sunnuntai 16. lokakuuta 2016

KADULLA NÄHTYÄ

Monesti kadulla kävellessä tulee vastaan jotain vallan omituista, jopa pysäyttävää. Jotain, josta on pakko saada kuva nyt heti! Tietenkin juuri silloin kamera on sattunut unohtumaan kotiin. Tuolloin ei auta muu, kuin tyytyminen kännykkäkameraan. Onneksi näissä nykyajan kännyköissä on edes se!

Tämän postauksen aiheena on nuo pysäyttävät jutut, joihin olen törmännyt Zaragozan kaduilla nyt ihan viime aikoina. Monenmoista on tullut vastaan. Sellaistakin, joka saa ajattelemaan. Tuoreimmat kuvat ovat viime illalta! Aloitetaan siis niistä. Loogisin mahdollinen järjestys...

Fiestas de Pilar
Zaragoza on viikon ajan ollut juhlahumussa, sillä täällä vietetään Pilarin juhlaa (Fiestas de Pilar). Viikon jokaiselle päivälle on jos monenlaista ohjelmaa, konserttia tai näytöstä. Eilen olimme sopineet näkevämme isommalla porukalla. Päätimme lähteä juhlahumuun paria tuntia aikaisemmin, sillä halusimme illastaa ulkona.
Miehen ottama kuva.
Kuinkas ollakaan päädyimme alueelle, jossa oli monen monta ns. ”food truck”-autoa, jotka ovat kovassa huudossa Espanjassa. Eikä ihme. Ne on usein niin taitavasti ja upeasti laitettu ruoka-annoksineen, että oikein houkuttelevat luokseen. Emme voineet vastustaa kiusausta ja ostimme hampparit, jotka olivat muuten tosi hyviä. Ihmisiä oli ihan älyttömästi. Heti, kun saimme hampparit käteen, siirryimme taka-alalle läheiseen puistikkoon ja nautimme ne kaikessa rauhassa penkillä istuen.
 
Jatkoimme matkaa Ebro-joen viertä kulkevaa kävelytietä pitkin kohti Pilarin aukiota. 

Vasemmalla näimme tällaisen näyn. Siellä oli konsertti menossa.
Yhtäkkiä kuului korvia huumaavaa melua oikealta, Pilarin aukion suunnalta. Pilarin aukio on aivan Zaragozan ydinkeskustassa ja on kenties kaupungin tunnetuin paikka. Jos olet joskus piipahtanut Zaragozassa, niin olet takuulla käynyt myös siellä.

Luulin ensin, että nyt alkaa joku ilotulitusnäytös. Sen sijaan näimmekin huikean tulishown, jollaista en ole eläissäni kokenut. Missään en myöskään ole pelännyt niin paljon kuin tuossa! 
Miehen ottama kuva.
Miehen ottama kuva.
Piruiksi pukeutuneet ihmiset tanssivat ja soittivat rytmikkäästi. Melu oli kova. Kipinät vain lensivät ja saattoivatpa tulla vauhdilla eksyen yleisön joukkoon, jolloin moni joutui hyppelemään ja jotkut perääntymään. 

Ihmiset kirkuivat; moni säikähdyksestä, osa innosta. Itse jäin johonkin siihen välimaastoon, sillä niin kaunista ja erikoista kuin se olikin, niin kyllä niskavillat nousivat pystyyn. Eturiviin en missään nimessä uskaltanut mennä kuten mies.
Spektaakkeli liikkui koko ajan eteenpäin ja sitä valvoi niin palomiehet kuin poliisit ja ambulanssikin oli paikalla. Me häivyimme omille teillemme, jotta ehdimme näkemään kaveriporukkaamme.

Sattumalta eräs ystäväni oli myös ollut tuossa samaisessa spektaakkelissa, mutta sain tietää siitä vasta tänään. Kuulin häneltä, että kipinät olivat osuneet joidenkin ihmisten hiuksiin, jolloin ne vähän kärähti. Olipa joku viety pois ambulanssilla. 

Hänen setänsä ja serkkunsa ovat erikoistuneita noihin tulishow:n ja pyrotekniikkaan. He käyvät monessa eri kylässä esiintymässä ja yksi vaatimus on, että kylissä esiintyessä katuvalot on laitettava pois esityksen ajaksi. 

Voin vaan kuvitella, millainen eilinen show olisi ollut, jos katuvaloja ei olisi ollut. Olen kerran ollut katsomassa ilotulitusta pienessä espanjalaisessa kylässä, jonka ajaksi valot laitettiin pois päältä ja se oli unohtumaton kokemus.

Kavereita oli kiva nähdä. Yksi heistä kysyi tarjoilijalta:
− Paljon maksaa litra olutta?
− 5€, vastasi tarjoilija.
− Laitapas minulle sellainen. 

Lopputulos näkyy kuvasta.
Erikoinen pikku putiikki
Tämä pieni putiikki kiinnittää huomioni sen ohi kulkiessa. Syyn huomaat kuvasta. Putiikin myyjä kirjoittaa tauluun aina jonkin mietelauseen tai tiedonjyvän. Rakastan noita tekstejä. Kerran, kun taulua ei enää näkynytkään, pelkäsin, etten enää näe niitä koskaan. Noita mietelauseita, jotka ovat piristäneet minua jo monen vuoden ajan. 
On ollut kiva kulkea siitä. Sitä oikein odottaa, mitä myyjä on tällä kertaa kirjoittanut. Kertaakaan ei ole kuitenkaan tullut mentyä sisälle liikkeeseen, sillä ei ole ollut tarvetta esim. huiveille. Niitä on minulla ihan liikaa!

Tällä kertaa taulussa luki: 

Et ole se, mitä sinulla on. Olet se, mitä annat.
Varasongelma?
Seuraava kuva on pysäyttävästä ilmoituksesta, johon törmäsin eräässä Zaragozan lähiössä. Luojan lykky kyseessä ei todellakaan ole meidän lähiömme, sillä jos olisi, niin voisin olla jo melko huolissani…
Kuvateksti: 


"Hyvät varkaat: Tämä on tanssikoulu, joka yrittää selviytyä (talous)kriisistä. Täällä ei ole
● kassaa, koska EI ole rahaa.
● uusia ja moderneja laitteita tai muita varusteita, jotka voisivat antaa teille suurta hyötyä mustassa pörssissä.
Neuvoni on, että menette ryöstämään poliitikoilta, sillä he ovat ainoita, joilla on rahaa."

Kyseinen ilmoitus ei ollut ainoaa laatuaan kyseissä lähiössä...

Millaisia ajatuksia kuvat herättävät sinussa?
post signature

6 kommenttia:

 1. Mä katsoin vain kuolaten noita erilaisia tanssitunteja... Hauska ja samalla niin todellinen tuo infolappu rosvoille.
  Upea varmasti tuo tulishow, oltiin sellaista seuraamassa viime uutenvuotena läheisen hotellin pihalla. Meidän kaupunki kun ilotulittaa jo kuudelta ja haluttiin kahdeksitoistakin jotain pauketta. Tulishown jälkeen oli näet vielä ilotulitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä näyttää olevan monenlaista tanssia. :) Joo, kyllä ihan oikein, että ovat laittaneet tollaisen lapun, jos noin levotonta aluetta. Saavatpahan rosvot vähän mietittävää. :P

   Jes, tulishow oli huippu, mutta pelottavakin. Mukavaa viikon alkua! :)

   Poista
 2. Kiva postaus! Kävellessä näkee täälläkin aina kaikkea ihmeellistä. Espanjassa vaan on niin kiva kävellä joka päivä, Suomessa se on niin erilaista kun lähiöt on tylsempiä ja kaupungit pienempiä ja rumempia :)
  Täällä Barcelonassakin on tuollainen juhla jossa on samanlaisia kipinä ja soihtujuttuja. Olen tehnyt siitä postauksenkin, se on täällä klik!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Miustakin kävely on mukavaa. :) Joo, totta, suurin osa Suomen kaupungeista muistuttaa liikaa toisiaan ja ovat persoonattomia. Espanjassa taas jokainen kylä ja kaupunki on omanlaisensa, sillä on osattu säilyttää vanhaa, joka antaa paikalla "sielun". Minun kotipaikkakunnalla Suomessa on kauniita, vanhoja puutaloja, jotka tekevät paikasta persoonallisen, mutta olin todella pöyristynyt, kun suunnitteilla on osan purkaminen. :(

   Kiitti linkistä, täytyy käydä kurkkaamassa! :) Mukavaa päivän jatkoa, Matkatar!

   Poista
 3. Kiva nähdä espanjalaista arkea ja juhlallisuuksia samassa kirjoituksessa. :) Itse pidin eniten mietelausetarinasta, ja myös tanssikoulun ilmoitus on paljonpuhuva. Erityisesti tuo, että neuvotaan ryöstämään poliitikoilta, on tällaisessa asiayhteydessä hyvä esimerkki hirtehishuumorista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla! :) Ehkä vähän sekava postaus, jossa oli monenlaista asiaa. Noi mietelauseet on niin hauskoja. Kiva, kun pidit tarinasta! Joo, toi tanssikoulun neuvo sai miut ainakin vähän hämilleen. :D Mutta hirtehishuumori selittääkin kaiken. ;) Olisi ainakin mielenkiintoista kuulla, onko juliste toiminut, vai vieläkö varkaita liikkuu alueella? :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)