tiistai 5. huhtikuuta 2016

ESPANJA –NÄIN SEN OPIN

On kulunut 11 vuotta siitä, kun aloitin espanjan opiskelun tosissani. Tapahtumapaikkana oli ammattikorkeakoulu ja kurssin toteuttamiseksi vaadittiin tietty määrä opiskelijoita. Kovasti yritin houkutella muita opiskelemaan ja lopulta saatiin espanjan kielen ryhmä kokoon. 
 
Siitä alkoi espanjan kielen opiskeluni. Minulla on siis taustalla vain kaksi kurssia sekä Madridissa kielikoulussa suorittama kurssi. Kurssien jälkeen olen jatkanut espanjan parissa itsekseni.  

Minulla ei ole mikään hyvä kielipää. En todellakaan ole se tyyppi, jolle tarttuu heti mikä tahansa kieli ja voilà. Kielen oppimiseen olen joutunut tekemään työtä. Ja paljon. Sen oppiminen ei tapahtunut hetkessä. Välillä se oli yhtä tuskaa ja välillä taas aika nastaa.  

Ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi jollekulle apua. Erityisesti haluan kannustaa kielten opiskeluun. Vaikka ei olisi ns. kielipäätä, niin siitä huolimatta kielen voi oppia. Pienestäkin kielitaidosta on apua. Kieltä ei myöskään tarvitse osata täydellisesti. Tärkeämpää on, että yrittää ja viesti menee perille -tarvittaessa vaikka elekielen avulla!
Espanjan kieli on maailman toiseksi puhutuin kieli. Se on siis puhutumpi kuin englanti. Monesti espanjalaiset eivät osaa englantia, joten espanja on tullut tarpeeseen.

Nyt osaankin espanjaa sujuvasti. Voin keskustella aiheesta kuin aiheesta. Voin katsoa elokuvia ja sarjoja. Voin hoitaa kaikki asiat ja tarvittaessa vaikka toimia tulkkausapuna. 

En silti osaa kieltä täydellisesti. Jatkuvasti tulee vastaan sanoja, joita en ole kuullut. Tai vastaavasti se yksi pieni sana, joka ei tule millään mieleen hetkenä, jolloin sitä tarvitsisin. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä osaan kertoa asian muuta kautta. 

Joudun koko ajan tankkaamaan espanjaa. Alussa se oli kirjojen, sanakirjojen ja cd-levyjen kanssa pänttäämistä. Nyt se on muuttunut kielikylvyksi. Olen espanjan kanssa tekemisissä päivittäin. Elän Espanjassa ja olen kielen ympäröimänä 24/7. Kyllä, olen nähnyt joskus myös unta espanjaksi. En tosin enää pitkään aikaan. 

Minulle on myös tarttunut tämän alueen murre. Täällä Aragonian suunnalla on tapana laittaa moniin sanoihin ”ico” tai ”ica” –pääte. Esimerkiksi sana suukot = besos, mutta täällä sanotaan besicos. Minusta ”ico” ja ”ica”-päätteiset sanat kuulostavat suloisilta, joten aina mahdollisuuksien mukaan käytän niitä. Jos käytän aragonialaisten kanssa näitä murresanoja, he yleensä yllättyvät positiivisesti ja sanovat minun olevan ”maña finlandesa”.

Miten opin espanjan?
Kaikki alkoi tuosta kurssista, jossa opin espanjan perusteet. Sitä ennen olin hakenut motivaatiota tekemällä matkan Espanjaan, minkä lisäksi minulla oli omat syyni kielen opetteluun. 

Oman espanjan open ohjauksessa sain hyvät eväät jatkoon. Oli tärkeää oppia tervehdykset, kuulumisten vaihto ja kysymykset, kartuttaa perussanastoa, maskuliini ja feminiini, sekä tietenkin ne verbit ja miten niitä taivutellaan sekä mennyt aika.

Opiskeltuani espanjaa vuoden, osasin jotain, mutten vielä voinut sanoa puhuvani espanjaa. Katsoin kuitenkin jo ensimmäiset elokuvani espanjaksi –ilman minkäänlaisia tekstityksiä. 

Parin vuoden kuluttua osasin jo puhua jonkin verran. Ymmärsin, mutta en todellakaan kaikkea. Espanjalaisten puhe kuulosti niin nopeatempoiselta ja tuntui, etten pysy perässä. Suurin piirtein ymmärsin siis puolet, ja puolet meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Espanja oli kuitenkin sillä tasolla, että sain ensimmäisen työpaikkani maasta ja lensin Kanarialle. Silti englantini oli edelleen vahvempi kuin espanja. Töissä ollessa englanti vieläpä parani, sillä se oli käytännössä työkieleni.

Valmistuttuani matkailualan restonomiksi en ollut vielä tyytyväinen omaan espanjan tasooni ja aloitin Au Pairina. Asuin espanjalaisessa perheessä ja kävin kielikoulua joidenkin kuukausien ajan. Tässä vaiheessa espanjan aloittamisesta oli kulunut neljä vuotta. Tutustuin luokassamme moniin muihin ulkomaalaisiin. Meitä oli Saksasta, Ruotsista, Itävallasta, Koreasta ja Usasta. Eli todella kansainvälistä porukkaa! Siellä tutustuin erään kuuluisan koripalloilijan vaimoon ja edelleen olemme Facebookin kautta yhteyksissä. Opettajana toimi vanhempi espanjalainen nainen, joka oli kohtapuoliin jäämässä eläkkeelle. 

Se jäi viimeiseksi espanjan kurssikseni. Sen jälkeen osasin espanjaa kohtuullisesti. Miehen kanssa vaihdettiin kotikielemme espanjaksi. Siihen asti olimme tosiaankin puhuneet aina englanniksi. Oli todella outoa vaihtaa kieli toiseen. Espanjan taso on vuosien myötä parantunut ja parantunut. Nyt se on jopa vahvempi kuin englanti, joka on alkanut ruostumaan ja jota yritän Duolingon avulla pitää yllä…
Avainasiat kielen oppimiseen
1. Motivaatio
Mieti, miksi opiskelet kieltä? Mikä on sinun motivaatiosi sen oppimiseen? Listaa ne ylös. 

2. Kielioppi
Kun opiskelee kieliopin ja on edes jonkinlaiset perusteet hallussa, niin se on hyvä pohja alkaa rakentaa kielitaitoa. 

3. Sanasto
Ilman sanoja ei voi muodostaa lauseita. Ilman lauseita ei voi puhua. Opettele siis ahkerasti sanoja.

4. Käytä kieltä
Matkusta, katso elokuvia ja sarjoja, lue sarjakuvia ja yritä kirjoittaa kyseisellä kielellä. Tärkeintä on sen käyttäminen ja että korva tottuu uuteen kieleen. Pian huomaat, miten tärkeää sen osaaminen on!

5. Älä jätä opettelua kesken ja kertaa, kertaa, kertaa
Jatka koko ajan. Älä jätä kesken, koska silloin unohdat aikaisemmin opetellut asiat. Ihanne olisi kerrata kieltä joka päivä edes pienen tuokion verran.
                                                                              ***
Uuden kielen oppimiseen tarvitaan ennen kaikkea halua ja päättäväisyyttä. Siksi on hyvä mennä kurssille tai ilmoittautua mukaan keskusteluryhmiin. Toki kieltä voi opetella itsekseen, mutta se on haastavampaa ja siihen tarvitaan päättäväisyyttä kaksin verroin enemmän. 

Omaan kielitaitooni (suomi, espanja, englanti) olen tyytyväinen, mutta haluaisin vielä oppia saksan, ranskan ja venäjän.

Mitä kieliä sinä osaat puhua ja haluaisitko vielä oppia jonkun uuden kielen?
post signature

10 kommenttia:

  1. Hyvä teksti ja hyviä neuvoja kieleen kuin kieleen. Jos kielen opintojen aloittamisesta lasketaan, olen viettänyt seuraavasti aikaa eri kielten parissa: englanti 26, espanja 23, ruotsi 22, ranska 21. Näiden lisäksi olen opiskellut tanskaa, norjaa ja saksaa. Tällä hetkellä vahvin kieleni (suomen jälkeen - ainakin useimmiten) on espanja, kakkosena enkku. Seuraavana ruotsi ja norja. Ranskaakin opetan, mutta siinä oli taukoa, koska Kanarialla asuessa sitä ei tarvittu lähes ollenkaan, joten se jää sijalle viisi. Tanskaa ja saksaa olen mongertanut asiakkaille Kanarialla, mutta ei ne vielä kauhean hyvällä tasolla liiku.

    Usein uutta kieltä opetellessa ensin oppii ymmärtämään ja sitten vasta puhumaan, joka on ärsyttävää, koska ymmärrät mitä sinulle sanotaan, vaan etpä osaakaan vastata. Kuuntelijalle jää mielikuva, että ehkä et sittenkään ymmärtänyt hölkäsen pöllähtävää...

    Kieliä pitää uskaltaa käyttää ja treenata - vaikka vain vähän - päivittäin. Haluamallaan kielellä voi laskea asioita, miettiä ostoskassin sisällön, ajatella muuten vaan. Netin eri kieliopiskeluohjelmat ovat myös hyviä apureita. Saksa, italia ja portugali ovat omalla uusien kielten listalla. Haluan myös vahvistaa kanarianespanjan osaamistani. Olen puhunut sillä murteella espanjaa "koko pienen ikäni", eikä suustani koskaan "lipsahdakaan" patatas, autobús tai vosotros. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siulla on kyllä kadehdittavan hyvä kielitaito! :) Tanska ja norja onkin harvinaisempia kieliä, varmasti iso yllätys, jos yhen äkin alkaisit sitä heille puhumaan. :D Mie aina ihailen ihmisiä, jotka osaa muitakin vieraita kieliä kuin nämä perus suomi, ruotsi ja englanti. Vaikka toki kaikki kielitaito on plussaa! :)

      Toi on niin totta! Miulle on käyny myös niin, että keskellä keskustelua oo huomannut, että hetkinen, nyt en tainnut ihan ymmärtää jotain, vaikka itsestä olis tuntunu, että ymmärsin kaiken ja pysyn kärryillä. :D Todella ärsyttävä tunne, mut onneks sellasta ei oo tapahtunu pitkään aikaan.

      Minäkin haluan oppia saksaa. Italiaa en puolestaan opiskele, ettei mene sekaisin espanjan kanssa. :D

      Kanarianespanja kuullostaa korvaan jotenkin ihanan leppoisalta! Tuo jotenkin mieleen Etelä-Amerikan espanjan, mut ei kuitenkaan. :D Jostain muistelen lukeneeni sen olevan espanjan seksikkäin murre! :D

      Poista
  2. Näitä postauksia on aina tosi mielenkiintoista lukea. Mun mielestä kielen oppiminen on lähes mahdotonta, jos ei asu maassa, jossa sitä puhutaan. Tapasin syksyllä yhden espanjan kielen opettajan suomalaisessa alakoulussa ja olin vähän yllättynyt, kuinka tönkköä hänen puheensa oli. Tosin, hän tuskin aktiivisesti kieltä puhuu ja ala-asteelaisten opettamiseen ei varmastikaan kovin sujuvaa kielitaitoa tarvita. Eiköhän se rappeudu siinä viimeistään opettaessa. Toinen tärkeä juttu mun mielestä on olla myös kulttuurista kiinnostunut, koska sitä kautta (leffoja katsomalla, musiikkia kuuntelemalla) oppii paljon. Jos ei maan kulttuuri kiinnosta ollenkaan on mun mielestä kieltä ihan turha yrittää opetella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Muistelen lukeneeni siun blogissa joskus kauan sitten vastaavanlaisen postauksen. :) Niin, tuo on vähän kaksipiippuinen juttu. Mie näkisin sen niin, että ulkomailla asuminen syventää ja parantaa kielitaitoa, mutta ei ole automaattisesti tae, että oppisi kielen. Tarkoitan, että moni saattaa lyöttäytyä oman maan kansalaisten kanssa ja näin ei ole kielen kanssa tekemisissä ollenkaan. Ja sama toimii myös toisin päin, että jos vaikka ei olisi asunutkaan ulkomailla, niin voi silti puhua kieltä tosi hyvin. :)

      Voi kääks! :D Noh, juuh, ei varmaan, mut toisaalta ala-asteelaiset on just siinä iässä, että päähän tarttuu kaikki. Mut toisaalta, eipä open varmaan tarvitse mitään maratonpuheita pitääkään. :)

      Oon samaa mieltä, ehdottomasti kannattaa tutustua myös kulttuuriin. :)Se on ehkä myös se paras ja kiinnostavin puoli. Muistelen tosiaan, ku menin leffaan ummikkona ja valittiin se kaikista minulle helpoin elokuva (King Kong), niin se leffassa käynti oli jo elämys! Tuo on ehkä ainut hyvä puoli elokuvien duppaamisessa, sillä joutuu pakosti kuuntelemaan espanjaa. Vaikka nykyään mieluiten haluan kuulla näyttelijöiden oikean äänen (englanti), kun luen samalla tekstitystä espanjaksi. :D

      Poista
  3. Juu mielenkiintoinen ja opettava postaus. Minäkin olen nyt siinä vaiheessa että ymmärrän aika hyvin espanjaa mutta puhuminen on hankalaa. Opiskella pitäisi päivittäin mutta jotenkin vaan ei saa itseään niskasta kiinni. Minulla taas on aina ollut ns. kielipäätä (matikkaa en osannut) ja jos olen ollut innostunut jostain kielestä, olen helposti sitä oppinut. Kuten esim. saksaa aikoinani. Osasin sitä erittäin hyvin asuttuani 3 vuotta Saksassa, mutta en käynyt siellä kursseja vaan ihan itse opiskelin. Ihmettelenkin miksen ole vielä tästä espanjan kielestä yhtä motivoitunut...heh. Ehkä sanat vaan eivät jää enää vanhemmiten samalla lailla päähän.
    Luulen etten enää haluaisi opiskella uusia kieliä. Mutta koskaan ei tiedä. Kunhan opin espanjan hyvin, olisi tietty kivaa parantaa englantia ja jo hieman ruostunutta saksaa. Kenties katalaani voisi olla ihan hyödyllinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi,ihana kuulla! :) Toi on kaamea vaihe kielen opiskelussa. Tiedän tuon tunteen, kun pitäisi opiskella, mutta ei saa itseään niskasta kiinni. Ja samoin tuon tunteen, kun ymmärtää, muttei saa puhutuksi. Ehkäpä siun kannattas tehdä samoin, että katot elokuvia espanjaks. Yks kans, mitä tein, niin kirjotin päiväkirjaa espanjaks, ku olin opiskellu vasta kaksi vuotta kieltä. :) Juu, oon kans vakuuttunut tuosta, ettei ne sanat jää vanhemiten samallalailla päähän.

      Toi on kyl huikeaa, että osaat saksaa! Pidä sitä yllä kaikin tavoin. Youtubessa on muuten elokuvia saksaksi! :) Niitä voi kattoa sieltä. :)Niih, katalaani olisi varmasti hyödyllinen Barcelonassa. :)

      Poista
  4. Tosi kiva teksti ja blogi sulla yleensäkin. :) Arvaan, että tulee olemaan antoisaa kahlata sun Espanja-kirjoituksia läpi, kunhan kerkeän.

    Oma rakkauteni englantiin vei minut yliopistoon opiskelemaan sitä. En ole koskaan ollut yhtä innostunut mistään muusta kielestä, vaikka kielet olivat aina suosikkiaineitani. Espanjaa opiskelin lukiossa ja yliopistossa sellaiselle tasolle, että ymmärrän ihan hyvin, mutta en juurikaan puhu. Aina kun katson Serranon perhettä tai jotain vastaavaa, kaipuu espanjan kieleen herää. :) En kuitenkaan halua jatkaa sen opiskelua, ellen oikeasti ole tilanteessa, jossa tarvitsen ja saan siten käyttää espanjaa. Ruotsiakin pitäisi ehkä joskus petrata, kun pitkän oppimäärän kerran luin ja nyt tuntuu siltä, ettei ehkä yksikään virke taipuisi kunnolla ruotsiksi. :D Kielitaidon ruostuminen on kyllä aina yhtä ikävää. Englantia onneksi käytin jo Suomessa jatkuvasti itsekseni, ja englanninkielisten unien näkeminen on kyllä mukavaa. :) Onneksi nyt täällä Irlannissa teen vahvasti työtä suomen parissa, niin ei pääse oma äidinkieli rapistumaan, vaikka kaikki muu tapahtuukin ympärilläni englanniksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos paljon sanoistasi! :) Siunkin blogia on ollut todella kiva lukea. :) Toivotaan, toivotaan. ;) Jonkinlaista koostetta ajattelin jossain vaiheessa tehdä omista postauksista. Hih, olenkin nähnyt joitakin Serranon perheen tähtiä ja raportoinut siitä tänne blogiin ja kuvien kera. :)

      Englanti on varmasti se kaikista tärkein kieli, jolla pärjää pitkälle. :) Jos jatkaisit espanjan parissa, niin kyllä se puhe sieltä tulisi. :) Siinä menee aikansa. Niinhän se on, että kielten oppiminen ottaa, mutta myös antaa. Niinpä, kieli unohtuu liian helposti! Toisaalta yllättävän nopeasti se taas muistuu -varsinkin, jos on siinä maassa, jossa kieltä puhutaan. Siulla on hyvä, kun olet siellä Irlannissa. Varmasti tartuu aksentti,vaikka olet myös suomen parissa! :) Hih, onneks äidinkieli on kaikista vaikeinta menettää, sillä se on niin juurtunut meihin. Oon huomannu, että ehken heti saa mieleen suomeksi jotain sanaa, mutta onneks ei muuten ole rapistunut suomi -eikä edes murre! :)

      Mukavaa viikonloppua! :)

      Poista
  5. On varmasti tärkeää, että löytyy sitä rohkeutta puhua uutta opeteltavaa kieltä. Minä en koskaan ole ollut kovinkaan hyvä kielissä. Nyt meille on kuitenkin tulossa kielikurssi yritykselle, joten innolla otan siihen osaa. Ehkä minullakin ainakin ensimerkiksi englanti alkaisi vielä sujua. Kiitos postauksesta, mukavaa oli kuulla kuinka olet oppinut espanjaa.

    VastaaPoista
  6. Kielikurssit ja se oma motivaatio ovat tärkeitä. Hienoa, että teille tulee ihan yrityksen puolesta kielikurssi. Kyllä varmasti alkaa englanti sujumaan! Ole hyvä ja kiitos, kun jätit minulle kommentin!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)