maanantai 9. toukokuuta 2022

MUUTTO ESPANJAAN? ASUNNON VUOKRAUS ESPANJASSA

Oletko muuttamassa Espanjaan ja mietit, miten asunnon vuokraus Espanjassa sujuu? Tässä postauksessa kerron omista kokemuksistani ja mitä on hyvä ottaa huomioon.

Espanjassa olen asunut vuodesta 2009 lähtien. Toki Suomessa vietin monet kesät vielä sen jälkeenkin. Suurimman osan Espanjan vuosistani asuin espanjalaisen poikaystäväni asunnossa Zaragozassa. Huoneita olen vuokrannut Espanjassa useasti ja täällä Teneriffalla asunnon kolme kertaa.

Olen kirjoittanut huoneen metsästyksestä Teneriffalla ainakin näissä artikkeleissa:

1. Tulin Teneriffalle ja näinhän siinä kävi

2. Asuntostressiä

3. Miten löytää huone Teneriffalta?

Tässä artikkelissa keskityn asunnon vuokraukseen Espanjassa. Ensimmäisen asuntoni vuokraus sujui hienosti, kun taas viimeisin vuokraus meni aivan päin mäntyä. Tein varmasti kaikki mahdolliset (ja mahdottomat) virheet.

Ajattelin, että näillä ääripään kokemuksilla voin kirjoittaa artikkelin. Ihan siksi, etten ainakaan enää toistaisi samoja virheitä! Toisaalta voin kertoa, miten onnistuin niin hyvin ensimmäisellä kerralla.   

Ehkäpä tämä artikkeli auttaa sinuakin välttämään sudenkuopat ja viemään asunnon vuokraus Espanjassa onnistuneesti maaliin.

Aloitetaan. 

Aseta tavoite

Mielestäni asunnon vuokrauksessa on hyvä ensin selvittää omat tarpeet ja tavoite. Millaisen asunnon haluat itsellesi? Pitää olla tavoite, jotta voit manifestoida sen elämääsi.

Kirjoita paperille vaatimuksesi asunnosta. Vastaa ainakin näihin kysymyksiin:

Mistä haluat asunnon?

Kerrostaloasunto, talo maalta vai jotain muuta..?

Kuinka monta huonetta tarvitset olohuoneen, keittiön ja kylppärin lisäksi?

● Vuokraatko yksin, yhdessä vai haluatko jakaa kämpän useamman henkilön kanssa?

Onko sinulla lemmikkejä?

Haluatko terassin, parvekkeen tai puutarhan?

Minkä hintainen asunto on sinulle hyvä?

Tässä on tarkoitus kartoittaa unelmiesi asuntoa. Ole rohkea, äläkä mieti ovatko vaatimuksesi miten ”pähkähulluja”. Nyt on lupa pyytää itsellesi sitä unelmien asuntoa. Älä ollenkaan murehdi, miten tämä unelmiesi asunto tulee luoksesi. Universumi kyllä huolehtii siitä ”miten” -osuudesta.

Muista, että universumi ei tunne sanaa ”ei”. Eli listalle ei kannata laittaa mitään ei-sanalla alkavaa, eli esimerkiksi ”ei saa sijaita huonolla asuinalueella”. Muuten voit olla varma, että juuri ne asiat toteutuvat ja sitä et halua!

Oikeiden asioiden toteutuminen toki vaatii sitä, että käärit hihat ja toimit. Universumin, Jumalan, on nähtävä, että todella ponnistelet haluamasi asian eteen. Tämä on Inspired Action. Asiat eivät toteudu vain ajattelemalla, vaikka ajatuksen (ja rukouksen) voima on suuri.

Lisäksi on hyvä visualisoida asuntoa. Erityisesti tunne on tärkeä. Tunteen avulla lähetät universumille signaalin. Mitä voimakkaampi tunne, sen paremmin sinut kuullaan. Sinun on tunnettava asunto joka solullasi, aivan kuin eläisit jo sitä todellisuutta. Ja olla kiitollinen siitä.

Mistä löytää vuokra-asunto Espanjassa?

Itse olen löytänyt vuokrahuoneeni sosiaalisen median, tuttavien ja Milanuncios-sivuston kautta. Se unelmieni vuokra-asunto löytyi juurikin Milanuncios-sivuston kautta, kun taas epäonnen kämppä tuli vastaan sosiaalisessa mediassa.

Voin siis liputtaa puskaradion, sosiaalisen median ja Milanuncios-sivuston puolesta.

Jos mielessä siintää vuokra-asunto Espanjassa, kannattaa tsekata ainakin seuraavat sivustot:

https://www.milanuncios.com/

https://www.idealista.com/

https://www.pisos.com/

https://www.fotocasa.es/

Näiden lisäksi kysy kaikilta tutuilta ja huhuile asunnon perään reilusti myös sosiaalisessa mediassa.

Jos vieläkään ei tärppää, silloin on melkeinpä käännyttävä kiinteistönvälittäjän puoleen. Kiinteistönvälittäjä on ehkä vaivattomampi, mutta myös kalliimpi vaihtoehto. Itse halusin vuokrata suoraan omistajalta.

Ensimmäisellä kerralla se oli nappisuoritus. Toinen kerta menetteli, kun taas kolmannella kerralla kaikki meni pieleen ja menetin takuuvuokrankin lähes kokonaan. Näistä kokemuksistani voit muuten lukea täältä (osa1) ja täältä (osa 2).

Kiinteistönvälittäjistä minulla ei ole kokemusta. En tiedä pystyvätkö he esimerkiksi turvaamaan vuokrauksen niin, että saat vaikkapa takuuvuokrasi varmasti takaisin. Sen tiedän, että he ottavat välistä rahaa (yleensä kuukauden vuokran verran). Itse ehkä pidän parempana vaihtoehtona edelleen vuokrata suoraan omistajilta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että… espanjalaiset ajattelevat, että ulkomaalaisena sinulla on taskut täynnä rahaa. Ja siksi ulkomaalaisilta yritetään kiskoa kalliimpia vuokria. Puoliaan on pidettävä.

Tämä tilanne on osaltaan aiheuttanut sen, että esimerkiksi Teneriffalla ovat järkyttävät vuokrahinnat. Paikallisille uuden kämpän etsiminen tekee tiukkaa ja on vaikeuttanut asuntotilannetta. Moni omistaja haluaa vuokrata asuntonsa isolla rahalla ennemmin turisteille, kuin vuokrata paikalliselle.

Ulkomaalaisena vuokralaisena voit vaikuttaa ainakin sen verran, että et ihan millä tahansa ylihinnalla suostu vuokraamaan. Yritä myös välttää Airbnb:tä, sillä se on osasyy tähän ongelmaan. Teneriffalla on paljon erilaisia hotelleja ja majoitusvaihtoehtoja, joten matkoilla suosittelen majoittumaan niissä.

Ei kannata koskaan vuokrata näkemättä asuntoa ensin. Yhden kerran vuokrasin asunnon, ennen kuin olin nähnyt sitä livenä. Se oli se kerta, kun hyppäsin pitbull-koiran hoitajaksi. Suosittelen tulemaan Espanjaan, majoittumaan johonkin hotelliin/hostelliin ja katselemaan kämppävaihtoehtoja paikan päällä.

Huoneen vuokraus on aina helpompaa. Itse ajattelin seuraavaa kämpänmetsästyskertaa varten vuokrata aluksi huoneen ja katsella kämppiä rauhassa. Sitten vuokraan sen oikean kämpän, kun se tulee kohdalle. 

Tämä strategia ei varmasti sovi henkilölle, joka haluaa tulla vain muutamaksi kuukaudeksi. Silloin tuskin haluaa käyttää paljoa aikaa kämpän metsästykseen.

Lyhyesti asunnon vuokraus Espanjassa:

● etsi asuntoja netistä (Milanuncios, Idealista jne.)

tai paikan päältä (voit kysyä esim. tarjoilijoilta, kiertele kadulla)

kysy Espanjassa asuvilta tuttaviltasi (jos sellaisia on)

hyödynnä sosiaalista mediaa (liity erilaisiin ryhmiin Facebookissa, julkaise oma ilmoituksesi)

tarvittaessa turvaudu kiinteistönvälittäjään (varaudu, että he vievät välistä yleensä yhden kuukauden vuokran, mutta toisaalta voit olla vaativampi)

Ota nämä huomioon asunnon vuokrauksessa Espanjassa

Etsimisen jälkeen sinun on tietenkin nähtävä asunto ennen sen vuokrausta. En suosittele vuokraamaan näkemättä asuntoa. En edes silloin, vaikka saisit kuvia ja videokuvaa. Paikan päällä vierailu on ainoa tapa varmistua, että asunto on olemassa ja toisaalta näet sen todellisen kunnon, joka ei ehkä kuvista tai videosta välittyisi. On myös tärkeää tunnustella paikan energioita, eli onko se sinulle oikeasti sopiva paikka asua.

Omasta kokemuksesta voin näin jälkiviisaana todeta, että kuuntele omaa sisintäsi. Älä tartu kämppään vain epätoivosta. Uskalla sanoa ”ei”, jos sinulla on vähänkin tunne, että jokin ei nyt natsaa.

Listaan tähän asioita, joista hälytyskellojen on alettava soida ja johon olen itse törmännyt. Jos nyt törmäisin itse johonkin näistä merkeistä, luultavasti en vuokraisi asuntoa ollenkaan.

1. Omistaja asuu naapurissa.

2. Omistaja on laittanut videokameran sisäänkäynnin kohdalle ja kuvaa, kenen kanssa liikut, mihin aikaan poistut jne.

3. Tutki patja. Katso patjan alle tehokkaalla taskulampulla. Jos näet mustia pisteitä, sipaise sormella (kumihanskalla). Jos se leviää kuin muste, on kyseessä merkki lutikoista. Juokse!

4. Testaa, onko patja hyvä selällesi. Ei kannata vuokrata asuntoa Espanjassa (tai muuallakaan), jos patja ei ole mieluinen. Ellei sinulla satu olemaan omaa patjaa.

5. Tutki yöpöytien alle. Onko siellä mustia papanoita? Juokse!

6. Kurkista keittiöön. Löytyykö sieltä sähköliesi vai kaasu? Jos kaasupullo on keittiössä, juokse! Kaasupullon pitäisi olla erillisessä huoneessa. Se voi olla vaarallinen lieden lähellä. Ymmärtääkseni jopa laki vaatii, että kaasupullon on oltava erillisessä tilassa. 

Santa Cruzin asunnossani se oli keittiön viereisessä huoneessa, kun taas siinä epäonnisessa kämpässä se oli lieden vierellä. Ja siitä minua auttanut siivoojanainen ripitti minua. 

7. Samalla, kun kurkistat keittiöön, kannattaa nuuhkaista keittiön tiskialtaan alle. Jos siellä on epämääräisiä hajuja, jotain voi olla vialla. Ainakaan se ei ajan kanssa parane…

8. Kurkista kylpyhuoneeseen. Kiinnitä huomiota siihen, onko siellä kaikki kunnossa. Mikään ei ole inhottavampaa kuin kylpyhuone, joka ei toimi niin kuin pitäisi. Vuokraamassani asunnossa oli reikä lattiassa (sen lattiakaivon lisäksi) ja kauhistelin, kun omistaja oli vain hälläväliä-asenteella. Myöskään mustat viirut kylppärin seinällä eivät kieli hyvää.

9. Onko asunnossa terassi? Jos on, kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten aurinko liikkuu päivän aikana eli tuleeko terassille valoa. 

Entä paikan tuulisuus? Jotkut paikat ovat vain niin tuulisia, että se voi häiritä oleellisesti terassista nauttimista. Myös banaaniplantaasien lähellä sijaitsevat terassit voivat olla pieni riski. Ne houkuttelevat kärpäsiä, hyttysiä ja joskus niitä on myös lannoitettava ja se ei ole maailman paras haju.

10. Asunnon valoisuus on tärkeä pointti. Etenkin, jos vietät asunnolla paljon aikaa, haluat sen olevan viihtyisä ja siihen vaikuttaa suuresti valoisuus. 

11. Kiinnitä huomiota ikkunoihin. Jos ne ovat jotenkin poikkeavat tavallisista, uusista ikkunoista, se ei ole hyvä signaali. Esimerkiksi se epäonninen asunto oli luultavasti laiton asunto, jossa ns. varastotilasta oli tehty asunto. Ikkunat eivät olleet normaalit, vaan sellaiset varastomaiset ikkunat. Nukkuessa ne haittasivat, sillä en voinut pitää niitä auki ilman, että ne pitäisivät meteliä. 

Eräässä toisessa kämpässä ikkunat olivat hyvin ylhäällä, joka hankaloitti eloa. Jälkiviisaana voi todeta, että ei enää kamalia varastoikkunoita tai korkealla olevia ikkunoita, jonne ei yllä Erkkikään.  

12. Hinta muuttuu yllättäen verrattuna ilmoitukseen. Olipa kyseessä miten pieni summa, tämä on aina huono signaali. Älä mene siihen retkuun, jos omistaja selittelee sitä ”muistin väärin”. Juokse!

13. Tutustu asunnon ympäristöön. Jos olet koiranomistaja, sinua taatusti kiinnostavat potentiaaliset lenkkeilymaastot.

14. Omistajat. Millainen tunne sinulle tulee omistajista? On erittäin tärkeää, että he ovat ystävällisiä ja rehellisiä. Tähän vaaditaan ihmistuntemusta. 

Olen muuten huomannut, että omistajat, jotka ovat asianajajia tai joilla on asianajajasukulaisia, ovat todella hankalia. En halua yleistää... mutta itse en haluaisi vuokrata asuntoa asianajajalta.

15. Sopimus on tehtävä AINA ja ENNEN maksua, avainten luovutusta ja muuttoa. Jos omistaja ei halua tehdä sopimusta tai vitkuttelee sen teossa, juokse!

16. Viimeisenä, vaan ei vähäisempänä. Kuuntele sisintäsi. Tuliko sinulle outo tunne siitä naisesta/miehestä, joka esitteli taloa? Vai tuntuiko, että kaikki loksahti paikoilleen? Ole rehellinen itsellesi.

Minä olisin ehkä välttänyt ikävän lutikkaepisodin, jos olisin kuunnellut sisäistä ääntäni. Kämpän esitellyt nainen oli kuivakka, ja minulla oli ”outo tunne”. Toisaalta omistaja vaikutti mukavalta. Hän kuvaili itseään ”olen rehellinen ja tykkään hoitaa asiat läpinäkyvästi”.

Jos joku näin sanoo, on yleensä asia päinvastoin. Harmi, että tämä(kin) piti oppia kantapään kautta. Lisäksi myös lipevä/teeskennelty ystävällisyys kannattaa oppia tunnistamaan. Teot ratkaisevat.

Miten löysin unelmieni kämpän ja miksi luovuin siitä?

Se oikea kämppä on se, joka saa sinussa aikaan WOW-fiiliksen. Tunteen, että ”tämä se on”. Näin kävi, kun vuokrasin asunnon Guargachosta, Teneriffalta. Sieltä minulle ja silloiselle poikaystävälleni löytyi todellinen helmiasunto, jossa oli terassi ja kaikki oli aivan uutta, hyvällä maulla sisustettu.

Se löytyi Milanunciosta. Poikaystävä (nykyinen ex) oli silloin sitä mieltä, ettei meidän kannata kyseisestä asuntoa hakea ollenkaan. Emmehän edes vielä olleet varmoja silloin vuoden 2020 syksyllä, milloin pitbullin omistaja palaa ja me voisimme lähteä. Mutta niin vain laitoin hakemuksen kaikesta huolimatta. Esittelin itseni ja kerroin, miksi me sopisimme vuokralaisiksi.

Yllättäen omistajat kirjoittivat meille ja sovimme, että menemme katsomaan asuntoa. Seuraavaksi jo sovimme, että vuokraamme sen.

Jo heti näytössä oli selvää, että tämä on kuin meille tehty ja omistajat vaikuttivat todella sympaattisilta. Onneksi tunne oli molemminpuolinen ja teimme sopimuksen. 

Omistajat jopa odottivat, että pääsemme muuttamaan. Heille oli tärkeämpää kunnon vuokralaiset, kuin saada asunto vuokrattua mahdollisimman pian. Maksoimme vuokran ja takuusumman, jolloin saimme avaimet.

Luovuin tästä helmiasunnosta ja helmivuokranantajista koirahaaveeni vuoksi. Ja koska parisuhde päättyi. Halusin uuden alun vuodelle 2022. 

Lopuksi

Ja nyt tulee pari pro-vinkkiä. Olen huomannut omasta ja muiden kokemuksista, että Espanjassa moni vuokranantaja "heittäytyy" hankalaksi takuuvuokran kanssa. Etsimällä etsitään kämpästä vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja ja vedotaan siihen, miksi takuuvuokraa ei voi palauttaa!

Niinpä minun vinkkini tähän on se, että kun palautat asunnon avaimet, tulee omistajan palauttaa sillä hetkellä takuuvuokra yhteisymmärryksessä. 

Mukana kannattaa aina olla joku ystävä todistajana. Älä siis tee niin, että palautat avaimet ja jäät odottamaan takuuvuokraa. Sitä ei ehkä koskaan tule! 

Älä myöskään paljasta omistajalle, jos olet muuttamassa maasta pois tai jonnekin kauemmas. Tämä voi edesauttaa sitä, että omistaja heittäytyy hankalaksi takuuvuokran kanssa.

Lisäksi jos kasvatat terassilla jotain, älä tee samaa virhettä kuin minä. En ollut laittanut kasviruukkujen alle lautasta. Ne jättivät ikävät rinkulat terassille. MUTTA onneksi siihen auttoi rautakaupasta ostamani ihmesieni, jolla - Luojan kiitos - sain ikävät rinkulat pois! Kuten myös takuuvuokrankin.

Oma koirahaaveeni ei ole vielä toteutunut, eikä minulle ole löytynyt uutta kämppää. Epäonnisen lutikkaepisodin aikana asuin ystäväni luona. Sieltä päädyin El Médanoon, jossa olen asunut maaliskuusta lähtien. Pian muutan ─ taas! Mutta se on jo toinen tarina se.

Toivottavasti näistä minun kokemuksistani on jotain hyötyä muille. Kysy, jos on jotain kysyttävää. Ja jos sinulla on joku vinkki asunnon vuokraukseen Espanjassa, kommentoi alle!

post signature

2 kommenttia:

  1. Yksi syy miksi Kanarialla vuokrataan mieluummin ulkomaalaisille on, että he ovat rehellisempiä. Tai ainakin näin kuvitellaan.

    Vuokravinkkeihin lisäisin, että varmistu, että ymmärrät mitä vuokrasopimuksessa lukee ja mitä vuokraan sisältyy (vesi, sähkö?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, riippuu toki kansalaisuudesta. Ja omistajan omista kokemuksista. Toki suomalaisilla yleisesti ottaen on hyvä maine ja siinä mielessä voi olla helpompaa löytääkin se vuokra-asunto.

      Totta, melkoisen oleellista ymmärtää, mihin on sitoutumassa! :D Ja että tosiaankin lukee sen sopparin tarkkaan ja tietää, mitä vuokraan sisältyy.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)