torstai 1. maaliskuuta 2012

JAKSAMISTA JA ONNELLISUUTTA ETSIMÄSSÄ

Kiireinen työelämä
Elämme kiireisiä aikoja. Monen työpäivä on kiireistä ja työntäyteistä uurastusta, voisi melkein sanoa suorittamista. Aika kuluu varmasti nopeasti. Se on hyvä juttu. Siinä vaiheessa menee kuitenkin yli, jos kiire ottaa niskalenkin ja luo stressaavan ilmapiirin. Kierre on valmis. Ennen pitkää iskee uupumus. Miten ristiriitaista, kun puhutaan, että pitäisi jaksaa pidempään työelämässä. Työolot vaikuttavat monen jaksamiseen ja niihin pitää puuttua.

Asia ei ole kuitenkaan niin mustavalkoinen, saatikka yksinkertainen. Työntekijä itse voi myös vaikuttaa omaan jaksamiseensa, tai ainakin yrittää. Suomalaiset ovat siinä onnellisessa asemassa, että vapaa-aikaa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Pitää siis tietää, mitä tehdä sillä ajalla.

Työttömänä työnhakijana
On myös paljon työttömiä. Työttömillä on vapaa-aikaa ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Alussa työttömänä työnhakijana voi olla jopa ihan hauskaa, kun sitä aikaa on ja olo on kuin lomalaisella. Mutta aika kuluu, kuluu ja kuluu. Raha ei enää riitä mihinkään ylimääräiseen. Tulee tarve saada rutiinia ja ryhtiä elämään. Tulee tarve saada tuntea olevansa hyödyllinen ja tärkeä. Monelle työ tyydyttää tuon tarpeen. Pidempiaikainen työttömyys on äärimmäisen turhauttavaa. Epäonnistumisen tunne hiipii. Ei voi suunnitella elämäänsä huomista pidemmälle. Se tuo surua ja mieli on maassa. Ja kuinka ollakaan, myös työtön voi kohdata sellaisen ongelman kuin jaksaminen, jonka voi tiivistää yhteen kysymykseen. Miten jaksaa päivästä toiseen?

Valoa tunnelin päässä
Olipa kyseessä työtön tai työntekijä, jokainen voi itse yrittää vaikuttaa omaan jaksamiseensa ja onnellisuuteen. Listasin tähän muutamia asioita. Itsestäänselvyyksiä? Kenties. Kuitenkin jos tämä kolumni onnistuu auttamaan edes yhtä henkilöä, olen iloinen. Joskus itsestäänselvyyksiä voi olla vaikea nähdä, vaikka ne olisivat nenän edessä.
Vinkkejä jaksamiseen ja ylipäätänsä onnellisempaan elämään:
● Harrasta liikuntaa: Lähde lenkille, mene kuntosalille, ui, pelaa sulkapalloa, hiihdä, luistele, rullaluistele, tanssi… Liikunta on hyvä ja kannattava harrastus. Toki on ymmärrettävää, että raskaan työpäivän jälkeen ei virtaa aina riitä, lapsiperheistä ja vuorotyöläisistä puhumattakaan. Liikunta on kuitenkin tärkeä juttu. Ehkä voisi auttaa, jos valitsisi itselleen mieluisen lajin, josta nauttii. Jos ei sittenkään jaksa liikkua, niin edes vapaapäivinä olisi hyvä liikkua. Ajan myötä liikunta auttaa jaksamaan, kun kunto kasvaa. Liikunnalla on luonnollisesti monia terveyttä edistäviä vaikutuksia ja se auttaa painonhallinnassa. Älä unohda myöskään hyötyliikuntaa!

● Syö terveellisesti ja säännöllisesti, juo vettä

● Hemmottele itseäsi: Tee joka päivä jotain sinulle mieluisaa, joka auttaa rentoutumaan. Lue, katso sarja/elokuva, tee kasvohoito, lakkaa kynnet, hoida bonsai-puuta, kuuntele musiikkia, piirrä. Sinä päätät, mikä on se sinun juttusi. Se voi olla harrastus tai joku ihan pieni, hassu asia. Suosittelen myös kokeilemaan joskus kauneushoitolassa käyntiä tai ylipäätään uusien asioiden kokeilua.

● Vietä aikaa oman kullan/perheesi/ystävien kanssa
Elämän yksi tärkeimmistä asioista, joten muista pitää perhettäsi ja lähimmäisiäsi kuin kukkaa kämmenellä

● Iloitse pienistä, suurista asioista

● Ajattele positiivisesti, elä ja ole onnellinen
Helpommin sanottu kuin tehty. Joskus vain elämä ei mene, niin kuin on suunnitellut ja silloin on mieli maassa. Silloin voi olla vaikeaa ajatella positiivisesti ja olla onnellinen. Mutta… vaikka elämä potkii, niin sinä olet tärkeä ja uskon, että jokaiselle, sinulle, on tarkoituksensa. Varmasti jokaisen elämässä on jotain hyviä asioita, joten kirjaa ne ylös. Ja ole niistä kiitollinen. Niin minäkin teen –tai ainakin yritän parhaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)