maanantai 8. toukokuuta 2017

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Voi kamala! Huomasin juuri, että minulla  n.30 postausta, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet roikkumaan valmiina tai keskeneräisinä, enkä ole saanut niitä julkaistua. Pitäisiköhän alkaa purkamaan postauksia ja aloittaa haasteesta, jonka sain niin pitkä aika sitten, etten enää muista haastajaa? Toisaalta osa postauksista tuntuu nyt niin höhliltä, että ehkä parempi osoite niille olisikin roskakori.

Tässä joka tapauksessa kysymyshaaste vastauksineen ja kiitos sinulle kuka ikinä olitkaan, kun haastoit minut. Ja pahoittelut erittäin myöhäisestä vastaamisesta.

1. Mielestäsi paras asia Suomessa/suomalaisessa kulttuurissa? 
Ihmiset ovat melko rehellisiä, heidän sanaansa voi luottaa. Sisu. Kekseliäisyys. Esimerkkinä vaikkapa sauna. Aikojen saatossa on tullut monenlaisia versioita kuten savusauna, telttasauna…

Suomessa miulle parasta onkin juuri sauna, vuodenaikojen vaihtelu ja luonto. Fazerin suklaata, muumeja ja salmiakkia unohtamatta! Ja joka miehen oikeus, oiken alleviivattuna.

Arvostan Suomea hyvinvointivaltiona, esim. koulujärjestelmä on hieno. Oikeasti, Suomessa on moni asia paljon, paljon paremmin kuin Espanjassa. Toisaalta olen myös aidosti huolissani, miten Suomi selviytyy näistä haastavista ajoista.

2. Mikä on lempiyksityiskohtasi kodissasi? Kuvankin voi laittaa!
Zaragozan kartta seinällä. Tykkään kovasti katsoa ja opetella eri katujen nimiä.

3. Minkälaisen tatuoinnin ottaisit?
Juuri tästä syystä en ottaisi tatuointia, koska olisi ihan hirveän vaikea päättää mikä kuvio olisi vartalossa lopun ikää ja luultavasti myöhemmin kaikesta huolimatta kyllästyisin siihen.

Jos pitää joku sanoa, niin luultavasti riikinkukko olisi mieletön tatuointi. Mutta ei realistinen, vaan upein värein. Vaikka kuvassa olevaan tyyliin… Älkää kysykö miksi juuri riikinkukko. Minä vain tykkään väreistä.
Kuva on lainattu täältä.
Toinen tatuointi-idea voisi olla pelikortit, sillä pokeri on ollut minulle tärkeä harrastus jo vuosia. 

Oikeasti en todellakaan halua tatuointia. Tatuoinnit kiinnostavat, kunhan ne ovat muiden eikä minun iholla. On myös tavattoman mielenkiintoista kuulla tarina tatuoinnin takana. 

4. Mikä on ihanin asia, joka sinulle on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana?
Minulle on tapahtunut monia ihania juttuja, mutta jos pitäisi sanoa vain yksi, niin se olisi se Pamplonan matka. Koska matkustelu on vain niin ihanaa ja se oli superihana matka.

5. Minkälaisen interreili-reitin tekisit?
Saksa, Ranska, Italia Slovenia… Yksi maa kerrallaan. Ei liian montaa maata tai paikkaa, koska sitten ei ehdi nauttimaan itse matkasta. Riippuu tietenkin, miten pitkään on tarkoitus reissata. Pidän kovasti siitä tunnelmasta, mikä junamatkustuksessa on.

6. Mihin olet erityisen tyytyväinen itsessäsi?
Olen tyytyväinen, että osaan vieraita kieliä. Olen luonut oman sarjakuvamaailman. Minulla on paljon mielikuvitusta ja olen todella luova ja idearikas. Olen saanut toteutettua joitakin unelmiani. Olen päässyt matkustelemaan ja kokeilemaan uusia juttuja, mutta ennen kaikkea kasvanut ihmisenä ja oppinut virheistäni.  

Pinnallisimmista asioista tykkään silmieni väristä. Ne on tummanvihreät. Olen myös nyt tyytyväinen ihooni. Kärsin aknesta neljä vuotta sitten ja se veti mielen maahan. Nyt iho on kunnossa ja kaunis. Hoidankin sitä tarkasti joka päivä, aamuin illoin. Monesti olen miettinyt, että naiset käyttävät suuria summia hiustenhoitoon ja laittoon kampaajilla, mutta sitten kuitenkin ihonhoitoon ei saateta panostaa ollenkaan niin paljon. Ihosta kuitenkin pitäisi huolehtia. Jokainen on saanut syntyessään terveen ihon, joten sitä kannattaa vaalia. Kasvot on se ensimmäinen asia, jonka muut näkevät.

7. Nimeätkö koskaan mitään esineitäsi?
En. Lapsena kyllä. Miulla oli Otto-nalle.

8. Mikä on paras/mielenkiintoisin museo, jossa olet käynyt?
Niitä on monia, koska melkein aina reissussa tulee käytyä museoissa. Madame Tussauds vahamuseo Lontoossa ja Louvre Pariisissa ovat olleet ne kaikista mielenkiintoisimmat. Ja Quinta de Regaleira, joka ei nyt varsinaisesti ole museo, vaan palatsi, jossa on ylellinen puutarha-alue. Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista paikoista, joissa olen elämäni aikana vieraillut.

9. Minkä maan ilmasto on mielestäsi ihanteellisin? 
Helppo! Suomen! Siellä on neljä vuodenaikaa, voitte nauttia neljästä erilaisesta vuodenajasta ja se tuo vaihtelua ja antaa mahdollisuuksia harrastaa erilaisia juttuja. Talvella luistelua, hiihtoa, lumikenkäilyä jne. Kesällä uintia, patikointia, pyöräilyä, rullaluistelua. Jos aina olisi +20-25ºC niin siihen kyllästyisi. Minä ainakin kaipaan vaihtelua ja sitä, että sen kylmän huomaa ja tuntee nahoissaan. Sen jälkeen sauna tuntuu harvinaisen hyvälle! :) Ja kesä!

10. Mikä on lempiravintolasi ja mitä siellä yleensä tilaat?
Voi, kun en käy kovin usein ulkona syömässä ja silloinkin tulee mentyä johonkin ihan uuteen paikkaan. Ulkona käydessä tulee valittua joko menu del día, kebab, hampurilainen tai pizza. 

Tosin yksi ruokapaikka, jota voin suositella täällä Zaragozassa ja jossa minäkin olen onnistunut käymään useammin kuin kerran. Se on libanonilaista ruokaa tarjoava La Feria. Käykää siellä, jos tulette Zaragozaan! Hinta-laatu on kohdallaan.
11. Jos joutuisit kuvittelemaan itsesi 70-vuotiaana, niin minkälainen mummo olisit?
Aktiivinen ja hymyilevä. Kävisin paljon reissussa. Ihanne olisi olla talvet Espanjassa, kesät Suomessa. Sitten vanhana. Ja olisin sellainen mummo, joka vielä senkin ikäisenä tykkää laittautua ja hoitaa itseään. Kävisin hemmotteluhoidoissa ja kuntosalilla.

12. Jos sinulle tarjottaisiin mahdollisuutta lähteä turistimatkalle Pohjois-Koreaan, lähtisitkö, ja miksi/miksi et?
Voisi pelottaa, mutta jos sellainen tilaisuus tulisi, niin miksi ei? Tulisi taas yksi kokemus lisää.

13. Typerin tai ärsyttävin asia nykyisessä asuinmaassasi?
Espanjassa minua ärsyttää todella moni asia, mutta näköjään hyvät puolet vievät silti voiton, kun vuodesta toiseen löydän itseni täältä edelleen. 

Espanjassa ärsyttää byrokratia. Kaikki täytyy tehdä vaikeimman kautta ja apua on turha odottaa, minkä lisäksi sinua pompotellaan paikasta toiseen. Töykeät asiakas”palvelijat”. Tavallinen elämä on tehty vaikeaksi köyhille, niille joilla ei ole työtä ja yrittäminen/yrittäjyys on tehty myös hankalaksi ja kalliiksi. Ikuisuudelta tuntuva talouskriisi, jonka ainut hyvä puoli on se, että asuntojen hinnat eivät ole enää niin mahdottoman korkeita. Paitsi nykyään suunta näyttää olevan jälleen se, että hinnat ovat kohonneet ja ovat kohonemaan päin. Töiden löytymisen vaikeus ja haasteellisuus. Ja siihen liittyen, miten sukulaisia sekä hyviä ystäviä suositaan työelämässä. Ja jos oikein synkistelen, niin Espanjassa on vain kolmenlaista tapaa päästä töihin:  virkamieheksi tai-naiseksi osallistumalla oposiciones-kokeisiin, saamalla työpaikan kontaktin kautta tai ryhtymällä yrittäjäksi. Espanjalaiset poliitikot on sieltä minne aurinko ei paista... Järjettömiä lakeja, eikä kuitenkaan konkreettisia ratkaisuja yhtään mihinkään.

14. Jos et voisi asua nykyisessä maassasi etkä Suomessa, minne muuttaisit?
Uuteen-Seelantiin. Olen kuullut, että siellä on pulaa työntekijöistä kaikilla aloilla.

15. Voisitko kuvitella olevasi kotiäiti?
En.

16. Jos sinusta tehtäisiin reality-sarja, mitä se käsittelisi ja mikä olisi sen nimi?
Täytyy tunnustaa, että tämä haaste tosiaan meinasi tyssätä tähän kysymykseen. Ei minusta saa reality-sarjaa. Mutta voisin kuvitella hyvinkin itseni matkaavan ympäri ämpäri maailmaa ja haastattelevan ulkosuomalaisia, vähän niinkuin Espanjalaiset maailmalla -sarjassa, mutta espanjalaisten sijaan pääosassa olisivat suomalaiset. Koska olen itsekin ulkosuomalainen, niin tietäisin esittää hyviä kysymyksiä maassa elämisestä. Lisäksi haastateltava voisi esitellä kotikaupunkiaan suomalaisille. Sarjan nimi voisi olla Suomalaiset maailmalla tms.

17. Onko sinulle vaikeampaa höpsötellä vai olla vakava?
Fiiliksen mukaan! Tarvittaessa molemmat onnistuu, vaikka voisin petrata tuossa höpsöttelyssä.

18. Jos saisit muuttaa yhden asian ulkoisessa olemuksessasi, niin mikä se olisi vai muuttaisitko mitään?
Haluaisin miulla olevan hivenen parempi ryhti ja valkoisemmat hampaat.

19. Viettäisitkö mieluummin päivän käärmeitä kuhisevassa viidakossa vai meressä alueella, jossa on nähty haita?
Olen aina halunnut käydä viidakossa, joten…

20. Mitä kieliä puhut?
Puhun äidinkielenäni suomea sekä sujuvasti englantia ja espanjaa. Olen opiskellut myös ranskaa, saksaa, venäjää ja ruotsia, mutta en osaisi keskustella noilla kielillä.

21. Jatkokysymys: Toivoisitko, että osaisit enemmän kieliä?
Totta kait toivoisin! Voi, kun osaisinkin noita muita opiskelemiani kieliä, eri toten venäjää ja saksaa.

22. Mikä biisi soi taustalla, jos kuuntelet musiikkia just nyt?
Tällä hetkellä en kuuntele musiikkia.

23. Mikä on lempipaikkasi?
Kodit Suomessa ja Espanjassa. Metsä. Se on jotenkin mystinen paikka. Siellä on aitoa rauhaa ja hiljaisuus. Espanjassa Monasterio de Piedra on todella lähellä sydäntäni. Rakastuin siihen ensi silmäyksellä.

24. Mitä pelkäät?
Läheisten ja omaa kuolemaa. Terveyden menetystä ja sitä, ettei elämä kannakaan.

25. Mikä on hurjin kokemuksesi?
Hurjan voi ymmärtää monella tavalla. Yksi hurjimmista (villeimmistä) kokemuksista oli, kun uskalsin sukeltaa meressä. 
Tai jos hurjan ymmärtää pelottavana, niin sitten se on tulipalo, joka aiheutti kämpässä mittavat savuvahingot. Tapaus sattui vuosia sitten Suomessa. Palasin kämpille ja paksu savupilvi tuli eteisessä vastaan. Joku oli murtautunut huvikseen ja sytyttänyt sen tuleen. Syyllistä ei saatu koskaan kiinni.

26. Uskotko kohtaloon? Perustele
Uskon. Tai johonkin korkeampaan voimaan, Jumalaan. Tuntuu nimittäin kohtalokkaalta, että syntymäpäiväni on juuri Aragonian päivänä. Aragonia on itsehallintoalue Espanjassa, jossa asun ja josta mieheni on kotoisin. Täällä kulkee tie, jonka nimi on kirjain+kaksi numeroa. Hassu sattuma, että sillä kirjaimella alkaa miun nimi ja ne kaksi numeroa ovat syntymäpäiväni.

Toisaalta haluan myös uskoa, että jokainen on oman onnensa seppä ja oma elämä riippuu täysin itsestä. 

En ole päättänyt kumpaan uskon enemmän, kohtaloon vai siihen, että olen oman onneni seppä. Ehkä pääasia on se, että itsestä tuntuu, että ollaan menossa oikeaan suuntaan.  

27. Kenen kolmen artistin/bändin tuotantoon minun (haastajan) pitäisi ehdottomasti tutustua?
Voi, apua, miten vaikea kysymys! Kuuntelen hyvin harvoin musiikkia. Olen todella epämusikaalinen kaikin puolin. Ja yleensä käy niin, että jos pidän jostain, niin se on se biisi, ei artisti...Mutta seuraavat kannattaa tsekata:
The Doors
Amy Winehouse
Kiss

28. Millainen olisi unelmavaltiosi?
Kaikilla olisi omaa mielenkiinnonkohdettaan vastaava työ, mutta kuitenkin yhteen hiileen puhaltaen yhteisössä. Yhteisöllisyys olisi arvossaan, kukaan ei olisi siis yksin ja kaikkia autettaisiin. Yrittäminen olisi tehty mahdollisimman helpoksi. Ei olisi paperisotia, ei turhia lakipykäliä. Ei olisi valtioiden rajoja. Ei köyhyyttä tai nälänhätää. Kaikki olisivat samanarvoisia ja vapaita, mutta ennen kaikkea onnellisia.

29.  Autatko köyhyydestä kärsiviä ihmisiä jotenkin? Miten?
En auta tällä hetkellä. Olin aikaisemmin vapaaehtoisena Punaisessa Ristissä, mutta sanoin itseni irti, sillä heidän kauttaan ei tullut kovinkaan montaa operaatiota, johon olisin voinut osallistua. Tuntui turhalta jatkaa, kun homma tuntui olevan enemmänkin passiivista kuin oikeaa toimintaa. Alun perin olin aloittanut siksi, että halusin auttaa antamalla omaa aikaani ja siten auttaa muita. Rahaa en halua antaa, koska ne menisi välikäsille.

Joka tapauksessa tällä hetkellä tilanne on se, että ensin minun on autettava itse itseäni, jotta voisin auttaa muita.

30. Mitä pieniä ekotekoja jokaisen ihmisen pitäisi vähintään tehdä? Kierrätys. Ei heittää mitään sellaista pois, jota joku muu voisi vielä käyttää.

31. Mikä kirja kaikkien kannattaisi lukea? Miksi?
Raamattu. En ole kovin uskonnollinen, mutta suosittelen siitä huolimatta. Ihan siksi, että jos kaikki eläisivät sen oppien mukaan, niin maailma olisi parempi paikka. Minusta tuntuu, että ihminen pohjimmiltaan tarvitsee uskoa. Oli se usko mitä tahansa.

32. Minkä asian mainitset ensimmäisenä ulkomaalaiselle kertoessasi hänelle suomalaisesta kulttuurista? 
Täytyy sanoa, että monesti on tullut mainittua ilmastosta. Mutta yleensä vain siksi, koska espanjalaiset aloittavat tuon sääkeskustelun.

33. Mikä on paras tapa matkustaa?
Auto. Sillä saa mennä omaan tahtiin riippumattomana aikatauluista. Se tuo upean vapauden tunteen!

post signature

4 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Tämän haasteen voisi itsekin toteuttaa, tosin hieman saattaisin karsia noita vaikeampia kysymyksiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos paljon! :) Hih, mie olin jo alkuperäisestä haasteesta karsinut pois faktaosuuden ja vastasin vain kysymyksiin. Tosin aikaa on kulunut, kun edes muistanut haasteen olemassaoloa, kunnes löysin sen luonnoksista. Piti kyllä tarkistaa kysymykset, olenko vielä samaa mieltä ja joissakin olin tosiaan tehnyt takinkäännöksen. ;)

   Tee ihmeessä kysymys&vastaus-postaus, niitä on kiva lukea! :)

   Poista
 2. Tosi kiva postaus, näitä on hauska lukea. On jäänyt vähän rästiin blogien lukemisia näin kesällä...tulin etsimään sitä postausta missä kerroit niistä linkeistä mistä haet hotelleja ym...
  Mukavaa kesän jatkoa, toivottavasti palailet taas blogin pariin kun palaat Espanjaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun nyt tulit! :) Onneksi kesällä on yleensä aikaa lukea. Joo, minä olen ollut ihan älyttömän kiireinen. Ei ole jäänyt oikein bloggaukselle aikaa. Minun olisi kyllä tarkoitus julkaista yksi teksti piakkoin. Letsbonus ja weekendesk on hyviä sivustoja hakea lyhyitä matkoja Espanjaan. Hotelleja etsin kaikista mahdollisista sivustoista, joista nyt ekana tulee mieleen booking, lastminute, edreams. Yleensä kuitenkin ton booking.com kautta. Nyt viime aikoina olen myös intoutunut Airbnb:stä... :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)