maanantai 2. maaliskuuta 2015

ZARAGOZASSA TULVII + VIDEO

Ja aika monessa muussakin paikkaa, sillä Ebro-joen vesi on noussut hälyttävästi. Ebro on Espanjan toiseksi pisin joki (910 km) ja vesimäärältään suurin. Yleensä se on kuitenkin tosi matala, mutta nyt vesi on noussut jopa 7,24 metriin asti. Sikäli on normaalia, että keväisin vesi nousee, mutta tällä kertaa tulviminen on noussut uusiin sfääreihin. Ja jää myös ehkä historiaan. 

Joissakin paikoissa tulva on yltänyt kyliin ja taloihin asti. Kuulin, että jopa ihmisiä on jouduttu evakuoimaan tulvan tieltä. Moni on tapauksen johdosta suutuksissa, vaikka ymmärrettävästi me emme tällaisille luonnonvoimille voi mitään.
Ebro kulkee Zaragozan läpi jakaen kaupungin kahteen osaan. Tein tänään pienen kuvausmatkan ja menin ihmettelemään, mitä joen äärellä tapahtuu. Joka puolella on ollut paljon hälinää sen tulvimisesta ja se on ollut monen päivän puheenaiheena. Päästessäni paikan päälle, totesin, ettei häly ole noussut tyhjästä. Näky oli surkea, mutta samalla mahtava. Ei tällaista näe joka päivä. Silmät pyöreinä katsoin Ebroa, hypnotisoiduin joen pyörteistä ja innostuin tekemään pienen videopätkän.

Videosta sen verran, etten tosiaan ole koskaan tämän tyyppistä videota tehnyt saati julkaissut. Kuvaaminen olisi vielä ollut helppo nakki (okei, videokuva heiluu, gröhöm...), mutta kun ideana oli myös puhuminen ja tilanteesta selostaminen. Olen pitkään ajatellut videon tekemistä, jotta saisitte kuulla miun äänen sekä saisin kuvata ns. liikkuvaa kuvaa. Vedin tämän ihan extemporena. Ja se ei ollut helppoa. Vierellä oli monta muuta uteliasta silmäparia ja vaikka kaikki olivat (yllättävän hiljaista porukkaa) keskittyneitä jokeen ja sen kuvaamiseen, niin tuntui jotenkin hölmöltä höpöttää kameralle yksikseen. Niinpä sitten keksin soittavani kaverille -olevinaan. Puhelin kädessä ja kamera toisessa tuntui heti luontevammalta höpöttäminen. Miun täytyy myös tunnustaa, etten yhtään tykkää omasta äänestäni. Katsoinkin videon muutamaan ootteeseen, joten ehkä se ääni ei olekaan niin kamala, mutta videon järkevyydestä en mene takuuseen.
Nyt tulivat myös ihanat kesäsäät, vai pitäisikö sanoa kevätsäät? +20ºC ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Kyllä kelpaisi mennä rannalle ja ainakaan ei olisi pula vedestä. Päinvastoin, jostain pitäisi vain saada hiekkaa.  ;)

Lisää kuvia Ebron tulvimisesta täällä.
post signature

4 kommenttia:

 1. Ai miten hienot kuvat! Toi videokin oli niin mainio tärähtelystä huolimatta (tai sen takia hih), kiva kun postailit tästä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! :) Tosi kiva kuulla. Heh, joo, tuo video oli ihan hatusta vetäisty, mutta kiva myös kuulla, että oli jees. Kyllä minä sinua ajattelin, kun menin tuonne joelle postausta tekemään. :D Ja toki oli kiva tehdä tästä aiheesta, en ole koskaan nähnyt Ebrossa noin paljon vettä. :O

   Poista
 2. No jo on vettä! Kiva video, sun ääni oli erilainen, mitä kuvittelin. Puhuit rauhallisesti ja selkeästi, monet alkaa höpöttää liian nopeasti hermoillessaan. Lopussa vähän tärähteli, mutta extempore-videoksi mainio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hurjasti on vettä! :O Haha, hauska kuulla toisaalta. Miullekin on käynyt kyllä noin, että oon kuvitellu jonkun bloggaajan äänen ja sit se on ihan erilainen. Mut toivottavasti miun ääni ei ollu kauhee pettymys! :D Hihih. Joo, laitetaan tuo tärähtely tuulen piikkiin (vaikka näin meidän kesken todellinen syy oli se, kun olin niin hermostuksissa, että käsi tärisi ihan hirveästi!). Mut hei, kiva kuulla! Ehkä näitä voisi tosiaan tehdä lisääkin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)