sunnuntai 19. helmikuuta 2017

TITANIC ON TÄÄLLÄ

Jokaiselle sanoo varmasti jotain nimi Titanic. Tuo oman aikansa suurin ja loisteliain höyrylaiva ja sen surullisen kuuluisa neitsytmatka. Jäävuoreen törmäys ja kuinka laivan uppoaminen Atlantin valtameren syvyyksiin vaati 1500 matkustajan ja miehistön jäsenen hengen. Oli vuosi 1912.

Yhä yli 100 vuotta tapauksen jälkeen Titanic kiehtoo yhä. 

Kun kuulin Titanic The Exhibition -näyttelyn saapuvan Zaragozaan, olin aivan innoissani. Minun piti päästä näkemään se. 
Näyttely lipui Zaragozaan, Centro Augusta -ostoskeskukseen viime marraskuussa ja jossa se on yhä, tarkalleen ottaen huhtikuun 2. päivään asti.

Kyseessä on tietenkin yksi maailman eniten vierailtu kiertävä Titanic –näyttely. Espanjassa se on ollut mm. Barcelonassa, Madridissa ja nyt viimein Zaragozassa, jonne se tuli Puolasta asti ja jatkaa matkaansa Ruotsiin. 

Näyttelyssä on noin 200 esineen vaikuttava kokoelma aitoja, Titanicilla olleita esineitä. Niiden joukossa mm. kaulakoru, jonka omistajattaren rakkaustarina oli inspiraation lähde James Cameronin elokuvalle. 
Esillä on tarkkoja jäljitelmiä hyteistä. Vieraat pääsevät kulkemaan laivan käytävää pitkin, joka johdattaa matkustajien kohtaloihin sekä tietenkin itse onnettomuuteen. Vieraat voivat jopa koskettaa aitoa jäävuorta.

Jokainen saa mukaansa ääniopastuksen, mp3-laitteen, joka kertoo tarkasti, mutta sopivan tarinanomaisesti ja ohjaa Titanicin saloihin. Kesto on n. 90 min.  Ääniopastus on mahdollista saada eri kielillä, jopa suomeksi! Opastus on myös kirjallisena, jos on syystä tai toisesta estynyt käyttämään laitetta. Paikalle pääsee myös pyörätuolilla liikkuvat.

Olen itse tutustunut tähän näyttelyyn ja voin suositella lämpimästi kaikille, joita Titanic kiinnostaa. Näyttely on tehty erittäin ammattimaisesti, toteutettu hyvin ja laajan yleisön huomioiden. Visiitin kruunaa ääniopastus, joka sisältyy pääsylipun hintaan. Kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä näyttelytiloissa on kylmä.

Kannustan kaikkia, joilla on mahdollisuus: tulkaa Zaragozaan ja menkää näyttelyyn. Älkääkä yllättykö, jos näette minut. Olen yksi näyttelyn työntekijöistä, jossa palvelen vieraitamme espanjaksi, englanniksi ja suomeksi. Suomalaisia on tähän mennessä käynyt vain yksi. Terveisiä vain, jos luet tätä!

Tämä on ehdottomasti ollut yksi työhistoriani mielenkiintoisimmista paikoista. En vieläkään voi uskoa olevani Titanicilla, sillä se on aina kiinnostanut minua. Elokuvan olen katsonut lukuisia kertoja. Kaiken kukkuraksi täällä Zaragozassa, aivan naapurissani, on Titanic-niminen kahvila. Nämä on näitä elämän pieniä sattumuksia! Vaikka samaan hengen vetoon täytyy todeta, että jos kummituksia/henkiä olisi olemassa, niin tämä olisi se paikka, jossa niitä olisi...

Titanic-näyttelyssä järjestetään myös erikoisopastuksia, joissa opas-näyttelijä on kuin yksi laivan matkustajista ja tutustuttaa ryhmän Titanicin tarinaan rakkaustarinoiden kautta. Erikoisopastukset järjestää GozARTE.

Yksi niistä, kenties vähemmän tunnettu, on espanjalaisen Víctor Peñascon ja tämän vaimon Pepitan tarina. He olivat Titanicilla omalla häämatkallaan, kun ensin olivat kiertäneet ympäri Eurooppaa. Víctorin äiti halusi, etteivät nämä astuisi yhteenkään laivaan. Niinpä nuoripari kirjoitti ennen matkaansa etukäteen valmiiksi lukuisia kortteja ja käskivät, että ne lähetettäisiin äidille maalta käsin heidän itsensä ollessaan laivalla. 
Kuva on lainattu netistä.
Kuva on lainattu netistä.

Oletko joskus vieraillut  Titanic-näyttelyssä?
                                
post signature

8 kommenttia:

 1. Ooooooh... Vähänkö hienoa tuollainen näyttely, missä pääsee tavallaan Titanicin sisälle itsekin. Hitsi, kun ei just nyt ole mitään asiaa Zaragozaan... Toisivat vaikkapa Helsinkiin tämän näyttelyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Mutta ainahan voit / voitte tehdä extempore-matkan tänne Zaragozaan! :) Eikös kohta ole hiihtoloma ja pääsiäinenkin lähestyy. ;)

   Ehkä joskus tulevaisuudessa tää voisi hyvinkin tulla Helsinkiin, sillä tosiaan kiertää ympäri maailmaa ja on aina esillä jossain kolkassa. :)

   Poista
  2. Wwwwwwwoooooooooowwwwwwwwww jos toi tulee joskus hervantaan niin mä käyn sielä ainakin sata kertaa.

   Poista
  3. Suosittelen! Se on hyvin tehty näyttely.

   Poista
 2. Onpa hienon kuuloinen näyttely! Ja mahtava työtilaisuus myös! :)

  Titanicilla on kieltämättä kovin vangitseva ja samalla kamala tarina. Leffa on toteutettu niin hyvin! Minäkin olen nähnyt sen lukemattomia kertoja, ja aina siitä silti tarttuu jotain uutta mieleen.

  Itse asiassa buukkasin juuri reissun Espanjaan (kirjoitan siitä kohta blogissa, enkä paljasta vielä kohdetta ;)), mutta Zaragozaan emme varmasti pääse mekään. Harmi kyllä, mutta täytyy tosiaan toivoa, että näyttely saapuu vielä Suomeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, niinpä. Titanicilla on mielenkiintoinen historia. Leffa on edelleen miun yks lemppareista. Eikä?! Hieno juttu!! Onnea jo tulevasta matkasta,minnekähän olette menossa, hmm? :) Mie kyselin Suomesta ja Helsingistä, niin sain vastakysymyksenä, että missä siellä on tila, jonne näyttely vois tulla. :D Eli toivoa on, et tulisi Helsinkiin! :) T:Vivi Vinna

   Poista
 3. Mielenkiintosta lukee sun kokemuksista tuolla näyttelyssä :) Mäkin kävin siellä sillon kun se oli Madridissa ja oli varmasti yksi hienoimmista näyttelyistä joissa on käyny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva kuulla. :) Onpas mainiota, että siulle näyttely onkin jo tuttu ja noin positiivisessa mielessä! :) Tää näyttely oli tosiaan Madridissa ja siellä saavutti aivan valtaisan menestyksen ja monena päivänä oli jopa niin, etteivät voineet ottaa enempää immeisiä vastaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)