sunnuntai 1. toukokuuta 2016

PÄIVÄN PIRISTYS: ESPANJAN PISAN TORNI

Kaikki tuntevat kuuluisan Pisan tornin Italiassa, niinkin mielikuvituksellisen nimisessä kaupungissa kuin Pisa. Pisa sijaitsee Italian Toscanassa ja siellä asuu n.90 000 henkeä. 
 
Mutta entä jos Espanjassakin olisi vastaavanlainen torni..? Sellainen, joka olisi myös vino ja kaatumaisillaan olevan näköinen rakennelma? Ja vieläpä sellainen, joka ei sijaitse missään kaupungissa, vaan maaseudulla, Jumalan selän takana?

Viime viikonloppuna olimme lähiseutumatkalla halki Aragonian. Olimme jo tekemässä paluuta, kun näin kaukaisuudessa häämöttävän jotain. Jotain, josta tuli heti mieleen Pisan kalteva torni –vaikken itse siellä vielä ole vieraillutkaan. 
En voinut uskoa silmiäni. Torni totta tosiaan OLI vinossa. Ja meidän oli pysähdyttävä nappaamaan muutama kuva todisteeksi. 

Tämä hämmästyttävä näky tuli vastaan pienessä Terrer –kylässä, jossa asukkaita on reilu 500 henkeä. Terrer sijaitsee 93 kilometriä Zaragozasta, Aragonian pääkaupungista. 

Rakennus on puolestaan kirkko, Iglesia de la Asunción de Nuestra Señora. Oikeastaan kyseessä on arabialaisen linnan jäänteet, muslimien aikakaudelta. 
Kaupunginhallitus kuvailee sivuillaan tornia seuraavanlaisesti:

”Tämä vankkarakenteinen ja koristeltu mudéjar-torni on taiteellinen todistus paikan tärkeästä historiasta.” 

Mudéjar on puolestaan nimitys muslimeista, jotka jäivät Espanjaan 1000-1400 –luvulla reconquistan jälkeen. Tornin totta tosiaan täytyy olla vankkaakin vankempaa tekoa, sillä se on mitä ilmeisemmin juurikin noilta ajoilta. Ajatelkaa! Satoja vuosia vanha kirkko. Kellotapulin vinous on silloin pikkuvika.
Mutta kertokaapas, onko vai eikö ole torni vinossa vai onko minulla harvinaisen hyvä mielikuvitus?
post signature

6 kommenttia:

 1. Onhan se nyt ihan selväst vino! :D Mitähän rakentajilla mahtaa olla pyörinyt päässä, vai onko aika sitä kallistanut? Hieno ja mielenkiintoinen joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Hehe. :D Ei mitään tietoa... :D Olipa tahattomasti tai tahallaan vinossa, niin jännä torni joka tapauksessa. :)

   Poista
 2. Vino mikä vino. Aika mielenkiintoinen. Kallistuukohan se koko ajan lisää...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan tiiä. Mie oon varmaan eka, joka edes vertaa tota Pisan torniin. :D Mut onhan se miustaki vinossa. :D Aikamoinen torni. Mietin, kun luin tota tekstiä ja siinä oli "taiteellinen todistus paikan tärkeästä historiasta", niin onkohan se hienovarainen viittaus vinouteen? ;)

   Poista
 3. Selkeästi on vino joo! Minkähänlaista olisi kävellä tuollaisen vinon tornin sisällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, vino, mikä vino! :D Mie luulen, et vähän samanlaista, ku jos lattia ois vinossa. Ja voipi alkaa pyörryttää. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)