tiistai 26. huhtikuuta 2016

ESPANJALAINEN KOTIRUOKA –OSA II

Espanjalainen kotiruoka yllättää. Olen päivä päivemmältä hämmästyneempi, miten monipuolinen valikoima on etenkin vihanneksissa / kasviksissa sekä luonnollisesti myös hedelmissä. Ne ovat tuoreita. Runsaan valikoiman lisäksi niitä on mahdollista ostaa myös luomuna. Luomu on kalliimpaa, mutta laadullisesti parempaa.
 
Kaikki tämä yltäkylläinen vihannesten ja kasvisten valikoima olisi niin tervetullutta Suomeen! Se toisi monipuolisuutta suomalaisten ruokavalikoimaan, mutta auttaisi myös terveellisissä elämäntavoissa.

Monet espanjalaiset kysyvät: mitä Suomessa syödään? Tuo kinkkinen, kamala kysymys. Mitä siihen vastaisi..? Omissa mielikuvissani Suomessa syödään melko yksipuolisesti peruna-pasta-riisilinjalla. Leipää aamusta iltaan melkein joka aterialla. Käytetään paljon voita, kermaa ja juustoa. Vanhempieni kotona syödään karjalanpaistia ja maksalaatikkoa, tehdään kaali-ja makaronilaatikkoa, nautitaan erilaisista keitoista kuten kesä-, pinaatti-, herne-ja kaalikeitot. Ruoat valmistetaan itse suurimmaksi osaksi. 

Näiden postauksieni myötä haluan paljastaa, mitä espanjalaiset itse syövät arkena. Kertaus on opintojen äiti!

Aikaisemmissa osissa olenkin kertonut, miten espanjalaisten lounas koostuu ensimmäisestä (kasvista/vihannesta) ja toisesta (liha/kala/kana/merenelävät) lautasesta. Olen jakanut joitakin reseptejä. 

Kertonut meidän syövän täällä
kikherneitä (garbanzos)
vihreitä (litteitä) papuja (judias verdes)
villiartisokkaa (cardo)
linssejä (lentejas)
lehtijuurikasta (acelgas)
kurkkuyrttiä (borrajas). 

Kurkkuyrtti on muuten siitä mielenkiintoinen, ettei sitä oikein tunneta muualla Espanjassa. Ainoastaan täällä Aragonian valtakunnassa. 

Näistä mistä tahansa kasviksesta / vihanneksesta saa arkipäivän ensimmäisen lautasen. Tosin kikherneistä ja linsseistä valmistamme yleensä vain yhden ruoan eli emme kokkaile silloin lihaa erikseen. 

Ei riitä tieto siitä, että mitä syömme, vaan myös miten valmistamme ruoat. Ja ehkä siten myös te ruudun toisella puolella innostutte kokeilemaan näitä reseptejä? Jos mikäli ainekset löytyisi Suomesta?

Tämän juttusarjan myötä olen päätynyt myös kurkkimaan, mitä tuttavan luona syödään. Eilen siellä syötiin endibiaa! Olin, että niin mitä?! Sana kuulosti nopeasti lausuttuna envidia-sanalta, joka tarkoittaa kateutta. Kateudesta ei kuitenkaan ollut kyse, vaan ENDIBIAS, jolle sanakirja antaa käännöksenä endiivi. Ei sekään kovin suomalaiselta kuullosta. 

Endiivi sopii erinomaisesti salaatteihin. Siinä on hieman kitkerä maku. Tuttavamme söi tätä kuitenkin sellaisenaan, kera etikan, lounaan ensimmäisenä lautasena. Sitä ei siis tarvinnut valmistaa mitenkään, vaan tosiaan se syötiin niine hyvineen. Lisäksi hän söi tonnikalaa ja sen lisäksi vielä kanaa kera sipulin. Tämän helpommaksi ruoanlaitto ei voi mennä! ;)

Minun oli pakko ostaa kokeiltavaksi… Endiivi on kuulemma erinomainen ruoka helpottamaan esim. nivelreuman oireita. Sitä suositellaan diabeetikoille, sillä se auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Samaan aikaan se alentaa korkeaa kolesterolia, mutta lisää hyvää kolesterolia. Se on kuiturikas ja tekee hyvää ruoansulatukselle. Endiivi on erittäin suositeltu syksy-ja talviaikaan, sillä se parantaa myös vastustuskykyä. Kuulostaa hyvältä, eikö?
Loppuun laitan yhden reseptin espanjalaisesta kotiruoasta.

Miten valmistamme villiartisokkaa eli cardo?
Normaalisti hakisimme villiartisokkaa kasvimaalta. Meillä tai siis miehellä on pikkuinen pläntti parin muun tyypin kanssa, jossa viljelevät tomaatteja, mansikoita ja vaikka sun mitä. Yksi niistä on cardo, suomeksi villiartisokka tai kardoni, kasvi, jota voi syödä, mutta ensin se pitäisi puhdistaa ja valmistaa, ennen kuin siitä voi tehdä ruokaa. 

Koska juuri nyt minulla ei ole tuoretta villiartisokkaa saatavilla, niin kerron reseptin, jolla valmistaa purkki-kardonista herkullisen ruoan, sen ensimmäisen lautasellisen. Pidän tästä reseptistä todella paljon, sillä se on tuttuun tapaan helppoa, nopeaa ja herkullista. Villiartisokan maku on pehmeä, oikein miellyttävä. 
Laita loraus oliiviöljyä paistinpannulle. 
 
Laita muutama valkosipulinkynsi. Anna niiden ruskistua hieman. 

Laita vehnäjauhoa ja sitten hienonnettua mantelia. Sekoita seosta. 

Jonkun ajan kuluttua lisää maito. Sekoita kastike tasaiseksi. Lisää suolaa. Halutessaan voi lisätä pinjansiemeniä (piñones) ja hienonnettua muskottipähkinää.

Lopuksi lisätään villiartisokka. Annetaan sen kuumua ja valmista! 
Joskus purkkeja on vaikea saada auki omin voimin, niin silloin tällainen vekotin hoitaa homman.
Purkki-villiartisokka on hätäisen ruoanlaittajan pelastus. Ihanteellisinta olisi valmistaa reseptin ruoka tuoreesta villiartisokka-kasvista, joskin siinä on oma hommansa, sillä se täytyy esikäsitellä ennen käyttöä. 
Tällä kertaa söimme kardonin seurana naudanlihaleikkelettä pippurisekoituksen kera.
 post signature

8 kommenttia:

  1. Nämä on kivoja :) Pari kertaa olen ravintolassa törmännyt endiivisalaatiin, enkä tiennyt mitä se tarkalleen on, mutta siis ilmeisesti kuitenkin tosiaan endiivi suomeksi... Tuo on kyllä kinkkinen kysymys, että mitä Suomessa syödään kun tuntuu että suomalaisesta ruokakulttuurista on jäljellä niin vähän. Itsekin syön usein enemmän aasialaistyyppisesti. Varmaan kuitenkin hernekeitto, karjalanpiirakat, makaronilaatikko ja joku janssoninkiusaus on ainoat harvat suomalaiset "perinneruuat" mitä syön ja tiedän muiden tuttujen syövän... Toisaalta mun kokemusten mukaan espanjalainen ruoka ei poikkea kovinkaan radikaalisti suomalaisesta, tosin aidosta kotiruuasta ei ole kokemusta. Espanjassa tuntui, että siellä sitä vasta perunaa ja leipää puputettiinkin ja linssipata toi mieleen kotoisan hernekeiton. Meksikolais-japanilainen kämppikseni (kuitenkin melko espanjalaistunut ja seurusteli espanjalaisen pojan kanssa) tuntui tekevän kovin "suomalaisia" ruokia, mm. lihakeittoa ja kerran jopa perunamuusia jonkin lihan kera...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Onpas jotenkin hassua, että ravintolasta löytyi endiiviä, mutta luulis, että silloin myös ruokakaupasta löytyisi..? :) Vähän inhottava tuo kysymys, kun ei oikein tiedä, mitä vastais ja sit yrittää vaan kierrellen ja kaarrellen selvitä. :D Oonki useimmiten alkanu höpöttää Pohjois-Karjalan ruoasta, siellä on aika paljon herkkuja, joita ei (kai?) muualla Suomessa syyä ja titenkin just noi karjalanpiirakat on siellä maailman parhaimpia. :)

      Lähinnä espanjalaisessa ruoassa tuo kasvisten /vihannesten monipuolisuus pistää silmään, mietin, että saakohan Suomesta noita puoliakaan? Ei ainakaan tuoreina.. Ja sit merenelävien runsas käyttö. Ja se, että eläin hyödynnetään lähes kokonaan ja siks voi törmätä mitä ihmeellisempiin ruokalajeihin. Muistelen joskus olleeni esim. tapaspaikassa, jossa oli sian aivoja. :P Joo, kyllä peruna ja leipä kuuluu tähän kulttuuriin, jotku tosiaan esim. bussissa pistää patonkia poskeen. :D Ja onhan tosiaan baarista ostettavat bocadillot niin maan mainioita, että moni voi ostaa niitä ihan evääksi. Meillä tosin perunaa syyään viikon aikana vain esim. papujen lisukkeena ja sit korkeintaan sunnuntaina ns. hienompi ateria. :)Itekin oon miettinyt, miten linssikeitto muistuttaa hernekeittoa ja samalla ihmetellyt, että miks hernekeitto ei oo rantautunut tänne?! :D Heh, yleensä noi keitot ei oikein ulkomaalaisille maistu. Perunamuussia on täälläkin ja lihapullia. :)

      Poista
  2. Hahaaa! Nyt löytyi; cardo - kardoni tai villiartisokka. (kuulostaa kivemmalta syötävältä kuin takiainen tai partasutikukka) :) https://fi.wikipedia.org/wiki/Kardoni
    Niin, ja ei ollu kanariolle tuttu "borrajas". Tuumi vaan, että "Sen tarttee olla joku mantereen juttu..."

    Joo, toi kysymys mitä Suomessa syödään on niin... hankala. Meillä syötiin kotona (kun oltiin lapsia) paljon perunaa ja lihaa. Samalla tiellä olen edelleen. Ukon mielestä Suomessa syödään paljon possua.

    Noi bistec de ternera on niin hyviä! Niitä saa aina anoppilassa. Persiljaa, valkosipulia ja suolaa mausteena. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihan mahtavaa! Aikamoinen urotyö! Miun pitää siis muokata postausta. Kiitos paljon tiedosta! :) Villiartisokka kuulostaa oikealta. :)

      Hih, joo, tuo borrajas on vaan täällä. Ei muualla Espanjassa, vaik en tiiä miks, pitääpä selvitellä... :)

      Niinpä! :) Täytyy kokeilla joskus tuolla, yleensä ollaan laitettu vaan pippurisekoitusta... Tai vaan suolaa. :D Joskus oon saattanu innostua laittamaan kermaa, jos haluan hienomman aterian, mutta espanjalaiset ei kermaa kyl käytä niinkuin me suomalaiset. :D

      Poista
  3. Hmm kuulostaa mielenkiintoisilta nuo endiviakset ja cardo! Eipä ole tullut toistaiseksi niitä syötyä. Musta on aivan ihanaa, miten täällä käytetään valkosipulia moneen ruokaan. Se on niin hyvää!

    Ja hirveä tuo kysymys, että kerro suomalaisesta ruuasta tai mitä teillä syödään. Yleenäs heitän vastaukseksi, että esimerkiksi lohta ja lihapullia ja paljon perunoita tai että syyään paljon myös muiden maiden ruokia - tai näin ainakin mun perheessä. Joskus italialaista tai intialaista tai sitten vaikkapa helppo kanawokki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin! :) Ja cardolle löytyi nyt se käännös, kiitos Menninkäisen. Villiartisokka. :) Höh, luulis, että siun espanjalaisessa host-perheessä syötäs villiartisokkaa, oon luullu sen olevan suosittua ympäri maata. Tosi hyvänmakuista, sellainen mieto. Ja sit jos laittaa sekaan noita pinjansiemeniä, niin saa vähän muutettua koostumusta, pehmeää ja kovaa sekaisin, rouskuu kivasti hampaiden välissä. :)

      Kaikista maailman kysymyksistä jotenkin tuskastuttava, kun ei tosiaan tiiä mitä vastata. Yks espanjalainen vanha mummeli sanoi olleensa Lapissa ja siellä poroa oli tarjolla. Ei ollut tykännyt -mutta eipä ollut edes maistellutkaan. Minä olin sit mitä hittoo, miten voi sanoa noin, jos ei edes maistellu? XD Mie sentään täällä yritän rohkeasti maistella kaikkee ja jos jostain en tykkee, niin en syö toista kertaa. Mut se on kyl ollu tosi harvinaista, koska pääsääntöisesti rakastan espanajalaista ruokaa. :) Okei, ehken mitään sianaivoja halua syyä tai muitakaan outouksia, mut kotiruoka on parasta. :)Kanawokkia minäkin kokkailen Suomessa! :) Täällä taas en oo törmänny wokkivihanneksiin... Höh. :P

      Poista
    2. Heh, eipä sitä voi tietää ennen kuin maistaa! Ja maistaahan sitä pitäisikin. Täällä on tullut maisteltua kaikenlaista ja on pakko sanoa, että kaiken maailman löllölihaliemet (...Madridin callos) ole hirveästi mun mieleen, mutta sen voi sentään sanoa kokemuksesta eikä olettamuksesta:D

      Poista
    3. No niinpä! Hyvin oot tehnyt, kun oot ehkis maistellu. Espanjalainen taatusti närkästyis, jos tilanne olis toisinpäin ja menisin sanomaan, etten tykännyt siitä ja siitä ruoasta, mutta enpäs ole edes maistellu. Sie sentään voit sanoa maistelleesi! :)

      Meilläkin on täällä liemiruokia. Yks on sellanen, johon tulee pastaa. En hirveemmin fanita, vaikka onhan se oikein kylmänä päivänä ihan ok.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)