keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

KUKAT EIVÄT OLE TONTERÍAA

Muistan, kun muutama vuosi sitten olin Au Pairina Espanjassa, Madridissa. Perheen tuttava ranskalainen rouva oli käymässä. Lähtiessään hän huikkasi, että aikoo suunnata kukkakauppaan ostamaan kukkia. Perheen pikkutyttö, Sara, 7v. tokaisi: ”Kukkia? Nehän on tonteríaa (tyhmä juttu / humpuukia).”

Noh, tuosta on nyt kulunut muutama vuosi, mutta sen jälkeen olen päässyt työskentelemään kukkakaupassa ja viimeksi eilen luin pysäyttävän artikkelin kasvien ja kukkien hyödyllisyydestä. Siitä idea tämänpäiväiseen postaukseen. 

Kukkien antaminen on kaunis ele, mutta ne ovat myös osa erilaisia juhlia. Kukat luovat tunnelmaa. Mitäpä olisivat vaikkapa häät ilman kukkia? 

Eilisestä artikkelista luin ilokseni, miten kasveista ja kukkasista on oikeasti muutakin hyötyä kuin silmäniloa –eikä vain kodeissa, vaan myös työpaikoilla. Tai oikeastaan ehkäpä niiden hyödyllisyyden salaisuus on juuri silmänilossa… 

Kasveilla on todettu olevan terveyttä ja hyvinvointia edistävä vaikutus. Monilla työpaikoilla tilanne on se, että istua nökötetään koneella koko päivä ja aikaa ei jää happihyppelylle. Koneella työskentely rasittaa silmiä ja koko kehoa. 

Kukkia ja kasveja työpaikoille
Työpaikkaviihtyisyys kasvaisi huomattavasti, jos omalta työpaikalta löytyisi kasveja. Ne lievittävät stressiä ja turhautumista, aiheuttavat myönteisiä mielialamuutoksia, parantavat tarkkaavaisuutta ja lisäävät kärsivällisyyttä. Tämän lisäksi kasvit auttavat puhdistamaan hengitysilmaa keräämällä pölyä. Pöly on helposti pyyhittävissä pois lehdiltä ja pienempien kasvien pölyt voi karistaa suihkussa. 

Kasvien hankkiminen ei ole iso investointi, eikä niistä huolehtiminen ole rakettitiedettä tai aiheuta juurikaan ylimääräistä työtä, kunhan sovitaan kuka hoitaa ja mitä. Itse olen huomannut, että joihinkin paikkoihin on hankittu upeat kukat ja kasvit kaikilla mausteilla ja sitten kuitenkin niiden hoito on unohtunut.
Esimerkkejä ilmaa puhdistavista kasveista (joita ovat mm. rönsylilja, saniaiset, vehkat, kultaköynnös, limoviikuna, jukkapalmu, anopinkieli, traakkipuu, muratti, gerbera ja krysanteemi). Kuvat on lainattu netistä. Lähde: Karjalainen.
Iloisia immeisiä
Artikkelissa mainittiin pilke silmäkulmassa, että puutarha-alan ihmiset ovat ystävällisempiä ja pipo ei päätä kiristä. Kukkakaupalla työskennelleenä voin tuon helposti uskoa ja allekirjoittaa. Haluaisin myös muistuttaa, että kukat ja kasvit kannattaa aina ostaa kukkakaupasta. Näin tuet yrittäjyyttä.

Olen ollut myös sellaisessa työssä, jossa olen joutunut viettämään koneella paljon aikaa. Sillä työpaikalla oli kuitenkin rauhoittavaa olla. Ikkunan takaa välkkyi upea koski, johon auringon säteet välkehtivät. Oli kukkia ja kasveja niin sisällä kuin ulkona. Kaiken tämän lisäksi ihana työkaverini laittoi kimpun jos toisenkin tietokoneen viereen muistuttamaan kukkien ihanuudesta. Sinne on aina mukava palata töihin, kuten tänäkin keväänä. Aloitan jo toukokuussa. 

Ja asiasta kukkaruukkuun.... olettekos muistaneet laittaa rairuohot jo kasvamaan? ;)
post signature

4 kommenttia:

 1. Meillä on jo aseteltu parvekkeelle kauniisti purnukat riviin kunhan aurinko alkaa enemmän lämmittää niin on kylvön aika! Olen todella huono kasvattamaan mitään mutta yritys on tärkein ja nythän on keksitty älykukkaruukku, joka ilmoittaa milloin täytyy kastella, lannoittaa tai vaihtaa multa :D Kukat ovat aina ihania ja meiltä löytyy aina tuoreita leikkokukkia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että siulta löytyy leikkokukkia! :) Ostaisin itsekin, jos en olisi näin nuuka. ;) Syntymä-ja muina juhlapäivinä kyllä mielelläni ostan kukkakimput. :)Enpä ollutkaan vielä kuullut tuollaisesta älykukkaruukusta, aika hyvä juttu. :D Oon muuten kuullut, että nousevan kuun aikaan kannattaa istuttaa. "nouseva kuu kasvattaa, laskeva hävittää", kokeiles seuraavan kerran, josko se siitä alkaisi siunkin kukat ja kasvit kasvamaan! :)

   Poista
 2. Minä kylvin kaktukset! Rakastan viherkasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapas eksoottiselta kylvää kaktuksia. :D Viherkasvit ovat kyllä ihania! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)