Kaali tuntuu jakavan
monien mielipiteet -ihan syyttä. Viimeistään nyt on aika opetella
popsimaan kaalilaatikkoa, sillä se on kotiruokaa parhaimmillaan.
Terveellistä, riittoisaa ja maistuvaa. Lisäksi siitä voi tehdä
oman kasvisversion, kuka ei syö lihaa.
Omalle
espanjalaiselle miehelleni kaali ei todellakaan ole ollut mitään
herkkua, mutta pikku hiljaa olen saanut hänet sitä syömään: kun
mitään muuta ruokaa ei ole ollut tarjolla. Viime viikolla tein
kaalilaatikkoa. Harmittelin, kun oma reseptivihko on Espanjassa ja
minä edelleen Suomen kamaralla (tosin tällä viikolla lähden
takaisin Espanjaan ja sitten matkoille). Harmillisesti en ollut
tallentanut tuota reseptiä blogiinikaan.
Menin internetin
syövereihin ja löysin yhden ohjeen, joka oli lähinnä sitä omaa
reseptiäni. Tapani mukaan en noudattunut ohjetta kuin piru
raamattua, vaan innostuin soveltamaan.
Tämä on tavan
kaalilaatikkoa modernimpi ja lisäksi siinä on yksi salainen
ainesosa. Lopputuloksena tulikin paras koskaan tekemäni
kaalilaatikko, jota koko suomi-perhe tädin miestä myöten
intoutuivat kehumaan. Joten testattu on ja takuulla maistuvaa!
Kannattaa kokeilla ja antaa kaalille (ja sille salaiselle
ainesosalle) mahdollisuus!
Tässä siis ohje
maailman parhaaseen kaalilaatikkoon (josta en ehtinyt kuvaa napata)
Aineet:
1 kaali
2-3 sipulia
1 dl puuroriisiä
2,5 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
400 g jauhelihaa
(sika-nauta)
2 rkl tomaattipastakastiketta
1 lihaliemikuutio
2 tl kuusenkerkkää
3 dl vesi
voita ja oliiviöljyä
suolaa,
mustapippuria, paprikaa, lipstikka-basilika-persilja-mausteseos,
valkosipulijauhetta
1. Laita uuni
päälle, 175 C.
2. Laita kattilaan
voita ja oliiviöljyä, napsauta levy päälle
3. Pilko kaali ja
sipulit ja laita ne kattilaan kuulottumaan.
4. Keitä 3 dl vettä
ja laita ne kattilaan kaalin ja sipulien joukkoon.
5. Lisää 1 dl
puuroriisiä ja lihaliemikuutio
6. Ota paistinpannu
ja laita jauheliha ruskistumaan (huom. et tarvitse rasvaa, sillä
liha ruskistuu ihan omassa rasvassaan). Lisää kaikki mausteet sekä
tomaattipastakastike ja salainen ainesosa eli kuusenkerkkä.
7. Kun
kaali-sipuli-riisiseoksesta on vesi melkein haihtunut, niin yhdistä
siihen liha-mausteseos.
8. Mittaa maito
erillisessä astiassa, laita munat sekaan ja sekoita.
9. Lapioi
kaali-sipuli-riisi-liha-seos vuodeltuun vuokaan. Laita maito-munaseos
ja lisäksi juustoraastetta pinnalle. Uuniin ja noin 1 h.
Salainen ainesosa on
tietenkin tuo kuusenkerkkäsiirappi. Mistä tuli mieleen sen joukkoon lisääminen?
Ihan sillä, kun meillä ei kaapista löydy siirappia ja joissakin
ohjeissa sitä laitetaan kaalilaatikkoon. Sen sijaan meillä on
kuusenkerkkäsiirappia ja oivalsin, että se voisi hyvinkin toimia
korvikkeena. Lisäksi uskon sen olevan terveellisempi vaihtoehto.
Kuusenkerkkää käytetään yskän ja flunssan ensioireisiin.
Sellaisenaan hieman omituisen makuista, mutta todella toimiva, aito
luonnontuote. Jotkut käyttävät sitä myös maustamiseen esimerkiksi jäätelön tai letun kanssa. Minä
maustoin sillä ekaa kertaa ja menestyksekkäästi!
Kokkaatko tavallisesti kaalilaatikkoa? Onko kuusenkerkkäsiirappi tuttu tuote?
Näsäviisas lihansyöjä vois kysyä, voiko ton kaalin korvata jollain lihalla... :P
VastaaPoistaKaveri teki aikoja sitten kuusenkerkkäsiirappia ja olin hänen apunaan kerkkiä keräämässä. Itse en ole testaillut.
Haha, mut eihän se sit ois kaalilaatikko. ;) Kannattaa testata, yskänlääkkeenä mainio. :D
Poista