lauantai 15. tammikuuta 2022

PAINAJAISMAINEN MUUTTO

Elämä kirjaimellisesti heitti minut polvilleen. Vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun minulle tapahtui onnettomuus. Jotenkin kynnys kirjoittaa tästä on iso. Hävettää, että minulle kävi näin.

Kerroin vähän aikaa sitten muuttoaikeistani. Lopulta onnistuin löytämään itselleni kriteerejäni vastaavan talon. Muutin maalle uuteen asuntoon yksin vuoden vaihteessa. 

Innostuin talosta, koska se sijaitsee syrjässä, eräässä pienessä kylässä. Se on lähellä kylää ja silti omassa kuplassaan. Siellä on puutarha kuin sadusta. Mutta… valitettavasti tällä sadulla ei ollut onnellista loppua. Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä. 

Muutto suoraan painajaisesta 

Heti ensimmäisenä tai toisena yönä huomasin muutaman puremajäljen. En aluksi osannut noteerata niitä sen kummoisemmin, vaikka tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun joudun puremien kohteeksi yön pimeinä tunteina. Uutta vuotta vietin kavereiden kanssa toisaalla, enkä uudessa talossani.

Sitten yhtäkkiä se iski tajuntaani, kun palasin uuden vuoden viikonlopun jälkeen takaisin. Tajusin, että asunnossa ei ole ihan kaikki kunnossa. Soitin tuholaistorjujalle.

Kaikki viittasi siihen, että lutikat olivat vallanneet talon. Ne olivat pesiytyneet kirjoituspöytään, jonka olin ostanut kirpparilta. Tai noh, niin ainakin luulin aluksi. Nyt en ole enää niin varma.

Lähellä taloa on pieni maatila, jossa on eläimiä. On siis hyvinkin mahdollista, että sieltä olisi kulkeutunut jotakin. Kenties kirppuja? Tai ehkä edellisen asukkaan mukana kulkeutui asuntoon jotain? 

Tiedän vain, että hän oli lähtenyt äkillisesti mitään ilmoittamatta. Sen jälkeen asunnossa oli tehty myrkytys, ”kuulemma torakoita vastaan.” Asunto oli ollut kuulemma seitsemän kuukautta tyhjillään. Enää en tuota tarinaa purematta niele...

Kova isku henkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti

Vuokranantajat syyttivät minua kaikin voimin tapahtuneesta. Ja aluksi otin syyt niskoilleni. Maksoin jopa talon myrkytyksen siinä toivossa, että ongelma poistuisi ja voisin jäädä sinne. Omistajat lupasivat tulla sen verran vastaan, että ostavat uuden patjan.

Kolme päivää taloa myrkytettiin sellaisilla myrkyillä, että luulisi lutikoiden päässeen paremmille laitumille alta aikayksikön. 

Myrkytyksen aikana en tietenkään voinut olla talossa. Olin valmis menemään metsään ja tekemään siellä ”retriitin”. Ystäväni eivät antaneet, vaan pääsin heidän luokseen. Sain nukkua heidän asunnossaan olematta lutikoiden herkkubuffet. 

Siivousta ja sanaharkkaa

Kun myrkytys oli ohi ja siitä oli kulunut 24 tuntia, menin ammattisiivoojan kanssa asunnolle. Siivosimme sen lattiasta kattoon. Teimme monta tuntia töitä hiki hatussa. Roudasimme ulos sohvan. Patja meni roskiin ja moni muu asia myös, jotta voisin varmistua, ettei lutikoita jää mihinkään pesimään.

Menetin lähes koko vaatevarastoni. Osan vaatteista pystyin pelastamaan pesemällä ne pesukoneessa 60-asteen ohjelmalla. Kone suoritti yhtä tällaista ohjelmaa 2,5 tuntia(!!!). Laitoin vaatteita myös ämpäreihin ja siihen kiehuvaa vettä. Yllättävän hidasta puuhaa sekin. Kävin myös matkalaukut ja kengät läpi kiehuvalla vedellä ja hinkkasin pyykinpesuaineella.

Siivooja epäili sohvaa lutikkapesäksi, eikä uskonut hetkeäkään, että minä olisin tuonut lutikat taloon. Hän myös huomioi, että talossa ei todellakaan ole kaikki asiat kunnossa. Ei vain lutikoiden osalta, vaan pielessä oli monta muutakin asiaa. 

Jopa siinä määrin, että asunto voisi olla minulle hengenvaarallinen. Hän jopa tuohtui minun puolesta ja harmitteli, kun minulle oli käynyt näin. 

Juuri, kun olimme saaneet talon siivottua, tuli paikalle tilanhoitajan vaimo. Siivooja ajautui tämän kanssa suukopuun minun yrittäessä rauhoitella tilannetta vieressä. Siivooja oli närkästynyt nähdessään, miten epäoikeudenmukaisesti minua oli kohdeltu tämän talon ja lutikkaepisodin myötä. Lopulta tilanne johti siihen, että minä jäin ilman asuntoa. 

Taas lähtöpisteessä

En kuitenkaan järkyttynyt talon ”menetyksestä”, vaan olin helpottunut. Kaiken tapahtuneen jälkeen minulla ei ollut enää hyvää fiilistä asunnosta, enkä olisikaan enää halunnut palata. Myös omistaja ja tilanhoitajat olivat näyttäneet todellisen karvansa. Parempi siis, että asia tuli esille nyt, kuin myöhemmin.

Ketuttaa, kun en alun perin ollut kuunnellut intuitiotani tarpeeksi ja altistin itseni huijaukselle. Olin vain niin innostunut ja sokaistunut talosta. Halusin uskoa ihmisistä hyvää, mutta jouduin karvaasti pettymään.

Nyt olen taas lähtöpisteessä. Tai pahempaa, olen jossain kuopan pohjalla. Majailen nyt kavereideni luona etsiessäni samalla uutta asuntoa ja alkua. Olen stressannut ja pelännyt, etten vain toisi tätä kiusallista ongelmaa mukanani heille. 

Mietin jopa paluuta edelliseen asuntooni, joka on todellinen unelmakämppä. Ainut vain, että sinne ei voi ottaa koiraa. Se olikin suurin syy, miksi halusin muuttaa pois.

Stressasin myös työasioista. Olin juuri saanut päätökseen yhden pidempiaikaisen projektin, jossa olin työskennellyt monta kuukautta.

Mietin, miksi minulle kävi näin? Miksi joudun taas aloittamaan ikään kuin alusta, nollasta, ja rakentamaan elämäni alusta?  

Koko tämä episodi on koetellut minua, hermojani ja lompakkoani. En olisi tarvinnut tällaista iskua elämääni.

Kaiken huippuna omistaja uhkasi haastavansa siivoojan oikeuteen. Kysyin häneltä, että niin mistä hän aikoo haastaa tämän oikeuteen? Se, että korottaa ääntään, ei ole rikos. 

Taisivat siivoojan haukut tulla ihan oikeaan osoitteeseen ja ansaitusti. Omistajien ja tilanhoitajien ego kyllä sai kolauksen. Ehkäpä he halusivat kostaa minulle? Vuokraa he eivät suostuneet palauttamaan. Katsotaan, miten takuuvuokran kanssa käy, kun pian vien avaimen takaisin.

Uusi vuoteni alkoi siis todella rajusti. Eloni pienessä teneriffalaisessa maalaiskylässä jäi lyhyeksi piipahduksesi. Uskon, että tälläkin on tarkoituksensa ja kaikkinensa iso oppikoulu. Muutto on aina iso askel ja siksi kannattaa suojata selusta, vaikka toinen osapuoli vaikuttaisi miten mukavalta tahansa. 

Onko sinulla ollut joku muutto, jossa asiat eivät ole menneet odotetusti?

post signature

4 kommenttia:

 1. Voi ei... Onneksi kuitenkin pääsit sieltä pois. Omistajat vaikuttivat siltä, että jos olisi tullut mitää tahansa muita ongelmia, he eivät ehkä olisi olleet avuliaimmasta päästä.
  Kokemuksesta voin kertoa, että kirppujen puremat kutittavat valehtelematta 100 kertaa enemmän kuin hyttysenpistot. Sen tietää, jos kirppu on purrut.
  Muuttomme ovat onneksi menneet suht surutta. Pikkuveljeni avovaimoineen asui hetken vuokralla asunnossa, jonka isäntä halusi kontrolloida kaikkea. Hyvä ettei määrännyt minkä väriset verhot saa olla ikkunoissa. He muuttivat sieltä muutaman kuukauden jälkeen pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämän asian takia tultu vuodatettua kyyneleitä. Luultavasti minulle oli loppujen lopuksi siunaus, että pääsin sieltä pois, vaikka nyt tuntuu kurjalta.

   Tässä sen taas huomaa, että hyvät vuokranantajat ovat korvaamattoman tärkeitä! Tai no, omistaja vaikutti alussa jopa mukavalta ja siksi luotin niin paljon. Tapahtuneen jälkeen hän lupasi ostaa sen patjan, jos minä hoidan myrkytyksen. Tilanhoitajan vaimo yritti myrkytyksen jälkeen pyörtää tuon lupauksen sanomalla, että entinen patja takaisin taloon ja vähän Raidia, niin kyllä se siitä. Tähän en tietenkään suostunut, vaan sanoin muuttavani pois, jos sovituista asioista ei pidetä kiinni.

   Lopulta en joka tapauksessa jääkään enää asuntoon. Ei ollut se talo tarkoitettu minulle. Ahaa, no, sitten nuo puremat eivät varmastikaan ole kirppujen, vaan lutikoiden. Näitä ei nimittäin ole hirveän paljon kutittanut.

   Kontrolloiva vuokranantaja ei ole kiva. Ei ihme, että halusivat muuttaa sieltä pois!

   Poista
 2. Olisko käynyt niin, että karman laki olisi jotenkin käynyt toteen? Sääli kyllä, mutta näin käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika näyttää. Universumi ei lupaa ongelmatonta elämää kenellekään ja meillä jokaisella on omat oppiläksymme käytävänä. ATK.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)