Monesti, kun on
pizzaa tehnyt mieli, olen ostanut marketista ja lisännyt mieluisia täytteitä ja
juustoa. Intouduinpa joskus tekemään itsekin, sillä oma tehty on aina parasta.
Se tuntui kuitenkin varsin työläältä. Ensin tehdä pohja, vaivata, kohottaa,
tehdä tomaattikastike, laittaa aineet ja uuniin...
Elämäni varrella
olen kokeillut monia erilaisia pohjia. Kunnes vähän aikaa sitten löysin maailman
parhaimman pizzapohjan! Ohje on niin täydellinen, että teimme miehen kanssa
päätöksen: emme enää ikinä osta yhtään valmispizzaa, vaan tästä lähin teemme ne
itse –alusta loppuun.
Tähän ohjeeseen
törmäsin internetissä, Go 4 it vol 2. –blogissa, jossa sitä mainostettiin
maailman parhaana pizzapohjana. Ja sitä se oikeasti on! Niinpä haluan
ehdottomasti jakaa tuon ohjeen teidän kanssanne ja antaa omat vinkkini
täydellisen pizzan tekoon, sekä miten tehdä se helposti, vaivattomasti ja
nopeasti.
Tarvitset
- oliiviöljyä
tilkkanen (oliiviöljyksi suosittelen valitsemaan ”virgen extra”, joka on
laadullisesti sitä parhaimmanlaatuista oliiviöljyä)
- 5 dl kylmää
vettä
- ½ tuorehiivaa
- 2 tl suolaa
- 13 dl
vehnäjauhoa
Taikinan valmistus
1. Laita kulhoon
kylmä vesi, oliiviöljy ja hiiva.
2. Mittaa
vehnäjauhot ja sekoita suola jauhoihin.
3. Laita
jauho-suolaseos kulhoon muiden aineksien joukkoon vaivaten koko ajan.
4. Vaivaa taikina
kunnolla kunnes se on reunoista irtoava pallo. Itse käytin tähän osuuteen
paljon aikaa.
Seuraavaksi laita
liina kulhon päälle ja jääkaappiin. Nimenomaan kylmä on tämän pohjan salaisuus.
Itse pizzan voit tehdä parin tunnin päästä tai vasta seuraavana päivänä, kuten
me teimme. Ja nyt tulee hyviä uutisia: tämän pohjan voi pakastaa!
Väittäisin jopa,
että pakkasessa oleminen tekee pohjasta jopa vieläkin parempaa. Kannattaa siis
kerralla tehdä isompi satsi ja laittaa pakkaseen. Sitten vain ottaa jääkaappiin
sulamaan päivää aikaisemmin.
Tomaattikastike
syntyy helposti, kun ostaa paseerattua tomaattia. Jos on kova kiire, niin
helpoimmalla pääsee, kun laittaa kulhoon paseerattua tomaattia, tilkka
oliiviöljyä ja haluamiaan mausteita. Itse käytän basilikaa ja oreganoa. Sitten
sekoitus. Tämä oli eka kerta, kun tein näin
”kastikkeen”.
Yleensä olen kaivanut paistinpannun ja tehnyt kastikkeen siinä ja
olenpa joskus tehnyt sen oikeista tomaateista. Mutta myönnettävä on, että tämä
on aidan ali kulkemista, eli silloin, kun on kiire, niin silloin on kiire.
Näinkin tehty tomaattikastike on ihan hyvää. Varsinkin mies kehui kovasti ja
kysyi, miten olin tehnyt tomaattikastikkeen.
Kaulitse pohjasta
ohut. Se voi olla pyöreä tai neliön mallinen, pääasia, että se on ohut. Itse
tykkäisin tehdä pyöreän pohjan, mutta lopputulos on yleensä kuvan mukainen.
Levitä
tomaattikastike.
Laita juustoa ja
sitten haluamasi aineet. Juustoa ei tarvitse laittaa enää päälle. Tosin itse
laitan ihan pikkuisen.
Omaan pizzaani
laitoin viimeksi kinkkua, sipulia, mozzarellaa, herkkusieniä, vihreää paprikaa ja vuohenjuustoa. Nämä siis tomaattikastikkeen ja juuston
lisäksi.
Pizzan paistoin
uunissa keskitasolla 250ºC, vaikka alkuperäisessä ohjeessa oli 200ºC astetta.
Tästä pizzasta
tuli taivaallisen hyvää! Ihanan ohut pohja ja herkulliset täytteet.
Täyteideoita pizzalle (kaverit vinkkasi ja muutama on oma suosikkini)
1. Pekoni, vuohenjuusto, aurajuusto, herkkusieni
2. Kana, BBQ-kastike, pekoni, sipuli
3. Vuohenjuusto, artisokka, punasipuli, paprika
4. Tomaatti, tonnikala, mozzarella, savukinkku
5. Kinkku, ananas, aura
6. Kana, ananas, aura
7. Kinkku, ananas, herkkusieni, pepperoni/salami
8. Kinkku, sipuli, mozzarella, herkkusieni, vihreä paprika, vuohenjuusto
Mitkä on sinun lempitäytteesi pizzassa?
Täyteideoita pizzalle (kaverit vinkkasi ja muutama on oma suosikkini)
1. Pekoni, vuohenjuusto, aurajuusto, herkkusieni
2. Kana, BBQ-kastike, pekoni, sipuli
3. Vuohenjuusto, artisokka, punasipuli, paprika
4. Tomaatti, tonnikala, mozzarella, savukinkku
5. Kinkku, ananas, aura
6. Kana, ananas, aura
7. Kinkku, ananas, herkkusieni, pepperoni/salami
8. Kinkku, sipuli, mozzarella, herkkusieni, vihreä paprika, vuohenjuusto
Mitkä on sinun lempitäytteesi pizzassa?
Näyttääpäs hyvältä! Mä tykkään jauheliha- ja tonnikalapitsoista. Pizzerioissa mun ongelma on se, että melkein joka pitsassa on jotain, mistä en pidä (ananas, sienet, paprika, sipuli, aurajuusto, kinkku, katkarapu...)
VastaaPoistaTampereella syömäni pitsa, jossa oli strutsin ja villisian lihaa, oli kyllä aikas herkkua!
Kiitti! Toi oli kyl hyvää, vaikken yleensä laita paprikaa pizzoihin... :D Ohhoh, siulla on aika pitkä lista, mistä et tykkää pizzoissa. Juurikin suurimmassa osassa pizzoissa on jotain noista. :P Joo mie muistan siun postauksen. Se oli kyllä tosi eksoottinen pizza! :)
PoistaAivan erityisen hyvää, oijoi! Lempitäyte on sinihomejuusto, ilman sitä pizza on jotenkin vajaa. Toki jos on hyvä pohja ja kastike, niin margaritakin maistuu. Yrtit päälle pizzaan, niin kyllä on hyvää. :) Kivaa iltaa <3
VastaaPoistaPizza maistuu aina! Sinihomejuusto on hyvää pizza, nam. Sellanen yrttipizza voiskin olla aika herkku. ;) Kiitos, samoin siullekin! :)
PoistaNamm vaikuttaa tosi hyvältä! Voisin kuvitella tekeväni vaikkapa tuon kanapizzan pekonin, BBQ-kastikkeen ja sipulin kanssa. Täydellistä! Tämä pohja lähtee kokeiluun kunhan aupair-seikkailut loppuu... vaikka saisin mä varmaan täälläkin kokkailla ja touhuta :p
VastaaPoistaTätä pohjaa suosittelen todella! Teen tällä reseptillä pizzapohjan lopunikääni, koska pohja on just sellainen, millainen haluan pizzassa olevan. :) Hih, uskoisin, että siun host-perhe vain ilahtuisi -varsinkin, jos tekisit sellaisen perhepizzan. ;)
PoistaKokeiluun menee, kiitosta vaan kun jaoit meillä ohjeen.
VastaaPoistaEhdottomasti! Tämä on tosiaan meidän mielestä niin paras pohja, että jatkossa tosiaan tällä reseptillä. Varsinkin, kun kerralla tekee isomman satsin ja sit voi pakastaa. :) Kiitos kommentistasi! :)
PoistaPizza ohjeessa on väärä jauho tyyppi.tulisi olla 00 jauhoja jolla pizza pohjasta tulee vielläkin parempaa.itse teen toisella tavalla. vaivaan taikinan ja annan sen levätä jääkapissa seuraavaan päivään jolloin taikinaankin syntyy makua ja rakennetta. ja paistan korkeimalla lämmölla minkä koti uunissa saa noin 5-8 minuuttia. oma uunini saan 300 asteeseen
VastaaPoistaHmm, en nyt oikein ymmärtänyt mitä tarkoitat 00 jauhoilla? Mut meillä on joka tapauksessa vehnäjauho toiminu hyvin, mutta hienoa, jos sinulla joku muu. Joo, toi on hyvä antaa olla taikina jääkaapissa seuraavaan päivään.
Poista