keskiviikko 11. toukokuuta 2016

ESPANJALAINEN KOTIRUOKA –OSA IV

Näitä ruokajuttuja kirjoittaessa olen itsekin innostunut yhä enemmän ja enemmän ruoista ja nimenomaan espanjalaisesta ruoasta.

Yllätyin itsekin, kun rupesin tässä seurailemaan Espanjan MasterChefiä. Yksi jakso on yli kaksi tuntia pitkä, mutta tulipahan katsottua. Ruoat olivat todella herkullisen näköisiä. Sekä ruoanlaitossa että esillelaitossa oli annettu mielikuvituksen lentää. Enpä osannut arvata MasterChefin olevan näin jännää katseltavaa.
Tämän kertaisessa postauksessa jaan kolme reseptiä; kasvissosekeitto eli puré tai crema (puré on sosemaisempi ja crema täyteläisempi, jolloin siihen voi lisätä esim. tuorejuustoa), espanjalaiset lihapullat ja ensaladilla rusa (jolle sanakirja antoi käännökseksi italiansalaatti, mutta minä mieluummin kutsuisin sitä kuitenkin venäläiseksi salaatiksi –varsikin, kun luin sen alkuperämaan olevan juurikin Venäjä). 

Kasvissosekeiton reseptin olen jakanut täällä aikaisemmin. Tässä tulee hivenen erilainen versio. 

Espanjalaiset lihapullat ovat gloriaa. Niin hyvää ja täällä opin erään erinomaisen hyvän tekniikan niiden valmistamiseksi. Sellaisen tekniikan, että siinä ei kauan nokka tuhise, kun pallot pyöräyttää. 

Ensaladilla rusa on puolestaan meidän tyypillinen kesäruoka. Kesäaikaan tekee mieli jotain raikasta ja kevyttä syötävää ja tämä on juuri sellainen, täydellinen kesäpäivän lounaan ensimmäiseksi lautaseksi.

Se on myös erittäin suosittu tapas Espanjassa, joten hyvin espanjalaiset ovat imeneet ruokakulttuurinsa vaikutteita myös muualta. 

PURÉ / CREMA – KASVISSOSEKEITTO
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
purjoa
2 porkkanaa
maitoa

Valmistus:
1. Kuullota kasviksia paistinpannulla, oliiviöljyssä, kesäkurpitsa kuorineen. Keitä ne sen jälkeen. Voit laittaa joukkoon puolikkaan kasvisliemikuution.
2. Ota keitinvesi pois. Soseuta kasvikset. Lisää maito ja halutessasi osan keitinvedestä.
3. Kiehauta seos liedellä.
Puré.
ALBONDIGAS ESPAÑOLAS - ESPANJALAISET LIHAPULLAT
Kerron lihapullien valmistuksen kahdessa osiossa. Ensimmäiseksi varsinaisten pullien teko ja sitten kastike, joita tällä kertaa laitan kaksi erilaista versiota. 

Lihapullien valmistamiseen tarvitset
- 2 palasta vaalea vuokaleipää ilman kuorta
- puoli lasia maitoa
- yksi paketti (400 g tai 500 g) sika-nauta jauhelihaa
- 2 kananmunaa
- (persiljaa ja valkosipulia)
- suolaa

1. Laita sika-nautajauheliha astiaan, jossa valmistamme massan.
2. Laita paloitellut leivänpalaset maitolasiin. Kun leipäpalat ovat kauttaaltaan märkiä ja lasi täynnä, laita leipä-maitoseoksen samaan astiaan liha-nautajauhelihan kanssa.
3. Lisää suola.
4. Pilko tuoretta persiljaa ja valkosipulia ja lisää 3 tl tätä seosta massaan. Me normaalisti arjessa emme laita persiljaa-valkosipulia, mutta tämä tekee pullista maukkaammat.
5. Lisää massaan sekoitetut kananmunat
6. Sekoita koko massa hyvin tasaiseksi seokseksi.
7. Peitä astia muovikelmulla ja laita jääkaappiin (n.12 tuntia).

Lihapullien teko
Tarvitset vehnä-tai korppujauhoa, tämä riippuu ihan jokaisen omasta mausta. Jauho laitetaan lasiin. Otetaan ruokalusikkaan lihapullamassaa ja laitetaan liha lasiin, jossa on jauhoa. Liikutellaan lasia ja pian palasta alkaa muodostua lihapulla.

Kun olet tehnyt lihapullat, pitää ne seuraavaksi paistaa runsaassa oliiviöljyssä kattilassa. Käännellään sitä mukaa, kun pullat kypsyvät. Kun pullat ovat täysin kypsiä laitetaan ne lautaselle.
Kastike 1.
Tämä on kaikista helpoin kastike. Kuullotetaan sipulia oliiviöljyssä kattilassa. Lisätään paseerattua tomaattia. Lopuksi lihapullat sekaan. Kaikki eivät laita edes sipulia. Ainoastaan paseerattua tomaattia ja se on siinä.
Kastike 2. 
Tämä kastike on jo vähän työläämpi, mutta helppo resepti.
Tarvitset
- herneitä
- porkkanaa (esim. baby-porkkanat)
- 1 sipuli
- 200 g paseerattua tomaattia
- oliiviöljyä
- suolaa

1. Laita oliiviöljyä kattilaan (sitä samaa, jota käytit lihapullien paistamiseen tai jos haluat, kokonaan uutta öljyä), sen verran, että kattilan pohja juuri ja juuri peittyy.
2. Laita pieneksi silputtu sipuli, kun öljy on kuumennut. Kuullota.
3. Lisää paseerattu tomaatti ja anna kypsyä.
4. Lisää suola.
5. Kun kastike on ”käristynyt” , saanut sellaisen ruskehtavan sävyn, lisätään herneet ja porkkanat.
6. Lisätään lihapullat.
7. Lisätään vettä tai lihalientä niin, että pullat peittyvät.
8. Jätetään kypsymään.
9. Kun kastike on kypsynyt tarpeeksi (noin puolisen tuntia), ota kattila pois liedeltä. Valmista!
ENSALADILLA RUSA - VENÄLÄINEN SALAATTI
Venäläinen salaatti koostuu perunasta, porkkanoista, keitetyistä kananmunista, herneistä, majoneesista, ripauksesta suolaa ja oliiveista. Mutta olemmepa laittaneet myös raakaa sipulia (se makea sipuli, ”cebolla dulce”), tomaattia ja tonnikalaa sekaan. Jos laittaa muunlaista sipulia, niin en takaa makunautintoa. ;) 

1. Keitetään perunat kuorineen. Määrä riippuu ihan siitä miten paljon on syöjiä, meille riitti ihan pari perunaa.
2. Keitetään kananmunat kovaksi (10 minuuttia, määrä riippuu taasen syöjien määrästä, me laitoimme kaksi munaa).
3. Kun perunat ovat kypsiä, annetaan niiden jäähtyä ja aloitetaan muun salaatin valmistus.
4. Keitetään kasvis/juuressekoitus (herneet ja porkkanat).
5. Tee majoneesi. Raaka-aineiden suositellaan olevan huoneenlämpöisiä, mutta kyllä meillä majoneesin teko onnistui, vaikka se kananmuna oli suoraan jääkaapista. Tämä majoneesi on helppo. 
                                                1. Laita yksi kananmuna pitkänmalliseen kulhoon.
                                                2. Lisää rypsiöljyä silmämääräisesti, ehkä n.1 dl
                                                3. Hurauta sauvasekoittimella ja voit vielä lisätä etikkaa.
6. Kuori ja pilko perunat, oliivit ja sipuli.
7. Sekoitetaan kaikki aineet yhteen ja laitetaan jääkaappiin. Tarjoillaan kylmänä.
Miltä kuulostaa tämänkertaiset reseptit? Innostutko kokkailemaan jotakin näistä?
post signature

2 kommenttia:

  1. Crema de verduras on ukonkin suosikkeja, mutta sitä ei "jostain syystä" meillä syödä. Saa sitä sitten aina, kun ollaan Kanarialla ja anoppilassa. Äidin tekemä on kuulemma parasta. Sen verran olen kuitenkin reseptistä perillä, että siihen tulee "berros" eli vesikrassia.
    Italian-Venäjänsalaatti ei sitten ole kummankaan suosikkeja. Meistä ruokaisat ainekset (peruna, kana, makaroni jne.) ei kuulu salaattiin.
    Espanjalaisia lihapullia en ole tainnut koskaan syödä, enkä ole nähnyt anopinkaan niitä koskaan tekevän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, meillä on taas niinpäin, että mie tykkään tuosta puré/crema de verduras, mut mies ei. :D Mut sit teen ihan uhallaankin vedoten siihen, että ihmisen pitää syödä kasviksia ja vihanneksia päivittäin. :D Yks ystävä kertoi, että tuolla ohjeella kun tekee, niin sillä on kehoa puhdistava vaikutus. :)Ja onki nyt saanu pudotettua painoa ihan kivasti.

      Enpäs ole kuullutkaan tuosta vesikrassista, taas uus juttu. Voi mahoton, miten täällä tulee uusia ruokajuttuja vastaan! :) Kiitti paljon! Ehkä intoudun kokeilemaan, kun on tämä ruokainnostus päällä. :)

      Miusta tää venäjän salaatti on kiva kesällä, mut muuten yleensä syyään tavan salaattia, päivittäin. Toi ois ehkä liian tuhti iltapalaks. ;)

      Kannattaa kokeilla noita lihapullia! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)