sunnuntai 1. joulukuuta 2019

PÄÄSIN AVUSTAJAKSI NETFLIX-SARJOIHIN

Kyllä elämä on ihmeellistä! En liioitellut ollenkaan, kun kerroin elämäni olevan kuin elokuvaa Teneriffalle muutettuani. Kirjaimellisesti. 
 
Minulle on sattunut niin paljon kaikkea ihmeellistä… Jopa siinä määrin, että välillä mietin olenko poistunut elävien kirjoista? Mitä jos se onkin sieluni, joka elää näitä ihmeellisiä asioita? Tai ehkä Teneriffa on vain niin maaginen paikka, että täällä kaikki on… mahdollista? 

Minun polkuni ei kuitenkaan ole ollut helppo, edes täällä Teneriffalla. Olen ollut haastavissa tilanteissa. Olen kokenut hetkiä, jolloin on tuntunut, etteivät voimani riitä, etten jaksa… Miksi olla täällä taistelemassa, jos voisin olla Suomessa? Jos vain palaisin maitojunalla kotiin? 

Ja silti… Silti minusta tuntuu, että ensi kertaa elämässäni olen paikassa, jonne kuulun. Paikassa, jossa minun tulisi olla. Juuri, kun olen kokenut suuren vastoinkäymisen… Juuri, kun olen halunnut heittää pyyhkeen kehään ja vain luovuttaa, minulle on sattunut jonkinmoinen ihme. 

Jos luit edellisen postaukseni, tiedät jo suurin piirtein, mitä vuoteni Teneriffalla on pitänyt sisällään. Vuosi, jota kutsun ihmeiden vuodeksi. Nyt kerron teille yhdestä noista ihmeistä.

Olen muutaman viikon ajan saanut kulkea kuvauksesta toiseen, joissa olen osallistunut Netflix-sarjoihin avustajana. Kyllä, luit oikein, monikossa. Tähän mennessä olen työskennellyt avustajana kahdessa sarjassa: The One ja Sky Rojo. 

Minä olen se tyyppi, joka auttaa sarjoista tekemään todentuntuisen. Olen se tyyppi, joka on kohtauksessa siellä taustalla. Se tyyppi, johon kukaan ei ikinä kiinnitä mitään huomiota, mutta jos meitä ei olisi, on kuin jotain puuttuisi. Mitään muuta ei ole tarvinnut tehdä, kuin olla oma itsensä. Ja kaiken lisäksi saan siitä palkkaa.

Miten pääsin avustajaksi?

Luonnollisestikaan en voi paljastaa, millaisia kohtauksia kuvattiin. Mutta voin kertoa, miten pääsin mukaan. 

Jos joku ei tiedä, Netflix on amerikkalainen yritys, joka jakaa ja tuottaa audiovisuaalista sisältöä. Netflix mullisti viihdemaailman, sillä se toi elokuvateatterikokemuksen kotisohvalle. Siitä on tullut uskomattoman suosittu. Netflix tuottaa myös omia dokumentteja, elokuvia ja sarjoja. On mielenkiintoista, että sen Euroopan pääkonttori sijaitsee Madridissa. 

Miten siis minä pääsin mukaan Netflix-sarjoihin? 

Kaikki alkoi siitä, kun viime talvena aloin käydä kielivaihdossa petraamassa englanninkieltäni. Sen myötä minut lisättiin Whatsapp-ryhmään. Vaikka en ole pitkään aikaan ehtinyt kielivaihtoihin mukaan, olen edelleen ryhmässä. Eräänä päivänä joku meidän yli 100 hengen poppoosta jakoi ilmoituksen: tunnettu tuottaja etsii avustajia. Teneriffa on todella suosittu kuvauspaikka monestakin syystä, joista yksi tärkeimmistä on varmasti se, että täällä on niin erilaisia maisemia ja jokaiselle jotakin. 

Päätin oitis ilmoittautua mukaan, sillä eihän sitä koskaan tiedä. Olen monet kerrat aikaisemminkin yrittänyt, jopa täällä Teneriffalla. Tuloksetta. Tällä kertaa päätin liittää hakemukseen valokuvia, jotka on ottanut ammattivalokuvaaja. 

Ammattivalokuvaaja ei tule heti ehkä ensimmäisenä mieleen, kun laittaa hakemuksen avustajaksi. Sattumalta minulla oli kuvat valmiina, sillä olin ottanut ne varta vasten omaa verkkosivustoani varten. 


Jos sinäkin haluat avustajaksi…

#1. Panosta hakemukseesi ja valokuviin
Olin aina ajatellut, että ammattivalokuvaajan palkkaaminen olisi jotenkin todella kallista. Eräs valokuvaajatuttavani kuitenkin suositteli lämpimästi, sillä ero on kuin yöllä ja päivällä. Totuus on, että jos haluat erottua ja antaa ammattimaisen vaikutelman, niin kannattaa palkata ammattilainen. 

Selvä. Minun piti siis vain löytää ammattivalokuvaaja. Vieläpä sellainen, johon minulla olisi varaa. Ensimmäiseen valokuvaajaehdokkaaseen törmäsin eräässä tapahtumassa. Harmi vain, että häntä ei tuntunut kiinnostavan uusien asiakkaiden saaminen, sillä lupaavan alun jälkeen hän ei vastannut viestiini. Luovutin.

Seuraava valokuvaajaehdokas oli toinen samassa tapahtumassa tapaamani henkilö. En vain ollut aivan varma siitä hänen ammattilaisuudestaan. Kovin innokkaalta ei hänkään vaikuttanut, kun ei laittanut edes hintatietoja. Luovutin. 

Lopulta päätin tutkia Airbnb-sivustoa. Siellä on nykyisin asuntojen ja huoneiden lisäksi myös elämyksiä. Sitä kautta löysin oman valokuvaajani ja vieläpä edullisesti. Minä halusin vain muutaman kuvan ja kuvauspaikaksi sovimme meidän kirjaston, joka on auki 24/7. Nykyisin valokuvaajille on tullut aivan uudenlainen markkinarako: kuvata matkailijoita, jotka haluavat loistaa somessa. 

#2. Hae, hae, hae - äläkä luovuta
Vain yksi kyllä-vastaus riittää. Sen saadakseni minun piti lähettää useita hakemuksia, mutta en luovuttanut. 

#3. Pidä itsestäsi ja ulkonäöstäsi huolta
Meillä jokaisella on oma, persoonallinen ulkonäkömme. Se kannattaa hioa esiin huolehtimalla itsestään ja omasta ulkonäöstään. Itse olen vuoden aikana käynyt säännöllisesti kuntosalilla ja yritän myös syödä terveellisesti.

Marraskuun alussa kutsu kävi. Toki minua ei vielä ollut valittu virallisesti. Jouduin laittamaan jopa lisää valokuvia. Vahvistuksen odottaminen oli piinaavaa. Kun lopulta tuottaja sanoi OK, ei riemulla ollut rajaa. 

Ensimmäinen keikkani avustajana oli The One-sarjassa. Olin todellakin tippua penkiltä, kun tajusin, että kyseessä on Netflix-sarja. Sanomattakin lienee selvää, että kokemus oli unohtumaton. 

Ajattelin sen jäävän siihen yhteen kertaan…
Toisin kuitenkin kävi. Seuraavalla viikolla menin etelään todella lyhyellä varoitusajalla. Tosin olin itse aktiivinen ja olin laittanut ensimmäisten kuvausten jälkeen perään kiitosviestin ja muistutin olevani heidän käytettävissään. 

Tällä kertaa kuvaukset eivät kestäneet kovin pitkään. Mutta taisin saada jalkani oven väliin. Sitä seuraavalla viikolla pääsin uudestaan - kaksi kertaa! Sarjakin vaihtui lennosta. Enää ei kuvattu The One-sarjaa, vaan tällä kertaa kyseessä oli Sky Rojo. 

Näiden kokemusten ansiosta olen saanut seurata sarjojen tekoa läheltä ja olla mukana aivan mielettömissä kohtauksissa. Olen saanut elää ikimuistoisia ja nauruntäyteisiä hetkiä. Olen tavannut upeita tyyppejä. 

Minähän olen tosiaan aikaisemmin ollut elokuva-avustajana ja nyt ensimmäistä kertaa sarjoissa. Sarjan kuvaukset eivät näytä eroavan suuresti elokuvan kuvauksista. Ihan yhtä hidasta ja odottamista. Kuvauksissa työskentelee paljon ihmisiä. On ammattilaista joka lähtöön. Kuvauksien hyvä puoli on, että siellä saa yleensä syödä vatsansa täyteen. Ja ruoka on todella hyvää. 

Yleensä näissä elokuva- ja sarjahommissa mietityttää myös tuo vessapuoli. Kuvaukset kun voivat olla vaikka missä ja voi olla, ettei lähellä ole vessaa mailla eikä halmeilla. Ensimmäistä kertaa jouduin siis menemään rekassa olevaan vessaan. Ja voi pojat millainen vessa se oli! Se oli viimeisen päälle laitettu kaikilla mukavuuksilla ja erittäin siisti. Ja kyllä, todellakin tunsin itseni leffatähdeksi pytyllä istuessa, kun musiikki vain soi ja soi. Enpä arvannut, että vessareissu voisi olla tällainen elämys. 

Yksi mielenkiintoisimmista kohtauksista, joihin osallistuin, oli toimintakohtaus. Ennen sitä huomautin ohjaajalle, ettei minua ole meikattu ja hiukset on aivan sekaisin (tuuli niin kovasti). Ohjaaja vain tsemppasi, että just hyvä noin ja paljon luonnollisempi. Juu, minä vain olen ilman meikkiä vähän sairaannäköinen (olin muuten vielä flunssan jälkimeiningeissä). Kamera kuvasi aivan lähietäisyydellä.

Entäs sitten julkkisten bongaus?
Moni avustaja varmasti toivoo näkevänsä vilauksen ihailun kohteestaan. Monet ihailevat, suorastaan palvovat näyttelijöitä. Itse en sellaista ymmärrä, sillä ihan tavallisia ihmisiä hekin ovat. 


Täytyy myös tunnustaa, että vaikka olen suuri elokuvien ja sarjojen ystävä ja jopa täällä blogissa tehnyt paljon arvosteluita, niin enpä tunnistanut niitä ekoja näyttelijöitä. Tällä viikolla onnistuin näkemään yhden kuuluisan espanjalaisen näyttelijän: Miguel Ángel Silvestre. Ilman paitaa. Hänet tunnistin seitsemän vuoden takaa, kun hän piipahti Zaragozassa. 

Onnistuin tietenkin nolaamaan itseni hänen seurassaan. Hän oli niin mukava, että tuli juttelemaan meille avustajille. Ja minä varsin hyvin tiedän, ettei kuvia saa ottaa, eikä näyttelijöitä häiritä... Kaiken lisäksi olen aina todella hiljainen, enkä yleensä sano mitään. Enkö vain nyt mennyt möläyttämään kuvasta. Hän joutui vähän niin kuin puolipakolla kuvaan ja minä halusin vajota maan alle. 

Noh, näköjään sain mokani anteeksi. Ensi viikolla kuvaukset jatkuvat jossain päin Teneriffaa ja saan olla mukana myös siinä. Ihan mieletöntä. 

Mitäs minä vielä kertoisin? Ai niin, eilinen pyyntö toimistolta räjäytti potin. Minun piti laittaa kuvat minun käsistäni. Tarvitsevat kuulemma sijaisnäyttelijän. Käsille! Hyvä, ettei tullut pissat housuun: doble de manos. Ajatelkaa, miten huikeaa olisi olla käsisijaisnäyttelijä. Laittaisin sen ehdottomasti omaan ansioluettelooni. 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jätä kommentti. Se innostaisi minua kirjoittamaan lisää. Tai jos sinulla on joku kysymys, niin kysy.
post signature

6 kommenttia:

 1. :D Ihan kuin siinä Zohan-leffassa, kun se yksi mies haaveili käsisijaisnäyttelijän urasta...
  Huikeeta päästä mukaan tommoseen. Kyllä se varmaan syö, kun laittelee hakemuksia ja ensin saa vain juueitä. Mutta onneksi olit sinnikäs ja he varmaan huomioivat myös nuo kiitosviestit, ei varmasti moni tajua laittaa.
  Nythän sitä pitää ruveta tuijottelemaan Netflixiä oikein olan takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, pitääpä joskus katsoa kyseinen leffa. :D Voi, itsestäkin tuntuu huikealta, eihän tätä voi uskoa, että minulle tällaista sattuisi. Joo, oon saanu monet ei-vastaukset, mikä kyllä kuuluu asiaan, kun vähänkin yrittää päästä eteenpäin. Ei hetkauta enää. Ainakin olen yrittänyt ja tiedän olevani hyvä. Juu, minä haluan aina olla kohtelias ja olen niin kiitollinen kaikista töistä, mitä olen saanut ja haluisin tehdä enemmänkin. Jee, Netflix on hyödyllinen! :) Vuoden päästä nämä sarjat tulisivat sinne. :)

   Poista
 2. Huippua, superpaljon onnea Vivi ja sisukkuus palkitaan ja myös onnea elämässä tarvitana. <3 Nyt katson tulevia sarjoja ihan eri silmin. Kivaa joulukuun jatkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia! :) Näinhän se on, että jos jotain haluaa saavuttaa, niin joutuu olemaan vähän sisukas. ;) Huikeeta, jos katsot nyt sarjoja uusin silmin. Ehkä vuoden päästä saatat bongata miut sieltä taustalta. XD Kiitos, samoin siullekin oikein kivaa joulukuun jatkoa! :)

   Poista
 3. Hauska postaus ja hieno saavutus, onneksi olkoon! Upeaa tuokin, että sen kerran kun käyttää ammattikuvaajaa, kuvien avulla saa vähintään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ties vaikka niistä olisi vielä lisääkin hyötyä muilla aloilla ja eri jutuissa. Oma hiusvärisi yhdessä raitojen kanssa näyttää muuten tosi kivalta! Muistan, että kirjoitit viime keväänä pyrkiväsi luonnollisempaa ilmettä kohti, ja se on onnistunut kauniisti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos paljon! Hih, totta, kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tosiaan kolmannella kerralla tärppäsi, kuten asuntoasiassakin. Olin niin tyytyväinen valokuviin, että pakko oli kertoa tarina niiden takaa täällä. :) Onpas siulla hyvä muisti ja kiitos kaunis. Väriin olen kyllä todella tyytyväinen. :) Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)