keskiviikko 5. helmikuuta 2020

TENERIFFA - KOLME ASIAA, JOISTA HÄMMÄSTYIN

Tätä ei kerrota uutisissa, mutta parhaillaan Teneriffalla kärvistellään caliman kourissa. Sain siitä idean tähän postaukseen. Muuttaessani tälle saarelle kaksi vuotta sitten (onko siitä jo oikeasti niin pitkä aika?!), calima oli melkeinpä ensimmäinen minulle uusi asia. 

1. Calima
…niin mitä? Nevöhööd. 

Jos sinäkään et ole koskaan kuullut calimasta, et todellakaan ole ainoa. 

Koska sanakirja ei antanut minulle suoraa käännöstä, en edes yrittänyt lähteä kääntämään. Meidän saarella asuvien suomalaistenkin kesken calima on calima. 

Kaikkitietävän Wikipedian mukaan calima on meteorologinen ilmiö, jolloin ilmassa on pieniä pöly-, savi-, tuhka- tai hiekkahiukkasia. Tämä voi syntyä ihan luonnollisista syistä, kun nyt ollaan melkein Afrikan kyljessä. Afrikasta kantautuu hiekkaa tänne Kanarialle asti. Tällöin kyseessä olisi tyyppi A:n calima. Calimaa voi tulla myös erityisten tapahtumien seurauksena, esimerkiksi metsäpalosta. Tällöin se luettaisiin tyyppi B:n calimaksi. 
Calima-näky. Kuin tuomiopäivä olisi tulossa...
Se siitä teoriaosuudesta. Täytyy kuitenkin vielä todeta yksi asia. Näiden kahden vuoden aikana en ole nähnyt näin pahaa calimaa kuin mitä nyt. Jo ensimmäinen kerta oli ”shokki”. Huomata niin sankka utupilvi, että toisen saaren ääriviivoja tuskin huomasi.

Tällä kertaa se on jotain paljon, paljon pahempaa. Taivas on aivan harmaa ja todella utuinen. Ahdistuin näystä niin paljon, kun mieleeni hiipi sen olevan ilmansaastetta. Illalla nukkumaan mennessä minusta tuntui kuin suu olisi hiekkaa täynnä ja rintaa puristi. 

Paikallisille tämä on tietysti tuttu juttu, eikä varoituksiakaan anneta - paitsi, jos calima on näin näkyvästi esillä. 

Maailman ilmanlaadun tilannetta voit tarkkailla reaaliajassa World Air Quality Indexin kautta. 

2. Saaren monimuotoisuus
Teneriffa on uskomattoman monipuolinen saari, josta löytyy nähtävää ja koettavaa. Mutta erityisesti saaren luonto ja mikroilmastot ovat aivan omaa luokkaansa. Täällä on kuulemani mukaan lukuisia mikroilmastoja, jopa 200!  

Sen olen kyllä itsekin todennut, että sää vaihtelee sen mukaan missä kohdin saarta olet menossa ja jopa saman päivän aikana. Käytännössä sinulla pitäisi olla repussa aina pitkähihainen, takki ja bikinit, jotta varmasti pärjäät. Niin tekevät paikallisetkin, joiden kanssa olen keskustellut. 

Vuosi sitten menimme patikoimaan Teiden kieppeille. Ajoimme täältä Santa Cruzista Teidelle, patikoimme ja sen jälkeen innostuimme menemään saaren eteläosaan meren äärelle. Tuona päivänä koin kaikki mahdolliset ilmastot, säät ja maisemat. Koin kylmää ja kuumaa. Näin sumua, vesisadetta, lunta, aavikkoa, metsää ja merta. Vähemmästäkin hengästyy. 

Santa Cruzissa lämpötila on minulle miellyttävä. La Lagunassa on kylmä, yksi koko saaren kylmimmistä paikoista. Mennessämme metsäpuistoon keskellä kesää La Esperanzassa, siellä oli vain muistaakseni jotain +13 astetta. Oli todella hyvä, että olin ottanut vaatetta mukaan.  
El Médano.

El Médanossa puolestaan tuulee ja se muistuttaa minua kovasti Zaragozasta, joka on varmasti yksi Espanjan tuulisimpia, ellei tuulisin, kaupunki. Los Cristianos on koko saaren aurinkovarmin paikka. Ei siis ihme, että kaikki turistit, jotka tulevat auringon perässä, menevät sinne.  

Puerto de la Cruzin koin, kun olin Teneriffalla ensimmäistä kertaa. Siellä on vaarana pilvet, eli se ei ole niin aurinkovarma kuin etelä. 
El Médano.
3. Pohjoisen ja etelän kontrastit                                        
Itseä hämmästyttää, miten tyystin erilainen Teneriffa on. Karkeasti jaettuna kahteen osaan. Etelä on aurinkoisempi ja kuivempi, jolloin maisematkin ovat sen mukaisia. Pohjoinen on taas vehreämpää ja metsäisempää. Aurinkoa on, mutta yhtä hyvin voi olla pilvistäkin tai jopa sateista. 
Pohjoisen vehreitä maisemia.
Näiden lisäksi myös ilmapiiri on todella erilainen. Etelässä on paljon turismia ja se näkyy myös katukuvassa. Ei vain matkailijoiden muodossa, vaan myös turistikrääsää myyviä liikkeitä on ja paljon. Kansainvälisyys on käsin kosketeltavissa.

Santa Cruz puolestaan ilahdutti, kun täällä on niin paljon rauhallisempaa, vaikka onkin saaren pääkaupunki. Matkailijoita ei ole ollenkaan liikaa, tai ehkä en ole koskaan osunut samoille apajille. Toki isoja risteilyaluksia olen täällä nähnyt ja katseenvangitsevia merimiehiä, jotka kulkivat valkoisissa asuissaan. 

Santa Cruz on paikka, jossa on sellaista aitoa, espanjalaista menoa - ellei toki pikkukyliä lasketa mukaan. Nehän ovat varmasti ihan oma lukunsa. 
Karumpia maisemia etelässä, mutta onhan siellä mantelipuut.


 
Onko Teneriffa sinulle tuttu? Mistä asioista sinä hämmästyit tällä saarella? Ajatuksia tästä postauksesta? 

Tämän postauksen kirjoitin muuten tosi nopsaan… Jos tykkäsit, jätäthän kommentin. Se voisi innostaa minua kirjoittamaan lisää tällaisia pienempiä kuulumispostauksia.
post signature

4 kommenttia:

 1. Kiva pikapostaus! Tosin viimeinen tummennettu kysymysteksti on pompannut hassusti tuonne kuvan laitaan pikkupätkiksi...

  Kuulostaa aika tutulta; calimaa en todellakaan kaipaa. Pahimmassa minkä koin sitä kesti kolme päivää, hiekan lisäksi lämpötila oli yli 40 astetta ja päälle puhalsi kuuma tuuli. Yöllä lämpötila "laski" 37 asteeseen... Oli muuten nauru kaukana, kun niissä lämmöissä yritit nukkua....

  Gran Canariallakin saaren pohjois- ja eteläosien välillä on suuri ero. Sekä ilmapiiriltä että ilmastolta. Ja meidän saaresta puhutaan usein, että se on manner pienoiskoossa, niin monta erilaista ilmettä ja ilmastoa sieltäkin löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt pitäisi olla korjattu. Ohhoh, kuulostaa tosi tukalalta tuo siun kokema calima. Huh, oletan, että oli kesäaikaan noilla lämpötiloilla? Calima on käsittääkseni enemmän kesäajan ilmiö, mutta nyt niitä on myös talvisin. Joo, mie muistan, miten ihanan monipuolinen saari sekin on. Pitäisi päästä sinne uudestaan visiitille! :) Kiitos, kun jätit kommentin pikapostaukseen.

   Poista
  2. Joo, toi karmivakalima oli elokuussa.

   Poista
  3. Huh, Espanjan kuumin kuukausi.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)