lauantai 17. lokakuuta 2015

RUOKAOSTOKSIA ESPANJASSA

Ensimmäinen kysymys, jonka moni heittää Espanjasta, on ”paljonko eläminen maksaa?”. Espanja on halvempi maa kuin Suomi. Varmasti täällä on asioita, jotka ovat vastaavasti kalliimpia kuin Suomessa.

Ruoka on joka tapauksessa paljon halvempaa verrattuna Suomeen. Tässä postauksessa esittelen omia ostoksiani ja paljonko tälle kaikelle tuli hintaa. 
Tein kuvassa olevat ostokset Mercadonassa. Normaalisti käyn eräässä toisessa kaupassa, koska se on selkeästi lähimpänä, nimittäin alakerrassa! Minun ei siis tarvitse kuin mennä kerrostalon rappuset alas ja tadaa -olen jo ruokakaupassa. Täällä, lukuun ottamatta niitä kaikkein isoimpia super vai onko ne jo peräti hypermarketteja, valikoimat eivät ole kovin suuria. 

Mielestäni Suomessa on paljon enemmän valikoimaa, etenkin Suomen karkkiosastot on jotain järkyttävää. Käytän tätä sanamuotoa siksi, koska karkit nyt vaan on epäterveellisiä. Myös jogurteissa on Suomessa paljon enemmän valinnanvaraa. Espanjassa karkkeja ei näy paljoa ruokakaupassa, eikä jogurttivalikoima ole kummoinen. Tuoretiskit ovat tavallinen näky, joskin espanjalaiset haluavat mennä erikseen lihakauppaan. Hedelmät taas ostetaan erikseen hedelmäkaupasta. Jne. 

Espanjassa toki löytyy perusjutut näistä lähiön marketeista. Isot super-ja hypermarketit ovat kokonaan oma historiansa (Carrefour, Alcampo). Niissä luonnollisesti on valtaisat valikoimat kaikkea ja ne ovat mielettömän isoja. Nyt siis puhunkin lähinnä näistä lähiön marketeista, Mercadona, Eroski, El Árbol, Simply, Día...

Mieheni ei ollut tästä valikoiman laajuudesta samaa mieltä kanssani. Mutta minulle on käynyt monta kertaa, että jos haluan jonkun tietyn mausteen esim. kardemumman, niin sitä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Kun taas Suomessa ihan missä tahansa lähikaupasta sitä on saatavilla. Myös kermaviili. Ei sitä täältä saa. Joissain kaupoissa on sen korvaava tuhdimpi créme fraiche, mutta ei se ole ihan sama asia. Olenpa joskus joutunut itse väsäämään kermaviilin, kun ei ole löytynyt edes sitä créme fraichea. Tätä siis tarkoitan Suomen laajalla valikoimalla. 

Olen myös pohtinut, että Suomessa vähempikin valikoima riittäisi ja enemminkin voisi lisätä vaikka papuja ja muita terveellisiä tuotteita. Saisiko sillä hintoja alas, jos valikoima ei siis olisi niin iso? Noh, se olisi varmaan kokonaan toisen postauksen aihe. ;)

Tällä kertaa tein ruokaostokset siis Mercadonassa, joka oli pienen kävelymatkan päässä. Mukaan tarttui perusjuttuja, elintarvikkeita: leipää, juustoa, kinkkua ja salaattia. Appelsiinimehua juon harvoin, mutta nyt innostuin nappaamaan sen mukaan. Olin tosi janoinen kaupassa, joten varmaan siksi se päätyi ostoskoriin. Lisäksi päätin kokeilla paria virvoitusjuomaa. Tavallisesti en niitäkään juo. Nyt vain teki mieli kokeilla. Lohi lähti mukaan extempore. Yleensä lohi on kallista, mutta tässä hinta oli jostain syystä huokeampi ja siksi päädyin ostamaan. En ole koskaan tainut syödä lohta curryn kera.

Ostokset hintoineen
1. Muovipussi, iso 0,10€
2. Frankfurt-makkarat, juusto 1,49 €
3. Frankfurt vien-makkarat 1,18 €
4. Emmental-juusto 2,15 €
5. Siemenleipä 1,45€
6. Lohi curryn kera 3,34€
7. Salaatti 0,60€
8. Kinkkuviipaleet 2€
9. Tonic-virvoitusjuoma 0,24€
10. Limonaati 0,26€
11. Appelsiinimehu 1,18€

Hintaa tälle kaikelle tuli yhteensä siis 13,99 €. Eli pyöristettynä 14€. Näissä oli arvonlisäveroa 4%, 10% ja 21%.

Yllättikö joku hinta? Tuliko mieleen jotain kysyttävää/kommentoitavaa aiheen tiimoilta?
post signature

4 kommenttia:

 1. Heti ensimmäisenä: Karkeista olen samaa mieltä! Espanjan karkkihyllyt ei oo mistään kotoisin. Suklaata on kyllä jonkinlainen valikoima, mutta muita karamellejä ei. Tässä kohtaa tulee myös mieleen erään meidän lähellä olleen kioskin pitäjä, joka sai selville, että olen suomalainen ja oli kerran ihan innoissaan, kun hänen valikoimissaan oli "minulle" Pandan Pepe-lakuja! :3

  Toisena mainitsen, että me käytiin eniten Mercadonassa ja Hiperdinossa (Lidl tuli Kanarialle vasta meidän lähdön jälkeen). Hiperdino on abaut sama kuin Mercadona, mutta kanarialainen ketju. Tosin tässä oli raivostuttavaa se, että Mercadonassa lihatiski oli parempi ja Hiperdinossa hedelmävalikoima, joten sitten ajeltiin joka kerta molemmissa... Carrefourissa tuli käytyä vain, jos tarvitsit jotain erikoisempaa.

  Tuotteista vielä sen verran, että maidonjuojaa ahdisti, että kaikki maidot on iskukuumennettuja ja myytiin kylmähyllyjen ulkopuolella. Parista kaupasta löytyi "tuoretta" maitoa eli suomalaista perusmaitoa, mutta hinta oli aina yli euron litra. Eli yksi harvoista tuotteista, jotka oli kalliimpia kuin Suomessa. Viinithän löytyi myös supermarketin hyllyltä ja esimerkiksi lempipunaviinimme on "vain" kolme kertaa halvempaa kuin Suomessa... Kanarialla plussana oli saaren eteläosan "turistimarketit", joissa hinnat oli pilvissä, mutta niistä sai ne erikoistavarat; kermaviilit, salmiakit ja hapankorput!

  Ja kaupathan ovat tietysti sunnuntaisin kiinni. Tätä ei Suomi-elämän jälkeen enää muista ja sitten lomilla käy kepulisti... :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihanan pitkästä kommentista! :) Tosi hyviä pointteja ja paljon lisäinfoa. En ollut kuullutkaan tuosta Hiperdinosta, haha. :) Tosi kiva juttu, että Kanarialla on noita turistimarketteja, joista saa erikoisempia tuotteita. :) Miusta taas iskukuumennettu maito on paremmanmakuista ja plussaa, että säilyy pidempään ja avaamatonta purkkia voi säilyttää vaikka komerossa, eikä vie siten tilaa jääkaapissa. Suomen maito taas aiheutti jotain vatsaongemia, joten Suomessa aloin sitten juomaan laktoositonta maitoa aina siellä ollessa. Mut Espanjassa tätä ongelmaa ei ole! :) Joo, heheh, täällä tosiaan on kaupat kiinni sunnuntaisin. :) Siihen on jo tottunut, enkä Suomessakaan enää sunnuntaisin kovin mielelläni käy kaupassa, ellei ole ihan pakko. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, toi kommentti vähän venähti... Se vaan piti vielä sanoa, että mä olen sitä mieltä, ettei kauppojen tarvii olla sunnuntaisin auki. Siihen vaan tottuu, että aina pääsee kauppaan ja sitten Espanjan reissulla on ohan pihalla, että onkos joku pyhä, kun kaupat on kiinni...

   Aika jännä juttu toi maito. No hyvä, että sitä on tarjolla, jos se sopii sulle paremmin. Onhan sitä jo Suomessakin, mutta en ole yhtään katsonut niiden hintoja tai tiedä kuinka moni niitä ostaa...

   Poista
  2. Ja matkalla ollessa ei varmaan tee mieli miettiä mikä päivä on menossa. ;) Niin, se on kyllä tottumiskysymys myös! :) Ai onko Suomessakin jo? Voi vitsit, täytyy kyllä kattoa sit seuraavalla kerralla, onko meidän kylän kaupoissa sitä. Varsinkin jos se tulis himpun edullisemmaks kuin tuo laksoositon maito.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)