sunnuntai 8. toukokuuta 2016

VINKKEJÄ MATKOJEN METSÄSTÄMISEEN

Olen ainakin viimeiset 14 tykännyt matkoista ja kaikkeen siihen liittyvästä. Ei siis liene yllätys, että myös koulutusvalintani suuntautui matkailun puolelle. Olen myös työskennellyt matkailualan tehtävissä.
 
Vapaa-ajallani saatan monesti vilkuilla erilaisia matkavaihtoehtoja, samalla pyöritellen mielessä, minne sitä matkustaisi seuraavaksi. Matkojen suunnittelu on ihan parasta.

Tällä kertaa ajattelin jakaa omat vinkkini matkojen ja lentojen bongailuun, mutta kuulisin toki myös mielelläni juuri sinun vinkkisi. 

Haluan tässäkin välissä liputtaa myös lähi-ja kotimaan matkailun puolesta! Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, kun läheltäkin voi löytyä mielenkiintoisia matkakohteita. 

Tässä postauksessa keskityn lentoihin ja hotelleihin. Ne kun on varattuna, on matka jo hyvin suunniteltu. Hyvin suunniteltu on yhtä kuin puoliksi tehty. Toki on hyvä muistaa, että lento ei ole ainoa vaihtoehto, vaan myös bussit, junat tai se oma auto. 
Kuva on lainattu.
LENNOT
Lentojen varaamiseen löytyy internetistä monen monta sivustoa. Itselleni ovat tuttuja mm.

Yhä useammin noilla sivuilla ja vastaavilla on tullut vastaan ilmiö, että ensin laittavat halvan hinnan houkuttimiksi, mutta sitten hinta nousee rajusti mm. matkalaukkukulujen myötä. Nuo edellä mainitut sivustot sentään näyttävät selkeästi kokonaishinnan ennen maksua (eivätkä piilota sitä esim. linkin taakse, kuten taannoin eräs nimeltä mainitsematon sivusto teki). 

Tämä matkalaukkulisä olisi ihan ok lyhyemmillä matkoilla tai jos hinta olisi kohtuullinen. Monelle matkalleni olen kuitenkin tarvinnut sitä suurempaa laukkua ja niinpä lievästi sanottuna ketuttaa, jos siitäkin pitäisi erikseen maksaa kohtuuttoman suuresti. Uskon, etten ole ainoa, joka ihan mielellään ottaisi sen ruumaan menevän laukun. Monesti lentokoneissa on tullut vastaan myös sellainen ongelma, kun suurin osa tuo pienen matkalaukun käsimatkatavarana, mutta sittenpä ei olekaan tilaa riittävästi.

Onneksi on olemassa ainakin kaksi sivustoa, jotka näyttävät reilusti hinnan alusta asti –ilman yllätyksiä.

Muchoviaje on minulle tuttu vuosien takaa. Esimerkiksi Teneriffan matkamme ostettiin tältä sivustolta. Muistelen, että ostoon tarvitaan espanjalainen pankkikortti. Epäilen, että sama juttu voi olla El Corte Inglésin kanssa. 

Molemmat sivustothan ovat kaiken lisäksi ainoastaan espanjaksi, joten sekin voi rajoittaa käyttäjiä –kaikki, kun eivät espanjaa osaa. 

Mielenkiintoista tässä on myös se, että molemmat on matkatoimistoja. Ei siis kannata mennä siihen retkuun, että se olisi automaattisesti kalliimpi. Itse nimittäin yllätyin, että El Corte Inglés –matkatoimiston kautta lennot todellakin ovat merkittävästi edullisempia –jopa edullisempia kuin lentoyhtiön omilla sivuilla!
Kuva on lainattu.
Eikö matkakohteella ole väliä? Silloin kannattaa käyttää Skyscanneria, joka antaa mahdollisuuden valita "kaikkialle". Tämä on jännittävä tapa etsiä hyviä hintoja ja päästä matkalle.

Hotelli+lentopaketit ovat hyviä diilejä. Niitä minäkin vilkuilen noista aikaisemmin mainitsemista sivustoista. Myös pelkän hotellihuoneen varaus onnistuu edellä mainituista sivuista.

Lento ja myös hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Vaikka on tutkittu, että Espanjassa paras aika ostaa lentolippu on seitsemän viikkoa ennen lähtöä, niin itse en uskaltaisi riskeerata matkaa ja odottaa noin lähelle matka-ajankohtaa. Itse varaankin lentoni noin kolme kuukautta etukäteen.  

Samaisen tutkimuksen mukaan myös matkustusajankohdalla on väliä. Lennot ovat edullisimmillaan tammi-ja marraskuussa, helmikuussakin on melko edullista. Heinä-ja elokuussa lennot ovat kaikista kalleimmillaan ilmiselvistä syistä. 

Yleensä meno-paluu tulee halvemmaksi kuin pelkkä meno. Joskus voi sattua, että meno onkin edullisempi. Kannattaa siis tsekata molemmat vaihtoehdot!

Paras päivä ostaa lentolippu on tiistaina aamulla. Olen huomannut, että etenkin viikonloppuna lentojen hinnat kummasti nousevat. Kun taas viikolla ne ovat palautuvat normaaliksi. 

Onko sinulle sattunut koskaan niin, että olet katsonut eri lentoja monen monta kertaa ja kun lopulta olet tehnyt päätöksesi ja menet sivustolle, niin hinta onkin kummasti pompsahtunut, vaikka välissä ei välttämättä ole ollut päiviä vaan muutama tunti? 

Meille on. Sitten luin netistä, että lentoyhtiöt seuraavat sivustojensa liikennettä ja jos näkevät, että yhdestä kohdin on vierailtu usein, niin nostavat hintoja. Lentoyhtiöt tietysti tämän kiistivät ja en tiedä onko tuollainen edes mahdollista. Koska itselleni on kuitenkin turhan usein sattunut tuo hintojen mystinen nousu, niin siitä edespäin olenkin visusti tyhjentänyt sivuhistoriani. Enää meille ei onneksi ole sattunut noita mystisiä hintojen nousuja. En tiedä onko tämä sattumaa, mutta taatusti tulevaisuudessakin toimin näin. Mikään ei ole niin ärsyttävämpää kuin se, että luulet saavasi lennon hyvään hintaan, mutta sitten kun menet ostamaan, niin se onkin kallistunut puolella.

Lentoja ostaessa kannattaa pitää mielessä yksi tärkeä seikka. Paljonko lento tavallisesti maksaa kohteesta A kohteeseen B? Ilman tätä tietoa et voi tietää, onko ostamasi lento tärppi. 

Voin kertoa, että Helsinki-Vantaalta Espanjaan Madridiin / Barcelonaan tavallinen lentolipun hinta on n.200-230€. Jos taas matkustat Joensuusta / Kuopiosta Espanjaan (Helsingin kautta), niin keskimääräinen hinta on n.300€ (Finnair). Näin ollen, jos onnistut saamaan lentolippusi Helsingistä Madridiin alle 200€, niin onneksi olkoon! 
HOTELLIT
Jos en ole jostain syystä tarttunut lento+hotelli -pakettiin, niin ensimmäiseksi aloitan hotellini etsimisen Booking –sivustolta. Monet kerrat se on osoittautunut parhaimmaksi ja esim. Hotels.com häviää sata nolla. Monesti ainakin itse olen huomannut, että Hotels.com hinnat ovat kalliimpia kuin Booking –sivustolla.
Tämän lisäksi hotelleja voi etsiä

Eniten käytän kuitenkin Booking-sivustoa. Muistan myös monesti tarkistaa hinnat hotellin omilta sivuilta ja jos hinta on edullisempi sitä kautta, niin mieluiten varaisin ilman välikäsiä.

Viime aikoina omaksi suosikikseni on kohonnut Weekendesk –sivusto, josta olen löytänyt todella huiketa tärppejä esim. Bilbaon majoituksemme. Oman kokemukseni mukaan kaikki on sujunut loistavasti. Weekendesk on loistava juurikin irtiottoihin, sillä monesti se ei ole vain se hotelliyö, vaan kokemus. Eli siihen on ympätty jotain, kuten vaikkapa kylpylä. Meidän edellinen matkamme siihen ainutlaatuiseen paikkaan Euroopassa oli juurikin kyseisen sivuston kautta.

Olen seurannut myös AirBnB –sivustolla tarjottavia majoituksia. Ideahan on siinä, että sivustolla yksityishenkilöt majoittavat kotonaan tiettyä summaa vastaan. Olen kuitenkin törmännyt pariin ongelmaan: monesti pyydetään samaa summaa kuin mitä hotellissa majoittuminen maksaisi ja toisekseen ilmoitukset ovat todella epämääräisiä. 

Etenkin omaa Suomen matkaani silmällä pitäen olen katsellut eri majoitusvaihtoehtoja Helsingissä ja on kyllä kallista. Palaan asiaan varmasti tuonnempana, sillä aihe on mielenkiintoinen ja haluaisin kertoa oman näkemykseni asiaan ja pohtia, miten asiat voisi tehdä paremmin. 
VIRHEHINNAT LENNOISSA JA HOTELLIHUONEISSA
Viime aikoina olen törmännyt netissä esim. tässä espanjankielisessä artikkelissa virhehintoihin. Kyseessä on siis hinta, joka on vahingossa laitettu väärin, joko inhimillisestä tai systeemissä olevasta virheestä johtuen.   

Tämä on erittäin mielenkiintoinen mahdollisuus matkojen metsästämiseen. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä ja odottaa varausvahvistusta ennen kuin menee tekemään mitään muita varauksia. Joskus ne virhehintaiset lennot tai huoneet voidaan perua.

Itselläni ei tästä ole omakohtaista kokemusta. Kuulisin mielelläni, jos jollakulla teistä on?

MATKA-AIHEISIA SIVUSTOJA NETISSÄ
Tykkään olla ns. ajan tasalla matkajutuissa. Luen lehtiä ja uutisia. Minulla on kaksi suosikkisivustoa, joita voin teillekin suositella. Ensimmäinen on espanjankielinen matkablogi, jossa on jatkuvasti mielenkiintoisia tarjouksia ja ideoita reissuihin. Toinen on kaikille varmasti jo tuttu matkailusivusto. Jos ei ole, niin nyt viimeistään on aika tutustua Rantapalloon.

www.holidayguru.es
www.rantapallo.fi
 Hyvää matkaa!
post signature

4 kommenttia:

 1. Tuosta virhehinnasta on yhden kerran kokemus; lennot saatiin ostettua hieman halvemmalla, mutta virheeseen vedoten ne peruttiin yhtiön toimesta ja näin siis jouduttiin metsästämään uudet lennot. Eikä ollut edes kyseessä erityisen iso virhe...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, oisivat nyt pitäneet sen virhehinnan, jos ei edes kerta ollu iso. :P Kiva toisaalta tietää, että oikeasti voi olla virhehintoja olemassa, eikä ole mikään tuulesta temmattu juttu. :)

   Poista
 2. Hyvin paljon samoja sivuja, mitä itse käytän. Momondosta ja lentoyhtiöiden sivuilta ja matkanjärjestäjien sivuilta katselen lentoja ja Bookingista majoitusta. Monesti on löytynyt lentoja (yhdensuuntaisia ja meno-paluu) ihan Finnmatkojen ja Tjäreborgin sivuilta. Jos ei matkustusajankohdalla ole väliä ja pääsee nopeasti liikenteeseen, esim. Finnmatkoilla on ollut suoria lentoja GC:lle 65 eurolla! (yksi suunta)

  Kotimaan ja muussa ei-lentomatkailussa käytän nettiä lähinnä majoituksen etsimiseen. Ennen vanhaan tehtiin Lapin matkoja tyyliin: kun ilta tulee, etsitään leirialue. Nykyään on kiva, kun majoitus on valmiina ja varattuna ja tietää jo vähän etukäteen, mitä odottaa. Booking sopii tähän tarkoitukseen hyvin, koska se näyttää myös leirialueet ja mökit. Suomi-matkailussa taas kätevä on nettimökki-sivusto.

  Vaan onpa noita majoituksia tullut etsittyä ihan google mapsillakin. Laskeskelen minne asti ollaan menossa ja rantaudun google mapsin avulla "ajelemaan" kartalla tulevaa matkareittiä. Kartta näyttää hotellit, leirialueet, mökkimajoitukset jne. Osa sellaisia, jotka eivät ole mukana bookingin tapaisilla hakusivustoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Momondossa on ollu jopa parempia hintoja kuin Bookingissa. :D Ahaa, hyvä tietää, että suomalaisillakin matkanjärjestäjillä voi olla noinkin hyviä lentoja! :) Mie oon joskus lentäny Helsingistä Barcelonaan 50€:lla! :)

   Miustaki on kiva, jos tietää sen majoituksen etukäteen. Ollaanpa joskus nukuttu autossa. :D

   Hyvä vinkki tuokin, että kattoo Google mapsilla. Normaalisti sillä tulee katottua liikkeitä ja muita oman kaupungin tai lähiön palveluita, mutta tosiaan -hyvin kävis myös matkoihin! :)

   Kiitos, kun kommentoit! Tosi hyviä vinkkejä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)