sunnuntai 21. helmikuuta 2016

TERVETULOA KURKKAAMAAN ESPANJAN KOTIKULMILLENI!

Olen jo pidemmän aikaa halunnut esitellä kotikulmiani ja tätä kaupunginosaa, eli espanjaksi barrío. Olen aikaisemmin nähnyt vastaavanlaiset postaukset Nauran auringolle ja Onnenpäivä-blogeissa. Ja kyllähän se niin on, että on todella mielenkiintoista lukea, missä toiset ulkosuomalaiset asuvat. Nyt on minun vuoroni. Paljastan omat kotikulmani ja esittelen kaupunginosamme, jota olen kuvaillut pitkin vuotta. Tervetuloa kierrokselle kotikulmilleni!
 
Jos joku eksyy blogiini vasta nyt, niin tosiaan asun Zaragozan kaupungissa, reilu 300 km Madridista, Barcelonasta, Valenciasta ja Bilbaosta. Zaragozassa asukkaita on yli 700 000 eli kokoluokassa sitä voisi verrata Helsinkiin. Silti tämä tuntuu minusta jotenkin pienemmältä ja rauhallisemmalta. 
Asun Delicias –kaupunginosassa. Se on ihan tavallinen kaupunginosa. Se ei ole hienostoaluetta, mutta ei se kaikista levottominkaan kaupunginosa. Täällä asuu ihan tavallisia ihmisiä, espanjalaisia, mutta myös ulkomaalaisia. Uskon tämän kaupunginosan olevan yksi Zaragozan isoimmista. En tiedä, mistä se alkaa ja mihin päättyy. 

Varsinaisia nähtävyyksiä täällä ei ole, paitsi La Caixa Forum. Delicias –niminen katu on tämän alueen tärkein ostoskatu, josta löytyy kivoja pikkuputiikkeja. Täällä on Zaragozan rautatie-ja linja-autoasema. Minulla ei siis ole kovin pitkä matka mennä asemalle ja hypätä bussiin tai junaan. Löytyypä läheltä myös yliopisto ja jalkapallostadioni. 
Sateinen talvipäivä Delicias-kadulla.
Delicias-rautatie-ja linja-autoasema häämöttää taustalla valkoisena.
Barríosamme on saatavilla kaikki. Tämä on kuin oma pieni kylänsä. Erikoisempia liikkeitäkin löytyy. Kiinnitin huomiota esimerkiksi erääseen kampaamoon. Onko tässä maailman ihmeellisin kampaamo? 
Huomiota herättävä kampaamo, jonka sisustukseen on panostettu.
Tai kalakauppa, jonka koko lattia on yhtä suurta akvaariota, jossa uiskentelevat kalat ja ravut. Ne ovat kirjaimellisesti jalkojesi alla! Hotelli, joka on erikoisen näköisessä rakennuksessa.
Hotelli historiallisessa rakennuksessa.
Kiinalaisia sekatavarakauppoja on verrattain paljon. Kun jo tavallinen sekatavarakauppa tuntuu isolta, niin eksyinpä näillä kulmilla hiljattain kiinalaiseen tavarataloon. Se oli jättiläismäinen. 
Kiinalainen tavaratalo, lähiömme ja ehkäpä koko Zaragozan isoin.
Kaupunginosassamme on peräti kaksi ostoskeskusta: Augusta ja Aragonia. Ensiksi mainittu on hiljentynyt paljon, kun Zaragozaan on tullut uusia, mielenkiintoisempia ostoskeskuksia. Aragonia on puolestaan melko uusi ja siellä me käymme elokuvissa. Leffateatteri on uudenkarhea, sopivan pieni ja rauhallinen. 

Zaragozan keskustaan ei myöskään ole liian pitkä matka. Jos on tarve mennä, menen kävellen. Bussit ovat olleet lakossa jo kolmen kuukauden ajan ja tuntuu, etteikö se koskaan lopu. Liekö kohta lakkoilun maailmanennätys?
Keväällä juudaksenpuiden kukkaloistoa.

Tämä on melko turvallinen alue. Kyllähän täällä silloin tällöin saattaa varas iskeä. Yöllä kannattaa siis välttää pieniä katuja, kuten ihan missä tahansa muualla suurissa kaupungeissa. Naapurin tädiltä vietiin kerran kaulakoru kaulasta. Minulle ei onneksi ole koskaan sattunut mitään. En pelkää liikkua yksin yöllä, mutta en kovin mielelläni lähde yönselkään ja varsinkaan yksin.
Rakennus, joka ei valmistunut.
Vaikka kaupunginosamme on kunnollinen ja siisti, niin yksi asia pistää silmään. Yhtä rakennusta ei ole saatu tehtyä loppuun näihin päiviin asti. Se on siinä ikään kuin muistomerkkinä muistuttamassa talouskriisistä, jolloin moni rakennusalan firma joutui laittamaan pillit pussiin ja rakennustyöt jäivät puolitiehen -kirjaimellisesti.

Toisaalta tänne on myös rakennettu uutta. Hiljattain La Caixa Forum avasi ovensa ja sieltä löytyy mielenkiintoisia näyttelyitä. Myös rakennus on itsessään todella näyttävä ja moderni. Olenkin jo pariin otteeseen käynyt tutustumassa vaihtuviin näyttelyihin.
La Caixa Forum
Mutta pakko tunnustaa, että minua viehättää enemmänkin vanha arkkitehtuuri kuin tällaiset modernit rakennukset. Esimerkiksi aivan erityisesti pidän alemmissa kuvissa olevasta vanhasta rakennuksesta, jossa on mystinen pieni puutarha / metsä. 

Kuulin, että tuo rakennus ilmeisesti kohta puretaan uuden tieltä. Puutarha sentään joudutaan jättämään, onneksi, sillä se on suojeltu. Silti minua harmittaa, kun yksi kaunis rakennus ensin annettiin rapistua ja kohta sitä ei ole olemassakaan. Toivottavasti hanke ei toteutuisi... Minussa tässä paikassa on jotain aivan erityistä lumoa ihan tällaisenaankin.
Historiallinen rakennus ja mystinen puutarha
Minä asun rakennuksessa, jossa naapureita on sopivasti ja ruokakauppa alakerrassa. Suurin osa naapureistani on espanjalaisia ja vanhempaa väkeä, mutta asuupa yhdessä asunnossa kaksosveljet. Heidän frettinsä tipahti kerran naapurin tädin terrassille ja säikäytti tämän melkein henkihieveriin.

Uusi perhe muutti tähän hiljattain, ensimmäiseen rappuun asuntoon, jossa on terassi. Olen yrittänyt nyt olla kaksin verroin tarkkaavaisempi, ettei vain tipu mikään vaate pyykkiä pestessä, sillä me asutaan ylempänä. Meidän pyykkinaru on ulkosalla ja ikkunasta käsin joudun ne siihen laittamaan. Ja eikö vain kerran jo ehtinyt tippua sukka heidän terassilleen! Enkä edes huomannut, miten se tapahtui. Onneksi se oli vain sukka. Ei siis tarvinnut vajota maan rakoon. 

Kaiken kaikkiaan olen oikein tyytyväinen juuri tähän kaupunginosaan ja voisin kuvitella jatkossakin asuvani täällä. Puistot ja palvelut ovat lähellä. Rautatie-ja linja-autoasema on lähellä. Ihmiset ovat ystävällisiä. Täältä löytyy isompia valtaväyliä, mutta myös vierivieressä olevia pieniä, kapeita katuja, joita kulkiessa helposti unohtaa olevansa isossa kaupungissa. 
Parque de las Delicias
Parque de las Delicias
Plaza Roma
Hieman "erikoinen" monumentti. Huomatkaa pulut tähystyspaikallaan!
post signature

9 kommenttia:

 1. Kauniin näköistä naapurustoa. Ei tosiaan mikään liian suurkaupunkitunnelma. Espanjassa nuo vanhat rakennukset tuo heti kaupunkeihin sellaista lämmintä tuntua. Kovin on myös vehreää sun kotinurkilla.

  Noita puolivalmiita rakennuksia näkee Kanariallakin. Sitä jää miettimään, että kuka siitä on sitten vastuussa ja tekeekö sen joku joskus loppuun...

  Kiinakaupoista taas tulee mieleen tarina, kun äitini oli serkkunsa (jo lähemmäs 80 vee nainen) kanssa Kanarialla lomalla, tämä serkku ilmoitti, ettei sitten ole mikään kova shoppailija. Eipä ole meidän äitikään, joten sekin ongelma ratkesi samantien. Kerran he kuitenkin kävivät ostamassa jonkin kodin tarve-esineen kiinakaupasta ja tämä serkku ihastuikin ikihyvin tähän ihmemaahan, jossa on kaikkea maan ja taivaan väliltä ja vähän enemmänkin! Kahden lomaviikon aikana äiti joutuikin sitten viemään häntä vähän väliä kiinakauppoihin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin? :) Tosi kiva kaupunginosa ja rauhallinen. Juuh, suurkaupunkitunnelmasta kaukana! :D Tuo on kyllä totta, vanhat rakennut luo omanlaisensa tunnelman. Näissä oli kuvia tosiaan pitkin vuotta, halusin tuoda esille kaikenlaisia kuvia laidasta laitaan, eikä esitellä vain siloiteltua pintaa. :)

   Sitä en tiiä kuka on loppupelissä vastuussa puolivalmiista rakennuksesta... Jonkun puolivalmiin rakennuksen oon nähny nyt viimeaikoina, et on tehty loppuun. Mut tästä en tiiä, valmistuuko koskaan. Suosittelen, että jos joku on hankkimassa asuntoa Espanjassa, niin kannattaa aina nähdä asunto fyysisesti. Ei kannata ostaa rakennuksesta, joka ei ole vielä valmis!

   Mie oon joskus jotain ostanut kiinalaisesta, mutta huomasin, että laatu on onneton. Ostin muutaman lasin, jonkun ajan kuluttua ne meni yksi kerrallansa rikki. Ostin kynttilän. Se ei suostunut palamaan. Ostin kermalle tursottimen, joka ei toiminut ja kaiken lisäksi suuttimesta liukeni väriä kermaan. Ainoastaan huivi, jonka ostin, on ollut kiva. :D Siks yritän välttää kiinalaisia kauppoja, vaikka onhan ne siinä mielin käteviä, et ne on aina auki ja jos oikeesti joku sunnuntai tarvii jotain ja kaikki muut on kii. :)Ja toi hypermarketti nyt oli pakko käyä tutkimassa, koska onhan se kuin ihmemaa. :D Aina ei ole pakko ostaa. ;) Hauska tarina tuo mitä äitillesi ja hänen serkullensa kävi! :) Kiitos, kun jaot sen ja kiitoksia kommentistasi! :)

   Poista
 2. Olipa kiva kurkistaa sun kotiseudulle! Tuollainen alue, joka on lähellä keskustaa ja kaikkia palveluita on hyvä. Itekin haluaisin joskus asua lähellä keskustaa, mutten kuitenkaan aivan ydinkeskustassa.

  Oon samaa mieltä, että nuo vanhat rakennukset antavat ihan toisenlaista tuntua kaupunkiin:) Oonkin aina ihan hämilläni Madridissa, kun jopa tämä tuntuu pieneltä vaikkei suinkaan ole. Eksyy vain jonnekin Lavapiésin pikkukaduille ja sieltä voi löytää hiljaisuutta jopa perjantai-iltana. Mietittiin just äitin kanssa, että Madridissa on niin paljon pieniä kävelykatuja, jotka lisäävät semmosta pienen kaupungin tuntua!

  Naurattaa nuo kiinalaiset kaupat, nimittäin pelkästään meidän uudella asuinalueella (~10v) niitä on tullut kuin sieniä sateella, ja kahdeksanvuotias tyttökin osaa nimetä neljä lähellä olevaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tää on passeli, ei ydinkeskustaa, mutta sopivan matkan päässä. :) Ja plussaa, että rautatie-ja linja-autoasema lähellä. :)

   Madridissa oli ne tietyt paikat, joissa ite ainakin tuli kerta toisensa jälkeen pyörittyä. Mut noi pikkukadut tuo kylämäistä tunnelmaa, mutta voipa niihin jopa eksyä, jos ei tunne aluetta. :P

   Joo, nuo kiinalaiset on mahottomia. Meillä koulussa opetettiin, että liikeideassa pitää päättää kohderyhmä, kun ei kaikkia voi miellyttää. Noh, kiinalaisilla on ihan päinvastainen periaate, eli juurikin tuo kaikkea kaikille. :D Mut laatu on niin onnetonta, itselle on jo sen verran useasti sattunut vikatikkiostos, ettei kyseessä voi enää olla huono tuuri. Mut hätätapauksia varten joo, ja onhan noita kauppoja hauska käyä tiirailemassa. Ja joskus voi käyä niin, ettei mistään muualta löydy jotain tiettyä juttua, niin kiinalaisilta 99% varmuudella kyllä löytyy. :D

   Poista
 3. Oi tämä oli kiva postaus! Paljon mielenkiintoisempi kuin perinteiset keskustakuvat, vaikka Zaragoza on kyllä itselle sen verran tuntematon etteivät keskustakuvatkaan "kyllästyttäisi". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos tosi tosi paljon! :) Nämä ihanat kommentit antaa lisävirtaa blogin päivittämiseen. :) Hih, joo ymmärrän. Siitä onkin tosi pitkä aika, kun viimeks oon tehny postausta, jossa ois kaupunkikuvia Zaragozasta. Ehkäpä sellaisen vois tehdäkin. :D Kiitos paljon siun ihanasta kommentista, Hansu! :)

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoista! Olen aina kuvitellut Zaragozaa pikkukaupungiksi. Oli kiva nähdä millaisessa barriossa asustelet. Asutteko aina siinä samassa paikassa vaikka välillä oletkin töissä Suomessa? Minustakin on ikävää jos vanhempia rakennuksia puretaan ja uusia tulee tilalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Hih, no onhan tää tavallaan pikkukaupunki, ja sit toisaalta ei... Mut Espanjan mittakaavassa viidenneksi suurin asukasmäärän mukaan. :)Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla ja sit Zaragoza. :)Joo, asutaan samassa paikkaa, mut tän vuoden aikana olis tarkotus muuttaa -vihdoin! :)Tosin barrío pysyy samana. ;) Niinpä, tosi surullista. :( Toi postauksessa esittelemäni rakennus on lumoava, joten aika kurjaa, ettei sitä kohta olis.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)