Yllätyin itsekin,
kun rupesin tässä seurailemaan Espanjan MasterChefiä. Yksi jakso on yli kaksi
tuntia pitkä, mutta tulipahan katsottua. Ruoat olivat todella herkullisen
näköisiä. Sekä ruoanlaitossa että esillelaitossa oli annettu mielikuvituksen
lentää. Enpä osannut arvata MasterChefin olevan näin jännää katseltavaa.
Tämän kertaisessa
postauksessa jaan kolme reseptiä; kasvissosekeitto eli puré tai crema (puré on sosemaisempi ja crema täyteläisempi, jolloin siihen voi lisätä esim. tuorejuustoa), espanjalaiset
lihapullat ja ensaladilla rusa (jolle sanakirja antoi käännökseksi
italiansalaatti, mutta minä mieluummin kutsuisin sitä kuitenkin venäläiseksi
salaatiksi –varsikin, kun luin sen alkuperämaan olevan juurikin Venäjä).
Kasvissosekeiton
reseptin olen jakanut täällä aikaisemmin. Tässä tulee hivenen erilainen versio.
Espanjalaiset
lihapullat ovat gloriaa. Niin hyvää ja täällä opin erään erinomaisen hyvän
tekniikan niiden valmistamiseksi. Sellaisen tekniikan, että siinä ei kauan
nokka tuhise, kun pallot pyöräyttää.
Ensaladilla rusa
on puolestaan meidän tyypillinen kesäruoka. Kesäaikaan tekee mieli jotain
raikasta ja kevyttä syötävää ja tämä on juuri sellainen, täydellinen kesäpäivän
lounaan ensimmäiseksi lautaseksi.
Se on myös erittäin
suosittu tapas Espanjassa, joten hyvin espanjalaiset ovat imeneet
ruokakulttuurinsa vaikutteita myös muualta.
PURÉ / CREMA – KASVISSOSEKEITTO
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
purjoa
2 porkkanaa
maitoa
Valmistus:
1. Kuullota kasviksia paistinpannulla, oliiviöljyssä, kesäkurpitsa kuorineen. Keitä ne sen jälkeen.
Voit laittaa joukkoon puolikkaan kasvisliemikuution.
2. Ota keitinvesi pois. Soseuta kasvikset. Lisää
maito ja halutessasi osan keitinvedestä.
Kerron
lihapullien valmistuksen kahdessa osiossa. Ensimmäiseksi varsinaisten pullien
teko ja sitten kastike, joita tällä kertaa laitan kaksi erilaista versiota.
Lihapullien valmistamiseen tarvitset
- 2 palasta vaalea vuokaleipää ilman
kuorta
- puoli lasia maitoa
- yksi paketti (400 g tai 500 g)
sika-nauta jauhelihaa
- 2 kananmunaa
- (persiljaa ja valkosipulia)
- suolaa
1. Laita sika-nautajauheliha astiaan, jossa valmistamme massan.
2. Laita paloitellut leivänpalaset maitolasiin. Kun leipäpalat ovat kauttaaltaan
märkiä ja lasi täynnä, laita leipä-maitoseoksen samaan astiaan
liha-nautajauhelihan kanssa.
3. Lisää suola.
4. Pilko tuoretta persiljaa ja valkosipulia ja lisää 3 tl tätä seosta
massaan. Me
normaalisti arjessa emme laita persiljaa-valkosipulia, mutta tämä tekee
pullista maukkaammat.
5. Lisää massaan sekoitetut kananmunat
6. Sekoita koko massa hyvin tasaiseksi seokseksi.
7. Peitä astia muovikelmulla ja laita jääkaappiin (n.12 tuntia).
Lihapullien teko
Tarvitset vehnä-tai korppujauhoa, tämä
riippuu ihan jokaisen omasta mausta. Jauho laitetaan lasiin. Otetaan
ruokalusikkaan lihapullamassaa ja laitetaan liha lasiin, jossa on jauhoa.
Liikutellaan lasia ja pian palasta alkaa muodostua lihapulla.
Kun olet tehnyt lihapullat, pitää ne
seuraavaksi paistaa runsaassa oliiviöljyssä kattilassa. Käännellään sitä mukaa,
kun pullat kypsyvät. Kun pullat ovat täysin kypsiä laitetaan ne lautaselle.
Tämä
on kaikista helpoin kastike. Kuullotetaan sipulia oliiviöljyssä kattilassa. Lisätään
paseerattua tomaattia. Lopuksi lihapullat sekaan. Kaikki eivät laita edes
sipulia. Ainoastaan paseerattua tomaattia ja se on siinä.
Tämä
kastike on jo vähän työläämpi, mutta helppo resepti.
Tarvitset
-
herneitä
-
porkkanaa (esim. baby-porkkanat)
- 1
sipuli
-
200 g paseerattua tomaattia
-
oliiviöljyä
-
suolaa
1.
Laita oliiviöljyä kattilaan (sitä samaa, jota käytit lihapullien paistamiseen
tai jos haluat, kokonaan uutta öljyä), sen verran, että kattilan pohja juuri ja
juuri peittyy.
2. Laita pieneksi silputtu sipuli, kun öljy on kuumennut. Kuullota.
3. Lisää paseerattu tomaatti ja anna kypsyä.
4. Lisää suola.
5. Kun kastike on ”käristynyt” , saanut sellaisen ruskehtavan sävyn, lisätään herneet ja porkkanat.
6. Lisätään lihapullat.
7. Lisätään vettä tai lihalientä niin, että pullat peittyvät.
8. Jätetään kypsymään.
9. Kun kastike on kypsynyt tarpeeksi (noin puolisen tuntia), ota kattila pois liedeltä. Valmista!
2. Laita pieneksi silputtu sipuli, kun öljy on kuumennut. Kuullota.
3. Lisää paseerattu tomaatti ja anna kypsyä.
4. Lisää suola.
5. Kun kastike on ”käristynyt” , saanut sellaisen ruskehtavan sävyn, lisätään herneet ja porkkanat.
6. Lisätään lihapullat.
7. Lisätään vettä tai lihalientä niin, että pullat peittyvät.
8. Jätetään kypsymään.
9. Kun kastike on kypsynyt tarpeeksi (noin puolisen tuntia), ota kattila pois liedeltä. Valmista!
Venäläinen
salaatti koostuu perunasta, porkkanoista, keitetyistä kananmunista, herneistä,
majoneesista, ripauksesta suolaa ja oliiveista. Mutta olemmepa laittaneet myös raakaa sipulia (se makea sipuli, ”cebolla dulce”), tomaattia ja tonnikalaa
sekaan. Jos laittaa muunlaista sipulia, niin en takaa makunautintoa. ;)
1. Keitetään perunat kuorineen. Määrä
riippuu ihan siitä miten paljon on syöjiä, meille riitti ihan pari perunaa.
2. Keitetään kananmunat kovaksi (10 minuuttia,
määrä riippuu taasen syöjien määrästä, me laitoimme kaksi munaa).
3. Kun perunat ovat kypsiä, annetaan niiden jäähtyä
ja aloitetaan muun salaatin valmistus.
4. Keitetään kasvis/juuressekoitus (herneet ja
porkkanat).
5. Tee majoneesi. Raaka-aineiden
suositellaan olevan huoneenlämpöisiä, mutta kyllä meillä majoneesin teko
onnistui, vaikka se kananmuna oli suoraan jääkaapista. Tämä majoneesi on helppo.
1. Laita yksi kananmuna pitkänmalliseen kulhoon.
1. Laita yksi kananmuna pitkänmalliseen kulhoon.
2. Lisää rypsiöljyä silmämääräisesti, ehkä
n.1 dl
3. Hurauta sauvasekoittimella ja voit vielä
lisätä etikkaa.
6. Kuori ja pilko perunat, oliivit ja sipuli.
7. Sekoitetaan kaikki aineet yhteen ja laitetaan
jääkaappiin. Tarjoillaan kylmänä.
Crema de verduras on ukonkin suosikkeja, mutta sitä ei "jostain syystä" meillä syödä. Saa sitä sitten aina, kun ollaan Kanarialla ja anoppilassa. Äidin tekemä on kuulemma parasta. Sen verran olen kuitenkin reseptistä perillä, että siihen tulee "berros" eli vesikrassia.
VastaaPoistaItalian-Venäjänsalaatti ei sitten ole kummankaan suosikkeja. Meistä ruokaisat ainekset (peruna, kana, makaroni jne.) ei kuulu salaattiin.
Espanjalaisia lihapullia en ole tainnut koskaan syödä, enkä ole nähnyt anopinkaan niitä koskaan tekevän.
Hih, meillä on taas niinpäin, että mie tykkään tuosta puré/crema de verduras, mut mies ei. :D Mut sit teen ihan uhallaankin vedoten siihen, että ihmisen pitää syödä kasviksia ja vihanneksia päivittäin. :D Yks ystävä kertoi, että tuolla ohjeella kun tekee, niin sillä on kehoa puhdistava vaikutus. :)Ja onki nyt saanu pudotettua painoa ihan kivasti.
PoistaEnpäs ole kuullutkaan tuosta vesikrassista, taas uus juttu. Voi mahoton, miten täällä tulee uusia ruokajuttuja vastaan! :) Kiitti paljon! Ehkä intoudun kokeilemaan, kun on tämä ruokainnostus päällä. :)
Miusta tää venäjän salaatti on kiva kesällä, mut muuten yleensä syyään tavan salaattia, päivittäin. Toi ois ehkä liian tuhti iltapalaks. ;)
Kannattaa kokeilla noita lihapullia! :)