perjantai 5. joulukuuta 2014

JOULUKALENTERIN 4.LUUKKU

Eilen en millään ehtinyt koneelle, kun oli niin touhurikas päivä ja tänään minulle iski kamala päänsärky, joka vei miut vuoteen omaksi. Niinpä 4. ja 5. luukku avautuvat ihan siksi myöhässä. Sori, sori!

Kuva on lainattu netistä.
Mutta niin sitä vain, että joulutortut kuuluvat varmasti kaikkien suomalaisten joulun odotukseen. Täällä Espanjassa en ole niitä vielä kuitenkaan tehnyt kertaakaan -Suomessa sitten senkin edestä. Pakko myös tunnustaa, että aikaisemmin tein tortut kaupan valmiista taikinasta. Sillä sai ainakin pommin varman lopputuloksen.

Olen leipomuspuolella vähän tohelo. Monesti jokin on mennyt pieleen. Olen esimerkiksi onnistunut tekemään suklaamousessesta tönkkömoussea. Siitä tuli kova kuin kivi ja sanomattakin lienee selvää, ettei moussen syöminen ollut kovinkaan nautinnollista…

Tänä vuonna päätin tarttua härkää sarvista ja tehdä ensimmäistä kertaa joulutorttuja, joita tarjota espanjan perheelle ja naapurin tädille. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka uunimme on vähän sökö. Jouduin taas kerran turvautumaan naapurin tädin apuun. Sain lainata hänen uunia ja kiitokseksi annoin hänelle pari joulutorttua.

Tein kaiken itse alusta loppuun. Luumuhillon ja taikinan pyöräytin jo edellisenä päivänä eli keskiviikkona.

Joulutorttutaikinan perinteinen ohje (tein Confetin joulubloginohjeella, mutta jätin pois konjakin)
3 dl kuohukermaa
6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g voita
1. Vatkaa kerma.
2. Nypi pehmyt voi ja jauhot sekä leivinjauhe keskenään.
3. Laita kerma joukkoon ja sekoita nopeasti.
Tässä vaiheessa minun taikinasta tuli ryppyinen ja ehdin ajatella, että jossain meni joku vikaan, vaikka ohje oli näin simppeli.
Kaulin taikinan ja annoin olla jääkaapissa. Seuraavana päivänä kaulin lisää. 

Täyte: kuivia luumuja 500 g, sokeria 100 g (1 ¼ dl), ½ dl vettä, 1 tl vaniljauutetta. Luumut keitetään vedessä ja sokerin kanssa 30 min. ja sitten sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Tästä tuli reilu annos. Tuolle taikinamäärälle riittäisi varmasti, kun tekisi puolet (250 g luumua, 50 g sokeria, 2,5 dl vettä). Luumuhillon ohje on Kotikokin sivuilta, joskin muuntelin sitä itse vaniljauutteen osalta.

Eilen sitten tuli leipomisen vuoro. Lopulta sain aikaiseksi joulutortun näköisiä tekeleitä, 12 kpl. Maku oli ihan hyvä. Ainut vaan, että olisin toivonut lehtevämpää lopputulosta ja koostumukseltaan pehmeämpiä joulutorttuja. Toisaalta tämä oli eka kerta, kun tein kaiken alusta loppuun itse, joten pitäisi olla ylpeä jo siitä. 
Oletteko te jo leiponeet joulun ajan herkkuja?
post signature

5 kommenttia:

  1. Itse en ole vielä aloittanut jouluherkkujen leipomista, mutta pipareita kyllä pitää vääntää ennen joulua :) Joulutorttujakin on kiva tehdä, mutta on hankala löytää niille syöjiä, koska itse en tykkää ollenkaan joulutortuista ja mies syö aina vain pari joulutorttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, että pipareita olisi aivan ihana napostella! :) Täällä vain tuo piparkakkumausteen tai korvaavien mausteiden etsintä menisi varmasti metsästyksen puolelle, joten en ole edes yrittänyt. :P Hih, oot varmaan ensimmäinen, josta kuulen, ettei tykkää joulutortuista. :D No, mutta meitä on moneen junaan. :)

      Poista
  2. Vautsi, alusta loppuun hillokin itse! Minulla on suunnitelmissa tehdä Kanarialla jouluksi torttuja ja entinen työkaveri kertoi, että voitaikinaa saisi saarelta, joten sitä ei tarvitse Suomesta kuskata. Luumuhillon sanoi olevan vaikempi löydettävä, mutta onneksi mulla on nyt tämä sinun ohje, jos ei satu kaupasta löytymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pakon edessä tein. ;) Kunnes huomasin, että kaupasta (Mercadonasta) saa kuin saakin luumuhilloa tai siis marmeladia. Miulle on nimittäin aina käyny niin, että kun haluan tehdä jotain suomalaista herkkua ja siihen tarvii jonkun "erikoisemman" mausteen tai jutun, niin täältä ei tahdo löytyä ja sitten on pitänyt miettiä, miten edetä/millä korvata. Ainakaan tämä itse tehty luumuhillo ei sisällä säilöntäaineita ja varmasti makukin on parempi. :) Holadre varmaan olisi voitaikinaa vastaava, mut olen käyttäny sitä ainoastaan empanadan valmistuksessa. Oikeastaan nyt halusin kokeilla joulutortun tekemistä alusta loppuun itse. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)