sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

KORONAVIRUS - EI HYVÄ, MUTTA TARPEELLINEN

Mitenkään vähättelemättä tätä virusta tai sairastuneita tai kenties jopa henkensä menettäneitä, koronan ilmestyminen maailmaan, Suomeen, oli tarpeellinen.  Ei hyvä, mutta tarpeellinen. 
 
Korona tuli ihmiskuntaan ja syystä. Korona tuli meille opetuksena ja varoituksena. 

Koska ihmiset eivät toimi, ennen kuin on aivan pakko.

Toivon todella, että tämä pandemia vihdoin avaa silmämme. Meillä on nyt iso mahdollisuus muutokseen. Puhun muutoksesta, joka muuttaa koko ihmiskunnan, koko maailman, ja vie meidät uuteen aikakauteen. 

Koronaviruksesta ei ensimmäisenä tule mieleen, mitä hyvää se on tuonut tullessaan. Mutta kuten vanha sananlaskukin sanoo: ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Mitä hyvää koronavirus on tuonut tullessaan?
Kuva: Pixabay.
1. Positiiviset vaikutukset ympäristölle
Koronan takia koko maailma pysähtyi. Kirjaimellisesti. Tehtaat ja yritykset suljettiin, lentojen määrät laskivat, rajoja laitettiin kiinni ja ihmisten liikkumista rajoitettiin. Esimerkiksi Espanjassa on ulkonaliikkumiskielto koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi.

Tämä on mahdollistanut planeetalle historiallisen hengähdystauon. Ilma on alkanut puhdistautua. Kaupungeissa, kuten Madridissa, tilanne on nyt huomattavasti parempi ilmansaasteiden osalta. Ilmanlaatu on nimittäin hyvä tällä hetkellä! Tämä on uskomatonta. Puhutaan kuitenkin kaupungista, jossa on niin paljon saastetta liikenteen takia, että sitä on jouduttu jopa rajoittamaan. Tämä valaa minuun voimaa karanteenista selviämiseen.

Myös Kiinassa ilmansaasteet ovat vähentyneet. Siellä ilmansaasteet ovat tosiaan vuosittain vaatineet ihmishenkiä. Edelleenkään ilma ei ole puhdasta, vaan epäterveellisellä tasolla liikutaan. Uskoisin kuitenkin, että kaupunkilaiset havahtuvat tähän muutokseen.  Tilanne on nimittäin parempi, mitä se oli kuukausia sitten!

Ilmanlaatua voi seurata reaaliajassa täältä

Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, mitä vaarallisella tasolla oleva ilmanlaatu tarkoittaa.
Silloin, kun täällä oli se todella paha calima, tunsin keuhkoissani, miten oli vaikea hengittää. Ja minä olen perusterve henkilö, jolla ei ole astmaa tai allergioita. Caliman aikaan ilma oli raskasta ja ilmanlaatu hälyttävällä tasolla. Heti, kun se alkoi parantua, aloin tuntea sen myös hengittäessäni. 

Korona on tuonut mukanaan muitakin hyviä vaikutuksia ympäristölle. 

Vesi on kirkkaampaa. Esimerkiksi Italiassa, Venetsian kanaalissa nyt, kun kadut hiljenivät turisteista. 
Kuva: Pixabay.
2. Viihtyisämmät kaupungit
Viikko sitten tein viimeisen lenkkini Santa Cruzissa ennen eristäytymistäni neljän seinän sisälle. Huomasin, miten kaupungista oli tullut viihtyisämpi. Kuulin ensimmäistä kertaa linnun laulun päiväsaikaan ja ilmakin tuntui raikkaalta. Se hiljaisuus, rauhallisuus... Se oli jotain uskomattoman upeaa.

Kun ihmisiä ei kaduilla juuri näkynyt, kieltämättä se pisti miettimään tämän maailman menoa. 

3. Kotimainen ruoantuotanto ja autonomia
Pohdinnoissani aloin miettiä, että toivottavasti tämän jälkeen kotimainen ruoka nousisi arvoon arvaamattomaan. Toivon, että me suomalaiset arvostaisimme kotimaista ruoantuotantoa ja että ymmärtäisimme, miten tärkeää autonomia ruoantuotannon osalta on. 

Itsenäinen maa ei voi olla riippuvainen muista maista. Koska, jos me emme huolehdi itsestämme ja omista tarpeistamme, voimme uskoa, että hädän keskellä sitä ei kukaan muu tee. 
Kuva: Pixabay.
4. Arjen sankarit
Niin Suomessa kuin Espanjassa ovat töissä ne, joiden toiminta on yhteiskunnan kannalta kriittinen. Ne arjen sankarit, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä ja huolehtivat, että me selviämme tästäkin iskusta. 

Niihin sankareihin kuuluvat hoitohenkilökunta, poliisit ja pelastustyöntekijät, ruoantuottajat, kuljettajat, kassatyöntekijät, siistijät, opettajat ja varhaiskasvatuksen työntekijät, virkamiehet ja päättäjät ja sekä varmasti monia muita ammatteja.

Mieleeni hiipii väkisinkin J. Karjalaisen laulu…

Näille sankareille kuuluu suuri kiitos. Ja jo heidänkin puolestaan aivan kaikkien tulisi ottaa korona vakavasti. Nyt, kun on tilaisuus, suomalaisten kannattaa eristäytyä. Ettei vain sinnekin tulisi tällaista liikkumiskieltoa, mitä Espanjassa.

5. Arvomaailma uusiksi
Korona-virus ei tule olemaan kuin joku ebola, sars tai sikainfluenssa. Ne herättivät aikoinaan kauhua ja pelkoa, mutta ne eivät koskaan levinneet näin laajalti. Korona viilettää ympäri maailmaa. Se on laittanut ihmiskunnan polvilleen. Ja millaisella tavalla!

Ihan kuin luontoäiti olisi käskenyt meidät kaikki omiin koteihimme miettimään, mitä olemme tehneet.

Koronavirus tulee jättämään historiallisen jäljen maailmaan -  aika ennen ja jälkeen. Se on vaikuttanut koko maailmaan ennen näkemättömällä tavalla.

Kerrankin ihmisillä on aikaa olla, viettää perheen kanssa laatuaikaa tai tarttua siihen kirjaan, johon muuten ei olisi löytänyt sopivaa hetkeä.

Kerrankin on aikaa pysähtyä. Miettiä, mikä on oikeasti tärkeää. Pohtia omaa elämää, maailmaa, luontoa. Nyt viimeistään osaa arvostaa ystäviä, perhettä, omaa vapautta liikkua, puhdasta ilmaa ja ympäristöä, jota monesti pidämme itsestäänselvyytenä. 

Moni meistä on kulkenut elämässään laput silmillä, automaattivaihteella. Elämäntapamme on tehnyt meistä kiireisiä, stressaantuneita ja juoksemme tapaamisesta toiseen minuuttiaikataululla.  
Kuva: Pixabay.
Mutta nyt jos koskaan arvomaailmaamme ravistellaan. Korona toi herätyksen. On aika pohtia, mikä on oikeasti tärkeää tässä elämässä? Mitä pitäisi muuttua, että meillä olisi planeetta vielä tulevillekin sukupolville? 

Tunnen surua miettiessäni kerskakulutusta ja "business as usual"-mentaliteettia. Tiedän, että minun ja meidän jokaisen pitää elää, ansaita joka päiväinen leipämme... Haluan korostaa, miten tärkeää kotimaisten yrittäjien tukeminen on. 

Mutta samalla jotain on muututtava ja tapahduttava, jotta planeettamme säilyisi myös jälkipolville.

Eräs espanjalainen tuttavani teki katoamistempun ja matkusti Balille juuri, kun koronatilanne oli räjähtämässä käsiin. En tiedä, miten ihmeessä hän siinä onnistui varsinkin, kun kaikkea matkustamista pitäisi juuri nyt välttää.

Tämä sai minut ajattelemaan, että olemmeko todella  näin pirun itsekkäitä? Ettemme kestä olla vaikka kotona? Itse näen karanteenin mahdollisuutena elämäni suurimpaan matkaan, matkaan itseeni ja omaan arvomaailmaani. Voin miettiä, miten tehdä maailmasta parempi paikka ja siksi kirjoitan myös tätä postausta.

Jos joku vielä tämän jälkeen ilkeää sanoa ”Fakta on se, että koronavirus unohdetaan aivan kuten ebolakin”, niin hävetköön. 

Itse asiassa uskon, että tämä on vasta alkusoittoa, mitä tuleman pitää… On aivan selvää, että korona tuo mukanaan toisen kriisin. Talous tulee romahtamaan. Meille kaikille tulee todella kovat ajat. En uskalla edes ajatella, miten siitä tullaan selviämään. On kuitenkin lohdullista ajatella, että olemme tässä samassa veneessä.

Tämän jälkeen jokainen varmasti näkee asiat ja elämänsä eri näkövinkkelistä. Ja se jos, mikä on positiivista!

Mitä ajatuksia sinulle heräsi? 
post signature

6 kommenttia:

  1. Minulle omaan eloon tämä nykyinen sopii hyvin, kun elämäni muutenkin on tällaista. En käy töissä, en kuluta muuta kuin ruuan, en matkusta, en lennä, en käy ravintoloissa, en kampaajalla kuin kerran vuodessa jne. Mutta olen kovasti ihmetellyt, mitä tapahtuu, jos enemmistö ihmisistä nyt rupeaa elämään näin. Mistä nämä kymmenettuhannet ihmiset tulevat saamaan elantonsa? Sosiaalitukia ei tule riittämään millään, jos kukaan ei tuota mitään uutta, jonka tuottaminen toisi kulutusta ja rahaa, jonka voi käyttää palveluihin, jolloin näiden palvelujen tuottajatkin saavat välillisesti uuden tavaran tuottamisesta elantonsa. Vaihtoehtona en keksi mitään muuta kuin sen, että kaikki siirtyvät alkutuotannon eli ruuan tuottamisen töihin - niin kuin Suomessakin sata vuotta sitten oli eli 1920-luvulla 70% oli töissä maataloudessa, teollisuudesta 10%, palveluammateissa 5%, kauppa3%, liikenne 3% ja rakentaminen 1% ja loput sekalaisissa. Nykyisin maataloudessa on 3,3 %, teollisuudessa 33,2% ja palveluissa 66,5% (johon sisältyy esim. liikenne). Minä en pysty ymmärtämään, miten tästä elinkeinorakenteesta palataan aiempaan mitenkään järjestäytyneesti. Meitä voi olla muutama hörhö täällä, jotka olemme rajoittaneet oman kulutuksemme minimiin, mutta rehellisyyden nimissä me elämme ihan toisten siivellä. Minä en rahoita sairaanhoitoa, kouluja, yliopistoja, tutkimusta, maanteitä, kansallispuistoja, museoita, urheiluseuroja, yleisradiota... Kun on vähentänyt sekä tulonsa että kulutuksensa minimiin, rahat menevät ruokaan. Ok minulle, mutta jos kaikki tekevät minun lisäkseni niin... en vaan tajua, miten se toimisi. Mistä ihmeestä ihmiset silloin saavat palkkansa, jos kukaan ei kuluta? Ei siinä jää kuin maatalous, mutta en tajua, miten nykyisellään kaikki voivat mennä maatalouteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuossa on monta dilemmaa. Suomi tosiaan tarvitsi kaikki työikäiset ja työkykyiset töihin, kun on aloja, joissa on työvoimapulaa. Ja sitten tosiaan se kulutus, niin kyllä sitä kautta moni saa sen leipänsä tienattua. Suomi todella tarvitsee yrittäjiä. Mutta planeetan kannalta olisi hyvä, jos olisi enemmän kaltaisiasi todella. Ja ehkäpä tuo maatalouteen siirtyminen voisi olla yksi vaihtoehto. Vaikka voi olla ettei kaupunkilaisista ole siihen, kun tuntuvat olevan niin etääntyneitä luonnosta. Mutta jotain tarvitsisi tehdä. Näyttää siltä, että Suomi hyvinvointivaltiona ei tule kestämään sellaisena kuin me sen nyt tunnemme ja muutos tulee tapahtumaan kymmenen-kahdenkymmenen vuoden sisään. Toivottavasti sinulla on suunnitelma, että selviäisit silloinkin. Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Täällä sitä on sankarillisesti kohta opetettu viikon verran kotoa käsin. Onneksi meillä on (toistaiseksi) ymmärtäväiset oppilaat ja huoltajat. Paljon sitä on mietiskellyt asioita viime päivinä. Ja ihmetellyt, miten kaikki ei ymmärrä, jos annetaan kaikkia koskevia ja suojelevia suosituksia, että niitä olisi paras noudattaa, ettei tarvitsisi tiukentaa näitä toimenpiteitä.
    Mielenkiintoista tulee tosiaan olemaan sekin miten tästä selvitään. Ja ketkä selviää. Saako myös heikoimmat apua vai vain ne, jolla on rahaa ja valtaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, arjen sankari, Menninkäinen! :) Huippua, että hoituu asiat nyt etänä. Karanteeni on paras, ettei tulisi hirveää sairastumispiikkiä ja sitten ollaan kaikki hoomoilasena.

      Olen varma, että tullaan selviämään. Mutta moni saa takkiinsa ja tosi pahasti. Suomessa on asiat onneksi vielä hyvin, mutta... pelkään isoa mahalaskua... Voi olla, että tästä tulee jopa sotien jälkeen isoin haaste Suomelle ja taloudelle. Ja kun talouskysymyksiä miettii, niin ei siinä ensimmäisenä ole vihreät arvot esillä. Vaikka tämä on meidän ainoa kotimme. Kiitos, kun kommentoit! Tsemppiä etäopetuksiin! :)

      Poista
  3. Hieno kirjoitus, nyt jos koskaan on mahdollista miettiä maapalloa monelta kantilta, kulutuskäyttäytymisestä maapallon kohtelemiseen jne. Nyt jos koskaan voi olla mahdollisuus hypätä myös oravanpyörästä pois vaikka on huoli, kun kaikki palaa ennalleen, ihminen ei vieläkään opi.

    Oikein sydämellistä viikonloppua ja kovasti tsemppiä sinne Vivi Vinna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia! <3 Niinpä, voi kunpa mietittäisiin ja ennen kaikkea alettaisiin toimia enemmän. Ja toki EU toimiikin, viidesosana koko maailman taloudesta, yrittää vähentää päästöt puoleen ja hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Mutta pelkään sen olevan liian myöhäistä. Mutta niin kauan kuin on elämää, on toivoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)