perjantai 7. heinäkuuta 2023

TITAN-SUKELLUSVENEEN KOHTALO JÄRKYTTÄÄ

Otan harvoin kantaa yhteiskunnallisiin, poliittisiin tai muihin ajankohtaisiin aiheisiin. Blogissani keskityn pääasiassa kertomaan oman elämän sattumuksista ja opeista, elämän matkasta. Pyrin pitämään blogini positiivisena, vaikka toki olen kertonut myös vastoinkäymisistä.

Nyt haluan puhua tästä Titan-sukellusveneestä, joka katosi kesäkuun lopulla ja löytyi sittemmin. Tarinalla oli ikävin mahdollinen loppu, sillä kaikki sukellusveneessä olleet viisi henkilöä menehtyivät.

He kuolivat matkalla katsomaan Titanicin hylkyä…

Vuonna 1912 Titanic upposi ja sen mukana myös aluksen suunnitellut Thomas Andrews.

111 vuotta Titanicin uppoamisen jälkeen sama tapahtuu OceanGate-sukellusveneelle. Sen mukana meni sen suunnittellut mies, Stockton Rush, OceanGate yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja.

Hänellä oli suuri unelma: mullistaa vedenalainen matkailu samalla tavalla kuin vaikkapa Elon Musk tekee avaaruusmatkailun kanssa.

Stockton Rushin vaimo on Wendy Rush, joka on Isidor ja Ida Strausin lapsenlapsenlapsentytär. Straussit olivat kaksi ensimmäisen luokan matkustajaa Titanicilla. He luopuivat paikoistaan pelastusveneissä ja kuolivat Titanicilla.

Niin Titanicia kuin sukellusvenettä yhdistävät kunnianhimo ja inhimillinen virhe.

Tämä kaikki pistää miettimään…

Oma henkilökohtainen kosketukseni Titanicin tarinaan

Haluan jakaa henkilökohtaisen kosketukseni Titanicin tarinaan. Olen aina ollut kiinnostunut Titanicin kohtalosta, ja ensimmäiset muistoni liittyvät siihen, kun luin siitä koulussa oppikirjasta. Kun Titanic tuli elokuvateattereihin, minun oli pakko mennä katsomaan se.

Katsoin elokuvan jopa kaksi kertaa teatterissa, ja myöhemmin olen nähnyt sen lukuisia kertoja. En yleensä katso samoja elokuvia montaa kertaa, mutta Titanic oli poikkeus. Nuorena tajusin jo, että elokuvassa käytettiin avustajina osittain nukkeja elävien ihmisten sijasta.  

Asuessani Zaragozassa lähellä sijaitsi Titanic-kahvila, jossa kävin useita kertoja. Zaragozassa tapahtui myös toinen merkittävä asia elämässäni: pääsin töihin maailmaa kiertävään Titanic-näyttelyyn.

Ihmeellistä, kuinka ”sattumalta” päädyinkään työskentelemään kyseisessä näyttelyssä! Olin lounastamassa silloisen mieheni ja hänen äitinsä kanssa, kun "sattumalta" silmiini osui lehti. Ja "sattumalta" bongasin uutisen, jossa kerrottiin Titanic-näyttelyn saapumisesta kaupunkiin.

Niinpä hain heti tähän maailmannäyttelyyn. Minut ohjattiin eteenpäin yritykseen, joka teki lopulliset valinnat ja suureksi yllätyksekseni minut valittiin Titanicin miehistöön! Kirjoitin kokemuksestani täällä, klik.

Mystisiä tapauksia Titanic-näyttelyssä

Titanic-näyttelyssä tapahtui mystisiä asioita. Se on ehdottomasti yksi ikimuistoistoisimmista töistäni ja minulla on siitä hyviä muistoja. Koin siellä ilmiöitä, joita voisi ehkä luokitella yliluonnollisiksi… tai vähintäänkin uskomattomiksi sattumiksi. Ja tiedämmehän me, ettei sattumia ole olemassa.

Näyttelyssä oli alkuperäisiä esineitä Titanicilta, mukaan lukien koru, joka inspiroi Titanic-elokuvan tekijöitä.

Minusta tuntui, kuin siellä olisi kummitellut. Vaikka en uskonut kummituksiin, enkä ollut silloin niin henkinen kuin nykyisin, tunsin selittämättömän läsnäolon siellä. Aivan kuin joku olisi seurannut... Ja kerran olin näkeväni sivusilmällä tumman hahmon, joka katosi yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin.

Muutaman kerran sähköt katosivat selittämättömästi. No, tämä voi tapahtua missä ja milloin vain, eikö niin? Ei siis mitään uutta auringon alla, eikä tämä myöskään ollut ensimmäinen työpaikkani, jossa sähköt menivät yllättäen.

Myös asiakkaat saivat aitoa Titanic-kokemusta, kun kierrellessään näyttelyä kaikki pimeni. Voin vain kuvitella, millainen tunnelma siellä silloin vallitsi.

Mutta yksi tapaus hämmentää minua edelleen. Meillä oli vitriinissä valkoinen yöpuku, jota valaisi valkoinen lamppu. Kerran tuo lamppu ”sekosi” ja alkoi vilkkua eri väreissä kuin discossa konsanaan.

Lopuksi

Titanicin ja Titanin ympärillä on salamyhkäisyyden verho. Viiden henkilön kuolema on erityisen valitettavaa. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että meidän sielumme päättävät oman kohtalonsa etukäteen. Se on jotenkin lohdullinen ajatus. 

Haluan vielä suositella dokumenttisarjaa, jossa meksikolainen Alan Por el Mundo kertoi omasta kokemuksestaan OceanGate-sukellusveneretkestään. 

Kyseessä on sama Titan-sukellusvene, mikä tekee tästä dokumenttisarjasta erityisen arvokkaan ja mielenkiintoisen.

1. Alan por el mundo Titanic 1/4

2. Alan por el mundo Titanic 2/4

3. Alan por el mundo Titanic 3/4

4. Alan por el mundo Titanic 4/4

Mitä ajatuksia sinulle herää tästä kaikesta?

post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)