perjantai 23. lokakuuta 2015

VIINIRYPÄLEET TESTISSÄ

Viime kesänä tapasin nuoren naisen, joka kertoi haluavansa kokeilla erilaisia hunajia. Hän oli haastanut itse itsenä kokeilemaan erilaisia juttuja. Ja sillä kertaa olivat vuorossa erilaiset hunajat erilaisine makuineen. Oli voikukkahunajaa jne. Ajatus kuulosti niin ihanan kutkuttavalta ja suloiselta, että päätin itsekin joskus toteuttaa vastaavanlaisen testin. 

Ennen hunajia vuorossa ovat viinirypäleet. Innostuin tässä yksi päivä testailemaan ja kokeilemaan erilaisia viinirypäleitä. Ostin kolmea erilaista laatua hedelmäkaupasta ja myyjä ihmetteli minun todella pitävän viinirypäleistä. 

Ja tykkäänhän minä. Todellisuudessa olen huono syömään hedelmiä ja päivän aikaan pitäisi ehdottomasti syödä enemmän. Täällä on tyypillistä ottaa hedelmä jälkiruoaksi, mutta itse tulen niin täyteen, ettei ruoan jälkeen tule syötyä hedelmiä. Viinirypäleet ovat kuitenkin niin helppoa popsittavaa ja niitä voi napsia ennen tai jälkeen aterian.

Lisäksi täällä Espanjassa olen oppinut siihen, että tiettynä vuodenaikana syödään tiettyjä hedelmiä. Esimerkiksi talvi on appelsiinien aikaa. Keväällä ilmestyvät mansikat, vaikkakaan ne eivät ole mitään verrattuna Suomen mansikoihin. Kesällä syödään vesimelonia. Loppukesällä /syksyllä nektariineja ja persikoita. Silloin maku on parhaimmillaan ja hinta ok.
Testailu alkaa
Näissä viinirypäleissä on valkoista, punaista ja kolmannesta en osaa sanoa, mitä –lajikkeista puhumattakaan.
Maistelin kaikkia vuoron perään. Ensimmäinen havainto, että kaikki viinirypäleet sisältävät siemeniä. Sehän ei haittaa, paitsi tuossa kolmannessa lajikkeessa, koska rypäleet ovat pienempiä verrattuna valkoiseen ja punaiseen. Kokoero oli melko iso, vaikka kuvassa se ei näykään. Se on myös näistä viinirypäleistä se, joka toi mieleeni Ranskan matkamme. 

Viimeksi siellä ollessa majoituspaikassa oli juuri tällaisia viinirypäleitä tarjolla aamupalalla. Ja voi että, miten ne olivat niin hyviä siellä. Lisäksi näimme matkallamme, miten maaseudulla oli täysi kuhina päällä viinirypäleiden osalta. Oli viinirypäleiden keruuaika. 

Valkoinen rypäle maistui parhaimmalta. Raadissa oli myös mieheni, joka totesi saman. Valkoinen on paras sellaisenaan popsittavaksi. 

Punainen rypäle oli ok, mutta ei niin hyvä kuin valkoinen. Se kuitenkin sopii kivasti salaatteihin.

Kolmas oli näistä se, josta vähiten pidimme makunsa puolesta. Lisäksi se oli niin pieni, kun taas tykkäämme vähän isommasta. 
Jatkossa ostamme siis valkoisia viinirypäleitä. Jos joskus taas innostun laittamaan rypäleitä salaattiin, niin siihen punainen on oivallinen siihen tarkoitukseen. 

Tämä oli lähinnä tällainen leikkimielinen kokeilu, mistä viinirypäleistä tykkään. Näitä oli joka tapauksessa hauska testailla. Valkenipahan samalla, mitkä ovat suosikkejamme eli ei tarvitse arpoa kauppareissulla.

Tiedätkö sinä, mikä viinirypäle on oma suosikkisi? Mikä on lempihedelmäsi noin muuten?
post signature

8 kommenttia:

  1. Hei olen Menninkäinen. Olen hedelmäholisti. Mä syön ihan hirveästi hedelmiä, tosin kaikista hedelmistä en tykkää. Nytkin hedelmäkorissa keikkuu banaaneja (syön aina aamuisin), satsumia (hyvä välipala / jälkkäri) ja omenia (eväänä töissä). Nektariinit on kesähedelmiä, kiivit on hyviä (vaikka menee huulet halki), tuore ananas on hyvää (purkki- pahaa). Viinirypäleistä nuo vihreät ovat parhaita, tummista en niin välitä. Mansikan kohdalla olen siitä outo, että pidän vain tuoreista mansikoista, en jogurtissa tai jäätelössä tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siulla on ihailtavan paljon hedelmiä. Voi ku itsekin oppisi syömään enemmän! :) Banskut, satsumat, kiivit ja tuore ananas on kyllä hyviä! :) Omenoista en juuri välitä. :P

      Poista
  2. No niin, nyt tuli tuokin sitten testattua! Itsekin tykkään hirveästi viinirypäleistä, joten pitää sitten muistaa ostaa noita valkoisia täällä Espanjassa.

    Hedelmistä tulikin mieleen, että enpä ole huonoja hedelmiä vielä syönyt täällä. Omat lempparit on banaani, kiivi ja mandariini (kun olen allerginen aika monille, kuten omenalle ja päärynälle) ja ne ovat aina olleet mehukkaita ja makeita! Suomessa saa aina arvuutella, onko se satsuma/mandariini/klementiini mehukas ja onko kiivi kypsä. Pääsin myös maistamaan itselleni entuudestaan tuntematonta hedelmää, joka on ilmeisesti suomeksi annoona. Se oli niin omituisen kermaista, mutta hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä tosi hyviä nuo valkoiset viinirypäleet. :) Totta, täällä kaikki hedelmät on niin tuoreita ja hyviä. Ja muutenkin hedelmävalikoima on jotain todella mahtavaa verrattuna Suomeen. Oho, en ole kuullutkaan tuosta annoonasta, pitääpä googlettaa. :) Minäkin maistelin täällä joskus sellaista minulle ihan uutta hedelmää, kaki. Se oli outo. :D Hedelmät muuten kannattaa hankkia hedelmäkaupasta. Aikamoinen hintaero, paljon halvempaa kuin supermarketeissa.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen testi ja viinirypäleet voivat olla kovinkin eri makuisia, jotkut jopa kitkeriä. :) Ainakin kun rantautuvat tänne Suomeen asti. Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :) Joo, lajikkeita on hurumykkä, enkä huomannut nyt tähän tarkistaa, mitä lajikkeita nämä oli, joten aika karkea jako nyt tuli, että valkoiset olis parempia. :) Kiitos ja siulle myös kivaa viikonloppua, Tiia! :)

      Poista
  4. Eniten meillä syödään banaaneja, mansikoita ja klementiinejä. Tuossa on ideaa, kokeilla eri laatuja. Kokeillaanhan juustojakin... Hyvää viikonloppua<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Radiosta muistelen joskus kuulleeni, että suomalaisten eniten kuluttama hedelmä on banaani. :) Mansikat on kyl hyviä, vaikka kesällä ne on parhaimmillaan. :) Miustaki tosi ihana idea kokeilla eri laatuja. :) Kiitos samoin myös sinulle oikein hyvää viikonloppua! :) Ja kiitos kun kävit tutustumassa myös miun blogissa ja kommentoimassa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)