tiistai 10. helmikuuta 2015

YSTÄVÄNPÄIVÄ SUOMESSA, SAN VALENTÍN ESPANJASSA

14.2. on päivämäärä, joka on syytä muistaa maasta riippumatta. Suomessa sitä juhlitaan ystävänpäivänä. Se on päivä, jolloin ystäviä muistetaan, kuka mitenkin. Konstit ovat monet ja nykypäivänä moninaiset. 

Espanjassa 14.2. on San Valentín tai Día de los enamorados eli rakastavaisten päivä. Silloin kukkapuskat menevät kuin kuumille kiville rakastuneiden miesten halutessa hemmotella naistaan. Myös ravintolat ovat arvossa arvaamattomassa, kun oma rakas viedään unelmien lounaalle tai illalliselle. Jotkut (onnekkaat) saattavat jopa pyrähtää kahdenkeskiselle minilomalle. San Valentín on ällö-imelä päivä, isollä Äällä. 

Toisaalta se on vielä suhteellisen tuore juttu Espanjassa, sillä pitkään sitä ei ole ehditty täällä viettää. Joidenkin lähteiden mukaan San Valentin haluttiin Espanjaan, jotta olisi taas yksi päivä lisää saada ihmiset kuluttamaan ja ostamaan lahjoja. On olemassa sanonta "tarkoitus pyhittää keinot", niin tässä tapauksessa se taitaa olla "keino pyhittää tarkoituksen". Niin tai näin, niin olen kyllä iloinen, kun San Valentín on ylipäätään olemassa Espanjassa!
Kuva on lainattu netistä.
Eräs espanjalainen naispuolinen kaverini kertoi, kuinka hän meni tuona maagisena päivänä illastamaan hyvän ystävättärensä kanssa. Ja saivat pahastuneita katseita muilta. En nyt mene paasaamaan vähemmistöjen oikeuksista tai kuinka umpimielisiä espanjalaiset ovat. 

Ihmettelen vain, miksei Espanjassakin voitaisi juhlistaa ystävyyttä ja ystäviä? Miksei silloin voisi mennä ravintolaan hyvän, samaa sukupuolta olevan ystävänsä kanssa, saamatta pahastuneita katseita? Asiakaskunta ainakin olisi laajempi, jos parien lisäksi syömään tulisivat myös ystävykset.

Miksei Suomessa puolestaan 14.2. olisi myös rakastavaisten juhlapäivä? Suomessa rakastavaiset ovat ikään kuin jääneet taka-alalle, vaikka kaikki varmaan tietävät ettei kyse ole pelkästään ystävänpäivästä, kuten nimen perusteella voisi kuvitella. 

Jos nämä kaksi maata ottaisivat oppia toisistaan, niin paketti olisi täydellinen. _San Valentin_ olisi täydellinen. Tasavertainen päivä niin rakastavaisille kuin ystävyksille. Ystävääkin voi rakastaa.

Vielä en ole keksinyt, miten yllättää oma rakas San Valentín-päivänä täällä Espanjassa.Yleensä olemme menneet syömään ravintolaan, mutta nyt olisi kiva tehdä jotain erilaista. Yksi asia on varmaa (rakkaani yllättämisen lisäksi). Aion laittaa kaikille espanjalaisille ja suomalaisille ystävilleni ystävänpäivätoivotukset!
post signature

6 kommenttia:

 1. En koskaan tullut ajatelleeksi, että ei Espanjassa tosiaan niinkään juhlita ystävyyttä vaan pariskuntien keskeistä rakkautta.

  Ikäni tulen varnasti muistamaan mielessäni meidän ensimmäisen San Valentinin, kun mietin onko liian uskallettua ostaa vajaan 4 kk seurustelun jälkeen lahjaksi pieni pehmonalle, jossa lukee "Te quiero" ja sain sitten itse "lahjaksi" kihlasormuksen sormeeni... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tosiaan monesti tuota miettinyt, niin nyt kirjoitin siitä. Ja joissakin maissa tosiaan juhlitaan teemalla amor y amistad. :)

   Onpa tosi suloista! :) Kyllä sen vaan tietää, kun kolahtaa. :)

   Poista
  2. Mä oon aina ollut sitä mieltä, että on jotenkin kornia kosia ystävänpäivänä (huom, vain minun mielipide)... Onneksi tuona vuonna meidän työvuorot meni niin, että ukon piti kosia päivää aiemmin, eli 13.2. on siis meidän kihlajaispäivä! :)

   Poista
  3. Ystävänpäivä on kieltämättä vähän tylsä ja ennalta-arvattava päivä kosimiseen, heh. :D Mut teillähän kävi sit aika hyvin, kun tuli tuo "yllätyselementti" sotkemaan kuvioita ja oikea kihlajaispvä olin päivää aikaisemmin. :D

   Poista
 2. Ohhoh, olipas kiva postaus. Aivan uutta tietoa! Sydämellistä ystävänpäivää jo ennakkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! :) Tosi ihana kuulla ja varsinkin, jos tässä oli jotain uutta tietoa, heh. :) Oikein ihanaa ystävänpäivää myös siulle näin etukäteen! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)