tiistai 19. huhtikuuta 2016

ESPANJALAINEN KOTIRUOKA -OSA I

Viime viikolla kerroin uudesta juttusarjasta, jossa paneudumme espanjalaiseen kotiruokaan. Nyt on aika lunastaa lupaus. Ensimmäinen virallinen osa startataan käyntiin.
 
Ennen kuin mennään ruokajuttuihin, haluan varoittaa, ettei espanjalainen ruoka ole kovin vegaaniystävällistä. Espanjalaiset syövät paljon lihaa ja siksi tulossa on paljon reseptejä, jotka sisältävät juurikin lihaa. Minunkin on sitä syötävä, koska kuten kerroin, niin olen kärsinyt anemiasta, raudanpuutoksesta. Minulle ei sopisi kasvisruokavalio ollenkaan tästä syystä, mutta myös siksi, että pidän liharuoista. En halua kokea tästä huonoa omaatuntoa. Kunnioitan ihmisiä, jotka pystyvät elämään kasvisruoalla, mutta minä en siihen pysty. Suunnitelmissani on kuitenkin opetella tekemään myös kasvisruokaa ja ujuttaa se ruokavalioon siten, että viikossa olisi vaikkapa yksi kaksi päivää, jolloin syömme vain ja ainoastaan kasvisruokaa.

Toisekseen haluan myös painottaa, että espanjalainen kotiruoka on yksinkertaista. Ehkä teitä hätkähdyttää, miten yksinkertaista se todellisuudessa on. Hienot gourmet-ruoat ovat erikseen. Näissä postauksissa keskityn esittelemään vain ja ainoastaan espanjalaista kotiruokaa.

Ja sitten itse asiaan, eli ruokaan. Ensimmäiseksi haluaisin jakaa ehkä maailman yksinkertaisimman reseptin, johon Suomestakin taatusti löytyy ainekset. Tämä on sellainen ruoka, jota Suomessa ollessa tulee kokattua. 
Vihreät (litteät) pavut perunan kera ja kylkeen broilerfile
Suomessa ollessa olen löytänyt näitä vihreitä papuja pakastealtaasta. Hinta oli alle euron. Espanjassa ostamme pavut tietenkin tuoreena. Tuoreista pavuista täytyy napsaista pääty pois. Sitten kuoritaan joukkoon pari tai muutama peruna, niin että papuja on suhteessa enemmän kuin perunaa. Höyrykattilassa nämä valmistuvat noin viidessä minuutissa. Joukkoon voi laittaa halutessaan myös sipulia ja porkkanaa. Lounaan ensimmäinen lautanen on valmis! Nautitaan sellaisenaan tai tee kuten espanjalaiset ja lorauta sekaan oliiviöljyä. Joskus syömme tätä myös majoneesin kera, mutta hyvin harvoin. Majoneesikin täällä tehdään pääasiassa itse.

Seuraavaksi broilerfilettä. Meillä on pääasiassa neljä erilaista vaihtoehtoa broilerfileelle. Huom, filee on aina maustamaton ja ilman marinadia. Aluksi oli todella outoa, ettei löytynyt marinoitua kanaa, mutta nyt siihen on jo tottunut. Marinadia ei ole tullut ikävä, mutta jossain vaiheessa haluan kokeilla sen valmistamista itse. 

Näin me maustamme broilerfileet.

Vaihtoehto 1. Mausta filee curry-mausteella. 
Vaihtoehto 2. Mausta filee mustapippurilla ja suolalla.
Vaihtoehto 3. Friteeratut fileet. Vatkaa kanamuna lautasella. Laita toiseen lautaseen korppujauhoja. Uita filee ensin kananmunassa ja sitten korppujauhossa. Paista paistinpannulla oliiviöljyssä. Valmiit friteeratut fileet voi syödä sellaisenaan, tai toinen kiva tapa syödä ne, on laittaa päälle punaista paprikaa.
Vaihtoehto 4. Broileria kera sipulin ja punaisen/vihreän paprikan. Kuullota sipulit ja paprikat oliiviöljyssä, laita broilerpalat sekaan ja anna kypsyä. 
Paprikapurkki, paprika käy hyvin friteerattujen kanafileiden kanssa. Korppujauhoa eli pan rallado ja hierbas probenzales,joka koostuu basilikasta, oreganosta, rosmariinista, timjamista, kyntelistä ja meiramista. 
Ruokajuomana vesi. Jälkiruoaksi hedelmä, esim. appelsiini. Pieni pala patonkia, jota espanjalaiset monesti tykkäävät uittaa lautasella. Ja myönnetään, minä myös!

Iltapalaksi iso lautasellinen salaattia ja hedelmiä.

Joskus kokkaamme koko kanan uunissa. Siitä lisää jossain vaiheessa. 

Pyhäpäivän ruoka –taivaallisen hyvää
Seuraavaksi annan yksinkertaisen reseptin siinä muodossa, kun sen sain anopilta -whatsapp -viestillä. Tähän ruokaan ihastuin heti. Se on todella hyvää. En voi kuin suositella kokeilemaan! Tämä on varmasti lempiruokani täällä. Toki emme tätä kovin usein valmista, ehkä kerran kuussa. Todellakin suosittelen kokeilemaan. Ohje on yksinkertainen, mutta lopputulos taivaallinen!

"Porsaan sisä/ulkofile uunissa

neljä valkosipulin kynttä paloiteltuna, hierbas provenzales, suolaa ja kolmen appelsiinin mehu,

1 tunti uunissa" 

***

Tai jos teit niin kuin minä, että pilkot paloiksi, niin paista ensin paistinpannulla ja sitten liha vuokaan kera mehun, valkosipulin, maustesekoituksen ja suolan ja n. puolisen tuntia uunissa. Huomaa, että me siis puristamme itse mehun appelsiineista siihen tarkoitetulla laitteella.

***

Perunat kuoritaan ja pilkotaan haluttuun muotoon. Paista paistinpannulla oliiviöljyssä, jota on oltava reilusti. Niin, että perunat peittyvät. Öljyn pitää antaa kuumua ennen perunan laittoa pannulle. Lisätään suola. Nosta valmiit perunat tarjoiluvadille, älä jätä öljyyn lillumaan. Öljyä voi käyttää uudestaan, sillä peruna ei jätä makua. Näin se ei mene hukkaan.
Olisi kiva kuulla, mitä pidit tästä postauksesta?
post signature

10 kommenttia:

  1. Ei ihan samanalaista ruokaa (ainakaan vielä) kuin Kanarialla. En väitä, etteikö tätä sielläkin joku tekisi, mutta ei ehkä voi tyypilliseksi sanoa.
    Minäkin pidän liharuoista ja jos kala ja kana (mukamas) lasketaan lihoiksi, niin kerran mietin, että ainoa meillä syötävä lihaton ruoka on espanjalainen munakas. Meistä on ihanaa, ettei Espanjassa lihat ja kanat ole valmiiksi marinoituja kuten Suomessa. Täällä joudut ostamaan puoliväkisin marinoituja tuotteita ja joskus, joson marinoimaton vaihtoehto, se on jopa kalliimpi kuin marinoitu versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, siun pitäis tehdä vastaavanlainen juttusarja, mutta Kanariasta! :) Uskon, että siellä on ihan oma ruokamaailmansa, sehän on niin kaukana manner-Espanjasta ja melkein Afrikan kyljessä. :) Kanarialta muistan vaan ne ihmeellisest ryppyperunat ja mojo-kastikkeen.

      Heh, mietinkin, että pitäisiköhän minun kirjoittaa aragonialaisesta ruoasta, espanjalaisen sijaan? :D Noh, uskon, että nää ruoat on ihan ympäri Espanjaa, vaikka on tälläkin alueella jotain omaa ruokakulttuuria.

      Meillä on vähän sama juttu... Aina on lihaa tai kanaa... :D Espanjalainen perunamunakas on täällä myös ja pastaa saatetaan joskus syyä ilman lihaa.

      Minäkin liputan ehdottomasti maustamattomien kanojen puolesta. En ymmärrä, miksi ne kanat pitää marinoida?? Yksi asia, josta vois ottaa opiks espanjalaisilta. :)Ja tosiaan mikähän järki tuossa on, että maustamaton maksaa enemmän kuin marinoitu, kun maalaisjärjellä ajateltua, sen pitäis olla toisinpäin eli maustamaton edullisempaa! :O

      Poista
  2. Mä ostan aina maustamattomia kanafileitä, jotta saan sopivan kokoisia suikaleita ja oikean makuisia. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä ja toukokuussa nähdään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, maustamattomat on parhaita. Marinoitu menee silloin tällön, mut ei jatkuvalla syötöllä. :P Toivottavasti nähdään! :)

      Poista
  3. Nam tykkäsin ja tykkään ja nyt elämäntaparemppailun myötä, nuo megalomaanisen herkulliset potaatit voisin korvata salaatilla. :) Kiva liharesepti ja vaikuttaa helpolta vielä. Aurinkoista päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Noooh, voihan sitä perunaakin syyä. Ihminen tarvitsee myös hiilihydraatteja. Ja toi on niin hyvää! :) Mie uskon hitaisiin ja nopeisiin hiilihydraatteihin ja jos haluaa laihtua, niin hitaita hiilihydraatteja, esim. kauraa. :). Mut sillä pääsee pitkälle, kun vaa jättää herkut ja sokerin pois. :) Mut kyl kerran viikossa voi vähän herkutella. ;) tärkeää on pitää kiinni säännöllisistä ruokailuajoista. Perunaa täällä syyään verratain vähän ja nää oliiviöljyssä paistetut kotitekoiset ranskikset on harvinaista herkkua. :)Ja toi liharesepti on niin hyvää! :) Ihan parasta. :) Mukavaa päivää myös siulle! <3

      Poista
  4. Todella kiva tuo papu-perunaresepti! Täytyykin kokeilla, mil gracias. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. De nada! :) Espero que te guste! Toi papu-perunaruoka oli melkeinpä niitä ihan ensimmäisiä ruokia, mihin täällä törmäsin ja tutustuin. :)

      Poista
  5. Mistä löydät judias verdes planas Suomessa?? Mä rakastan näitä, mutta en löytänyt täällä. Hyvä resepti, ja aivan aito espanjalainen illallinen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, huomasin kommenttisi vasta nyt! Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Elikäs ihan S-marketin pakastealastaasta olen löytänyt Suomessa. Toistaiseksi ei ole vielä tullut vastaan tuoreena, mutta jospa joskus tulevaisuudessa. :) Pakastepussin hinta ei ainakaan päätä huomaa, joten suosittelen kyllä! Terveellinen kotiruoka. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)