun löysit tänne! Toivottavasti viihtyisit jatkossakin! :) Tervetuloa!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)