Viime vuonna sain
kokea Suomen joulun, pitkästä aikaa. Kuvasin monet muistot. Oli lunta, jossa
hiihtää ja jäätä, jossa luistella. Sain myös kokea vuoden pimeimmän vuodenajan
ja ”yllättyä”, miten aikaisin pimeys laskeutui ja verhosi kaiken mukanaan. Tein
jäälyhtyjä tuomaan valoa pimeyden keskelle.
Espanjassa
viettämäni joulut olivat taas mieheni espanjalaisperheen parissa, Zaragozassa.
Iso suku kokoontui ja pöytä notkui täynnä ruokaa ja herkkuja. Kun olin
ensimmäistä kertaa siellä jouluna, satoi lunta. Muina jouluina oli vähintäänkin
viileää, lämpötilan keikkuessa nollan tuntumassa. Monesti oli myös hyvin
sumuista, joka loi mystisen ilmapiirin. Vaikka lunta ei ollutkaan tuota
ensimmäistä joulua lukuun ottamatta, niin pimeys ja sumuverho jotenkin
helpottivat koti-ikävää. Koti jouluvalojen loisteessa tuntui silloin hyvinkin
jouluiselta.
Tämä joulu oli kuitenkin
hyvin poikkeuksellinen.
Ensimmäistä
kertaa vietin sen Teneriffalla, josta ensimmäisenä tulee mieleen auringonpaiste,
palmut ja lämmintä vuoden ympäri. Ja sellaista täällä melko pitkälti onkin.
Paitsi kyllä täällä joitakin sateita on ollut. Mutta se sade on sellaista
tihkusadetta, ei niin kuin Suomen kovat kuurosateet, jotka kohdalle osuessa
pieksevät koko ruumiin luita ja ytimiä myöten.
Miten vietin jouluni Teneriffalla?
Minun jäädessä
kotivahdiksi, kämppäkaverini oli joulun oman sukunsa ja ystäviensä kanssa. Jouluaattona
sain seuraksi kaverini ja tämän työkaverin, joka tuli mukaan sattumalta. Hän
olisi muuten joutunut olemaan joulun yksin kotonaan videopuhelimessa. Koska kenenkään
ei tule olla jouluna yksin, kutsuimme hänet mukaan. Meitä oli siis suomalainen,
hollantilainen ja ranskalainen.
Hollantilainen kokkasi huippuillallisen ja
kertoi tarinan, miten oli aikaisemmin asunut Michelin-tähtiravintolassa
työskentelevän kämppiksen kanssa ja joka päivä tämä oli loihtinut mitä
ihmeellisimpiä ruokia ja tämä hollantilainen kaverini sai toimia makutuomarina.
Söimme riisiä,
lohta valkokastikkeessa ja parsakaalia. Sen lisäksi olin tehnyt paistinpannulla
oliiviöljyssä herkkusieniä kera valkosipulin ja espanjalaisen ilmakuivatun
kinkun. Hollantilainen oli ostanut viiniä ruoan kyytipojaksi, mutta ei
mitä tahansa viiniä, vaan kuulemma hänen paras koskaan maistamansa viini. Ja
hän on maistanut elämänsä aikana paljon, koska on työskennellyt ravintoloissa.
Mekin totesimme, että on todella poikkeuksellisen hyvää.
Sain lahjoiksi hollantilaiselta suklaata ja kämppikseltäni huivin ja kuumavesipullon. Sevillan matkan jälkeen tosiaan
sairastuin pahaan flunssaan. Sevillassa nukuin hostellissa dormissa, joka oli
uskomattoman kylmä ja lisäksi sää oli sateinen. Sevillassa, jossa ei koskaan
sada. Tietenkin satoi juuri silloin, kun minä menin sinne. Tuon matkan jälkeen
olin pari viikkoa flunssassa, jouduin juomaan paljon inkivääriteetä ja nukuin
kuumavesipullon kanssa, jonka olin saanut kämppikseltäni lainaan. Nyt sain
lahjaksi ikioman kuumavesipullon. Huivi puolestaan oli hänen Valencian
matkaltaan.
Minä puolestani olin antanut oman lahjani etukäteen: tarjosin
hänelle ja 14-vuotiaalle serkullensa elämyksen: tryffelityöpaja. Viime
lauantaina teimme siis tryffeleitä – baarissa. Se oli 14-vuotiaan ensimmäinen
kerta baarissa (kuten myös tryffeleiden teossa). Hän totesi ennen sinne menoa: ”Ensimmäinen
ja viimeinen kerta”. Työpaja oli niin upea elämys niin kämppikselleni kuin
serkulle, joka esitti vienon toiveen uusinnasta.
Joulupäivä meni nopeasti. Ruoaksi olin tehnyt rosollia (jonka lopulta unohdin jääkaappiin), possua appelsiinikastikkeessa ja perunoita oliiviöljyssä. Katsoimme elokuvan The Christmas Chronicles Netflixin kautta. Lämmin suositus tälle elokuvalle!
Leffan jälkeen kaverini meni kotiinsa ja sittenpä kämppäkaverini tuli takaisin.
Minä lähdin lenkkeilemään jouluiseen Santa Cruzin kaupunkiin kuunnellen samalla
podcastia – espanjaksi tietenkin. Satamassa näin suurimman koskaan näkemäni
laivan. Näin merimiehiä valkoisissa asuissaan. Näin pariskuntia, perheitä ja
kauniita jouluvaloja. Santa Cruzin keskusta on niin kaunis jouluvaloissaan!
Kuva vuodelta 2018. |
Kuva vuodelta 2018. |
Kuva vuodelta 2018. |
Kuva vuodelta 2018. |
Joulujutut tiivistetysti
Joulumenut: Lohi valkokastikkeella, parsakaali, jasmiiniriisi, herkkusieni-valkosipuli-ilmakuivattu kinkku, possua appelsiinikastikkeessa, oliiviöljyssä paistetut perunat, rosolli, vihersalaatti, polvorones, glögi, piparkakkuja
Joululaulu: Jeff Buckley - Hallelujah
Jouluviini: Juan Gil Jumilla (2017)
Jouluelokuva: The
Christmas Chronicles
Joulukuusen koristeluidea: Itsetehdyt joulukoristeet ja joulukortit
Millainen oli sinun joulusi?
Kuulostaa kivan tunnelmalliselta ja rauhalliselta joululta. Minä sain juuri ulos tekstin meidän kissamaisesta joulusta... ;)
VastaaPoistaSitä se olikin, sellaista lötköilyä. Nämä päivät olen ottanut rauhallisesti. Innokkaasti kohti uutta vuotta! :) Kävinkin jo kurkkimassa siun postauksen. ;)
PoistaNäyttää tutulta ;) kahtena joulunalusena olemme Santa Cruzissa olleet, tänä vuonna reilu 2 viikkoa ja pois tulimme 12.12. Ilmasto on siellä ihan paras mahdollinen ! Hassua, kun sanoit, ettei Sevillassa koskaan juuri sada , sillä meidänkin parilla keväisellä reissulla satoi , toisella rankastikin ja oli jopa uutisissa mainittu trombi. Ja sekin, että sairastuimme molemmat pitkäaikaiseen flunssaan reissun jälkeen ! Mutta ihana paikka sekin, tällä hetkellä kuitenkin mieli halajaa jo taas sinne Cruziin ❤️
VastaaPoistaBlogeissa onkin hauska just kurkistaa paikkoihin, joissa itsekin on tullut käytyä. Hauskaa, että olette siis olleet täälläpäin ja niin mahtavaa, että jätit minulle kommentin. Kiitos! Ilmasto on tosiaan paras mahdollinen. Aurinkoa ja lämpöä on piisannut, mutta kyllä ne muutamat sadepäivät tuo kivaa vaihtelua. ;) Juu, kuulemma Sevillassa ei koskaan sada paitsi joskus. Ja sitten se "joskus" osuukin minun tai siun reissulle. Juu, jos flunssa iskee, niin siitä on hankala päästä eroon. Tervetuloa takaisin Santa Cruziin! :) Minäkin toivon, että voisin jäädä tänne, kun täällä olen näin hyvin viihtynyt ja ekaa kertaa sellaisessa paikassa, joka tuntuu kodilta. Hyvää uutta vuotta!
Poista