sunnuntai 6. lokakuuta 2013

SUNNUNTAI

Espanjassa sunnuntait ovat siitä erilaisia, että kaikki (paitsi kiinalaisten) kaupat ovat kiinni. Hassua kyllä, eipä edes tee mieli mennä ostoksille, kun kyseessä on sunnuntai. Kioskit puolestaan ovat auki ainakin aamupäivällä, koska eihän lasten karkkipäivää sovi unohtaa. ;)
Tuulee...
Sunnuntaina ilmapiiri on rauhallinen ja leppoisa. Ei ole kiire minnekään ja pitkästä aikaa näkyy iloisia kasvoja kadulla. Se onkin vallan mainio päivä mennä puistoon pienelle kävelylle, viettää aikaa perheen kanssa tai käydä vaikka jossain näyttelyssä, kuten me teimme. Eri toten tänä sunnuntaina kadut olivat täynnä väkeä keskustassa, koska eilen alkoi Pilarin juhlat. Kerroin tuosta juhlasta vuosi sitten tässä postauksessa.
 
Me puolestaan suuntasimme bonsai-näyttelyyn, jossa pääsimme tutustumaan noihin pienoiskokoisiin puihin. Bonsaita eli ruukkupuuta kasvatetaan ruukuissa siten, että niistä lopulta tulee kuin oikeita puita. Sillä erotuksella, että ne ovat pieniä. Oksia ja juuria muotoillaan leikkelemällä.
Minullakin oli joskus oma bonsai-puu, mutta äh, se kuoli. Hoito on hyvin vaativaa ja lisäksi täytyy huomioida kunkin lajin erityisvaatimukset. Mistä tahansa puusta voidaan kasvattaa bonsai, vaikkapa koivusta. Myös pensaasta voi kasvattaa bonsain. Oikeastaan ainoa ehto on, että kasvattipa mistä kasvista tahansa, niin sillä täytyy olla puumainen varsi.

Bonsain kasvattaminen on varsin palkitsevaa. Niissä näkyy vuodenaikojen vaihtelu siinä missä normaalikokoisilla lajitovereillansa.
Huomatkaa tässä, miten lehdet ovat alkaneet kellastua. On syksy...
Tässä näyttelyssä mielenkiintoisinta oli nähdä metsä, joka muodostui bonsai-puista. Näin myös isokokoisimmat  bonsait ikinä, mikä oli todella kiehtovaa. Mutta jotta pienestä taimesta tulee puu, vaatii se vuosikausien työtä ja panostusta. 

Puut voivat elää hyvin vanhoiksi, vanhemmiksi kuin me. Juttelimme alan harrastajan kanssa, joka kertoi jo opettavansa harrastusta lapsenlapsilleen. Kun hän ei enää pysty ja voi, jatkavat hänen lapsensa ja lapsenlapsensa niiden bonsaiden huolehtimista, joiden kasvattamisen hän aloitti pienestä taimesta.   

post signature

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Minulla ei ole lainkaan kokemusta bonsaipuista, en tiennyt että ne voidaan kasvattaa kaikista puista :) Aivan ihania ovatkin, etenkin tuo metsä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bonsait on mielenkiintoisia. :) Kiva, kun nyt tuli mahdollisuus tutustua niihin näyttelyssä. Tuo metsä oli miunkin yksi suosikeista, sellaista, kun en ollut koskaan vielä nähnyt. :)

   Poista
 2. Ai teillä päin ne ovat kiinalaisia, täällä ne on pakistanilaisia (pakis), jotka pitävät ovet auki sunnuntaisinkin :) Taitaa olla joku katalonialainen juttu, koska ilmeisesti Madridissa kyllä voi shoppailla sunnuntaina ja niin myös Valenciassa. Kummallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täällä on uskomattoman paljon kiinalaisia kauppoja, etenkin niitä sekatavarakauppoja. Mut sit on kahviloita ja vaateliikeitäkin, jopa ihan Zaragozan keskustassa. Hassua, kun ovat nimenneet vaateliikkeensä "kopioimalla"! Esim. Lango. :D

   Yleensä sunnuntaisin tosiaan on kaikki kaupat yleensä kiinni, mut sit, ku tulee joulumyynti, niin sit ollaan auki ja hyödynnetään sesonki. :)

   Miusta on hyvä, että edes yhtenä päivänä viikossa rauhoitutaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)