lauantai 11. toukokuuta 2013

JOS MATKUSTAISIN VENÄJÄLLE…

Viime päivinä Venäjä on pyörinyt ajatuksissani yhä useammin. Olen suunnittelut jo ajoreitinkin vaikkei matka olekaan varma juttu. Ei nimittäin ole varmaa, pystynkö olemaan töistäni poissa kesän sesonkina. Ei ole varmaa, millä tai miten me mennään –jos mennään. Kaiken kaikkiaan liian monta epävarmuustekijää… mutta ajatusleikkinä oikein kutkuttava! Nimittäin JOS lähtisin Venäjälle, niin ei olisi enää ainakaan epäselvää minne matkustaisimme.
 
Matkan ideana olisi tutustua Karjalaan. Niinpä utsin venäläiseltä ystävältäni, minne meidän kannattaisi siellä suunnata.  Hänen vinkkiensä avulla reitistä tulisi tällainen: Ruskeala-->Sortavala-->Petroskoi 
Ruskealassa olisi marmorilouhos, joka on paikan merkittävin nähtävyys. Se tunnetaan myös Marmorijärvi nimellä. Paikalla louhittiin suuressa arvossa pidettyä marmoria jo 1800-luvun lopulla.

Sortavalassa olisi hienoa tutustua Vanhaan Valamoon, joka sijaitsee saarella. Eräällä matkailusivustolla munkkiluostaria mainostetaan ”joka puolelta veden ympäröimä, kaukana maallisista huolista”. Kuulostaa just niin kuin miulle! Sitä paitsi Laatokka (Euroopan suurin järvi) on jotenkin aina tuntunut niin mystiseltä paikalta, johon olen halunnut tutustua enemmän. Aikaisemmin olen vain nähnyt sen pikaisesti ohikulkumatkalla. Minähän olen käynyt Venäjällä kaksi kertaa, joista on jo kylläkin piiitkä aika. Vielä koskaan en ole rohjennut mennä omatoimisesti, mikä on hassua. Venäjä on niin lähellä!

Ulkoministeriön sivuilla matkustustiedotteessa kerrotaan Karjalassa matkustamisen olevan varsin turvallista, mutta liikenteessä varovaisuus on tarpeen. Turvallisuusasioita olen pohtinut -uskaltaako lähteä omatoimimatkalle? Venäjä on kuitenkin Venäjä. 

Eräs venäläinen kaverini puolivitsinä heitti: ”Älä lähde, katoat vielä.” Pelottavaa, jos sitä katoasi ulkomailla. Vieläpä jossain Venäjällä. Ryhmämatka olisi kieltämättä turvallisempi vaihtoehto.

Jotenkin omatoimimatka tuntuu houkuttelevammalta ja tietenkin loogisemmalta, kun näin lähellä rajaa kumminkin asumme. Venäläiset ystäväni ovat kyllä olleet erittäin kannustavia matkani suhteen. Olen saanut kultaakin arvokkaampia vinkkejä. Kaikista paras neuvo on, että matka kannattaa suunnitella hyvin ja lähteä ilman ennakkoluuloja, niin kaikki menee hyvin. Allekirjoitan. Tämä on täydellinen vinkki mille tahansa matkalle. 

Viimeinen etappimme Karjalan valloituksessa olisi vierailu Karjalan pääkaupungissa Petroskoissa. Se jo itsessään olisi tutustumisen arvoinen, mutta sen lisäksi Petroskoi olisi hyvä tukikohta Kizhin museosaarelle tutustumista varten. Kizhi sijaitsee Petroskoista noin 70 km päässä, jonne on kaupungista yhteys kantosiipialuksella. Voi, kuinka haluaisin niin kovin nähdä Kizhin! Ei se suotta voi olla Unescon maailmanperintöluettelon kohteena. 

Katsotaan, josko siis vihdoin tänä kesänä pääsisin Venäjän reissulle! Viisumipaperit pitäisi kohta laittaa vetämään...  Ja sitäkin suuremmalla syyllä miun ois nyt paree tarttua venäjän oppikirjaan ja alkaa kerrata kieltä pika pikaa. Karjalassa ei välttämättä englannilla pärjääkään... Ja ehkäpä venäjää osaavaa matkaajaa arvostetaan enemmän? Arvannettekin varmaan, että ystäväni ovat jo hoputtaneet minua kieliopintojen pariin. Onneksi en ole ihan ummikko venäjän suhteen. Oikeasti kielitaidottomana menisin suosiolla ryhmämatkalle. Olisihan se ihan kamalaa, jos ei tieviittojakaan osaisi lukea, hih. ;)
post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)