tiistai 3. toukokuuta 2016

ESPANJALAINEN KOTIRUOKA –OSA III JA TEE-SE-ITSE-KERMAVIILI

Sunnuntaina äitinpäivä ja wappu osuivat samalle päivää Espanjassa. Me juhlistimme äitienpäivää vasta eilen koko poppoolla. Espanjan perhe kokoontui yhteen syömään ja herkuttelemaan hyvän ruoan ja seuran merkeissä. Söimme porsaan sisä/ulkofilettä, jonka reseptin paljastin täällä klik. Sillä erotuksella, että sisä/ulkofilee valmistettiin uunissa kokonaisena (n.1 h), kun taas itse tykkään tehdä paloina. 

Lisänä perunoita.Monesti täällä on tapana laittaa perunat suoraan fileen kanssa, jotta se saisi makua liemestä. Meistä osa ei kuitenkaan tykkää siitä, vaan ennemminkin valmistamme perunat erikseen. Fileeen ja perunan lisäksi oli monen monta alkupalaa. Jälkkäriksi natillas ja omenapiirasta.

Juttusarjamme espanjalaisen kotiruoan parissa jatkuu. Jossain vaiheessa voin kokata hienompiakin ruokia. Toistaiseksi jatketaan yksinkertaisella arkiruokalinjalla.

Tällä kertaa on vuorossa pinaattiruoka ensimmäisenä lautasena ja toisena mustekalaa espanjalaisen tuttavaperheen isoäidin reseptillä. Tämä on todella suuri kunnia saada jakaa täällä espanjalaisen mummon resepti, joten ottakaa resepti onkeenne.
Pinaattilautasellinen
Pinaattia
Muutama valkosipulin kynsi
Perunaa
Katkarapuja

1. Keitä peruna(t). Meillä oli vain yksi iso peruna.
2. Valmista pinaatti. Me valmistimme pinaatin paistinpannulla tilkkasessa öljyä kera valkosipulien.
3. Laita pinaatti erilliselle lautaselle odottamaan. Sillä välin pilko keitetty peruna ja laita paistumaan paistinpannulle, että saa väriä. Kun perunat ovat valmiit, laita ne myös lautaselle odottamaan. 
4. Valmista katkaravut. Ota ylimääräinen vesi pois. Lisää pinaatti ja perunat katkarapujen sekaan. Voit lisätä ripauksen suolaa. Valmista!

Mustekalaa Finan tyyliin
1, 5 kg mustelaa (huom! määrä vaihtelee syöjien määrästä riippuen ja tässä mustekala tulee kokonaisena, jolloin joudutaan siivoamaan mustekala. Itse ostin 500 g mustekalaa jo puhdistettuna ja määrä oli aivan riittävä parille hengelle ja kolmannellekin olisi jäänyt. )
2 sipulia
1 iso persiljan oksa
1 laakerinlehti
2 valkosipulia
1 lasillinen valkoviiniä
1 tl paprikajauhetta

1. Pilko sipuli ja laita kattilaan.
2. Lisää mustekalapalat.
3. Lisää valkosipuli murskattuna, persiljan oksa, paprikajauhe ja laakerinlehti kylmään kattilaan.
4. Lorauta oliiviöljy sekaan ja laita levy päälle, puolessa välin.
5. Anna kypsyä puolisen tuntia.
6. Lisää valkoviini ja anna kypsyä vielä vartti. Kokeile mustekalaa, sen täytyy olla mureaa.
Hyvää ruokahalua!
Tuli muuten mieleen, että täällä teemme kermaviilin itse. Sitä kun ei kaupasta löydy tai jos löytyy, niin se on oikein tuhtia creme fraichea. Parempi siis tehdä itse! Se on sitä paitsi todella kätevää. Tulee luultavasti halvemmaksi ja en tiedä laittavatko kaupan kermaviiliin säilöntäaineita, mutta tämä kermaviili on täysin naturelli. Säilyy noin viikon jääkaapissa. Kaiken lisäksi sen voi pakastaa.
Kermaviili / Sour cream / Crema agria
2 dl kylmää kuohukermaa
2 tl sitruunamehua (puristetusta sitruunasta)
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa

1. Laita kerma ja sitruunamehu kulhoon.
2. Ala vatkata haarukalla. Pikku hiljaa seoksesta tulee sakeampi.
3. Lisää valkoetikka ja suola. Jatka sekoittamista, kunnes kermaviili on haluamasi paksuista. Valmista!
Miltäs vaikuttaa tämänkertaiset ruoat? Maistuuko sinulle pinaatti noin niin kuin yleensä?
 post signature

3 kommenttia:

  1. Kiitos, tätä reseptiä etsin, koska en Espanjasta ole vielä löytänyt kermaviiliä. Kokonaan sokeritonta maustamatonta jugurttiakaan en ole kaupasta löytänyt, mutta helppoa tehdä kyllä itse. Ehkä jossain vilkkaammilla seuduilla on näitäkin tarjolla. Asun aika pienellä paikkakunnalla, jossa ei mitään erikoisempaa myydä. Kiitokset vielä kerran:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :) Mukava kuulla, että tästä oli apua. Suomessa on tosiaan yllättävän monipuolisesti kaikkea marketeissa, kun Espanjassa joutuu itse vähän soveltamaan.

      Poista
    2. Ai niin, minäkin tykkään sokerittomasta, maustamattomasta jugurtista ja täällä Espanjassa olen ostanut griego natural (Mercadonasta), ihan hyvää.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)