sunnuntai 6. tammikuuta 2019

TEIN DNA-TESTIN

Kannattaa tehdä dna-testi. Voi tulla aikamoisia yllätyksiä omista sukujuuristaan. Family Treen kautta onnistuu. Se on helppo tilata netistä, mutta kärsivällisyyttä vaaditaan. Yleensä ennen joulua dna-testi on mahdollista saada tarjoushintaan.

Ensin postissa tulee paketti, jonka avaat lapsen intoa puhkuen. Testi itsessään on helppo tehdä. Vain muutama pyöräytys poskissa ja se on siinä. Toki joutuu täyttelemään paperilappusen, mutta se on todella lyhyt. Englanninkielen taito on kuitenkin eduksi.

Sitten alkaa piinaava odotus postitettuasi paketin Yhdysvaltoihin. Varsinkin minun tapauksessani, jossa tahdoin tietää tulokset mahdollisimman pian. Jännitys vain kasvaa, kun sähköpostiin kilahtaa vastaus, että paketti on tullut perille...

Mahdolliset tulokset jännittivät minua todella paljon. 

Ensinnäkin minulla on Facebookissa kaverina nainen, jonka olen tuntenut yli puolet elämästäni. En ole kuitenkaan koskaan tavannut häntä kasvotusten. Harrastin joskus aktiivisemmin sukututkimusta ja tutustuimme netin kautta. Testin avulla sukulaisuus varmistuisi.

Toisekseen olin aivan varma, että minulla on jotain yhteyksiä Venäjälle, sillä olen niin venäläisen näköinen. Ulkomaillakin minua aina luullaan venäläiseksi. Ajattelin myös olevani sekoitus montaa eri kansalaisuutta, koska jostainhan sitä on muutettu Suomeenkin.

100% eurooppalainen
PÖH, mitä vielä. Paljastui, että olen suomalainen 87%, eli lähes 90%:sti! Skandiverta minussa on 8% ja Itä-Eurooppaa 6%. Kartalta näkyy selkeästi, että Venäjälle minulla ei ole minkään maailman yhteyttä. Kämppäkaverini vitsaili, että olen viikinki. Ehkäpä siinä on jotain perää... Kun minulla on nyt todistettavasti dna:lla varmistettu olevan sukujuuria Ruotsi-Norja-akselilla.

Entäpäs sitten tämä minun arvoituksellinen sukulaisnainen? Dna-testin mukana sain yli 6000 nimen listan, mutta häntä ei löytynyt nimihaulla. Olin aivan järkyttynyt. Hän lohdutti, että sukulaisuus voi olla olemassa, vaikkei se tämän testin perusteella näy. 

Tähän käy ajatus lotosta. Tarjolla on kaikki numerot, mutta riviin tulee vain osa numeroista. Niin on myös dna:ssa. Hän antoi viisi eri sukunimeä ja kysyi löytyykö niillä tuloksia. Pistin hakukenttään ja niillä kaikilla löytyi! Yhden sukunimen kautta löysin hänen veljensä. Vasta sitten, aivan listan lopussa bongasin myös hänet. Olimme kuin olimmekin sukua!

Dna-testi oli todella mielenkiintoinen. 

Mitä seuraavaksi?
Seuraavaksi olisi todella mielenkiintoista alkaa tehdä sukututkimusta ja selvittää, mitä yhteyksiä minulla on Norjaan ja Ruotsiin. Tuo Itä-Europpa tuli myös aikamoisena yllätyksenä...

Oletko sinä tehnyt dna-testin?
post signature

4 kommenttia:

 1. Minäkin tuumin mainoksen nähtyäni, että olisipa mielenkiintoista tehdä tuommoinen testi.
  ...siihen asti, kunnes mies tokaisi, että mistä sen tietää, mitä niilläkin näytteillä ja tiedoilla tehdään siellä minne ne lähetetään? Totta. Ei mitään takuita, ettei niitä säilytetä, tilastoida, kirjata ties minne. Vai oliko tästä mainintaa paketissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ymmärrän tuon ja oikeastaan aiheellisenkin näkemyksen. Se lappu, joka piti täyttää, piti myös allekirjoittaa ja antaa suostumus näytteiden taltioimista varten. Ei siinä miun mielestä sen tarkemmin ollut. :/ Eli tulevat siihen maailmanlaajuiseen dna-arkistoon. Toki koskaan ei voi tietää, voiko esim. minun dna-käyttää johonkin ihmejuttuun tulevaisuuden maailmassa, mutta toisaalta haluaisin uskoa, että laki estäisi ainakin rikollisen toiminnan. Minun tapauksessa uteliaisuus voitti. Jokaisen oma päätös.

   Poista
 2. Onhan tuo mielenkiintoista. Minulla on eräs jenkkikaver myös facessa jota en ole tavannut. Hän opiskelee suomea ja hänellä on sukujuuriakin tänne. Lisäksi hän on sukututkija ammatiltaan ja onkin kysynyt, olenko tehnyt testin. En ole, olen elänyt ikäni erillän sukulaisista joten jotenkin minulla ei ole niin mielenkiintoa asiaan. Mutta isotätini on tutkinut sukuamme, ja olisimme kuulemma itäisestä Suomesta lähtöisin. Voisihan se olla jännää testata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. USA:ssa on tosiaan jenkkejä, joilla on Suomeen yhteyksiä. Tosi kiva kuulla, että siullakin on tällainen tuttu, jota et ole tavannut kasvotusten. Hihi, toisaalta ei sitä tarvitse tehdä niinkään sukulaisten takia, vaan oman itsensä takia, että ymmärtää paremmin. Ohhoh, jos siulla on sukua idän suunnalta, niin kuka tietää vaikka oltaisiin sukua..? :D Olisipas mielenkiintoista tietää siunkin dna-tulokset. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)