tiistai 25. lokakuuta 2016

MATKA BRITANNIAAN JA RAHAN VAIHTO?

Lontoon matka lähestyy kovaa vauhtia ja jo nyt huolena on mitä, missä ja milloin. Kaikista suurin kysymysmerkki tässä vaiheessa on yllättäen rahan vaihto. Olen ollut Lontoossa aikaisemminkin, mutta tässä kohdin minulla on iso musta aukko. En muista yhtään, miten toimimme rahan kanssa. Täällä Espanjassahan meillä on eurot ja Lontoossa punnat.
 
Reissuun mukaan lähtevä anoppi kommentoi, että pankin lähikonttorissa lupasivat rahan vaihdon onnistuvan kolmen päivän viiveellä. Siis hetkinen, mitä? Minä en ainakaan halua jäädä odottelemaan kolmen päivän ajaksi mitään rahoja. Varsinkin, kun kyse on Espanjasta, jolloin moni asia saattaa hieman venähtää. 

Niinpä aloin miettiä muita vaihtoehtoja. Zaragozassa on keskustassa ainakin pari pankkia, jossa valuutan vaihto yleisimpiin rahayksikköihin onnistuu tuosta noin vain. 

Tämän lisäksi valuuttaa voi varmasti vaihtaa siellä toisessa päässä eli Iso-Britanniassa. Lisäksi automaatista voi nostaa käteistä. Kortilla voi maksaa. 
Kuva on lainattu netistä.
Paljon sitä rahaa sitten oikeasti tarvitsisi? Itsellä ei ole suurempia haluja kuluttaa paljoa. Kun anoppi mietti 150€ vaihtoa punniksi, niin se tuntui minusta kovin suurelta summalta ottaen huomioon, että tullaan melko myöhään kaupunkiin. Seuraavana päivänä tutustutaan Lontooseen täysillä, mutta esim. museot ja monet muut nähtävyydet ovat ilmaisia. Sitä seuraava päivä on se kuuluisa hääpäivä, jolloin koko päivä menee morsiusparin piikkiin, takseista ruokiin. Seuraavana päivänä on paluu takaisin, eli..? 

Miljoonan punnan kysymys, paljonko puntia olisi hyvä varata vai kannattaako rahan vaihto etukäteen vaiko vaihtaa sitten vasta siellä Lontoossa, lentokentällä..? 

Lontoon täti lupasi tulla lentokentälle vastaan ja matkakortit jo ladattuina, eli periaatteessa edes menopäivänä ei tarvitsisi vielä huolehtia punnista.

Ehkä päätöstä auttaisi, jos tietäisi vaihtokurssit…

Olisi kiva kuulla, miten te muut olette toimineet Iso-Britannian matkalla, vaihtuiko raha ennen vai jälkeen punniksi vai sujuiko kaikki korttimaksuilla?

Minulla on hämärä muistikuva, että olen nostanut puntia automaatista. Sitten minulta yllättäen jäi vähän yli. Laiska kun olin, niin sitten tippasin lentokentän tarjoilijaa ja vieläkin muistan, miten äärettömän kohtelias ja kiitollinen hän oli (niistä vähistä) tipeistä. Kyseessä ei ollut edes kovin suuri summa… Mutta ainakin sain tosi hyvän mielen!
post signature

6 kommenttia:

 1. Lontoon reissusta on toooooosi pitkä aika (Suomessakin oli vielä markat), mutta viime kesän Ruotsi-Norja-turneella maksettiin kortilla ja nostettiin rahaa vaan esim. yöpaikkoihin, mitkä halusivat maksun käteisellä. Jokunen vuosi takaperin punta oli 1,5 kertaa euro eli 50e oli 75 puntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on teidän reissusta näköjään aikaa! :D Kaikista paras olisi, jos tosiaan voisi maksaa ihan kaiken kortilla, koska käteisnosta menee pikkusiivu pankille... Jos puolestaan vaihtaa, niin taas joutuu availemaan kukkaron nyöriä pankille. Korttimaksu on siis käsittääkseni se edullisin tapa selvitä reissusta. Mutta toisaalta olen noin muuten perinteisen käteisen rahan kannalla, koska se on vaan paras tapa maksaa. Kortteihin voi tulla jos minkälaista jumia ja mitäs sitten. Käteistä olisi hyvä aina pitää varuilla, mutta eipä ole kiva, jos reissusta jäisi niitä ylimääräisiä puntia... ja sitten taas pitäisi vaihtaa. Tai tehdä kuten minä edellisellä reissulla; tippaat loput punnat tarjoilijalle. ;)Jännä, että Norjassa on majapaikkoja, jotka haluaa rahaa käteisellä. :D

   Poista
  2. Joo ja yksi ei edes kertonut sitä etukäteen, joten ei oltu nostettu sinä päivänä lisää rahaa. Saavuttiin pieneen kyläpahaseen suht iltasella ja tyttö tokaisi, ettei heillä ole korttimaksua käytössä. Kun kysyin lähintä automaattia, se olisi ollut n.40 km päässä. Saatiin sitten räävittyä kasaan kaikkien lompakoista setelit ja kolikot ja ne riittikin! Mutta joo, olisi ollut kiva tietää etukäteen...

   Poista
  3. Ohhoh! :O Toivottaasti huomaisivat laittaa jatkossa tiedon nettisivuille. Aika pitkä matka tosiaan olisi ollut lähimmälle automaatille. :O

   Poista
 2. Punta on laskenut niin kamalasti, etta ota mieluusti vahemman rahaa kuin luulisit tarvitsevasi; kurssi on huono Euroja takaisin ostaessa.

  Kentalta ei missaan nimessa kannata ostaa ilman etta varaa rahaa. Jos tulet hyvaan aikaan Lontoon kentalle, voit varata Forex.com'lta kurssit - niilla on yleensa tosi hyvat! Tai sitten muuten taalla paassa John Lewis tai Debenhams joissa voi vaihtaa aika hyvalla kurssilla. John Lewis ostaa takaisin samalla kurssilla ettei meneta mitaan valuuttakurssissa.

  Punta on nyt noin 1.1 E etta hyvassa sumassa saat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tullaan iltapäivällä/alkuillasta, eli ihan hyvään aikaan. Ehkäpä jätän sen rahan vaihdon kentälle (stanstead). Katsoin netistä, että siellä olis monessa kohtaa mahdollista rahan vaihto? En usko, että täältä ainakaan parempaa vaihtokurssia saa. Joo, toki varaan mukaan (jos ymmärsin oikein) rahaa eli euroja, vaihdan sit siellä kentällä. :)Sen verran, että pärjään Lontoossa ja jos jotain yllättävää tulee, niin sitten kortti käyttöön. :) Kiitos hyvästä, asiantuntevasta kommentistasi! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)