lauantai 20. helmikuuta 2016

MINDFULNESS –TIETOISUUSTAITOA JA MEDITAATIOTA

Eilinen Barcelonan matka on taputeltu pakettiin. Pelkäsin olevani tänään rättiväsynyt, kun aamusella olimme sopineet ystäväni kanssa näkevämme Plaza Españassa. Olimme ilmoittautuneet Mindfulness-pajalle.
 
Plaza España on aukio, joka on aivan Zaragozan keskustassa, ja siellä olevasta rakennuksesta löytyy jätti-Cesar, jos muistatte vielä tästä postauksesta klik? Olin tullut rennosti juoksuhousuissa ja reppu olalla. Kunnon urheilumeininkiä. Hörppäsimme kahvit tuossa Cesar-paikassa ja voin kyllä sydämeni pohjasta suositella sitä kaikille Zaragozaan suuntaaville. Cesar on hauskaa bongata livenä! 

Olin pukeutunut urheilullisesti ajatellen, että meidät laitetaan mitä ihmeellisimpiin asentoihin ja että tunti sisältää kaiken maailman venyttelyä. Kuinka väärässä olinkaan!

Menimme paikan päälle. Immeisiä oli juuri sopivasti, eli pienen salin verran. Ohjaaja oli todella miellyttävä keski-ikäinen mies, joka johdatti meidät Mindfulness-maailmaan. 

Minullahan ei ollut hajuakaan, mitä tämä Mindfulness on. Lähdin kurssille vain ja ainoastaan ystäväni seuraksi, oppimaan jotain uutta ja koska se oli ilmainen, joten mitään en menettäisikään. 
Kuva on lainattu netistä.
Mindfulness on tietoisuustaitoa, eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo, jossa kuunnellaan omaa oloa. Se perustuu budhalaiseen filosofiaan, mutta uskonollisuuden ja hengellisyyden kanssa sillä ei ole tekemistä. 

Erityisen kiinnostavaa oli se, että meditaatiolla on paljon hyviä, positiivisia vaikutuksia. Että se voisi olla jopa vaihtoehto esim. masennuslääkkeille. Puhuimme siitä, miten on ihmisiä, jotka napsii lääkkeitä ei vain kolme kuukautta, vaan jopa kolme vuotta tai enemmän. Lääkkeet laittavat meidät ohittamaan kipumme. Sitten on taas ihmisiä, jotka purkavat omaa pahaa oloaan shoppailemalla. Meditaatio voisi olla luonnollinen hoito. 

Erityisesti tästä on apua tunteiden hallintaan. Jos ärsyttää yksi tai toinen juttu, niin hengitysharjoitusten avulla mielen saa tyyneksi. Hyvät puolet huomaa vasta useiden kuukausien harjoittelun jälkeen, ei siis heti yhdeltä istumalta. Se on matka omaan mieleen, jossa ei kuitenkaan yritetä tyhjentää mieltä. On vain tämä hetki. Ei ole menneisyyttä, ei tulevaisuutta. Vain tämä hetki ja vain tällä hetkellä on merkitystä. 

Parhaimmillaan tämä on apuväline itsensä tutkiskeluun ja hyvän olon tunteeseen. Oikotietä onneen ei ole, mutta yksi tärkeä pointti tämän päiväisessä oli; mindfulness auttaa meitä olemaan parempia ihmisiä, että emme tee vahinkoa itsellemme emmekä muille. 

Kun olimme selvittäneet pääpiirteittäin, mitä mindfulness on, aloimme harjoitella.
Ensin opettelimme meditaatioasennon. Teimme hengitysharjoituksia. Meditaatioasennossa hengitimme sisään, pidätimme, hengitys ulos ja taas pidätys. Tämä toistui. Tärkeää oli rytmi, että kaikki vaiheet ovat samanpituisia.

Minulla oli vaikeuksia löytää oikeaa asentoa. Sellaista, jossa olisin tarpeeksi ryhdikkäästi, mutta mukavasti.
Hengitysharjoitusten jälkeen jokainen sai kommentoida tuntemuksiaan. Mindfulness jatkui. Menimme pitkällemme selälleen lattialle. Jalat piti laittaa hieman haara-asentoon ja kädet myös, kämmen ylöspäin. 

Hengitimme normaalisti, mutta keskityimme kuulostelemaan omia tuntemuksia, miten rintakehä nousi ja laski hengityksen mukana. Miten piti tuntea oma kroppa ja lattia. Kuulostelimme ääniä. Yhdessä vaiheessa täytyi keskittyä vain yhteen tiettyyn ääneen. 

Minulla ajatus karkasi välillä ruoanlaittoon. Mitä ostan kaupasta ja teen tänään ruoaksi? Sitten tajusin, että juuri tätä piti välttää, minkä jälkeen keskityin vain siihen hetkeen. 

Se oli todella rentouttavaa. Jopa siinä määrin, että kesken harjoituksen alkoi kuulua kuorsausta. Joku oli nukahtanut!

Taas keskustelimme uudestaan tuntemuksistamme. Teimme vielä yhden samantyyppisen harjoituksen.
Mindfulness-sessio oli ohitse. Olo oli hyvä ja rento. Tykkäsin näkemästäni ja kokemastani. Pieni kiinnostus nosti päätään. Voisinko kokeilla tehdä tätä joka päivä? 
Kuva on lainattu netistä.
Vaikka ulkopuolisen silmin tämä voisi näyttää hullun hommalta, niin mielestäni jo näin yhden kerran perusteella uskaltaisin sanoa, ettei ole. Ja niin kuin ohjaaja sanoi; älkää uskoko häntä ja mitään mitä hän sanoo, vaan kokeilkaa ja todetkaa itse!

Oletko sinä kokeillut mindfulnessiä / meditaatiota?
post signature

4 kommenttia:

 1. Meillä oli kerran yliopistolla pedagogisissa opinnoissa rentoutusharjoitus. Ei mitään muistikuvaa miksi tai mihin se liittyi. Vaikka muuten melko rauhallinen sielu olenkin, taidan silti olla liian adhd tällaisiin harjoituksiin. Mä mietin vaan kaikkea muuta ja olin varma, että jos laitan silmät kiinni, joku tekee mulle jonkun källin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, eihän nyt yliopistolla kukaan tee sellaista, eihän? ;) Noh tässä meidän kurssilla oli se hyvä puoli, ettei tunnettu ketään ja tunnelma oli tooosi rauhallinen. :)Jos joskus saat tilaisuuden kokeilla mindfulnessia, niin kokeile ihmeessä! :)

   Poista
 2. Tuo olisi minulla seuraavana listalla. Olen nimittäin käymässä Verkkovalmennukset.fi -sivuston NLP-kurssia ja sieltä löytyy vaikka mitä kivaa ja mielenkiintoista, kannattaa tsekata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että siulle sopisi kuin nakutettu! :) Oi, kiitos vinkistä, täytyy käydä kurkkaamassa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)